Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Γυμνάσιο τέλος!!!Τι μάθαμε, τι θα νοσταλγήσουμε, τι θα αλλάζαμε!


Πιστεύετε ότι φεύγετε γεμάτοι γνώσεις από το Γυμνάσιο; Ποιο μάθημα σας άρεσε περισσότερο;

Για να πω την αλήθεια, όχι, δεν πιστεύω ότι φεύγω γεμάτη γνώσεις από το Γυμνάσιο. Θα μπορούσα να πω πως έμαθα κάποια πράγματα, όχι όμως όσα θα έπρεπε. Όμως έμαθα αρκετά πράγματα για τη ζωή και πώς να συμπεριφέρομαι. Ένα από τα μαθήματα που λάτρεψα στην τρίτη γυμνασίου ήταν τα Κείμενα. Από αυτό το μάθημα και την καθηγήτρια μου έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα (για το ρατσισμό, την ξενοφοβία, πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον άλλον, πως πρέπει να έχουμε πάντα ελπίδα και να μην το βάζουμε κάτω μέχρι να καταφέρουμε το σκοπό μας).

 

Πιστεύω ότι πήρα γνώσεις από το Γυμνάσιο, αλλά όχι αρκετές, γιατί δεν προσπάθησα όσο μπορούσα. Τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν τα Κείμενα, η Γυμναστική και τα Καλλιτεχνικά, αλλά φέτος συμπάθησα πολύ και την Ιστορία!

 

Πρώτη φορά στη ζωή μου από τα τρία χρόνια φοίτησης στο Γυμνάσιο, πιστεύω ότι φεύγω γεμάτη γνώσεις. Ειδικά στο μάθημα της Ιστορίας, που μας βοήθησαν πολύ οι φωτοτυπίες και η καθηγήτρια. Φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς και θυμάμαι τα μαθήματα που κάναμε στην αρχή. Από το δημοτικό μου άρεσε η Ιστορία, μα φέτος νομίζω ότι πραγματικά ήταν το αγαπημένο μου!
 

 
 

Πιστεύω πως το Γυμνάσιο μου πρόσφερε μια ποικιλία γνώσεων , αξιοποιήσιμων και αναγκαίων. Ομολογώ πως το αγαπημένο μου μάθημα ήταν τα Μαθηματικά, όχι μόνο επειδή θα διαλέξω την θετική κατεύθυνση, αλλά επειδή κάποιες ασκήσεις με προκαλούσαν να τις αντιμετωπίσω. Βέβαια, ορισμένες φιλολογικές ασκήσεις με εντυπωσίασαν σε μεγάλο βαθμό.

 

Ναι, στο γυμνάσιο έμαθα πολλά. Ειδικά σε κάποια μαθήματα, τα οποία με το που ήρθα στο Γυμνάσιο τα φοβόμουν, αλλά τελικά ήταν αυτά που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον. Στο γυμνάσιο όμως δεν έμαθα μόνο γνώσεις σχετικά με τα μαθήματα αλλά βελτιώθηκα και ως άνθρωπος. Ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν η Οδύσσεια.

 

Ναι! Πιστεύω ότι έμαθα αρκετά πράγματα και δεν μιλάω μόνο για μαθήματα. Μου άρεσε που κάποιοι καθηγητές μας έδειχναν βίντεο και γενικά μας έβαζαν να κάνουμε πράγματα λίγο πιο δημιουργικά, όπως το να γράφουμε ποιήματα ή να κάνουμε powerpoint και δεν κάναμε εργασίες με το συνηθισμένο τρόπο. Το μάθημα που μου άρεσε περισσότερο ήταν τα Μαθηματικά. Βέβαια υπήρχαν και άλλα μαθήματα από τα οποία πήρα χρήσιμες γνώσεις και μου άρεσαν αλλά όχι σαν τα μαθηματικά.

 

Πιστεύω ότι φεύγω από το Γυμνάσιο με αρκετές γνώσεις , γιατί πραγματικά με ενδιέφεραν τα μαθήματα. Σε άλλα μαθήματα περισσότερο, σε άλλα λιγότερο. Το μάθημα που μου άρεσε περισσότερο ήταν η Ιστορία, γιατί καταλάβαινα το μάθημα αρκετά καλά, χωρίς να χρειάζεται να το μελετήσω στο σπίτι.

 


Ναι, φεύγω γεμάτος γνώσεις από το Γυμνάσιο (λίγα κενά). Το μάθημα που μου άρεσε περισσότερο ήταν η Ιστορία, καθώς μου άρεσε από πάντα, αλλά κυρίως στη Γ Γυμνασίου. Επίσης μου άρεσαν γενικά τα Μαθηματικά (αντίστοιχα ότι έγραψα με την Ιστορία).

 

Ναι, πιστεύω ότι στο Γυμνάσιο είναι πιο εύκολο να καταλάβεις τα μαθήματα, επειδή οι καθηγητές έχουν τη θέληση να σε βοηθήσουν. Στο λύκειο όλα αλλάζουν και με φοβίζουν οι αλλαγές. Στο γυμνάσιο ήμασταν τόσο δεμένοι –πιστεύω σαν οικογένεια-και θα το επισκέπτομαι όποτε μπορώ.

 

Η Βιολογία , γιατί μου άρεσε το μάθημα και ο τρόπος που γινόταν.

 

Εγώ από το γυμνάσιο πιστεύω πως θα φύγω γεμάτος γνώσεις σε κάποια μαθήματα-Ιστορία, Γλώσσα, Κείμενα, Μαθηματικά και Φυσική. Στα υπόλοιπα μαθήματα απλώς καλά εκτός από τα Θρησκευτικά όπου εκεί σκράπας ήμουν και σκράπας θα είμαι.

 

Ναι, φεύγω γεμάτη γνώσεις σχετικά με το τι γνώριζα παλιότερα. Αν και πιστεύω πως θα μπορούσα να είχα μάθει περισσότερα (γνώσεις και αξίες). Αγαπημένο μου μάθημα ήταν τα κείμενα. Γιατί βρήκα επιτέλους ένα μάθημα στο οποίο μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, οι απαντήσεις έρχονται αμέσως στο κεφάλι μου. Είναι ένα μάθημα ενδιαφέρον αλλά και πολύ ευχάριστο. Επίσης μου άρεσαν πολύ τα Αγγλικά, η ιστορία, η Ιλιάδα (όχι η Ελένη και η Οδύσσεια).

 

Από όλα τα μαθήματα μου άρεσαν περισσότερο η βιολογία, η Ιστορία και τα Κείμενα. Με διευκολύνουν περισσότερο τα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης αλλά φέτος άρχισα να αγαπάω δύο μαθήματα που μισούσα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πιστεύω ότι έγινε πως έγινε γιατί αυτή τη χρονιά υπήρχε διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας. Ο καθηγητής δεν ήταν αρχηγός της τάξης , αλλά απλώς ένας φίλος όλων των παιδιών, ο οποίος δεν  προσπαθεί να γεμίσει με πληροφορίες τα κεφάλια αλλά να μας δώσει τις βασικές γνώσεις , να μας αφήσει να δουλέψουμε μόνοι μας, να δημιουργήσουμε-γιατί έτσι πιστεύω ότι ο άνθρωπος προοδεύει:μελετώντας και δημιουργώντας- , να μας μάθει να έχουμε τη δική μας γνώμη (γιατί εγώ πιστεύω πως ζούσα σε ένα κλουβί, δεν μπορούσα να δω τον πραγματικό κόσμο, δεν είχα καθόλου δικές μου ιδέες και απόψεις)και γενικά να μας ανοίξει το δρόμο για μπροστά. Χάρη σε αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας πιστεύω πως άλλαξε κάπως η ζωή μου και πήρα μια μυρωδιά από τον αληθινό κόσμο. Για το λύκειο λοιπόν θα φύγω γεμάτη  πολλές γνώσεις –όχι μόνο γνώσεις από τα βιβλία , αλλά και δικές μου ιδέες.

 

 

Τι θα θυμάστε με νοσταλγία από το Γυμνάσιο;

Από το Γυμνάσιο θα μου λείψουν οι συμμαθητές μου, και οι καθηγητές αλλά και φυσικά οι εκδρομές και ιδιαίτερα η τελική εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας στη Σαντορίνη, η οποία ήταν μια πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία.

 

Τ ς πλάκες που έκανα με τους φίλους μου.

 

Τη σχέση μαθητών-καθηγητών που δεν είχαν σχέση μόνο με το μάθημα αλλά και είχαν και μια φιλική σχέση μεταξύ τους.

 

Θα θυμάμαι μόνο τους καθηγητές που συμπάθησα.

 


 

Πιθανότατα το ότι μπορούσα να σκέφτομαι .Βασικά είχα τη δυνατότητα να σκέφτομαι και να δρω ως άτομο-αν αυτό βγάζει νόημα. Ακούω πάρα πολλούς ότι στο Λύκειο παύεις να σκέφτεσαι και είσαι εσύ και το υπόλοιπο κοπάδι προβάτων. Και μόνο αυτή η σκέψη με τρομάζει. Κάτι άλλο που θα θυμάμαι είναι ότι σε μερικά μαθήματα βλέπαμε κάτι πέρα από το βιβλίο. Οι καθηγητές έκανα το παν για να δούμε κάτι παραπέρα  –είτε αυτό ήταν ταινία ή κείμενο από το διαδραστικό πίνακα.

 

Το μοναδικό πράγμα που θα θέλω να θυμάμαι είναι οι εφηβικοί έρωτες , γιατί αναπτύχτηκαν με τόση αθωότητα που φοβάμαι αν θα γνωρίσω παρόμοια.

 

Τις πολλές εκδρομές που κάναμε(ναι καλά σιγά μην έγιναν) .Ακόμα θα νοσταλγήσω τα λίγα κενά που είχαμε και κάποιους καθηγητές που έκαναν τη χρονιά να περάσει κάπως ευχάριστα. Για να μπορέσεις να νοσταλγήσεις κάτι από το Γυμνάσιο θα έπρεπε να μας πηγαίνουν εκδρομές στο εξωτερικό, να κάνουν τουρνουά στα αθλήματα και να μας δίνουν παγωτά.

 

Τι θα αλλάζατε από τα τρία χρόνια φοίτησης στο Γυμνάσιο;

Την πρόοδο μου στα μαθήματα! Διότι ειδικά φέτος οι επιδόσεις μου έπεσαν πολύ!

 

Θα άλλαζα μερικούς καθηγητές , γιατί μερικοί μου έσπαγαν τα νεύρα και άλλοι ήταν πολύ αυστηροί!

 

Το φετινό δεκαπενταμελές γιατί πολύ απλά….δεν έκανε τίποτα!!!!!!!!

 

Θα φρόντιζα να διάβαζα πιο πολύ στα μαθήματα ώστε να μην έχω μείνει στην ίδια τάξη.

 

Τι άλλο θα μπορούσα να αλλάξω εκτός από το σύστημα διδασκαλίας;Αυτό θα προσπαθούσα να αλλάξω με όλη τη θέληση μου. Όπως λέει και ένα σύνθημα: Το σύστημα διδασκαλίας είναι η διδασκαλία του συστήματος»

 


 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΛΑΤΡΕΥΩ<3 ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΈΠΑΙΞΕ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ...ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑ ΝΑ ΠΩ. ..ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ