Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ανάσταση ... με βιβλία!


Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων
Θοδωρής Κούκιας
Εκδόσεις Κέδρος
Η Νεφέλη βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε καινούριο σχολείο. Αισθάνεται ότι δεν ανήκει πουθενά, ούτε σε κάποια παρέα ούτε σε κάποιο τόπο. Νιώθει τα χρώματα της σκέψης της να εξαφανίζονται σιγά σιγά… λες και έχει τρυπώσει στο κεφάλι της μια χρωμοπαγίδα που τα αιχμαλωτίζει. Μόνη της παρηγοριά η Ταβούλα Ρασά, μια φίλη διαφορετική απ’ όλες τις άλλες.
Ο Ίωνας είναι ο πιο παράξενος έφηβος του σχολείου. Την ώρα που οι συμμαθητές του ανταλλάσσουν I <3 facebook="" o:p="" u="">
Η διαφορετικότητα ενώνει τη Νεφέλη και τον Ίωνα. Την ίδια στιγμή, όμως, γίνεται κόκκινο πανί για όσους αντιλαμβάνονται το διαφορετικό ως βαρετό, γελοίο ή απειλητικό.
Μια κατάδυση στον κόσμο της εφηβικής κατάθλιψης και του συνδρόμου Άσπεργκερ. Ένα βιβλίο που διεισδύει στην ψυχή των νέων αποτυπώνοντας πτυχές του σχολικού εκφοβισμού. Ένα σύγχρονο νεανικό μυθιστόρημα, γλυκό και πικρό συνάμα, όπως είναι άλλωστε και η ίδια η διαδικασία ενηλικίωσης.
 



Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες
Συγγραφέας: Μαρούλα Κλιάφα
Εκδόσεις : Πατάκης

Σε μια επαρχιακή πόλη, τέσσερις νέοι οραματίζονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Ο τρόπος που επιλέγουν είναι να ιδρύσουν έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Βρισκόμαστε πίσω στο 1989 κι όλα αρχίζουν με μια είδηση που έρχεται από το αστυνομικό δελτίο: ένα κλεφτρόνι, δεκαπέντε μόλις χρόνων, βρίσκει τον θάνατο καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Ένα κλεφτρόνι που, κατά πώς όλα δείχνουν, καταγόταν από την πόλη τους…
Ποιο είναι αυτό το παιδί; Από πού ξεκίνησε και πώς βρέθηκε στο περιθώριο; Ο Κωστής βάζει σκοπό να αποκαλύψει όλη την αλήθεια και σιγά σιγά ξεδιπλώνεται μπροστά του η μοναχική πορεία του Οδυσσέα, ενός έφηβου που μεγαλώνει με τα τραγούδια του Πρινς και του Τζιμ Μόρρισον, τις σαπουνόπερες της τηλεόρασης, τη συντροφιά του Μικρού Πρίγκιπα και το όνειρο της μεγάλης περιπέτειας. 
Ένα μυθιστόρημα βίαιο και τρυφερό, που ανατέμνει την εφηβεία και μιλάει για τα αδιέξοδα της νεολαίας. Ταυτόχρονα, μια μαρτυρία για τους νέους και το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωναν εκείνη την εποχή. 





Λέξεις που πονάνε
Abby Cooper
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Η ζωή της Ελίζ είναι γεμάτη λέξεις. Λέξεις χαρούμενες και λέξεις που πονάνε πραγματικά. Νέα σχολική χρόνιά, νέο σχολείο, μια κολλητή που είχε επιλέξει άλλες φίλες και δεν θα την προστάτευε πια από τις λέξεις όπως παλιά. Κι ένα αγόρι που την άφησε. Τα πράγματα άλλαζαν και μάλιστα προς το χειρότερο. Μέχρι που μια μέρα η Ελίζ λαμβάνει ένα σημείωμα: «Ξέρω ποια είσαι και ξέρω τι περνάς. Θέλω να σε βοηθήσω». Στην προσπάθειά της να λύσει το μυστήριο, η Ελίζ θα βρει νέους τρόπους να αποδέχεται τον εαυτό της και να βγαίνει δυνατή.





Game over
Κική Ζουμπουλάκη
Εκδόσεις Κέδρος
Ο Έρωτας και ο Θάνατος
παίζουν ένα παιχνίδι.
Ο Μάρκος και η Άννα
είναι τα πιόνια
αλλά δεν το ξέρουν.
Για να κερδίσει ο Έρωτας,
πρέπει να κάνει το Μάρκο να αγαπήσει.
Για να κερδίσει ο Θάνατος,
πρέπει να κάνει την Άννα να πεθάνει.
Για να κερδίσουν το παιχνίδι
ο Μάρκος και η Άννα,
πρέπει να πάρουν τη ζωή τους
στα χέρια τους.






Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης
Χρύσα Σπυροπούλου
Εκδόσεις Καστανιώτης
Ο Άρης, η Λίζα και η Ήρα, μετά το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πόλη Όρντου του Εύξεινου Πόντου, επισκέπτονται με τους γονείς της Λίζας την Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντούν τους φίλους τους από την Όρντου και αρχίζουν να αναζητούν στα μνημεία της Πόλης τις σελίδες ενός παλιού τετραδίου συνταγών που ανήκε στο σεφ κάποιου σουλτάνου. Ένας αόρατος φίλος τους τα καθοδηγεί στο κυνήγι του «κρυμμένου θησαυρού», ενώ κατά την αναζήτηση αυτή τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις γνωστές και άγνωστες πλευρές της Κωνσταντινούπολης, με τον απαράμιλλο ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της. Θα περιπλανηθούν στους δρόμους και στις γειτονιές της Βασιλεύουσας και θα επισκεφθούν την Αγια-Σοφιά, το μουσείο Τοπ Καπί, την Κλειστή Αγορά, τη Βασιλική Κινστέρνα, τον Ιππόδρομο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και πολλά άλλα μέρη που θα τα γοητεύσουν και θα τους αποκαλύψουν τα μυστικά ενός ολόκληρου κόσμου από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας.









Τ' άλλο μισό του κόσμου
Συγγραφέας: Τούλα Τίγκα
Εκδόσεις Πατάκη 
Σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη, με τις απολαύσεις, τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητές της, μεγαλώνει μια παρέα παιδιών. Η καρδιά και μνήμη της κωμόπολης είναι ένα «μαγεμένο» σπίτι που προσελκύει αρκετό κόσμο λόγω της ιστορίας του. Γύρω από το σπίτι αυτό, το οποίο «προστατεύει» μια παθιασμένη και ανορθόδοξη στους τρόπους της ηλικιωμένη, θα συναντήσουμε τους ήρωες του μυθιστορήματος με τις ανησυχίες, τις αγάπες, τα πάθη και τους έρωτές τους. Από τη μία ο Ρηγόπουλος, αποστασιοποιημένος αλλά αγαπησιάρης αφηγητής, καθηλωμένος στο σπίτι του μετά από ένα ατύχημα με το μηχανάκι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού μιας Λάουρας, κι από την άλλη η ευαίσθητη Μαρίνα, ερωτευμένη μέχρι τα βάθη της ψυχής της με τον Θοδωρή, ο οποίος την αγαπάει μεν σαν φίλη, αλλά έχει άλλα ερωτικά γούστα: του αρέσουν τα αγόρια... Τώρα πια η Μαρίνα, αλλά και ο Θοδωρής, πρέπει να αποδεχτούν την αλήθεια τους και να προχωρήσουν... 





Το παιδί της καρδιάς
Σοφία Παράσχου
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Ένα πράγμα μόνο ήθελε να μάθει η Xαρά αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Aποκριάς: αν ήταν ερωτευμένος μαζί της ο Πάνος, ο συμμαθητής της στην τρίτη Γυμνασίου. Kι όταν άνοιξε το κρυφό ντουλαπάκι στο γραφείο του πατέρα της, τίποτε άλλο δεν έψαχνε παρά ένα τσιγάρο για να συμπληρώσει το αποκριάτικο ντύσιμό της. Mα το ντουλάπι έβγαλε ανέμους και θύελλες, που σάρωσαν όλα όσα μέχρι τότε αγαπούσε και πίστευε. Mυστικά και ψέματα που ζητούν απάντηση θα οδηγήσουν τη Xαρά στη Θεσσαλονίκη και το καρναβάλι στην Kαθαρή Δευτέρα...









Κόκκινη σαν το αίμα
Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΑΤΗΣ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
SIMUKKA SALLA
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα της Φινλανδίας, μέσα στον σκοτεινό θάλαμο ενός σχολικού εργαστηρίου φωτογραφίας, στεγνώνουν κρεμασμένα ένα σωρό πλυμένα χαρτονομίσματα. Χιλιάδες ευρώ πιτσιλισμένα με αίμα.
Η δεκαεφτάχρονη Χιονάτη Άντερσον δεν ανακατεύεται σε ξένες δουλειές. Αλλά τα ματωμένα λεφτά που βρίσκει ανατρέπουν τα πάντα στη ζωή της: αναζητώντας τα ίχνη τους θα βρεθεί μπλεγμένη σε κυκλώματα ναρκωτικών και διαφθοράς. Και θα ριχτεί σ' έναν θανάσιμο αγώνα δρόμου για να σώσει τους φίλους της και τον εαυτό της.
Όταν θα δει το ίδιο της το αίμα να χύνεται στο χιόνι, θα είναι άραγε αργά;




18 κεράκια και μια μολότοφ
Χαρά Κατσαρή
Εκδόσεις Διάπλαση
Κλείνοντας τα 18, ο Μαρίνος έχει την ίδια μπερδεμένη ιδέα για τη ζωή που είχε και τις προηγούμενες χρονιές. Μετακομίζοντας όμως στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο, ελπίζει πως θα καταφέρει να βγάλει μια άκρη με τα πράγματα που τον απασχολούν, όπως οι παρέες, ο έρωτας, η ενηλικίωση. Η Φένια, από την άλλη, δεν έχει αμφιβολίες. Ξέρει ακριβώς ποια είναι και τι ζητάει από τη ζωή της κι έτσι, όταν φτάνει κι εκείνη στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο, τις σπουδές, ρίχνεται με τα μούτρα στο κυνήγι των ονείρων της. Οι επιλογές τους θα τους οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, θα τους κάνουν να χαρούν, να κλάψουν, να κινδυνέψουν, να δοκιμαστούν. Ευτυχώς, έχουν φέρει κάτι σπουδαίο μαζί τους στην καινούργια τους ζωή: ο ένας τον άλλο.






"Μην ελπίζετε να απαλλαγείτε από τα βιβλία"  
Έκο Ουμπέρτο Καριέρ Ζαν-Κλοντ
Εκδόσεις Λιβάνης

Η χαρούμενη γνώση: σπανίως η έκφραση του Νίτσε βρίσκει τέτοια εφαρμογή όση σε αυτό το βιβλίο για... τα βιβλία. Από τον πάπυρο μέχρι τις ψηφιακές συσκευές ανάγνωσης, διανύουμε πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας του βιβλίου μέσω μιας σειράς συζητήσεων εμβριθών και ταυτόχρονα χιουμοριστικών, λόγιων και αντικειμενικών, διαλεκτικών και ανεκδοτολογικών, περίεργων και απολαυστικών.
Διατρέχουμε το χρόνο και τους τόπους
• πραγματικά πρόσωπα μπερδεύονται με φανταστικούς ήρωες
• πλέκεται το εγκώμιο της βλακείας
• αναλύεται το πάθος για συλλογές
• εκφράζονται οι λόγοι για τους οποίους η τάδε ή η δείνα εποχή έχει γεννήσει αριστουργήματα
• αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη και ταξινομούνται τα έργα σε μια βιβλιοθήκη. Δίνεται η εξήγηση στο γιατί «οι κότες χρειάστηκαν έναν αιώνα για να μάθουν να διασχίζουν το δρόμο» ή στο πώς «η γνώση μας για το παρελθόν οφείλεται σε κρετίνους, ανόητους ή αντιπάλους».
Εν ολίγοις, διασκεδάζουμε με τη «λογοτεχνική μανία» των δύο παθιασμένων συνομιλητών που μας παρασύρουν στον τρελό χορό τους, όπου κάθε γύρος εκπλήσσει, δημιουργεί ευφορία και διδάσκει. Σε αυτούς τους καιρούς του καλπάζοντος σκοταδισμού, αυτό το βιβλίο είναι ίσως ο καλύτερος φόρος τιμής στην κουλτούρα του πνεύματος και το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο για την απογοήτευση.







Ένας άγγελος στο ταβάνι μου
Μάγια Δεληβοριά
Εκδόσεις Κέδρος
Είχα πεθάνει; Αυτό αναρωτιόμουν. Μάλλον είχα πεθάνει. Ή έβλεπα ένα όνειρο. Βρισκόμουν με την πλάτη κολλημένη στο ταβάνι και κοίταζα κάτω. Δε μου φαινόταν λογικό. Πάντως εγώ από την τρομάρα μου ήμουν κολλημένος εκεί και δεν το κουνούσα ρούπι. Είχα τη βεβαιότητα πως αν κουνιόμουν θα έπεφτα με τη μούρη στο πάτωμα.
Σε νοσοκομείο ήμουν, δε χωρούσε αμφιβολία. Όλοι φορούσαν άσπρες μπλούζες και είχαν περικυκλώσει κάποιον, τον οποίο απομάκρυναν προτού προλάβω να δω ποιος ήταν. Τώρα, ή αυτός ο κάποιος ήμουν εγώ και μόλις είχα πεθάνει ή υπήρχε κάποια άλλη λογική εξήγηση για την πλάτη μου στο ταβάνι και θα την έβρισκα από στιγμή σε στιγμή.
Και τότε μου ήρθε μια καταπληκτική ιδέα: να γίνω φύλακας άγγελος. Ποιανού; Δεν ξέρω. Πώς; Δεν ξέρω. Ξέρω όμως το γιατί: Γιατί μπορώ! Κι αφού δε θυμάμαι ούτε το όνομά μου, αποφάσισα πως θα με λένε Κομπέιν. Τι πάει να πει γιατί; Γιατί μπορώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: