Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

«Αν περάσετε όλη σας τη ζωή με το να είστε κάποιοι άλλοι, ποιος θα είναι εσείς;», Handsome devil

    
Ο Νέντ είναι ένας εσωστρεφής έφηβος που είναι θύμα των συμμαθητών του εξαιτίας της αγάπης του για τη λογοτεχνία και τη μουσική. Όταν ο Κόνορ, ο ανερχόμενος αθλητής, διωγμένος για κακή συμπεριφορά από το προηγούμενο σχολείο, έρθει στο οικοτροφείο και μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο θα γίνουν φίλοι , αλλά η φιλία τους θα δοκιμαστεί από την πραγματικότητα του σχολείου και τις συμβάσεις της κοινωνίας. 
Εκπληκτική η ερμηνεία του Άντριου Σκοτ στο ρόλο του ανατρεπτικού καθηγητή που έρχεται με νέες ιδέες στο γεμάτο αγκυλώσεις οικοτροφείο και θα αλλάξει τη στάση των μαθητών απέναντι στο μάθημά του αλλά και στη ζωή. Ενδιαφέροντες οι άλλοι ήρωες: ο ομοφοβικός προπονητής, οι «μάτσο» συναθλητές του Κόνορ, ο φιλελεύθερος διευθυντής. Από τις πιο ωραίες στιγμές της ταινίας όταν ο καθηγητής Λογοτεχνίας  καλεί τους μαθητές του να μην μιλούν με δανεική φωνή, τους λέει να μην είναι πρόβατα και τους ρωτά «Αν περάσετε όλη σας τη ζωή με το να είστε κάποιοι άλλοι, ποιος θα είναι εσείς;». Η ταινία διαπραγματεύεται με ένα εξαιρετικά τρυφερό τρόπο αυτό το δύσκολο θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας, χωρίς να έχει ούτε μια σκηνή ερωτισμού.

Η συζήτηση μετά το τέλος της ταινίας ήταν πολύ εποικοδομητική. Οι μαθητές μας τοποθετήθηκαν για το θέμα της ομοφοβίας, διατύπωσαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους. Ακολουθεί η κριτική της Ιωάννας.

Η ταινία ήταν πάρα πολύ ωραία. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσίασε την ομοφυλοφιλία. Δηλαδή που το πιο «ευαίσθητο» παιδί το οποίο όλοι περίμεναν πως θα ήταν  ομοφυλόφιλος και τον κορόιδευαν για αυτό τελικά δεν ήταν,  ενώ ήταν ο περισσότερο «άντρας» . Επίσης μου άρεσε πολύ στο τέλος η σκηνή που ο δάσκαλος γνωρίζει τον φίλο του στον διευθυντή και εκείνος το παίρνει καλά, ενώ θα μπορούσε να έχει αντιδράσει κάπως αλλιώς.
Ιωάννα Αρκούδη, Γ1



Δεν υπάρχουν σχόλια: