Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης ( 20/4/2010)



Στο Μουσείο που πήγαμε μου έκανα εντύπωση πολλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα μου άρεσε όλο το κτήριο εξωτερικά. Έπειτα μου άρεσε στην είσοδο του Μουσείου ότι υπάρχει τοποθετημένο διαφανές γυαλί και μπορείς να δεις τα αρχαία από κάτω.
Στον πρώτο όροφο μου άρεσαν τα πιατάκια που είδαμε κάτω από το γυαλί και αποτελούσαν το εγκαίνιο ενός σπιτιού. Στον δεύτερο όροφο με εντυπωσίασε το πλάσμα με τα τρία κεφάλια και το φιδίσιο σώμα. Επίσης μου άρεσε που βλέπαμε τις αλλαγές που γίνονταν στην Ακρόπολη στις μακέτες. Τέλος στον τρίτο όροφο μου έκανε εντύπωση το κτήριο που έμοιαζε με τον Παρθενώνα και τα κομμάτια της ζωφόρου, που ήταν τοποθετημένα πάνω του. Παράλληλα μου άρεσαν πολύ οι κούροι και οι κόρες καθώς και το ανθέμιο, που είδαμε στον τρίτο όροφο.
Βασίλη Γκέραλντ, Γ1


Την προηγούμενη Τρίτη οι μαθητές του Γ1, Γ2 και Γ4 πήγαμε μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα, για να επισκεφτούμε για πρώτη φορά το μουσείο της Ακρόπολης.
Το μουσείο ήταν υπέροχο και εξωτερικά και εσωτερικά. Πιστεύω ότι με το που μπεις στην είσοδο και κοιτάξεις τα πρώτα εκθέματα αναβλύζει μια υπέροχη αίσθηση, σαν να ζεις σε μια άλλη εποχή, την εποχή που ο Παρθενώνας φάνταζε υπέροχος και μεγαλοπρεπής. Στην είσοδο του Μουσείου υπάρχει μια μεγάλη μακέτα που δείχνει πως ήταν η Αθήνα την εποχή του Περικλή.
Η ξεναγός μας πήγε πρώτα σε ένα μέρος που το πάτωμα ήταν από τζάμι, με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε τι υπάρχει κάτω από το Μουσείο. Αυτό που φαινόταν ήταν η ανασκαφή που είχαν κάνει οι αρχαιολόγοι και είχαν φέρει στην επιφάνεια κατοικίες γύρω από το βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια είδαμε τα αγγεία νερού που πρόσφεραν στη νύφη μετά το γάμο – και αυτά ήταν ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε αυτός που το πρόσφερε.
Μετά ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο και είδαμε ένα από τα αετώματα του ναού με πολλές απεικονίσεις (τα λιοντάρια που κατασπαράζουν ένα ταύρο, τον Ηρακλή να παλεύει με τον Τρίτωνα και τον Νηρέα, με τις τρεις μορφές). Εν συνεχεία περιηγηθήκαμε στην αίθουσα που λέγεται «Κήπος με τα αγάλματα» και στην οποία υπάρχουν διάσπαρτα αγάλματα κούρων και κορών από διάφορες χρονικές περιόδους. Στην ίδια αίθουσα είδαμε τη Γιγαντομαχία στην οποία ξεχωρίζει η θεά Αθηνά να επιτίθεται ενάντια στον γίγαντα Εγκέλαδο.
Έπειτα οδηγηθήκαμε από την ξεναγό στον χώρο που βρίσκονται οι Καρυάτιδες. Η καθεμιά είναι ξεχωριστή , μοναδική και πανέμορφη. Και καθεμιά έχει το δικό της τρόπο στάσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Ακόλουθα ανεβήκαμε στο τρίτο όροφο , στην αίθουσα του Παρθενώνα. Η αίθουσα αυτή είναι ακριβώς σαν τον Παρθενώνα, αφού ακολουθεί τις αναλογίες και τον προσανατολισμό του αρχικού ναού. Σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν τα σωζόμενα αετώματα, οι μετώπες και τα τμήματα της ζωφόρου που σώζονται. Εμείς περπατήσαμε κατά μήκος της ζωφόρου για να παρατηρήσουμε την παράσταση, που ήταν πολύ εντυπωσιακή! Από τους γυάλινους τοίχους μπορούσαμε να δούμε το βράχο της Ακρόπολης και να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα.
Τέλος είδαμε μακέτες της Ακρόπολης από την εποχή του Ιουστινιανού και της ρωμαιοκρατίας. Πολύ εντυπωσιακό έκθεμα αποτελούσαν οι Νίκες και μάλιστα η πιο ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου ήταν η Σανδαλίζουσα, που σκύβει να διορθώσει το σανδάλι της. Ακόμα πιο ενδιαφέροντα ήταν τα νομίσματα που έχουν διασωθεί και άλλα είναι από χαλκό και άλλα από χρυσάφι.
Θα ήθελα εκ μέρους του σχολείου μας να ευχαριστήσω την ξεναγό μας , που με τις περιγραφές της μας ταξίδεψε στο χρόνο!
Μαρία Μπαϊρακτάρη, Γ2


Αν και το κτήριο του Μουσείου δεν με εντυπωσίασε, το εσωτερικό το βρήκα ενδιαφέρον. Έχουν δημιουργήσει ένα επικλινές δάπεδο και εκεί βρίσκονται όσα εκθέματα βρέθηκαν στις πλαγιές της Ακρόπολης. Όσο προχωράμε βλέπουμε από το γυάλινο πάτωμα τα ευρήματα των ανασκαφών από την Αρχαία Αθήνα. Στον πρώτο και το δεύτερο όροφο βρίσκονται όλα τα γλυπτά του ναού σε χρονολογική σειρά. Διάσπαρτες μακέτες δείχνουν την μορφή του ναού σε κάθε εποχή. Τέλος ο τρίτος όροφος ήταν διαφορετικά χτισμένος από τους άλλους. Ευθυγραμμισμένος με την Ακρόπολη , που φαινόταν από τους γυάλινους τοίχους. Ήταν μια αναπαράσταση του ναού σε πραγματικές διαστάσεις . Δυστυχώς όμως πολλά γλυπτά έλειπαν. Ήταν μια αλλαγή από τη σχολική ρουτίνα και περάσαμε πολύ ωραία. Ήταν όλα τα λεφτά! (που είπε και μια συμμαθήτρια μου!!)
Δανάη, Γ4

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τι ωραία που τα λέτε, παιδιά!
Κρατάω την ατάκα της Δανάης ("Αν και το κτήριο του Μουσείου δεν με εντυπωσίασε, το εσωτερικό το βρήκα ενδιαφέρον"), καθώς θυμάμαι, όταν εγκαινιαζόταν το μουσείο, πόση κουβέντα είχε γίνει για το κτίριο αφήνοντας έξω τους εντός θησαυρούς..
Τα βάλαμε στη θέση τους τα πράγματα, Δανάη!

( Μα κι εσείς, έρχεστε στη γειτονιά μας και δε μας ειδοποιείτε;! Την επόμενη φορά να επανορθώσουμε, παρακαλώ!!)

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Καλημέρα Διονύση! Ήρθαμε στη γειτονιά σας, αλλά με τόσο άγχος και τόση πίεση χρόνου που το μόνο που προλάβαμε να κάνουμε ήταν να δούμε το Μουσείο και να φύγουμε πάλι για Κω. Το όλο στήσιμο του Μουσείου είναι εξαιρετικό - ειδικά η αίθουσα με τα αγάλαματα και ο χώρος με την προσομοίωση του Παρθενώνα. Τα παιδιά το βίωσαν περισσότερο ως εκδρομή στην Αθήνα - αν και υπήρξαν κάποιοι που ενθουσιάστηκαν και με το Μουσείο!