Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

"Ατίθασες", Mustang


Η ταινία μιλάει για πέντε έφηβα κορίτσια , που έχουν χάσει τους γονείς τους και μεγαλώνουν με τη γιαγιά τους , η οποία τα τιμωρεί κάθε φορά που ακούει κουτσομπολιό από τη γειτονιά, και το βίαιο θείο τους , που τις δέρνει αν υποψιαστεί ότι έχουν λερώσει την τιμή τους. Μετά τα κουτσομπολιά που ακούει από τους γείτονες σχετικά με τα κορίτσια αποφασίζουν να τα παντρέψουν με ή χωρίς τη θέληση τους, με προξενιό.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι γυναίκες –και μάλιστα οι μουσουλμάνες- δεν έχουν μέχρι σήμερα δικαίωμα να ζήσουν όπως θέλουν και να επιλέξουν το μέλλον τους. Οι οικογένειες είναι αυτές που αποφασίζουν με ποιον θα παντρευτούν , ακόμα κι αν είναι ανήλικες. Ο άντρας που επιλέγουν τυχαίνει να είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν γνωρίζεται με την κοπέλα.
Η γυναίκα λοιπόν θεωρείται κατώτερη από τον άντρα της και είναι υποχρεωμένη να κάθεται προσοχή απέναντι στον σύζυγο της και να τον υπακούει.
Μπιργκιούλ Καραβιτζήρ, Γ2




Η πρώτη ταινία του 2017 θα μπορούσα να πω ότι ήταν εξαιρετική. Η ταινία αναφερόταν κυρίως στη μουσουλμανική κοινότητα και συγκεκριμένα σε ένα χωριό της Τουρκίας. Είδαμε λοιπόν πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή πέντε κοριτσιών και από ένα απλό παιχνίδι την παραλία να οδηγηθεί σε σχολιασμό από τους γείτονες και σε καταπίεση και περιορισμό της ελευθερίας τους. Και τελικά σε γάμο με άτομα που δεν ξέρουν, με προξενιό. Ευτυχώς ή δυστυχώς η μεγάλη αδερφή παντρεύτηκε με αυτόν που αγαπούσε, η μεσαία όμως κατέληξε στην αυτοκτονία. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι η μικρότερη από αυτές πάλεψε να κερδίσει την ελευθερία της και με τη βοήθεια του Εγκίν έφτασε στην Κων/λη.
Ογιά Χατζηζαλήλ, Γ5




Το καλύτερο σημείο στην ταινία που είδαμε ήταν πιστεύω εκεί που η λάλε κατάφερε να πάει στον αγώνα και φαινόταν στον πανηγυρισμό της πόσο χαρούμενη ήταν. Ένα από τα μηνύματα της ταινίας ήταν ότι δεν πρέπει να σε νοιάζει τι έχουν να πουν οι άλλοι για σένα ή την οικογένεια σου, γιατί έτσι θα κάνεις κακό στον εαυτό σου και στην ίδια σου την οικογένεια , όπως έγινε και στην ταινία. Με πείραξε πολύ ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν ο θείος στις ανιψιές του και η γιαγιά δε μιλούσε. Είμαστε σε μια σύγχρονη κοινωνία και δε θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοια προβλήματα- να παντρεύονται με το ζόρι οι γυναίκες και να είναι περιορισμένες.
Θεοδώρα Μαρίνοβα, Γ3




Οι Ατίθασες ήταν μία από τις μεγαλύτερες ταινίες που έχουμε δει μέχρι στιγμής , γιατί παρακολουθήσαμε κορίτσια στην ηλικία μας από ένα άλλο πολιτισμό, από τη γειτονική Τουρκία και πιστεύω ότι αυτό είχε ενδιαφέρον. Μία από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας ήταν η σκηνή  που η μικρότερη αδερφή παίρνει την πρωτοβουλία και μπλοκάρει τις εισόδους του σπιτιού , αφού πρώτα ρώτησε την μεγαλύτερη αδερφή αν θέλει να παντρευτεί τον άντρα που της προξένευαν.
Με εξόργισε το γεγονός που τα πεθερικά της κοπέλας την πήγαν στο νοσοκομείο για να διαπιστώσουν αν ήταν παρθένα ή όχι, επειδή δεν μάτωσε μετά τη συνεύρεση της με τον άντρα της.
Με ενθουσίασε το θάρρος και η αυτοπεποίθηση της μικρής αδερφής , που αποφάσισε να βοηθήσει την αδερφή της και τον εαυτό της , σώζοντάς την από τον γάμο .
Με στενοχώρησε το γεγονός ότι η μεσαία αδερφή, περνούσε μια αισχρή κατάσταση, αφού ο θείος της την παρενοχλούσε σεξουαλικά και αποφάσισε να δώσει ένα τέλος  στη ζωή της. Δυστυχώς το φαινόμενο του προξενιού επικρατεί σε πολλές χώρες στο κόσμο, και στη γειτονική Τουρκία.
Δομνίκη Χατζηνικολάου,. Γ5



Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή της ταινίας , οι μαθητές αναφέρθηκαν στο ότι πολλά από όσα είδαμε στην ταινία ισχύουν ακόμη στις μικρές κοινωνίες του σήμερα και μάλιστα στις μουσουλμανικές κοινότητες: κουτσομπολιό, έλεγχος των κοριτσιών, επιβολή ηθικών κανόνων. Τα κορίτσια αναγκάζονται να αρραβωνιαστούν και να παντρευτούν από πολύ μικρές , προκειμένου να αποφύγουν το κουτσομπολιό, αν έχουν κάποια σχέση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σπουδάσουν και να ζήσουν τη ζωή που θέλουν. Η κοινωνία και οι προλήψεις της ελέγχουν τη ζωή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: