Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Το podcast του Γ5: Η αλφαβήτα της δικής μας εφηβείας!

 

Κλείνοντας τη φετινή χρονιά σας παρουσιάζουμε  την τελική εργασία των μαθητών του Γ5. Μια πρωτότυπη εργασία – και για τους μαθητές και για την κύρια «διδασκάλα»- όπως με φώναζε πειραχτικά αγαπημένος μαθητής του τμήματος .

Στο μάθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με όλους τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου (Γ1, Γ5, Γ6 και Γ7) μελετήσαμε αποσπάσματα από την "Αλφαβήτα της εφηβείας", το αγαπημένο βιβλίο της Μάγιας Δεληβοριά,  και φτιάξαμε καλλιγράμματα. 

Όμως, με τους μαθητές του Γ5 κάναμε ένα βήμα παραπέρα. Τα παιδιά έγραψαν δικά τους πρωτότυπα κείμενα που αφορούν την εφηβεία και αποτύπωσαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους με βιωματική γλώσσα. Προκειμένου να μην συμπέσουν οι επιλογές τους, μοιράστηκαν τα γράμματα του αλφαβήτου τυχαία  και έπειτα σκέφτηκαν για ποιο θέμα θα γράψουν με βάση το γράμμα που τους έτυχε. Τα κείμενά τους γράφτηκαν μέσα σε μία διδακτική ώρα μέσα στην τάξη και δεν έχουν υποστεί κανένα φιλολογικό έλεγχο. Σκοπός ήταν να διατηρήσουν τα κείμενα τη δροσιά, τη γνησιότητα καθώς και την προσωπική ματιά του καθενός.

 Στη συνέχεια οι μαθητές ηχογράφησαν στο κινητό τους τα κείμενα που έγραψαν και τα έστειλαν ως αρχείο mp3. Αφού τα επεξεργάστηκα με το πρόγραμμα Audacity,  τα ανέβασα με τη μορφή ενιαίου αρχείου στο soundclouds. Έτσι δημιουργήθηκε ένα podcast. Πατήστε στο σύνδεσμο λοιπόν και αφήστε τα παιδιά να σας ταξιδέψουν στα στιγμιότυπα της δικής τους εφηβείας. Ακούστε τη Μαρίνα, τον Αριστοτέλη, την Αντριάννα, τον Αντρέα, την Παρασκευή, τον Ορέστη, τη Στεφανία, την Άννα, τον Κεμάλ, τον Ντισάρντ, την Ειρήνη, τη Γιονίλα, το Στεφάν, το Γιάννη, το Γιώργο, το Μανώλη, τον Εμίρ, τη Δήμητρα, το Γιάννη, την Πόπη, τον Ντένις και τη Σταυρούλα. Θα σας μιλήσουν για την ανασφάλεια και την αποδοχή, τους γονείς, τη διαφορετικότητα, τον εθισμό, τη ζήλια, την ήττα, το θυμό, το ίντερνετ, το κινητό, το κάπνισμα, το λίπος, τα λάθη, τα νεύρα, την ξεροκεφαλιά, την ομορφιά, τα παιχνίδια, το ρομαντισμό, το ύψος, τις φοβίες, τη χαρά, το ψέμα και το τι σημαίνει ωραίος-α.

Αποχαιρετώ λοιπόν, όλα μου τα παιδιά με μια μεγάλη αγκαλιά, παρά τον covid, και εύχομαι τα καλύτερα! Είμαι πολύ περήφανη για όλους!


(Σ.Σ: Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τη φίλη και συνάδελφο Ντίνα Τσάπρα που, σε άσχετο χρόνο, μου είχε δώσει την ιδέα του podcast, αλλά και το συνάδελφο Ανδρέα Γαλανό που υλοποίησε με τους μαθητές του ένα podcast και κοινοποίησε το αποτέλεσμα).



2 σχόλια:

maria michali είπε...

Μπράβο σας! Πάρα πολύ ωραία!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σε ευχαριστούμε Μαρία!!