Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πολυκατοικία ή μονοκατοικία;


<<Μονοκατοικία το ιδανικό μέρος, για να ζήσεις>>

      Στην εποχή μας υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα. Πού είναι καλύτερα να ζείς σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα; Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το ιδανικό μέρος είναι η μονοκατοικία για πολλούς λόγους. Τους περισσότερους ανθρώπους η απαλλαγή του ενοικίου τους οδηγεί στο να ζήσουν σε μονοκατοικία. Αλλά υπάρχουν μόνο θετικά στο να ζείς εκεί;
      Αρχικά με μια πρώτη εκτίμηση η μονοκατοικία φαινεται πιο κατάλληλη, αφού ο χώρος είναι άφθονος. Υπάρχει μέρος για κήπο, παιχνίδι, μπάρμπεκιου, για το κατοικίδιό σου και φυσικά χώρο για στάθμευση. Οι μονοκατοικίες είναι κοντά στο καθαρό περιβάλλον. Οι γείτονες είναι σε απόσταση, οπότε δε θα ενοχλούνται από την υπερκατανάλωση πετρελαίου και τις φωνές.
      Σε μια μονοκατοικία ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί να διαμορφώσει τους χώρους του σπιτιού με το δικό του γούστο. Δε χρειάζεται να συμφωνήσει μαζί με άλλους για τις αλλαγές. Αν θέλει να κάνει ανακαίνηση, να χρωματίσει τους τοίχους, να φτιάξει έναν ωραίο κήπο ή ακόμη να φτιάξει και πισίνα, μπορεί. Επίσης, μια μονοκατοικία είναι πιο μεγάλη από ένα διαμέρισμα και έτσι κάθε μέλος της οικογένειας, που κατοικεί εκεί, μπορεί να έχει τον προσωπικό του χώρο.
      Ωστόσο, παρόλα τα καλά που προσφέρει μια μονοκατοικία, υπάρχουν και μερικά σημαντικά μειονεκτήματα. Κατ' αρχάς μια τέτοια κατοικία απαιτεί τεράστια έξοδα. Οι αγοραστές πρέπει να σκεφτούν τα επιπλέον χρήματα που θα δώσουν για την λειτουργία και την συντήρηση ενός τέτοιου σπιτιού. Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει υπόψιν του τις επισκευές που θα χρειαστούν, επειδή το σπίτι θα επηρεάζεται απ' τα καιρικά φαινόμενα.
      Επιπρόσθετα, οι μονοκατοικίες είναι μακριά από τους θορύβους της πόλης και από πυκνοκατοικημένες περιοχές. Όλα αυτά είναι θετικά όχι όμως αν στερούν πράγματα που διευκολύνουν στη ζωή των ανθρώπων. Αντίθετα, από τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες που χτίζονται στα προάστια λίγο πιο έξω από την πόλη, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για παράδειγμα βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα, γυμναστήρια, ενώ αυτοί που ζουν σε διαμέρισμα, κοντά στην πόλη, <<τα έχουν όλα μέσα στα πόδια τους>>. Κάποιος που μένει σε μονοκατοικία πρέπει να πάρει το αμάξι, για να πάει σε ένα κατάστημα, ενώ αυτοί που μένουν κοντά πηγαίνουν περπατώντας.
      Η ζωή σε μονοκατοικία είναι καλύτερη απ' αυτή του διαμερίσματος, γιατί προσφέρει γαλήνη, ηρεμία, ελευθερία. Τα μειονεκτήματα που έχει είναι λιγότερα από των διαμερισμάτων. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί καλά, αν θέλει και μπορεί, κυρίως οικονομικά, να ζήσει σε ένα τέτοιο μέρος και να μην θαμπωθεί από την ομορφιά μιας μονοκατοικίας.


                                 Ανθούλη Νικολέτα, Β1

 (πηγή : http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=207&catid=186&artid=827)



Διαμέρισμα πολυκατοικίας : H κατοικία που κερδίζει την εκτίμησή μας

 Κουρασμένος από το καθημερινό διάβασμα, ονειρεύομαι να έχω τη δική μου δουλειά, την οικονομική μου ανεξαρτησία και το δικό μου σπίτι.Μπροστά στο δίλημμα διαμέρισμα ή μονοκατοικία, χωρίς πολλή σκέψη, θα διάλεγα το πρώτο.

Καταρχήν, το διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας πολύ σπάνια βρίσκεται μακρία από το κέντρο μιας πόλης ή μιας μεγαλύτερης περιοχής.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα <<μέσα στα πόδια σου>>. Μπορείς να ικανοποιήσεις τις καθημερινές σου ανάγκες, όπως μετακινήσεις, ψώνια για τον εφοδιασμό του σπιτιού, εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες των παιδιών, αλλά ακόμα και αναψυχή και διασκέδαση της οικογένειας.Οι μικρές και, πολλές φορές, μηδαμινές αποστάσεις από όλα τα παραπάνω, προσφέρουν στους κατοίκους του διαμερίσματος περισσότερο ελέυθερο χρόνο, αλλά το σπουδαιότερο, οικονομικά ωφέλη.Άλλωστε στις μέρες μας <<ο χρόνος είναι χρήμα>>.

Η καθημερινή επαφή με τους συνοίκους της πολυκατοικίας είναι ένας αλλός παράγοντας, για να επιλέξει κανείς αυτό τον τύπο κατοικίας.Δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι της πολυκατοικίας είναι πιο κοινωνικοί και πιο <<ανοιχτοί>> στις σχέσεις τους με τους άλλους.Και το πιο απλό, έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου σε μια ώρα ανάγκης.Με λίγα λόγια, αυτός ο τρόπος ζωής καταπολεμά την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων, φαινόμενο που εμφανίζεται, όταν αυτοί ζουν μακριά ο ένας από τον άλλο και δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι προσωπικές επαφές.

Μπορεί για κάποιους να είναι σημαντικό μειονέκτημα του διαμερίσματος ο θόρυβος, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η πολυκοσμία της περιοχής, όπου αυτό βρίσκεται.Μπορεί να μην αντέχουν τη φασαρία από το διπλανό διαμέρισμα και την ασυνεννοησία με τους γείτονές τους για τα θέματα οργάνωσης της ζωής μέσα σε μια πολυκατοικία.Όμως, για κάποιους άλλους είναι εξίσου σοβαρό μειονέκτημα, για το καθετί που χρειάζεσαι, να διανύσεις αρκετά χιλιόμετρα.Το ίδιο ισχύει και όταν θέλει κανείς να συναντήσει κάποιους φίλους και συγγενικά του πρόσωπα και σκέφτεται την απόσταση που τους χωρίζει.Δε θα είναι λίγες οι φορές που θα επιλέξει τους τέσσερις τοίχους της μονοκατοικίας του ή στην καλύτερη περίπτωση του κήπου του, επιλέγοντας, θέλοντας και μη, τη μοναξιά και το κλείσιμο στον εαυτό του.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω νομίζω ότι η διαμονή σε ένα διαμέρισμα θα έκανε τη ζωή μου πιο ευχάριστη και πιο δημουργική.

Παναγιώτης Μουζάκης, Β4

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το περιεχόμενο της σελίδα αυτή είναι απο το άρθρο Μονοκατοικία - Διαμέρισμα: Οι δύο όψεις της σύγχρονης κατοικίας απο το build net.gr του 2010. Νομίζω καλύτερα να βάλετε και την πηγή.

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο.Ρώτησα τη μαθήτρια και μου είπε ότι το χρησιμοποίησε ως πηγή.Απλά δεν γνώριζε ότι έπρεπε να το αναφέρει.Το άρθρο μου το έδωσε συνάδελφος που την είχε μαθήτρια και παρέλειψε να της το επισημάνει.Σας ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!

Ανώνυμος είπε...

Nice work!

Ανώνυμος είπε...

Είναι τέλειο μου άρεσε

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να είχε και τα αρνητικά της πολυκατοικίας

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να είχε και τα αρνητικά της πολυκατοικίας