Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ταινίες για την 6η Μαρτίου, ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας.


         
Η 6η Μαρτίου  έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο και αποτελεί μια αφορμή για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συζητήσουν  το θέμα του εκφοβισμού που εκδηλώνεται στο σχολικό χώρο. Οι μαθητές ενημερώνονται για τις διαστάσεις του θέματος αλλά και για τις οδυνηρές συνέπειες που έχει στη ζωή των εμπλεκομένων- κυρίως των θυμάτων αυτής της βίας. (Σημείωση: το σχολείο μας, αλλά φαντάζομαι και άλλα σχολεία, ενημερώνουν διαρκώς και με κάθε αφορμή τους μαθητές καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για το θέμα αυτό και προσπαθούν να προλάβουν τα φαινόμενα βίας πριν εκδηλωθούν και λάβουν διαστάσεις).
       Το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων   της χώρας να αφιερώσουν χρόνο, από την Τρίτη 3 Μαρτίου έως την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, (δύο ή περισσότερες  διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών) σε δράσεις-συζητήσεις- εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.
     Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων κινείται η σημερινή ανάρτηση. Το ιστολόγιο μας προτείνει ταινίες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχολείο και να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό. Για κάποιες από αυτές υπάρχει και έτοιμο φύλλο εργασίας. Οι ταινίες υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορούν να κατέβουν μέσω torrent.




         Πρώτη πρόταση που καλύπτει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου είναι η ταινία Συγγνώμη (Spijt!) –μια ταινία από την Ολλανδία- παραγωγής 2013. Την ταινία την έχουμε παρακολουθήσει αρκετές φορές με μαθητές διαφορετικών τμημάτων και τάξεων και αποτελεί μια καλή αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό. Στο σύνδεσμο θα βρείτε πληροφορίες για την ταινία, κριτικές των μαθητών καθώς και φύλλο εργασίας.



Αποτέλεσμα εικόνας για min bedste fjende
Προσθήκη λεζάντας
       Επίσης η ταινία Min bedste fjende (My good friend), από τη Δανία, παραγωγής 2010 είναι μια πολύ δυνατή ταινία για το θέμα, αφού ασχολείται και με μαι ακόμη διάσταση: αυτή της σταδιακής αλλαγής του θύματος σε θύτη. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Δανία σε μια τάξη Γυμνασίου. Πρωταγωνιστής είναι ο Alf ένα ήσυχο παιδί που λόγω του χαρακτήρα και των ενδιαφερόντων του δέχεται στο σχολείο συνεχείς εκφοβιστικές επιθέσεις από μια κλίκα συμμαθητών του που φτάνουν μέχρι και σε ακραίες καταστάσεις . Στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο εμπνέεται από ένα κόμικ (Niccolo). Σύμφωνα με το κόμικ έπρεπε να καταστρέψει την παλιά του ζωή  και να αλλάξει τρόπο ζωής περνώντας στην αντεπίθεση. Παράλληλα, έρχεται σε επαφή με ακόμα ένα συμμαθητή του που δέχεται κι αυτός εκφοβιστικές επιθέσεις, τον Τόκε. Ο Τόκε συλλέγει έντομα και αγαπά πολύ το κουνελάκι του. Μαζί καταστρώνουν σχέδια για να τιμωρήσουν τους εκφοβιστές. Σιγά σιγά παίρνουν με το μέρος τους κι άλλα παιδιά,  μετατρέπονται σε μια ομάδα τιμωρών και θεωρούν πως αυτή η νέα ζωή θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από το μαρτύριο που βίωναν. Η ταινία απευθύνεται σε μαθητές Β και Γ Γυμνασίου  κυρίως.



Αποτέλεσμα εικόνας για ben x

         Η ταινία Ben X, παραγωγής Ολλανδίας και Βελγίου, περιγράφει την προσπάθεια ενός παιδιού με αυτισμό, του Μπεν, να ενταχθεί στην κοινότητα του σχολείου του. Στην προσπάθεια του αυτή, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Είναι θύμα bullying και στο σχολείο ζει καθημερινά μία κόλαση. Η μόνη παρηγοριά που έχει είναι ένα βιντεοπαιχνίδι, το Archlord, στο οποίο περνάει το περισσότερο χρόνο της ημέρας του και το οποίο συνδυάζει με την πραγματικότητα, όσοι το απειλούν στο σχολείο γίνονται οι εχθροί του στο παιχνίδι και ο ίδιος γίνεται ο Ben X. Η ταινία απευθύνεται πάλι σε μαθητές Γ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου.



Αποτέλεσμα εικόνας για bang bang you're dead       Η ταινία Bang Bang youre dead αποτελεί μια ακόμη καλή πρόταση.Εξαιτίας μιας φάρσας που είχε κάνει για την τοποθέτηση βόμβας στο σχολείο του, ο Τρέβορ δεν έχει πια φίλους καθώς όλοι τον αποφεύγουν και τον κοροϊδεύουν. Ο μοναδικός άνθρωπος που θέλει να τον βοηθήσει είναι ο Βαλ Ντάνκαν, καθηγητής της έβδομης τέχνης του σχολείου, που προτρέπει τον Τρέβορ να γυρίσει ένα φιλμ μικρού μήκους. Ο Τρέβορ ξεκινά τα γυρίσματα με ενθουσιασμό, διαλέγοντας ως περιβάλλον τον σχολικό χώρο. Παράλληλα, όμως, μια συμμορία σκοπεύει να περάσει όπλα στο σχολείο και να σπείρει τον θάνατο στην καφετέρια. Η ταινία προσφέρεται για μαθητές Γ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του λυκείου καθώς έχει σκηνές βίας. Στο σύνδεσμο θα βρείτε τα σχόλια των παιδιών για την ταινία καθώς και φύλλο εργασίας προς αξιοποίηση.




Αποτέλεσμα εικόνας για klass       Μια σκληρή ταινία που απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου και περιέχει σκληρές, ρεαλιστικές σκηνές είναι η ταινία Klass. Στην ταινία ο Άντερς,ένας από τους συμμαθητές και εκφοβιστές του νεαρού Γιοζεπ θα πάρει το μέρος του και τότε και τα δύο παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την υπόλοιπη συμμορία. Η ταινία αποτυπώνει με αληθοφάνεια τη σκληρότητα των παιδιών καθώς και τη συναισθηματική βία που ασκείται στα θύματα.
      





Αποτέλεσμα εικόνας για after lucia
 Η ταινία After Lucia ,στην οποία η ζωή μιας νέας κοπέλας θα καταστραφεί μετά την κακοποίηση, λεκτική και σωματική που θα δεχτεί από τους συμμαθητές της. Η ταινία απευθύνεται σε ασκημένους μαθητές Γ Γυμνασίου καθώς και όλων των τάξεων του Λυκείου. Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα ενδεικτικό φύλλο εργασίας. 




Η ταινία Το θαύμα (Wonder) είναι μια πολύ καλή επιλογή για την Α και Β Γυμνασίου. Πραγματεύεται την ιστορία του Όγκι που γεννήθηκε με κρανιακή παραμόρφωση. Όταν ο Όγκι θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο στα 10 του χρόνια – μια και μέχρι τότε τον δίδασκε η μητέρα του στο σπίτι-  βάζει την αγαπημένη του κάσκα του αστροναύτη και προετοιμάζεται για μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Κάθε μέρα έχει να αντιμετωπίσει τα σκληρά, απαξιωτικά βλέμματα των συμμαθητών του, ενώ θα ζήσει και  τον εκφοβισμό μακριά από την προστατευτική ομπρέλα των γονιών του. Εδώ θα βρείτε σχόλια των μαθητών μας που είχαν δει την ταινία και μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα φύλλο εργασίας. Και εδώ μπορείτε να βρείτε φύλλα εργασίας στα Αγγλικά- είτε γαι να πάρετε ιδέες είτε για να τα χρησιμοποιήσετε αυτούσια. 




Το Disconnect ακολουθεί τρεις ιστορίες ανθρώπων που αλληλοσυνδέονται με κοινό γνώμονα τα διαδικτυακά εγκλήματα.Ένας εργατικός δικηγόρος, συνεχώς απασχολημένος με το κινητό του, δεν μπορεί να βρει το χρόνο για να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Ένα ζευγάρι βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση όταν τα μυστικά τους εκτίθενται στο διαδίκτυο. Ένας πατέρας προσπαθεί να ελέγξει την ατίθαση διαδικτυακή συμπεριφορά του γιού της. Μια φιλόδοξη δημοσιογράφος βρίσκει μια σημαντική για την καριέρα της ιστορία ενός έφηβου παιδιού σε σελίδα μόνο για ανηλίκους. Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα φύλλο εργασίας για την ταινία. Η ταινία προτείνεται για τη Γ Γυμνασίου ή το Λύκειο. Και εδώ ένα φύλλο εργασίας στα Αγγλικά.



Mια από τις πιο πσόσφατες ταινίες για την ενδοσχολική βία είναι η Βελγικη ταινία "Στην αυλή του σχολείου" (Playground) ταινία του 2021. Η υπόθεση: Η μικρή Νορά δεν θέλει ν' αποχωριστεί τον μπαμπά της στην αυλή του σχολείου. Τον αγκαλιάζει και κλαίει σιωπηλά. Η καθημερινότητα εκεί είναι δυσβάσταχτη, αλλά κανείς δεν το ξέρει. Ο αδελφός της, ο Αμπέλ, κάθε μέρα πέφτει θύμα των άλλων αγοριών της τάξης που τον βασανίζουν και τον εξευτελίζουν, ξανά και ξανά, χωρίς οι πολυάσχολοι, κουρασμένοι κι εκνευρισμένοι δάσκαλοι να το παρατηρούν. Η Νορά γνωρίζει, αλλά ο Αμπέλ την έχει ορκίσει να μην το πει στους «μεγάλους». Πόσο θ' αντέξει το κοριτσάκι να μείνει σιωπηλό κάτω από ένα τόσο βαρύ φορτίο;

 

Και μια φετινή ταινία:  Το Τέρας (Monster). Το κύριο θέμα είναι αυτό του bullying , ενώ παράλληλα υπάρχει και το θέμα της ομοφοβίας αλλά και της φιλίας ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Ταινία για το Λύκειο







       Στο διαδίκτυο υπάρχει επίσης η εκπομπή Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη που είχε ένα αφιέρωμα στην ενδοσχολική βία. Στην εκπομπή μιλούν άνθρωποι του θεάματος αλλά και του αθλητισμού , που έχουν πέσει θύματα
bullying (Μάκης Παπαδημητρίου, Ησαίας Ματιάμπα, Βλάσσης Μάρας,  Αντίνοος Αλμπάνης.



Τέλος παραθέτω μia σειρά από διαδραστικά βίντεο για συζήτηση σχετικά με το θέμα. Τα βίντεο προέρχονται από την εκπομπή Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: