Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

"Είμαστε άνθρωποι και έτσι πρέπει να μας φέρονται."- Trash (2014)



Η δικιά μου άποψη για την ταινία: Μπορώ να πω πως η ταινία ξεκίνησε αρκετά καλά και μου τράβηξε το ενδιαφέρον, αλλά! Κάπου στα μισά της ταινίας απογοητεύτηκα,  γιατί άλλαξε τελείως το point της ταινίας! Κατά τα άλλα η ταινία ήταν ωραία! Όμως έχω δύο τελευταία παράπονα και αφορά τα "κλισέ της ταινίας" τα οποία είναι :
α) Μας δείχνει ότι το παιδί δεν σκοτώνει τον αστυνομικό.... Γιατί δεν τον σκότωσε;;
 Οι περισσότερες απαντήσεις θα ήταν
-Αααα,  η ταινία μας δείχνει τα συναισθήματα του παιδιού και του έδωσε την δεύτερη ευκαιρία κάτι που εκείνος δεν θα έκανε, μα καλά που φτάσαμε να είναι σε καλύτερη συμπεριφορά τα παιδιά παρά εμείς;  - Έλεος πια! ΟΧΙ!  Το παιδί θα μπορούσε να μην τον σκότωσε επειδή απλούστατα είναι παιδί!! Η θα μπορούσε να τον σκότωνε γιατί ήθελε εκδίκηση ή επειδή δεν είχε τους "κατάλληλους τρόπους συμπεριφοράς".
 β) Επίσης πετούσαν τα λεφτά λες και δεν τα είχαν ανάγκη! Και έρχομαι και ρωτάω... Πώς θα σου φαινόταν αν 3 παιδιά μετά από χρόνια κούρασης, που δούλευαν σε χωματερή και μάζευαν σκουπίδια για ψίχουλα, όταν ανακάλυψαν δισεκατομμύρια ευρώ τα πέταξαν στα σκουπίδια;;;;  Και ξανά έρχομαι για να απαντήσω εγώ! Το κλισέ είναι κάτι σαν μαξιλαράκι ασφαλείας για τα λόγια του κόσμου! Συζητάνε οι σεναριογράφοι
-Να πούμε πως πήραν τα λεφτά και έζησαν μια τέλεια ζωή;
-Όχι,  θα τα βάλουμε να τα πετάνε στα σκουπίδια, και θα ζούνε υπέροχα ψαρεύοντας ψάρια!
Δεν βγάζει νόημα! Αφού έτσι όπως έχουμε "καταντήσει" με το γεγονός ότι παντού χρειάζονται λεφτά! Γιατί δεν μας έδειξαν αυτό; Γιατί φοβούνται τα λόγια και της αντιδράσεις του κόσμου! Οι οποίες θα οφείλονται στο κάτι διαφορετικό! Για αυτό υπάρχει το κλισέ! Για μα σου θυμίζουν πόσο τέλεια είναι τα πάντα!!!! Και πάντα να σε απομακρύνουν από την πραγματικότητα!
Δημήτρης Κανέλλης, Γ2




Η ταινία προσωπικά μου άρεσε αρκετά. Τα μηνύματα που μας περνάει είναι εξίσου ωραία και σημαντικά. Μας δείχνει το πιο γνωστό πρόσωπο του ρατσισμού καθώς οι μεγάλοι θεωρούν τα σκουρόχρωμα παιδιά σκουπίδια. Και το πιο έντονο σημείο ήταν όταν φέρθηκαν έτσι στο 14χρονο Ραφαέλ. Επίσης, μέσω της ταινίας αυτής , ο κάθε άνθρωπος μπορεί αν αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο που παίζει η δικαιοσύνη αλλά και η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, καθώς όλοι είμαστε άνθρωποι και δικαιούμαστε την ελευθερία μας. Η ταινία ήταν αρκετά ρεαλιστική , κάτι που την έκανε ακόμη καλύτερη. Σε γενικές γραμμές η ταινία ήταν απίστευτη και αξίζει να τη δει ο οποιοσδήποτε.
Ιλιριάνα Τρίμι, Γ6





Η ταινία ήταν πολύ ωραία και είχε πολύ δράση , πράγμα το οποίο μου αρέσει στις ταινίες. Αυτή η ταινία ήταν απλά τέλεια. Το αγαπημένο μου σημείο ήταν όταν ο Αρουραίος άφησε το χαρτί που είχε ζωγραφίσει θλιμμένο τον εαυτό του και μετά όταν τα κατάφεραν γύρισε και άφησε και περισσότερα χρήματα και ζωγράφισε στο χαρτί τον εαυτό του χαρούμενο.. Μου άρεσε όταν η δασκάλα ρώτησε τα αγόρια γιατί έκαναν ό,τι έκαναν και ο Γκάρντο απάντησε «Γιατί είναι το σωστό». Επίσης η σκηνή που είχε μεγάλο νόημα ήταν εκεί που τα αγόρια πετάνε τα χρήματα στην χωματερή. Εκεί που είχαν βρει το πορτοφόλι και από κει ξεκίνησαν όλα .Ήθελαν λοιπόν να τελειώσουν εκεί. Η σημασία της πράξης τους είναι ότι τα λεφτά είναι σκουπίδια.
Αναστασία Ζελεζνιάκ, Γ2





Επρόκειτο για μια ταινία που μας έδειξε τη σκληρότητα και την αδικία του κόσμου και μας έβγαλε από το κλουβί μας, δείχνοντας μας τι γίνεται στον έξω κόσμο. Μας έδειξε πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να φτάσουν στα άκρα για το χρήμα, ενώ και άλλοι που εκτιμούν το κάθε τι και είναι πρόθυοι να θυσιαστούν επανειλημμένα για να απονεμηθεί η δικαιοσύνη και να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί τους. Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ταινία με τα συγκινητικά και τα σκληρά της κομμάτια και πιστεύω πως ήταν μια πολύ καλή επιλογή εκ μέρους των καθηγητών μας.
Μαρία Χατζημιχαήλ, Γ6




Δεν υπάρχουν σχόλια: