Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Μην εξευτελίζεις τη ζωή σου... (Ριάλιτι σόου και Καβάφης)


Ολοκληρώνοντας το ποίημα του Κ.Π.Καβάφη "Όσο μπορείς" συζητήσαμε με τους μαθητές του Γ2 αν τα ριάλιτι σόου που κυριαρχούν σήμερα στην τηλεόραση υποβαθμίζουν και εξευτελίζουν τη ζωή των συμμετεχόντων ή όχι. Ακολουθούν οι απόψεις τους.


Η τηλεόραση απορροφά αρκετά μεγάλο χρόνο από τη ζωή μας. Όλοι οι άνθρωποι  αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη θέαση τηλεοπτικών εκπομπών. Ένα από τα είδη των εκπομπών που προτιμούν οι άνθρωποι να βλέπουν είναι τα ριάλιτι.  Αν και η τηλεόραση έχει ως στόχο την ενημέρωση , την καλή ψυχαγωγία.
Κατά τη δική μου γνώμη τα ριάλιτι έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
Καταρχάς, οι συμμετέχοντες εξευτελίζονται και τα δικαιώματα τους καταπατούνται.  Η προσωπικότητα τους με τον καιρό φθείρεται. Επίσης , μέσα στο παιχνίδι διαδίδονται φήμες και σίγουρα αυτό οδηγεί σε τσακωμούς και λογομαχίες. Παράλληλα κάποιοι ανασφαλείς χαρακτήρες εθίζονται στα ΜΜΕ. Τέλος τα άτομα προεφηβικής. Εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας συχνά ταυτίζονται με τους πρωταγωνιστές οδηγώντας τους σε τραγικές επιλογές , που ίσως θα επηρεάσουν και το μέλλον τους.
Συνοψίζοντας λοιπόν, όλα αυτά οδηγούν στην αποβλάκωση , στην αλλοτρίωση. Σίγουρα η απαγόρευση δεν θα ήταν λύση, αλλά η ύπαρξη κοινωνικού ελέγχου καθίσταται αναγκαία. Επίσης , πνευματικοί άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν αυτούς τους τηλεθεατές προβάλλοντας τα αρνητικά των ριάλιτι. Και τέλος εάν υπάρξει καταπάτηση δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη πρέπει να επέμβει.
Αναστασία Ζήβα




Γιατί αρέσουν τα ριάλιτι;
Πρώτον επειδή υπάρχει υπερβολικός ενθουσιασμός , οπότε εσύ ταυτίζεσαι.
Δεύτερον Τα ριάλιτι μοιάζουν με τα βιβλία. Όλοι μπορούν να κάτσουν να διαβάσουν το «Να Λόλα, ένα μήλο». Αλλά δε θα κάτσουν όλοι να διαβάσουν την Τριλογία του Τόλκιν. Είναι πολύ βαρύ για κάποιους. Τα ριάλιτι δεν εξελίσσονται με διαλόγους αλλά με εικόνες, όπως τα παιδικά βιβλία. Άρα είναι κατανοητά από ένα άτομο τριών ετών έως ένα άτομο εκατόν τρίων.
Τρίτον , υπάρχουν παντού ριάλιτι, όπου και να κοιτάξεις στην τηλεόραση. Οπότε έμμεσα δε μπορείς να τα αποφύγεις.
Δημήτρης Κανέλλης






Στη σημερινή εποχή η νέα μόδα πλέον είναι τα ριάλιτι σόου. Πιστεύω πως το να σε επιλέξουν σε αυτά τα σόου, σε υποβαθμίζουν σαν άτομο αλλά και σαν προσωπικότητα, διότι αναγκάζεσαι να εκτελέσεις πράγματα και κανόνες, αλλά εάν δεν ακολουθήσεις  κατά γράμμα την εντολή αποχωρείς. Επίσης, νιώθεις την αίσθηση της διασημότητας, η οποία διαρκεί πολύ λίγο, καθώς μετά από μερικά χρόνια, δεν πρόκειται να σε αναγνωρίζει κανείς γιατί δεν θα είσαι πλέον διάσημος!!!!   Όμως πιστεύω πως δεν είναι αναγκαίο και απαραίτητο να επισκεφθείς ένα ριάλιτι σόου, όπως για παράδειγμα  ριάλιτι μοντέλων, για να αναδείξεις την ομορφιά σου και την επιθυμία σου να γίνεις μοντέλο, διότι δείχνει με αυτόν τον τρόπο το κάθε άτομο, ότι μπορεί και να αλλάξει όχι μόνο σαν χαρακτήρας, αλλά και αλλάξεις το σώμα σου μόνο και μόνο για να περάσεις σε μία δοκιμασία!! Η  υποβάθμιση της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, εξαρτάται από το ίδιο το άτομο, διότι αλλιώς παρουσιάζεται ο χαρακτήρας και η αξιοπρέπεια μπροστά στην κάμερα και στην κριτική επιτροπή και εντελώς διαφορετικά στην πραγματικότητα.
Μαρία Ηλιοπούλου



Γενικά, ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα ριάλιτι σόου. Ποτέ δεν έβλεπα εκπομπές τέτοιου είδους , επειδή τις θεωρώ χάσιμο χρόνου και αδιάφορες. Παρόλα αυτά , μπορώ να πω πως συχνά ακούω από γνωστούς ή από το ίντερνετ αντιδράσεις και νέα που αφορούν κάποιο ριάλιτι σόου και αναγκαστικά ενημερώνομαι.
Για να εξετάσουμε αυτές τις εκπομπές , λοιπόν, πρέπει απλά να αντιληφθούμε το ρόλο που παίζουν οι κριτές ή οι παρουσιαστές σε σχέση με αυτόν των διαγωνιζομένων. Έτσι , γρήγορα συμπεραίνουμε πως μέσα από υπερβολικά σκληρές και προσβλητικές κριτικές και σχολιασμούς από τους παρουσιαστές , οι διαγωνιζόμενοι εξευτελίζονται και δέχονται να γίνουν αντικείμενα κακομεταχείρισης , προκειμένου να επωφεληθεί ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα και οι ίδιοι να κερδίσουν ένα ορισμένο χρηματικό ποσό.
Μπορούμε να πούμε πως αυτά τα άτομα φτάνουν σε ένα αξιολύπητο σημείο , σε ένα σημείο που τους φέρονται σαν σκουπίδια , σαν ζώα , χωρίς καμιά αξιοπρέπεια . Άρα, αναμφίβολα, τα ριάλιτι σόου υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και παρουσιάζουν κυνικά και σκληρά πρότυπα , τα οποία βεβαίως επηρεάζουν τους τηλεθεατές.
Διονύσης Καραβίτης




Τα ριάλιτι σόου είναι παιχνίδια που πηγαίνουν άνθρωποι για τη μόδα, για να μάθουν να επιβιώνουν . Η γνώμη μου είναι πως υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια τους, γίνονται άλλοι άνθρωποι και επίσης γίνονται «Κατίνες», είτε επειδή τους έχει ζητηθεί από την παραγωγή, είτε επειδή τα νεύρα τους είναι εκτός ελέγχου. Όλα αυτά υποβιβάζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν διάφορα προβλήματα είτε υγείας είτε ψυχολογικά και σωματικά. Αυτά γίνονται για να υπάρχει περισσότερη τηλεθέαση και να κερδίζουν χρήματα οι παραγωγοί και το κανάλι.
Αναστασίας Καλούδη





Κατά τη γνώμη μου η αξιοπρέπεια του ανθρώπου παραβιάζεται και υποβαθμίζεται στα ριάλιτι σόου και παιχνίδια. Όσοι συμμετέχουν σε αυτά αποδέχονται το δημόσιο εξευτελισμό τους , προσπαθώντας να  κερδίσουν την εύνοια των τηλεθεατών και εξαγοράζουν την αξιοπρέπεια τους με τα χρήματα  συμμετοχής. Επιπλέον, στα ριάλιτι σόου παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή των παικτών και δεν υπάρχει διακριτικότητα, αφού πολλές φορές όσοι συμμετέχουν αναγκάζονται να αναφερθούν στην προσωπική τους ζωή , με αποτέλεσμα να εκτίθενται . Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι είναι αναγκαίο το τηλεοπτικό κοινό να αποκτήσει κριτήρια ώστε να αντιδρά σε καθετί που υποβιβάζει την αξιοπρέπεια του.
Καλλιόπη Δρόσου





Εγώ πιστεύω ότι τα ριάλιτι σόου δεν χρησιμεύουν πουθενά, γιατί ακόμα  και στον τομέα της ψυχαγωγίας , υπάρχουν καλύτερα σόου – εκπομπές , όπως μια τηλεοπτική σειρά ή μια κωμωδία. Επίσης πιστεύω ότι το μόνο που κάνουν είναι να αποσπούν τους ανθρώπους από πιο σημαντικά συμβάντα και γεγονότα που συμβαίνουν εκείνη την εποχή. Πιστεύω ότι τα σόου αυτά υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, διότι οι παίκτες είναι στο έλεος των κριτών  που τους υποβιβάζουν με αρνητικά σχόλια και τους ντροπιάζουν μπροστά σε χιλιάδες άτομα.
Αντρέας Καντάς





Δεν υπάρχουν σχόλια: