Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εκπαίδευση με μαστίγιο - Whiplash


 Η ταινία "Χωρίς μέτρο" , εστιάζει στη σχέση ενός εκκεντρικού καθηγητή και του μαθητή του στα ντραμς. Το κυνήγι της επιτυχίας, η διάκριση , οι θυσίες που κάνει το άτομο,προκειμένου να φτάσει στη δόξα -όλα αυτά είναι θέματα που διαπραγματεύεται η ταινία αυτή. Πού τελειώνει η σχέση δασκάλου μαθητή και πού αρχίζει η τυραννική συμεπριφορά, ποιος είναι ο ρόλος του καθηγητή-μέντορα, πόσο θα ταλαιπωρήσει ο μαθητής τον εαυτό του προκειμένου να αδράξει το τέλειο;Και τελικά αξίζει αυτός ο δύσκολος αγώνας, όταν το τίμημα είναι η μοναξιά και η ζωή χωρίς φίλους; Η χησιμοποίηση των ανθρώπων προκειμένου να αποτελέσουν ένα κίνητρο για τη βελτίωση του μαθητή είναι ηθικά αποδεκτή; Πολλά τα θέματα που θέτει η ταινία και η συζήτηση με τους μαθητές μας οδήγησε σε πολλές ουσιώδεις παρατηρήσεις. Καταρχάς τα παιδιά είπαν ότι μια τέτοια σχέση αφορά άτομα που επιδιώκουν να ξεχωρίσουν και δεν αφορά την ερασιτεχνική απασχόληση -είτε με τη μουσική είτε με τον αθλητισμό. Άρα ο καθηγητής έκανε πολύ καλά και πίεζε το μαθητή του, προκειμένου να πιάσει τη μέγιστη απόδοση. Ωστόσο, διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για τον αν μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντέξει ένα τέτοιο σύστημα εκπαίδευσης. Δυνατή η ταινία, ρεαλιστική η σχέση των δύο πρωταγωνιστών , ουσιαστική και καίρια η αποτύπωση των χαρακτήρων. Περισσότερα στην κριτική της Αρετής!

Με αυτό τον πιεστικό, αυστηρό και ασυνήθιστο τρόπο του συγκεκριμένου μαέστρου , ο μαθητής ή θα φτάσει στην κορυφή ή θα καταρρεύσει. Σε αυτό τον τρόπο μάθησης δεν ανταποκρίνονται όλοι το ίδιο. Και για να αντέξεις όλη αυτή τη συναισθηματική πίεση πρέπει να είσαι πολύ δυνατός.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε  το γεγονός πως για να οδηγήσει το μαθητή του στην τελειότητα, ο μαέστρος χρησιμοποίησε τους άλλους ως κίνητρο για να βελτιωθεί στα ντραμς. Επιπλέον το ότι ο μαθητής έφτασε να ματώνει από την πολλή εξάσκηση , αλλά αυτός δε σταματούσε να παίζει. Τέλος το γεγονός πως παρόλο που τράκαρε με το αυτοκίνητο του, δεν έδωσε σημασία στα τραύματα του, αλλά έτρεξε να ανέβει στη σκηνή να παίξει.
Αρετή Ευστρατίου, Γ2



Δεν υπάρχουν σχόλια: