Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Όλοι είμαστε ίδιοι- Εργασίες για το ρατσισμό


Οι μαθητές του Γ4 έγραψαν για το ρατσισμό ή δημιούργησαν βίντεο που είδαμε στην τάξη. Εδώ μόνο τρεις από τις εργασίες τους. 



Εξωτερική εμφάνιση
Συνεχώς στις μέρες μας γίνεται λόγος για την εμφάνιση και την ομορφιά. Προβάλλονται συνεχώς όμορφα καλοσχηματισμένα και αδύνατα πρότυπα. Τι συμβαίνει λοιπόν σε όλους τους υπόλοιπους που δεν είναι όπως οι άλλοι; Τα παιδιά τα οποία έχουν είτε λίγα παραπανίσια κιλά, είτε είναι λίγο πιο κοντά από το κανονικό ύψος, είτε έχουν σωματικές αναπηρίες δέχονται συνεχώς το λεγόμενο "μπουλιγκ". Έχουν ελάχιστους φίλους και μερικοί από αυτούς δεν έχουν και καθόλου φίλους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι όπως οι άλλοι, "μοντέλα". Είναι λιγότερο κοινωνικοί και συνήθως περνούν την περισσότερη ώρα μόνοι επειδή δεν τους δέχονται οι άλλοι λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης. Δεν φοράνε μάρκες; Δεν αξίζουν. Είναι χοντροί; Να χάσουν κιλά, δεν είναι ωραίο να έχεις χοντρούς φίλους. Είναι κοντοί; Βάλε τακούνια αν είσαι κορίτσι, και αν είσαι αγόρι ψήλωσε-  δεν είναι ωραίο τα αγόρια να είναι κοντά. Πλέον αυτές είναι οι κριτικές για να δεχτούν ένα άτομο. Πιστεύω πως όπως και αν είσαι, είσαι ο ίδιος άνθρωπος άσχετα αν είσαι χοντρός η λεπτός, είτε ψηλός η κοντός. Παραμένεις το ίδιο άτομο, με έναν μοναδικό χαρακτήρα που έχει ο καθένας από εμάς.
Βούλα Πυλιώτη, Γ4








Φυλετικός ρατσισμός
Φυλετικός Ρατσισμός είναι η αντίληψη που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στη κυριαρχία της έναντι των υπολοίπων. Δηλαδή ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής της καταγωγής.

Αίτια

Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και η πνευματική φτώχεια είναι δύο από τα σημαντικότερα αίτια του φαινομένου αυτού. Από τη στιγμή που τα άτομα δεν διδάσκονται την αξία της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, του σεβασμού είναι εύκολο να παρασυρθούν από ρατσιστικές αντιλήψεις. Παράλληλα το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο περιορίζει τους ορίζοντες των ανθρώπων με αποτέλεσμα να υιοθετούν άκριτα κάθε είδους στερεότυπα. Η κρίση των αξιών, όπως η ανηθικότητα, ο ανταγωνισμός, η γενικότερη αμφισβήτηση των ανθρωπιστικών ιδανικών καλλιεργούν το μίσος στις ψυχές των ανθρώπων που πυροδοτεί τις μεταξύ τους σχέσεις. 

Επιπτώσεις

Ο ρατσισμός εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους για μια κοινωνία, για ένα έθνος, επειδή οι έντονες διακρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκμετάλλευση κοινωνικών ομάδων, σε διχασμό και αναταραχές. Ευδοκιμούν ο πόλεμος αντί της ειρηνικής συνύπαρξης, η βία αντί της γαλήνης, η ξενοφοβία αντί της γόνιμης αλληλεπίδρασης των λαών. Το πρόβλημα, συνεπώς, μας αφορά όλους άμεσα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητά του και να εναντιωθούμε σθεναρά.



Κατά τη γνώμη μου...


Κατά τη γνώμη μου, σήμερα στην κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχει καμία μορφή ρατσισμού. Όσον αφορά το φυλετικό ρατσισμό, εγώ πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ανώτεροι απο κάποιους άλλους ανθρώπους απο άλλες φυλές και έτσι τους θεωρούν κατώτερους εξαιτίας της φυλής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάκριση φυλών σε ανώτερες και σε κατώτερες φαινόμενο που οδηγεί στο φυλετικό ρατσισμό. Φαινόμενο που δεν πρέπει να υπάρχει σήμερα στην κοινωνία αφού "θεωρείται" Δημοκρατική. Επομένως, παράλογο που όλοι είμαστε διαφορετικοί ΟΛΟΙ είμαστε ΙΣΟΙ  και έχουμε ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ανεξαρτήτως φυλής,χρώματος,φύλου,θρησκείας κ.τ.λ.

                Μαρία Σαμαρά, Γ4






Σεξισμός
Ρατσισμό μπορούμε να δούμε σε πολλές μορφές όπως τον φυλετικό, τον εθνικό, τον θρησκευτικό, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους τσιγγάνους, άμα είσαι φτωχός η πλούσιος, στην ομοφυλοφιλία, στην εξωτερική εμφάνιση και στους μετανάστες. Στην δικιά μας εποχή έχουμε απ 'ολα τα είδη ρατσισμού.
 Ρατσισμός. Μια λέξη που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά όμως υπάρχει και την βλέπουμε ακόμα και αυτήν καθημερινότητα μας. "Ρατσισμός" μπορούνε να πούμε ότι είναι μια αντίληψη του ανθρώπου που πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε κατώτερους και ανώτερους. Ο ρατσισμός κατά του γυναικείου φύλου είναι οι άτυπες διακρίσεις κατά των γυναικών.
Υπάρχουν αιτία στα οποία άρχισε αυτό το είδος ρατσισμού. Πρώτα απ'ολα είναι το μορφωτικό επίπεδο. Δεύτερον οι προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες και τρίτον η έλλειψη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων και γενικά της καλλιέργειας των γυναικών κ.α. Εκδηλώνονται ως ρατσισμό στο χώρο εργασίας, τη σεξουαλική παρενόχληση, τις διάφορες ρατσιστικές αντιλήψεις όπως η πολυγαμία, η βία, η παρθενία κ.α. Και βέβαια οι κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες στα παλαιότερα χρόνια πάλι κακοποιούνταν από άντρες με πολλούς τρόπους και δεν μπορούσαν ούτε να κάνουν ούτε να πουν τίποτα γιατί θεωρούνταν κατώτερες, επίσης στην σημερινή εποχή η γυναίκα αν και ισότιμη με τον άντρα συνεχίζει να κακοποιείται . Ζητήματα που συνδέονται συνήθως με τις έννοιες των δικαιωμάτων των γυναικών περιλαμβάνουν -αν και δεν περιορίζονται σε αυτά- στο δικαίωμα για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία-η αλλιώς η ανεξαρτησία- να είναι ελεύθερες, να ανταμείβονται με δίκαιους μισθούς, να μορφώνονται κ.α.
Πληροφορίες από www.antiracismreport Wikipedia
Ιρένα Μπάλλα, Γ4






Δεν υπάρχουν σχόλια: