Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

The Descedants (Οι απόγονοι)

 Μια πολύ ανθρώπινη και συγκινητική ταινία είδαμε την περασμένη Κυριακή με τους μαθητές μας: το Descedants του Αλεξάντερ Πέιν.

Υπόθεση: Ο δικηγόρος Ματ Κινγκ ζει με την οικογένειά του – τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του -στη Χαβάη, ώσπου η γυναίκα του ,μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που έχει, πέφτει σε κώμα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για τον ήρωα καθώς πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των κοριτσιών του , κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν αποτελούσε δικό του καθήκον. Η γυναίκα του φρόντιζε για όλα και εκείνος έφερνε το χρήμα στο σπίτι. Παράλληλα πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση σχετικά με μια τεράστια έκταση γης που ανήκει στην οικογένεια του πάρα πολλά χρόνια, αλλά και να διαχειριστεί την πληροφορία πως η γυναίκα του τον απατούσε.

Ο Τζωρτζ Κλούνει στον πρωταγωνιστικό ρόλο ανακαλύπτει πως η ζωή του είναι σε ένα αδιέξοδο, πως η γυναίκα του έχει πάψει να τον αγαπάει και τα παιδιά του δεν γνωρίζει καν πώς σκέφτονται. Ενώ λοιπόν βιώνει την απώλεια της γυναίκας του και την προδοσία της πριν το θάνατό της, παλεύει να σταθεί στα πόδια του και να βρει κώδικες επικοινωνίας με τις κόρες του.



Η ταινία θίγει πολλά θέματα: τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, την αγάπη, την απώλεια, το ψέμα, τη συγχώρεση. Στη συζήτηση με τα μέλη της ομάδας εστιάσαμε στο ανθρώπινο κομμάτι της ταινίας: τους οικογενειακούς δεσμούς, τη σχέση παιδιών-πατέρα, την αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο και τη διαχείριση της απώλειας των αγαπημένων προσώπων. Όμως ασχοληθήκαμε και με το θέμα της εκποίησης της γης σε τουριστικούς προορισμούς, αφού αγγίζει έμμεσα και το νησί. Όλα είναι προς πώληση; Οφείλει ο άνθρωπος να σεβαστεί την κληρονομιά των προγόνων του ή όλα μεταφράζονται σε χρήμα; Και τελικά έχουμε ανάγκη ένα ακόμη τουριστικό θέρετρο στο οποίο θα συρρέουν πλήθη τουριστών ή μια παραλία που μας συνδέει με το παρελθόν μας και αποτελεί και ένα χώρο φυσικού κάλλους; Ερωτήματα προς προβληματισμό και σκέψη. Τέλος τα παιδιά αναφέρθηκαν και στις υπέροχες λήψεις του σκηνοθέτη, τα χρώματα που πλημμυρίζουν την ταινία και τα πολύ όμορφα τοπία της Χαβάης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: