Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Λέσχη Ανάγνωσης: η πρώτη μας συνάντηση!


Σάββατο , νωρίς το απόγευμα, και τι χαρά νιώθουμε όταν βλέπουμε τόσα παιδιά μαζεμένα στο προαύλιο του Γυμνασίου! Πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για φέτος και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η παρέα μας φαίνεται πως μεγάλωσε τόσο πολύ! Το βιβλίο που είχαμε να διαβάσουμε ήταν το Κοσμοδρόμιο της Ελένης Κατσαμά, που από ότι φάνηκε τα παιδιά το λάτρεψαν.

Αρχικά η κ. Κρικέλη και η κ.Γεωργακά καλωσόρισαν τα παιδιά και ζήτησαν από τα παλιότερα μέλη να μιλήσουν για την εμπειρία τους από την περσινή λέσχη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Δανάη και ο Έντι που μας είπαν ότι τους άρεσε όλο το βιβλίο , αλλά ξεχώρισαν το διήγημα "Ιράκ, Έρημος, Αχιμ". Η ιστορία αυτή άρεσε στη μεν Δανάη εξαιτίας της αναφοράς στο ένστικτο ενός ζώου να προστατέψει το φίλο του, στο δε Έντι , η φιλία που συνέδεσε το νεαρό στρατιώτη με το φίδι και το γεγονός πως το φίδι παρουσιάζεται σαν άγιος , σαν φύλακας άγγελος, που του σώζει τη ζωή. Η Κατερίνα αναφέρθηκε στην ιστορία με το δειλό παιδί ("Ν.Υόρκη, Δειλό παιδί"), που τη βρήκε πολύ συναισθηματική και θίγει το θέμα της μοναξιάς στις μεγαλουπόλεις και της αποξένωσης των ανθρώπων. Ο Έντι παρουσίασε την ιστορία με το "Ελ Σαλβαδόρ, Σονσονάτο, Ροζίτα για πάντα", όπου η συμμορία στην οποία εντάσσεται το παιδί γίνεται η οικογένεια που δεν έχει. Η Φωτεινή στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία με το πρωτάθλημα στη Γαλλία("Παρίσι, Για το πρωτάθλημα") , που έθιξε με τόσο ωραίο τρόπο το θέμα των μεταναστών και της αντιμετώπισης τους από την επίσημη πολιτεία.



Η Κοντέσσα με τη σειρά της μας μίλησε για την ιστορία της παχυσαρκίας("Αμερική, Μισσισιπή, XXXL") και πως η ίδια θεώρησε ότι η συγγραφέας ήθελε να παρουσιάσει το πώς νιώθει το παιδί σε σχέση με την κατάσταση του αλλά και τη γενικότερη παραίτηση του , όπως συμπλήρωσε η κ.Γεωργακά. Το ελληνικό διήγημα , το "Sceleton Man" , είχε πολλές διαφορετικές ερμηνείες καθώς άλλος είπε ότι μάλλον το παιδι το εντάσσουν στη ομάδα τους αναρχικοί, άλλοι υποστήριξαν ότι η αστυνομία συλλαμβάνει το παιδί στο τέλος και άλλοι ότι το παιδί βίωνε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Η Θεοδοσία αναφέρθηκε στην ιστορία του σχολικού εκφοβισμού (" Αγγλία, Λονδίνο, Με τα μάτια του Ντάνι"), που άρεσε σε πολλά παιδιά αλλά και στις μεγάλες κυρίες αφού, λίγο πολύ, όλοι έχουμε βιώσει κάτι παρόμοιο. Και φυσικά εκεί είπαμε ότι  και ο θύτης αντιμετωπίζει συνήθως πολύ σοβαρά προβλήματα που τον κάνουν στο να φερθεί με αυτό το σκληρό τρόπο σε συνομηλίκους του. Επίσης ο Σταμάτης, ο Αλέξανδρος και ο Αντώνης αναφέρθηκαν στην ιστορία με το πρόβατο(Ασία, Καζαχστάν, Στέπα, Ο Βέρικ στο φεγγάρι") και αναρωτήθηκαν, αν το πρόβατο τελικά ταξίδεψε στο διάστημα. Παράλληλα μιλήσαμε για το Χρυσόψαρο ("Ρουμανία, Βουκουρέστι, Χρυσόψαρο") και την ιστορία των ανθρώπων που ζουν στους υπονόμους. Αυτό που μας άρεσε σε όλες τις ιστορίες ήταν πως περιείχαν στοιχεία αλήθειας και οι πληροφορίες που έδινε η συγγραφέας στο τέλος κάθε διηγήματος ήταν πολύ διαφωτιστικές.

Γενικά, συμφωνήσαμε ότι η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο αυτό έθιξε μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύγχρονο κόσμο και ειδικότερα το πως βιώνουν αυτές τις καταστάσεις οι νέοι άνθρωποι. Η Κοντέσσα είπε ότι η συγγραφέας ήθελε να μας δείξει την άσχημη πλευρά της ζωής των ανθρώπων και ότι το βιβλίο συνολικά είναι απαισιόδοξο, αλλά ο Έντι και αρκετοί ακόμη διαφώνησαν μαζί της και είπαν πως η συγγραφέας παρουσιάζει απαισιόδοξη την κατάσταση, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι αισιόδοξο σε όλα αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο, καταλήξαμε όλοι πως το βιβλίο είναι ρεαλιστικό και πως  η συγγραφέας σε όλα τα διηγήματα αφήνει μια ελπίδα αισιοδοξίας .Η συνολική βαθμολογία ήταν 10!!
Εδώ θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι η συγγραφέας, κ Κατσαμά,  δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών, τις οποίες θα αποστείλουμε ηλεκτρονικά και θα ακολουθήσει νεώτερη ανάρτηση, με τη μίνι αυτή συνέντευξη!κ. Κατσαμά σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!

4 σχόλια:

Δανάη είπε...

ένα φοβερό απόγευμα :)

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και μια ωραία πρώτη συνάντηση!
Φέτος προμηνύεται μια πολύ δυνατή χρονιά!

Emily Lyroni είπε...

καλό ξεκίνημα αγαπητά μέλη!!Το βιβλίο σας φαίνεται ενδιαφέρον και τα μέλη της λέσχης πάρα πολλά!!!Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι σε πείσμα του υπουργείου να κλείσει τις βιβλιοθήκες,αυτές βρίσκουν τρόπο να ανοίγουν και να υποδέχονται λέσχες ανάγνωσης!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

(Το υπουργείο θα ήθελε πολύ να βγαίνουν ημιμαθείς άνθρωποι στον κόσμο από το σχολείο και το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι οι οραματιστές εκπαιδευτικοί , οι οποίοι κόντρα στην εξαθλίωση τους νοιάζονται πραγματικά για τους μαθητές και την υπόθεση της παιδείας.)
Φέτος ωστόσο - για να έρθουμε και στα σχετικά με την ανάρτηση!- είμαστε πολλοί χαρούμενοι που τόσα πολλά παιδιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και ξεκινήσαμε το ωραίο ταξίδι στον κόσμο της ανάγνωσης!