Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η διάκριση της λέσχης Ανάγνωσης της Γ Γυμνασίου στο διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας Μυστική Παπαρούνα!

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Γ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Κω διακρίθηκε στο διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας που διοργάνωσε η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Δυστυχώς στην τελετή βράβευσης δεν μπόρεσαν να έρθουν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα –έτσι το σχολείο εκπροσώπησαν οι : Νικολέτα Ανθούλη, Μαρία Ιωαννίδου, Θάλεια Αποστολοπούλου και Μαρία Μεγρέμη. Στις 12:00 η  ώρα μετά από το αεροπορικό μας ταξίδι στην Αθήνα, φτάσαμε στην Ευαγγελική Σχολή. Η υποδοχή και η φιλοξενία των καθηγητών και μαθητών της Σχολής για άλλη μια φορά ήταν πολύ θερμή! Η τελετή βράβευσης ήταν ενταγμένη στην ημερίδα Φιλαναγνωσίας που είχε οργανώσει η Ευαγγελική σχολή. Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν πολύ ενδιαφέρον και μπορείτε να το δείτε εδώ.


  Η τελετή της απονομής των βραβείων ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα. Ο κύριος Βασιλικός προέδρευε στην τελετή και  επαίνεσε τους διοργανωτές για την διεξαγωγή και την απήχηση του διαγωνισμού. Οι καθηγητές η κυρία Μέντη και ο κύριος Θώδης εξήγησαν  στους καλεσμένους τους  τομείς που περιλάμβανε ο διαγωνισμός και την συμμετοχή των σχολείων από όλη την Ελλάδα. Συνολικά συμμετείχαν 10 Γυμνάσια και 7 Λύκεια.
    Αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετείχαν πολλοί μαθητές από πρότυπα σχολεία και πολύ λιγότεροι από τα γενικά γυμνάσια και λύκεια. Το 1ο Γυμνάσιο Κω βραβεύτηκε για την συμμετοχή του στο μυθιστόρημα με την ομάδα της λέσχης ανάγνωσης. Εκείνο που μας έκανε νιώσουμε περήφανοι και ενθουσιασμένοι ήταν ότι αναγνωρίστηκε από  τους διοργανωτές  ο ζήλος όλων των καθηγητών και μαθητών που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και ιδιαίτερα της φιλολόγου μας κ. Κεφαλά που μας συνόδευσε και μας συμπαραστάθηκε σε όλα τα  στάδια της συμμετοχής. Η ομάδα των μαθητών της λέσχης Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου  Κω θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της στους διοργανωτές  και στην φιλόλογο του σχολείου μας που στήριξε την προσπάθεια. Καλό θα ήταν τέτοιοι διαγωνισμοί να διοργανώνονται και να εμπνέουν τους μαθητές.
Μαρία Μεγρέμη, Γ3



              
Η βράβευση της λέσχης ανάγνωσης της Γ γυμνασίου ήταν μια αναπάντεχη έκπληξη για μένα προσωπικά-ενώ τα παιδιά από την αρχή παθιασμένα υποστήριζαν την πρωτιά τους, ήμουν πιο συγκρατημένη καθώς γνώριζα ότι ο συναγωνισμός θα ήταν σκληρός. Χαίρομαι που τα παιδιά πίστεψαν σε αυτό το διαγωνισμό και συμμετείχαν με κέφι και πάθος σε όλα τα στάδια-ανάγνωση του βιβλίου, συζήτηση για όλα τα θέματα που θέτει, καταγραφή των απόψεων τους σε κοινόχρηστο έγγραφο και επιμέρους δραστηριότητες-όπως ζωγραφική, συνεντεύξεις και βίντεο. 
                      Αυτό που με κάνει περήφανη γι αυτά παιδιά είναι το γεγονός πως ενώ ζουν στην παραμεθόριο και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των αστικών κέντρων σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως το βιβλίο, αγκάλιασαν κάθε δραστηριότητα της λέσχης ανάγνωσης και αποδείχτηκαν αληθινοί λάτρεις του βιβλίου.  Παράλληλα, τα παιδιά έρχονταν σταθερά στις συναντήσεις της λέσχης -η συμμετοχή τους ήταν προαιρετική κι όμως δεν έλειψαν ποτέ από τα ραντεβού μας- και πολλές φορές μας πίεζαν να συναντηθούμε νωρίτερα για να συζητήσουμε κάποιο βιβλίο!
Θέλω λοιπόν να πω τα συγχαρητήρια μου σε όλα τα μέλη της ομάδας και να ευχηθώ να μην εγκαταλείψουν ποτέ την αγάπη τους για το διάβασμα και τα βιβλία!



            Παράλληλα,  θα ήθελα να καταθέσω τις εντυπώσεις μου από την ημερίδα της Ευαγγελικής Σχολής σχετικά με τη Φιλαναγνωσία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις συναδέλφων με εμπειρία στο θέμα που ήταν πολύ κατατοπιστικοί σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των ομίλων τους και τις δράσεις των σχολείων τους. Διαφορετική ήταν η παρουσία του 6ου Λυκείου Καλλιθέας, που μας ταξίδεψε στον κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη με το μουσικό του σύνολο και την καθοδήγηση του συναδέλφου φιλολόγου Δ.Μάνεση (ένα μικρό βίντεο από την παρουσίαση ακολουθεί).  Παράλληλα τα εργαστήρια που λειτούργησαν το μεσημέρι και απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς έδωσαν την ευκαιρία να ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις προσέγγισης μαθημάτων όπως η ιστορία και η λογοτεχνία. Η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων ανάμεσα σε συναδέλφους βοηθάει και ενισχύει και τη δική μας πρωτοβουλία και εναλλακτική δράση στο μάθημα. Θερμά συγχαρητήρια στην κ.Μέντη και στον κ.Θώδη που ήταν οι εμπνευστές αυτού του διαγωνισμού αλλά και στους διευθυντές της Ευαγγελικής Σχολής κ.Λινάρδο του Γυμνασίου και κ.Βόγιαννη του Λυκείου για την άψογη οργάνωση και για την αμέριστη στήριξη του διαγωνισμού. 
Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην επιτυχία ενός σχολείου με το οποίο μας συνδέουν δεσμοί ανταλλαγής ιδεών - το 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων με τη δυναμική 18μελή ομάδα της φίλης Σταματίας Σταμάτη!! Περισσότερα για το διαγωνισμό και την ημερίδα μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο του Ομίλου Αριστείας της Ευαγγελικής Σχολής.

Ευχαριστούμε λοιπόν την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης για το βραβείο και ελπίζουμε να συνεχίσουν αυτή την ενδιαφέρουσα δράση Φιλαναγνωσίας!!
Γιώτα Κεφαλά






Δεν υπάρχουν σχόλια: