Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

30+1 βιβλία για το καλοκαίρι- Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του 2ου ΓΕΛ Κω προτείνουν!


Οι φετινές καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις μας έχουν την υπογραφή των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης του 2ου Λυκείου Κω – μαθητριών/ων και καθηγητριών. Θα ανακαλύψετε πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, μελετώντας τις προτάσεις των παιδιών, που πρότειναν βιβλία που έχουν διαβάσει και έχουν ξεχωρίσει τα ίδια- η Ελένη, η Γκιουλσέν, η Χριστίνα, η Κωνσταντίνα, ο Αργύρης, ο Εμίρ, η Πόπη, η Ειρήνη, η Μέρι και οι δύο κυρίες, η κ.Κρύου και η κ.Κεφαλά.




Αντρέα Καμιλλέρι: Μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, εκδόσεις Πατάκη
Ο Καμιλλερι είναι  πάρα πολύ ιδιαίτερος που πιστεύω η θα τον λατρέψει κάποιος ή θα τον προσπεράσει. Για μένα το μόνο κακό με τα βιβλία της σειράς του Μονταλμπάνο είναι ότι τελειώνουν γρήγορα! Πρόκειται για σελίδες γραμμένες με ευαισθησία, χιούμορ και δεικτική διάθεση χωρίς να χάνει το στόχο του που είναι ένα απολαυστικό αστυνομικό βιβλίο,  με συνοχή στην γραφή. Στο τέλος ,βέβαια, ο αστυνόμος Μονταλμπανο φτάνει στην λύση του μυστηρίου αναδεικνύοντας την ευφυΐα του μέσα από την παρατηρητικότητα του σε μικρές λεπτομέρειες. Ο Μονταλμπανο ως χαρακτήρας είναι από τους αγαπημένους μου μέσα στην λογοτεχνία και αυτό γιατί ο τρόπος σκέψης του, το χιούμορ του, οι συνήθειες του, η δουλειά του ακόμα και η σύντροφος του με ελκύουν σε κάθε βιβλίο.

 

Η Σιωπηλή ασθενής- Άλεξ Μιχαηλίδη
Εκδόσεις Διόπτρα

 Ένα βιβλίο με πανέξυπνη πλοκή που διαβάζεται απνευστί. Είχε απρόβλεπτο και ευφυέστατο τέλος. Παίζει με το μυαλό σου σε τέτοιο βαθμό που δεν είσαι σίγουρος για τίποτα, σκέφτεσαι ότι όλα είναι πιθανά. Βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα. Δεν το κλείνεις αν δεν το τελειώσεις. Καλογραμμένο κι ευκολοδιάβαστο με την γραφή του συγγραφέα να ρέει. Οι εικόνες ξεπηδούσαν από τις σελίδες καθώς διάβαζα κι ένιωθα να παρακολουθώ μία καλή ταινία μυστηρίου.

 



Τα γράμματα της Βιερα Ουλκμαν - Μάρω Βαμβουνάκη
Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν έχω διαβάσει άλλο από την συγκεκριμένη συγγραφέα, αλλά είναι ένα βιβλίο που το προτείνω. Είναι πολύ εύκολο και σύντομο μα παρ’ολα αυτά έντονο. Υπέροχο βιβλίο που συνδυάζει πεζογραφία με ποίηση και ξυπνάει στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς που όταν τελειώσει και την τελευταία σελίδα δεν μπορεί παρά να νιώσει ένα κενό.

 


 Να σου πω μια ιστορία- Bucay Jorge
Εκδόσεις Opera

Βιβλίο-σταθμός στον τρόπο κατανόησης των συμπεριφορών. Επίσης ο τρόπος προσέγγισης του αναγνώστη είναι πολύ ιδιαίτερος... Αποτελείται από πολλές μικρές διδακτικές ιστορίες και διαλόγους μεταξύ ψυχαναλυτή και θεραπευόμενου  με βαθύ νόημα στις οποίες μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή. Πολύ ιδιαίτερη, άμεση και αισιόδοξη γραφή, ένα βιβλίο για σκέψη και διασκέδαση που θα μπορούσε να διαβάσει ο καθένας.

Ελένη Χατζηστέργου



 

 

 

Metahuman / Μετάνθρωπος, Deepak Chopra , Εκδόσεις Πατάκη


Το βιβλίο αυτό αφορά για το πως ο άνθρωπος μπορεί να γίνει / εξελιχθεί σε μετανθρωπο, δηλαδή να προχωρήσει πέρα από την καθημερινή ζωή, να βιώσει ανώτερες καταστάσεις, να 'αφυπνιστεί', να γίνει ένα ον πέρα από τις φαντασιώσεις, να ελευθερωθεί πλήρως. Και αναφέρει διάφορα θέματα για το γιατί δεν είμαστε 'μετανθρωποι' και για το πως θα μπορούσαμε να γίνουμε. -

 


Η αστυνομία της μνήμης, Yoko Ogawa
Εκδόσεις Πατάκη

 Ένα νησί - χωρίς όνομα- στο οποίο τα πράγματα χάνονται το ένα μετα το άλλο και αποφασίζεται να εξαφανιστούν από την ζωή των ανθρώπων κι έτσι όλοι τα ξεχνούν - οφείλουν/πρέπει να τα ξεχάσουν, γιατί αν δεν τα ξεχάσουν κινδυνεύουν να συλληφθούν από την αστυνομία της μνήμης. Μόλις εξαφανιστεί κάτι αμέσως χάνει όλη την σημασία του. Η αστυνομία της μνήμης αναλαμβάνει την καταστροφή του συγκεκριμένου πράγματος. 

 


Sapiens, Yuval Noah Harari 
Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία των ανθρώπων και για τος πως το συγκεκριμένο είδος ανθρώπων - εμείς( Homo sapiens ) - μπόρεσε να πετύχει και να κυριαρχήσει. Αναφέρει επίσης και διάφορες θεωρίες για το πως και γιατί υπήρχαν βασίλεια και υπάρχουν έθνη, το γιατί να πιστεύουμε σε διάφορους θεούς, να έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα, να εμπιστευόμαστε το χρήμα, τους νόμους, το πως έχουμε επηρεαστεί/αλλάξει εμείς ως άνθρωποι κ.α.

 


Homo deus, Yuval Noah Harari
Εκδόσεις Πατάκη

 Θα μπορούσε να θεωρηθεί και κάπως σαν συνέχεια του sapiens. Στο homo deus το θέμα είναι όλα αυτά που γίνονται/συμβαίνουν και θα συμβούν στο παρόν ή το μέλλον - από το να νικήσουμε τον θάνατο μέχρι και την επίτευξη της τεχνητής ζωής. Ο συγγραφέας αναφέρει και κάποιες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούν οι άνθρωποι επειδή κάνουν τα ίδια λάθη και μπορεί να αυτοκαταστραφούν. -

 



Η μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες, Franz Kafka
Εκδόσεις Μίνωας

Ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ξυπνάει ένα πρωί μεταμορφωμένος σε έντομο. 

Γκιουλσέν Χατζηκαρά

 

 

 






Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι 
Εκδόσεις Ροές
Προσωπικά ένιωσα μεγάλη ταύτιση με το συγκεκριμένο διήγημα καθώς για άλλη μια φορά ο συγκεκριμένος συγγραφέας κατάφερε έμμεσα να αγγίξει σημεία της ψυχής μου και με έκανε να συγκινηθώ αλλά και να αναρωτηθώ για πολλά πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούσα δεδομένα.



Έγκλημα και Τιμωρία, Φέοντορ Ντοστογιέφσκι
Εκδόσεις Γκοβόστη

Ιδιαίτερα εύστοχο στην περιγραφή της αλλοιωμένης ψυχολογίας του ανθρώπου αλλά και της βρώμικης συνείδησης του, αρκετά ρεαλιστικό όμως και σκοτεινό.



Ξενοδοχείο υπέροχων γυναικών, Fiona Davis
Εκδόσεις Διόπτρα

Στην ίδια εποχή με το παρακάτω, και πάνω κάτω στο ίδιο μοτίβο, γενικά αρκετά ανατρεπτικό βιβλίο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.






Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης, Elisabeth Guilbert
Εκδόσεις Μίνωας

Από τις αγαπημένες εποχές και παρασκήνια ! Λάτρεψα την έντονη περιγραφή της κοινωνικής ζωής αλλά και το πόσο παραστατικά η συγγραφέας παρουσίαζε την ζωή αυτού του κοριτσιού μέχρι και τον θάνατο του. Το βιβλίο είχε αρκετά ploat twists που κρατάνε τον αναγνώστη σε εγρήγορση και δεν διστάζει να παρουσιάσει όλες τις πτυχές της ζωής με ωμό τρόπο.



Καλή κοινωνία, Amor Towels
Εκδόσεις Διόπτρα

 Περιγράφει γλαφυρά τη Νέα Υόρκη και Μανχάταν της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης αλλά και την νοσταλγία της νεότητας και της ζωής πριν το ατύχημα της πρωταγωνίστριας.






Έμμα,  Jane Austen
Εκδόσεις Σμίλη

 Αρκετά καλές περιγραφές της βικτωριανής εποχής. Μου άρεσε πολύ το φεμινιστικό του πνεύμα αλλά και ο αυθορμητισμός της πρωταγωνίστριας)



Χριστίνα Δράμη

 

 


 

Αγάπη μου συρρίκνωσα την Ελλάδα, Λένα Διβάνη 

Εκδόσεις Καστανιώτη

 Το συγκεκριμένο το προτείνω επειδή θίγει πολλά θέματα και  με έβαλε έκανε να ξανασκεφτώ πράγματα που νόμιζα πως ήξερα.





Μαμά, Μαργαρίτα Καραπάνου 
Εκδόσεις Ωκεανίδα

 Μου άρεσε επειδή αυτό το βιβλίο κατάφερε να μου μεταφέρει τα συναισθήματα ενός προβληματισμένου ανθρώπου που όλη του τη ζωή ήθελε ένα πράγμα: την αγάπη και αποδοχή της μητέρας.





Η αδερφή μου, Ζουμπουλάκης Σταύρος 
Εκδόσεις Πόλις

 Μου άρεσε επειδή έχει πολύ όμορφες περιγραφές και μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης νιώθει την αγάπη του συγγραφέα για την αδελφή του.





Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας, Νικόλας Δήμου
Εκδόσεις Πατάκη

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και σύντομο. Με έβαλε και αυτό σε διάφορες σκέψεις. συμφωνούσα με τα περισσότερα που έλεγε αν όχι με όλα και ανακάλυψα πως γενικότερα μου αρέσει το πως γράφει ο συγκεκριμένος συγγραφέας.

Κωνσταντίνα Ξανθοπούλου

 

 


ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Αγαπημένη ποιητική συλλογή- ίσως επειδή μοιάζουν με τα ποιήματα που γράφω και εγώ. Ξεχωρίζω το ποίημα Περιστατικό στην Αθήνα. Την προτείνω σε όσους αγαπούν την ποίηση ή θέλουν να γνωρίσουν την ποιητική γραφή.

Ειρήνη Ίβα Μπακρατσά




Η εποχή των τυφώνων, Φερνάντα Μελτσόρ 
Εκδόσεις Δώμα
 Ένα σκληρό βιβλίο που αφηγείται τη δολοφονία μιας τρανσέξουαλ που ζει σε ένα φτωχό και παρακμιακό μέρος του Μεξικού μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τα άτομα που αφηγούνται εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην ιστορία. Το βιβλίο εστιάζει στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής αυτών των ατόμων.

Αργύρης Χαϊλης

 



Ο ξένος, Αλμπέρ Καμύ
Εκδόσεις Καστανιώτη

Ιδανικό για νιχιλιστες και πεσιμιστες, διότι το ένα φέρνει το άλλο και ο ήρωας οδηγείται σε μια αδιέξοδη κατάσταση.

 





Ο Εφιάλτης, Hans Fallada
Εκδόσεις Gutenberg

 Ένα βιβλίο για τη ντροπή την οποία φέρει το όνομα Γερμανός και το πώς ένας ολόκληρος λαός οδηγήθηκε στην εξαθλίωση μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.





Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους, 1830-1974, Βασίλης Ραφαηλίδης
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Κατάλληλη για να μάθει κανείς πως ο πατριωτισμός ποτέ δεν ήταν κύριο μέλημα των μεγάλων, το συμφέρον οδηγεί σε πράξεις απάνθρωπες και αυτό ακριβώς οδήγησε την Ελλάδα στο σήμερα.

 



Ξυπόλητοι ήρωες, Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Εκδόσεις Πατάκη

Η ιστορία μιας παρέας που μέσα στη κατοχή προσπαθεί να επιβιώσει με διάφορους τρόπους διδάσκοντας μας πως πάντα υπάρχει διέξοδος ακόμη και σε περιόδους δύσκολες.



Εμίρ Πασσαλής

 

 



Σκουπίδια , Αντυ Μαλλιγκαν
Εκδόσεις Πατάκη

Είναι ένα περιπετειώδες βιβλίο . Μας δείχνει την αληθινή πλευρά της επιβίωσης των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Είναι καλογραμμένο, θυμίζει κινηματογραφική ταινία.

Πόπη Παντελάκη

 

 

  


"Μεσάνυχτα και κάτι" , Jonathan Kellerman
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Είναι ένα αστυνομικό βιβλίο το οποίο ασχολείται με 4 φόνους. Η ντετέκτιβ Πέτρα Κόνορ θα αντιμετωπίσει μια υπόθεση η οποία θα έχει απρόσμενη εξέλιξη. Είναι μια ιστορία νύχτας και οι σφαίρες βρίσκουν 4 τυχαίους ανθρώπους έξω από το κλαμπ Παραντίζο του Λος Άντζελες. Για να λυθεί όμως αυτή η υπόθεση, η Πέτρα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλα άτομα από το Σώμα και στο αστυνομικό τμήμα θα έχει την τύχη να γνωρίσει έναν ιδιοφυή νεαρό τον Άιζακ Γκόμες ο οποίος θα την βοηθήσει να καταλάβει κάτι εντελώς τρελό. Θα διαπιστώσουν μαζί μια παράξενη σύνδεση ανάμεσα σε μια σειρά από ανεξιχνίαστους φόνους. Τα θύματα δεν σχετίζονταν μεταξύ τους, όμως πέθαναν όλοι με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια ημερομηνία, μια ημερομηνία που πλησιάζει ξανά...

Είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά που έχω διαβάσει με μια μυστήρια υπόθεση η οποία θα εξελιχθεί σε κάτι τρομερό. Παράλληλα δείχνει τις αλλαγές και την αναστάτωση που προκάλεσε αυτή η υπόθεση σε όσους αποφάσισαν να ασχοληθούν μαζί της.

Μέρι Ντεμάι



Η μεγάλη χίμαιρα, Μ.Καραγάτσης  

Εκδόσεις Εστία

 Ένα κλασσικό βιβλίο, ένα δυνατό ψυχογράφημα. Η Μαρίνα, η νεαρή Γαλλίδα που ερωτεύεται και παντρεύεται τον Έλληνα ναυτικό, η παραμονή τους στο ίδιο σπίτι με την αυστηρή πεθερά και η γνωριμία με τον μποέμ αδελφό του συζύγου, τα ψυχολογικά αδιέξοδα που βιώνει η ηρωίδα αλλά και η δραματική κορύφωση του τέλους διαμορφώνουν μια συγκλονιστική ιστορία. 





Η κλέφτρα των βιβλίων, Μάρκους Ζούσακ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Μια ιστορία για τη θεραπευτική δύναμη των βιβλίων. Η νεαρή Λίζελ αρχίζει να κλέβει τα  βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του φίλου της, του κυνηγημένου Εβραίου, του Μαξ. Παράλληλα ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την σκοτεινή αυτή εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου καθώς και τη δράση των ναζιστών.

Μαρίνα Κρύου




Ήλιος με δόντια, Γιάννης Μακριδάκης
Εκδόσεις Εστία

Η ιστορία του Κωνσταντή, ενός θηλυπρεπή, περιθωριοποιημένου ανθρώπου της κοινωνίας της Χίου , όπως την αφηγούνται τρεις διαφορετικοί αφηγητές. Ο Κωνσταντής που θα μείνει ορφανός και από πατέρα και από μητέρα και θα βρει την αγάπη σε μια άλλη οικογένεια. Ο Κωνσταντής που θα χάσει τα λογικά του όταν στο βομβαρδισμό της Χίου θα δει νεκρό τον αγαπημένο του, τον Αποστόλη. Ένα βιβλίο για τη μοίρα του διαφορετικού σε μια κλειστή κοινωνία. 




Συγχώρεση , Σώτη Τριανταφύλλου

Εκδόσεις Πατάκη

Η Αντόνια Κούπερ, παντρεμένη νοικοκυρά και μητέρα ενός μικρού κοριτσιού από το Νάσβιλλ της πολιτείας του Τενεσή στον αμερικανικό Νότο, αφηγείται την ιστορία της και πώς ένα φρικτό γεγονός, η εξαφάνιση και η δολοφονία της κόρης της Στέλλας, διαλύει την οικογένεια αλλά και τον εσωτερικό της κόσμο.

Γιώτα Κεφαλά


 

 

(Σ.Σ Η τελευταία μας συνάντηση έγινε στο Σταβλίσιο. Με τη συνάντηση αυτή κλείσαμε τον κύκλο της Λέσχης  για φέτος αλλά και αποχαιρετήσαμε τη Γιάννα, τη μαθήτριά μας που φεύγει για τη Γερμανία χαρίζοντας της ,-τι άλλο; -  δύο βιβλία με αφιερώσεις αγάπης από όλους μας! Καλό ταξίδι και καλή αρχή Γιάννα! Και καλό καλοκαίρι σε όλους από εμάς!)







 

2 σχόλια:

Εύη Καρούνια είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ,αστέρια!Καλό καλοκαίρι!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Καλό καλοκαίρι Εύη! Καλή ξεκούραση!!