Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Χελώνες στο άπειρο , Green John



 Χελώνες στο άπειρο

Συγγραφέας: Green John

Εκδότης: Ψυχογιός

Αριθμός Σελίδων: 352

Έτος Έκδοσης: 2018

Έξι χρόνια μετά το «Το λάθος αστέρι», ο Τζον Γκριν επανέρχεται με ένα νέο μυθιστόρημα. Το βιβλίο , αν και έχει πρωταγωνίστρια την Άζα, περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία . Η ηρωίδα του είναι μια δεκαεξάχρονη κοπέλα που έχει χάσει τον πατέρα της, αλλά έχει μια υποστηρικτική μητέρα και μια εξαιρετική φίλη, την πολυλογού Ντέιζι. Η εξαφάνιση του δισεκατομμυριούχου Ράσελ Πίκετ, πατέρα του Ντέιβις, ενός παλιού φίλου της Άζα, και η αμοιβή των εκατό χιλιάδων δολλαρίων θα οδηγήσει τα δυο κορίτσια σε μια περιπέτεια που αποτελεί μόνο την αφορμή για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η Άζα έχει εμμονή με τον κάλο που έχει δημιουργήσει στο δάκτυλό της, τον σκαλίζει κάθε μέρα, αλλά την ίδια στιγμή τον απολυμαίνει και κολλάει τσιρότα με τρομακτική συχνότητα, τρέμει στην ιδέα της εισβολής στον οργανισμό της κάθε είδους μικροβίου, καταπίνει αντισηπτικό χεριών για να καταπολεμήσει τα μικρόβια του φιλιού. Αναλώνεται σε ατελείωτες συζητήσεις με τον εαυτό της για το κατά πόσο μπορεί να τη βλάψει το κλωστηρίδιο, ποιού είδους οργανισμοί μπορούν να εισβάλλουν στον οργανισμό της και να της κάνουν κακό, ποιες είναι οι συνέπειες της έκθεσης της σε κάποια μικροβιακή κατάσταση. Η ιδεοψυχαναγκαστική αυτή διαταραχή βασανίζει το νεαρό κορίτσι , που πηγαίνει στις συνεδρίες με την ψυχίατρο της, αλλά δεν ακολουθεί κατά γράμμα την φαρμακευτική αγωγή της, επειδή φοβάται τις συνέπειες της.

Οι τρεις βασικοί ήρωες του βιβλίου είναι έφηβοι, που ο καθένας έχει τις δικές του αγωνίες και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους προσωπικούς του δαίμονες. Η Άζα έχει να αντιμετωπίσει την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή , η Ντέιζι την φτώχεια της οικογένειας της, ενώ ο Ντέιβις προσπαθεί να γίνει αποδεκτός για αυτό που είναι ο ίδιος, κι όχι για την ταυτότητα που του χαρίζουν τα εκατομμύρια του πατέρα του. Καθένας τους καταφεύγει σε διαφορετικό μέσο για να το καταφέρει: η Άζα είναι άριστη μαθήτρια, η Ντέιζι, γράφει ιστορίες με αφόρμηση την ταινία Star Wars -με την οποία είναι απίστευτα κολλημένη- ενώ ο Ντέιβις αποτυπώνει γραπτά τις σκέψεις του και τις ανεβάζει στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Ο Τζον Γκριν καταφέρνει να περιγράψει το μικρόκοσμο της εφηβείας: τα άγχη, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα αδιέξοδα, τα αδιάκοπα ερωτήματα , τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της. Παράλληλα, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Άζα , ειδικά στα σημεία που παλεύει με τη φοβία της , είναι ρεαλιστική και σχεδόν επώδυνη για τον αδαή αναγνώστη. Ο φόβος, η αγωνία, τα ατέλειωτα ερωτηματικά, το μόνιμο άγχος της ηρωίδας, την απομονώνουν από την κανονικότητα της ζωής της, την αποκλείουν από μια υγιή, φυσιολογική ζωή και της κλέβουν τη χαρά της εφηβείας, του έρωτα, του αγγίγματος, του φιλιού, της προσέγγισης με το άλλο φύλο. Ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει την αλήθεια των ανθρώπων που πάσχουν από τέτοιου είδους διαταραχές, αφού ο ίδιος πάλεψε μαζί της από μικρός. Γι αυτό και στις Ευχαριστίες , στο τέλος του βιβλίου, αναφέρεται στους γιατρούς που τον βοήθησαν και γράφει τα ακόλουθα: « Ο δρόμος μπορεί να αποδειχτεί μακρύς και δύσκολος , όμως οι ψυχικές νόσοι αντιμετωπίζονται. Υπάρχει ελπίδα, ακόμη κι αν ο εγκέφαλος σου λέει το αντίθετο» .

Το βιβλίο είναι συγκινητικό και αστείο συγχρόνως και έχει πολλά διαφορετικά στοιχεία που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη: αναφορές στην ταινία Star Wars, στην αστρονομία, στη λογοτεχνία-με ολόκληρα αποσπάσματα κλασσικών έργων της αγγλικής και αμερικάνικης λογοτεχνίας. Αναμφισβήτητα ο Τζον Γκριν γνωρίζει πώς να απευθυνθεί στον έφηβο αναγνώστη και να τον προετοιμάσει για το επόμενο αναγνωστικό στάδιο, αυτό της ενήλικης λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: