Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Εμπνέει το σημερινό σχολείο το μαθητή;

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας , η αξία της, η γλωσσική ένδεια, η γλωσσομάθεια και τα greeklish αποτελούν ορισμένα από τα θέματα που μας απασχολούν στην δεύτερη ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ Γυμνασίου. Αφού μελετήσαμε το άρθρο της Ελένης  Νικολαΐδου σχετικά με τη χρήση των greeklish από τους νέους στη σύγχρονη κοινωνία των τεχνολογικών επιτευγμάτων οι μαθητές κλήθηκαν να σχολιάσουν και να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με την άποψη της αρθρογράφου : Η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτό το σχολείο δεν εμπνέει το μαθητή! Ακολουθούν κάποια από τα κείμενα των μαθητών του Γ6.


Το σχολείο είναι ένας θεσμός ο οποίος παρέχει γνώσεις στους μαθητές .Τους προετοιμάζει κοινωνικά και επαγγελματικά ώστε να ανταπεξέλθουν στη μελλοντική ζωή τους. Ο τρόπος όμως που γίνονται αυτά δεν εμπνέει τους μαθητές. Το ότι δεν εμπνέει τους μαθητές σημαίνει πως δεν κάνει τους μαθητές χαρούμενους και δημιουργικούς. Οι μαθητές δεν απολαμβάνουν την παρουσία τους στο σχολείο και νιώθουν ότι κάνουν αγγαρεία. Κάνουν όλες τις εργασίες τους γιατί νιώθουν πως είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν και όχι επειδή το θέλουν οι ίδιοι. Η συνεχής παπαγαλία και ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων τα κάνει βαρετά και κουραστικά, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργούνται τα ξεχωριστά ενδιαφέροντα κάθε μαθητή.
Λευτέρης

Εγώ που είμαι μαθήτρια συμφωνώ με την άποψη της αρθρογράφου διότι το σχολείο, τα βιβλία και όλα αυτά δημιουργήθηκαν για να μορφωθούμε -με τέτοιο τρόπο όμως που να αγαπάμε το σχολείο και τα βιβλία και όχι να τα μισούμε. Το σχολείο λοιπόν δεν υλοποιεί αυτή την ανάγκη και τα παιδιά αυτόματα οδηγούνται στο να αλλάζουν τη γλώσσα ή και να χρησιμοποιούν greeklish.
Εντουένα


Το σχολείο και συγκεκριμένα το μάθημα αποτελεί μια βαρετή διαδικασία που μόνο σκοπό έχει να περάσει στους μαθητές γνώσεις χωρίς ουσία .Παρόλο που η τεχνολογία έχει ταυτιστεί πλέον με την καθημερινότητα μου, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία των μαθητών είναι παλιοί και ξεπερασμένοι και δεν εμπνέουν τους μαθητές. 
Γιάννης


Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την άποψη ότι το σημερινό σχολείο δεν εμπνέει το μαθητή είτε λόγω της ανυπαρξίας εγκαταστάσεων είτε εξαιτίας του τρόπου που οι περισσότεροι δάσκαλοι διδάσκουν τα παιδιά. Οι παλαιολιθικοί μέθοδοι διδασκαλίας που ακολουθούν οι καθηγητές κάνουν το μάθημα βαρετό και ακατανόητο. Ευθύνη όμως έχουν κι οι μαθητές που αδρανούν και σταματούν να διαβάζουν.
Δημήτρης



Πιστεύω ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν greeklish επειδή δεν εμπνέονται , δηλαδή δεν έχουν κατάλληλες βάσεις ή αγάπη για την ελληνική γλώσσα από το σχολείο τους.
Διονυσία


Συμφωνώ με την αρθρογράφο ότι βασικό αίτιο της γλωσσικής ένδειας των νέων είναι ότι το σχολείο δεν εμπνέει τους μαθητές. Διότι τα βιβλία είναι κακογραμμένα δυσνόητα και βαρετά και δεν σε ελκύουν να τα διαβάσεις .Μερικοί καθηγητές δεν βοηθάνε την κατάσταση αυτή αφού δεν εξηγούν όσο πρέπει το μάθημα τους με ευχάριστο τρόπο- δείχνοντας μας βίντεο, εικόνες, κάνοντας διαφορετικές ασκήσεις από αυτές του βιβλίου.Έτσι τα παιδιά οδηγούνται στο να μαθαίνουν κάτι παπαγαλία και άλλα μαθήματα να μην τα διαβάζουν καθόλου. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι άθλιο. Με τις εξετάσεις , τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα και την τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο,  ακόμη κι αν ένας καθηγητής έχει την όρεξη να κάνει καινούρια πράγματα και έξω από τα περιθώρια που του βάζει το Υπουργείο δεν μπορεί,  γιατί είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι διατάζει το Υπουργείο.
Ανδρονίκη



Καταρχάς συμφωνώ απολύτως με αυτή τη φράση και πιστεύω πως αντιπροσωπεύει πλήρως την αληθινή κατάσταση. Βγαίνουν καθημερινά άνθρωποι , πολλές φορές φιλόλογοι, και λένε ότι η νεολαία καταστρέφει την ελληνική γλώσσα. Και ρωτώ εγώ :τους έμαθε κανείς την αξία της ελληνικής γλώσσας; Και κυρίως τους έκανε να την αγαπήσουν;Νομίζω πως η απάντηση είναι σαφέστατη .Εφόσον οι νέοι δεν αγαπούν τη γλώσσα,  δεν πρόκειται να σκεφτούν  ότι την καταστρέφουν με τα greeklish ή με τις νέες λέξεις.
 "Καταστρέφουν".... .Πολύ απόλυτη και σκληρή λέξη για παιδιά που απλά προσπαθούν να κάνουν τη γλώσσα τόσο απλή, ώστε να την καταλαβαίνουν. Εξάλλου πιστεύω ότι, αν μάθετε στους νέους να αγαπούν τη γλώσσα,  το "καταστρέφω" θα αντικατασταθεί από το "δημιουργώ" και το "σέβομαι" την ελληνική γλώσσα.

Δημήτρης Φ.








Δεν υπάρχουν σχόλια: