Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

V for Vendetta, Οι ιδέες παραμένουν ζωντανές.


Η ταινία αυτή μας έδειξε τη μοχθηρότητα και την ασυδοσία των ανθρώπων που κυβερνούν στο μακρινό μέλλον την Αγγλία και το πως μπορούν να ωθήσουν τους πολίτες να πιστέψουν πράγματα κάνοντας πλύση εγκεφάλου με κάθε υπαρκτό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά μας απέδειξε ότι στο τέλος, αν ο λαός ενωθεί, μπορεί να βγει νικητής, γιατί οι ιδέες παραμένουν ζωντανές, όσα άτομα κι αν θυσιαστούν για χάρη τους. Επιπλέον αν μεταδοθούν από στόμα σε στόμα μπορούμε να πετύχουμε το σκοπό μας, όποιος και αν είναι αυτός. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η λήξη της απέραντης ελευθερίας των κυβερνήσεων και η λήψη κοινωνικών και ηθικών κανονισμών που να ωφελούν και τον πολίτη εκτός από τον κυβερνώντα.
Στόχος της ταινίας ήταν να "ξυπνήσει" τους ανθρώπους και να τους κάνει να καταλάβουν ότι καθημερινά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης λόγω της ευπιστίας τους και του μη σκεπτικισμού τους και να ξυπνήσει τον νου, ούτως ώστε να φιλτράρει ότι ακούει και βλέπει και να είναι πιο ενεργός και "ξύπνιος" πολίτης. Πιστεύω πως αυτόν τον στόχο έμμεσα ή άμεσα τον πετυχαίνει. Προσωπικά μου άρεσε πολύ ως ταινία αφού συμπεριλάμβανε και δράση, πράγμα που με έκανε να την παρακολουθήσω με τρομερό ενδιαφέρον. Πιστεύω πως ήταν μια πολύ καλή επιλογή εκ μέρους των καθηγητών μας.
Μαρία Χατζημιχαήλ, Γ6




Αναμφίβολα η καλύτερη ταινία που έχω δει ποτέ στην ανιαρή ζωούλα μου. Ο V μέσα από πολύ κόπο προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να μην ξεχάσει όχι τον βασιλιά,  αλλά τον Γκάι Φωκς. Τον άνθρωπο που είχε τα κότσια να γυρίσει πλάτη στην εξουσία. Η ταινία μου άρεσε πάρα πολύ. Η ιδέα του ότι διαδραματίζεται στο μέλλον την κάνει να έρθει πιο κοντά στον θεατή και να τον προβληματίσει σχετικά με το τι όντως μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Επίσης είμαι κορίτσι οπότε έχω λίγο περισσότερο  αίσθηση του πως να κλαις όταν λίγο πριν το τέλος οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές ανταλλάσουν το πρώτο και τελευταίο τους φιλί πάνω από μια άσπρη μάσκα. Υπάρχουν πολλά δώρα μέσα σε αυτή την ταινία που πιστεύω ότι θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του καθένα που θα θελήσει να τη δει.
Γαβριέλα Δούσμανη, Γ2



Όλες οι ταινίες έχουν καλό τέλος όπως είπε και ο V, βέβαια δεν απουσιάζει από αυτήν τη ταινία το καλό τέλος!! Να πω πως θα είναι από τις λίγες φορές που μάλλον θα γράψω καλή κριτική γιατί η ταινία πράγματι είναι καλή. Αρχικά η ταινία έχει τον "δικό" της Ζορό τον "δικό" της Χίτλερ και την "δικιά" της Λόις. Εχει μέσα δύο τρία κλισέ,  αλλά δεν με θεωρώ αρκετά έμπειρο για να ασκήσω κριτική. Είναι μια ταινία που σε κρατάει σε εγρήγορση. Δένουν λοιπόν οι *καλές ιδέες* και κλείνει με το τέλος που όλοι θέλουμε.
Δημήτρης Κανέλλης, Γ2




"Αν ψάχνετε τον ένοχο, χρειάζεται μόνο να κοιτάξετε στον καθρέφτη". Μέσα σε αυτή τη φράση κρύβεται όλο το νόημα της ταινίας. Ο αγώνας που έκανε ο V για καταστρέψει το απολυταρχικό καθεστώς δεν βασιζόταν σε αυτόν ,αλλά στον λαό. Αυτό που έκανε εκείνος ήταν, απλά να δώσει στους ανθρώπους μία μικρή ώθηση, έτσι ώστε να αποβάλουν κάθε αίσθημα φόβου από μέσα τους,να καταλάβουν ότι μόνο αυτοί αυτοί μπορούν να αλλάξουν το μέλλον τους και να εναντιωθούν σε έναν δικτάτορα, ο οποιός τους είχε, ουσιαστικά, φυλακίσει.Η φυλακή τους, όμως, ήταν διαφορετική από τις άλλες. Σε αυτή την φυλακή, το τραγικό ήταν, πως νόμιζαν ότι ήταν ελεύθεροι, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να σκεφτούν, να μιλήσουν και, γενικότερα, να κάνουν τίποτε παρά να ακολουθήσαν, άβουλα,αυτά που το κράτος τους έλεγε να κάνουν, μέσω των ΜΜΕ.
Ένα άλλο θέμα που θίγει η ταινία είναι το γεγονός ότι δεν έχει σημασία το άτομο που υποστηρίζει μία ιδέα ,αλλά η ιδέα η ίδια. Αυτό φαίνεται πολύ έντονα σε κάποιες από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας, όπου η Ίβι φιλάει την μάσκα που φοράει ο V,έπειτα όταν δεν του βγάζει την μάσκα αφού πέθανε για να δει ποιός είναι και τέλος όταν ο επιθεωρητής την ρωτάει ποιός ήταν τελικά ο V και αυτή του απάντησε:" Ήταν ο Έντμοντ  Ντάντες, ο πατέρας μου, η μητέρα μου, ο αδερφός μου, ο φίλος μου, ήταν εσύ και εγώ. Ήταν όλοι μας..."
Τέλος Πιστεύω πως το " V for Vendetta " είναι ,μέχρι στιγμής, η καλύτερη ταινία που έχουμε παρακολουθήσει στην κινηματογραφική λέσχη, λόγω των μηνυμάτων που περνούσε αλλά και του τρόπου με τον οποίο το έκανε. Μπορεί κάποιοι να την χαρακτηρίσουν κάπως "ωμή" λόγω κάποιων σκηνών αλλά πιστεύω πως ήταν απαραίτητες, προκειμενου να "αγγίξουν" τους θεατές. Επομένως την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους.

Δημήτρης Πλατανίστας, Γ4


Δεν υπάρχουν σχόλια: