Κυριακή 29 Μαΐου 2022

“The Tipping Point”- η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο 2ο ΓΕΛ Κω.

 "Ο οργανισμός “The Tipping Point” (TTP) έχει σκοπό να συμβάλει στην ενδυνάμωση νέων ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, ώστε να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους και να λάβουν πιο συνειδητοποιημένες αποφάσεις για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία. 

Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και το χρόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω live τηλεδιασκέψεων ή/και video-απαντήσεων (ασύγχρονα) σε ειδική διαδραστική πλατφόρμα, μαθητές ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και μαθαίνουν πέρα από στερεότυπα για επαγγέλματα και ιδέες από ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) σε όλο τον κόσμο - από γιατρούς και αγρότες του διπλανού νησιού, μέχρι μηχανικούς της NASA - τους οποίους δε θα μπορούσαν να συναντήσουν διαφορετικά.

Έως σήμερα, 320 σχολεία και κοινότητες από το Φουρφουρά της Κρήτης και τη Χάλκη, έως την Άρτα, το Αιτωλικό και τον Έβρο, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του TTP, με τη σημαντική υποστήριξη 718 εκπαιδευτικών-πρεσβευτών, και την πολύτιμη συνεισφορά 1.657 μεντόρων, δίνοντας τη δυνατότητα σε 23.273 μαθητές να εμπνευστούν και να συνδεθούν με τη σύγχρονη αγορά εργασίας, από την άνεση της τάξης τους."

Το 2ο ΓΕΛ ΚΩ ,το σχολικό έτος 2021-22 , πραγματοποίησε 7 συνεδρίες ποικίλου περιεχομένου στον άξονα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας COVID-19 συμμετείχαν συνολικά , τουλάχιστον σε μια συνεδρία, περίπου 130 μαθητές της Α και Β τάξης του σχολείου. Οι επιλογές των θεμάτων έγιναν με γνώμονα τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και των μεντόρων με την βοήθεια της ευγενέστατης συνεργάτιδάς του ΤΤΡ, Αναστασίας Σπανού. 

Μιλήσαμε σε ζωντανές συνεδρίες και αλληλεπιδράσαμε με την κ. Φαίη Ορφανού,από το κέντρο ερευνών Δημόκριτος, εμψυχωτριας και εμπνεύστριας ανθρώπων,μιας γυναίκας παθιασμένης με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των επαγγελμάτων,  για τη σημασία των ήπιων δεξιοτήτων στην επιλογή κι εξάσκηση επαγγέλματος, καθώς και για τη σημασία της αυτογνωσίας και της προσωπικής καλλιέργειας. Συζητήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνο Πετσιο , επικεφαλής των κλινικών ερευνών του Ωνασειου καρδιοχειρουργικού κέντρου, για τις επαγγελματικές προοπτικές στον τομέα υγείας ,καθώς και με τον κ. Πανό Μηνογιαννη, γενικό διευθυντή του Ωνάσειου καρδιοχειρουργικού κέντρου, για τα επαγγέλματα υγείας που στελεχώνουν νοσοκομειακές δομές. 

Ρωτήσαμε τις απορίες μας την κ. Λαδά Αριάδνη, σύμβουλο επιλογής ανθρώπινου δυναμικού της intrasoft, για τα κριτήρια επιλογής επαγγέλματος στην εποχή μας με τις ραγδαίες εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και των έκτακτων συνθηκών που βιώνουμε ( πανδημία , πόλεμος, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικές ροές). Ξεναγηθήκαμε στον τομέα του STEM/ STEAM και χαθήκαμε στον ευρύ του κόσμο , από τον Ηλία Ψυρουκη, συνιδρυτή το SPIN - Space innovation. Διαχειριστήκαμε το άγχος προ των πανελλαδικών εξετάσεων με τη βοήθεια της κ. Σοφίας Περακακη, κοινωνικής λειτουργού και ψυχικής συμβούλου στον ΟΚΑΝΑ Κρήτης.

Τέλος, εμπνεύστηκαμε από την κ. Σάντρα Ζαφειρακοπουλου , διευθύντρια του make a wish , για την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς και όχι μόνο... 

Έπεται συνέχεια...

Περεζού Διονυσία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: