Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

...Εγώ ένας άγγελος. Ανίσχυρος...

Για ακόμα μια φορά τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης συναντήθηκαμε και συζητήσαμε για το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων "Ανίσχυρος Άγγελος". Και παρατηρήσαμε ότι συνέπεσε η συνάντηση μας για το βιβλίο να ταιριάζει με την ημέρα μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.




Το βιβλίο σε γενικές γραμμές άρεσε σε όλους. Αυτό που κατά κοινή ομολογία ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η παρουσία του αγγέλου και ο τρόπος που ο συγγραφέας τον ενέπλεξε στην ιστορία. Παράλληλα, το γεγονός πως το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία και μάλιστα τόσο κοντινή στα παιδιά εξαιτίας του πρωταγωνιστή της, καθιστά πιο ελκυστική την ανάγνωση. Τα παιδιά επισήμαναν ότι τα σημεία που ο συγγραφέας μέσα στο βιβλίο παραπέμπει σε στίχους από τραγούδια, σε ρήσεις γνωστών ανθρώπων και σε αποσπάσματα δημοσιευμένα σε περιοδικό ήταν πολύ ενδιαφέροντα και έδιναν την εντύπωση ότι ο συγγραφέας συνέγραφε το βιβλίο και παράλληλα κατέγραφε στοιχεία που σε διαφώτιζαν για όσα έλεγε.

Η Μιρέλλα, μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είχε ψάξει αρκετά το συγκεκριμένο θέμα και ενώ, πριν διαβάσει αυτό το βιβλίο, είχε σκεφτεί μόνο τις συνέπειες που είχε προκαλέσει ο θάνατός του στο στενό περιβάλλον του, τώρα συμμερίστηκε και την κατάσταση της οικογένειας του αστυνομικού. Η Μιρέλλα είχε σημειώσει αρκετά σημεία που της άρεσαν και την έβαλαν σε περαιτέρω σκέψεις ( σελ. 11, 21, 69,115, 125). Της Νεφέλης της φάνηκε ιδανική, όπως και σε όλους, η ύπαρξη του αγγέλου ως αφηγητή, αλλά της φάνηκε ανιαρό το γεγονός ότι αοριστολογούσε. Επίσης της άρεσε η αρχή του βιβλίου για την παρουσία του αγγέλου (σελ. 11, 12) και το πως συνδυάζεται η ζωή με το θάνατο. Η Δάφνη αναρωτήθηκε γιατί δεν μας έδειξε τη ζωή της πρωταγωνίστριας πριν και μετά το συμβάν και γιατί δε μας έδειξε σκηνές με τον πατέρα. Ωστόσο, της άρεσε η ιστορία και ο τρόπος που ο συγγραφέας παρουσίασε την ιστορία.

Η Μαρία περίμενε οι φίλοι της Αγγέλας τουλάχιστον να τη υποστηρίξουν και όχι να τα βάλουν μαζί της, χωρίς να είναι αυτή η υπεύθυνη. Η Νικολέτα πιστεύει ότι το βιβλίο είχε ενδιαφέρον, παρόλο που ξέραμε ότι ο ήρωας θα σκοτωνόταν. Σε αυτήν, καθώς και στην Αναστασία-Μαρία, άρεσε υπερβολικά η αρχή. Η αρχή του βιβλίου σε προκαλούσε να διαβάσεις τη συνέχεια , μια και παρουσίαζαν τις σκέψεις της Αγγέλας πριν συμβεί το κακό και γι΄αυτό ήταν πιο απλές και κατανοητές. Η Αναστασία όμως θεώρησε τη συνέχεια βαρετή, γιατί ο συγγραφέας επέμεινε στην αναλυτική περιγραφή των σκέψεων της Αγγέλας.. H κυρία Κεφαλά μας έβαλε σε περαιτέρω σκέψεις για το πώς κάποιοι άνθρωποι βολεύονται σε σχέσεις άσχετα από το τι νιώθουν (σελ.14, 15). Επίσης, μας μίλησε για τη μοναξιά, την οποία, όπως έλεγε και το βιβλίο, δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά αντίθετα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της (σελ.62)!

Τελική βαθμολογία του βιβλίου: 9

Το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε είναι '' Για ένα αγόρι'' του Νικ Χόρνμπυ.

Κείμενο : οι φοβερές και τρομερές Αναστασία-Μαρία και Μαρία Δ. (επιμέλεια : κ. Κεφαλά)

Κλείνουμε την ανάρτηση μας με ένα τραγούδι που αναφέρονται οι στίχοι του στο βιβλίο, "Αλλάζει πρόσωπα η θλίψη" , Ξύλινα Σπαθιά.


2 σχόλια:

Μάνος Κοντολέων είπε...

Πολύ, μα πάρα πολύ χάρηκα καθώς διάβασα τις αντιδράσεις των αναγνωστών του βιβλίου μου. Ελπίζω να μπορέσουμε και από κοντά να τα πούμε.
Ευχαριστώ όλους και σε όλους σας στέλνω ευχές για τα Χριστούγεννα και την αγάπη μου
Μάνος Κοντολέων

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

κ.Κοντολέων, μας τιμάει η επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας.Το βιβλίο σας όπως βλέπετε πυροδότησε μια σειρά κειμένων που δεν θα γράφονταν ποτέ και ξεκίνησε και συζητήσεις, που καλά κρατούν. Ελπίζουμε να σας δούμε όταν επισκεφτείτε την Κω.Καλές γιορτές και σε σας!