Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

"Παράσιτα¨, Μπονγκ Τζουν-χο- (ή πώς ο πλούτος "σιδερώνει κάθε ρυτίδα").

 

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου είδαμε την ταινία «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Στα 92α βραβεία Όσκαρ ήταν υποψήφια για έξι βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Καλύτερη Ταινία, η πρώτη υποψηφιότητα για κορεατική ταινία σε αυτή την κατηγορία,[11] Καλύτερος ΣκηνοθέτηςΚαλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο, Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής και Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία,[12] κερδίζοντας τέσσερα, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Καλύτερης Ταινίας, καθιστώντας την την πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, και ο Πονγκ Τσουν-χο έλαβε το όσκαρ σκηνοθεσίας. Στις 77ες Χρυσές Σφαίρες κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας[13][14] και έλαβε επίσης τέσσερις υποψηφιότητες στα 73α BAFTA.

 Υπόθεση: H τετραμελής οικογένεια του Κιμ-ταέκ είναι οτιδήποτε εκτός από «επιτυχημένη»: καθηλωμένη σε ένα «ημι-υπόγειο», από το οποίο βλέπουν συνήθως μεθυσμενους να ουρούν έξω από το παραθυρό τους, ψάχνουν εναγωνίως ανοιχτά wi-fi δίκτυα κι αναζητούν περιστασιακές δουλειές στο πλαίσιο της νέας «gig economy».

Οταν ένας φίλος του γιου της οικογένειας Κι-γου, του προτείνει να αναλάβει τα ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών ενός πλούσιου κοριτσιού αφού εκείνος θα πρέπει να τα εγκαταλείψει λόγω των σπουδών του στο εξωτερικό, ο Κι-γου θα αρπάξει την ευκαιρία. Αποκτώντας πρόσβαση σε ένα πανέμορφο πλούσιο σπίτι, μια κοινωνική τάξη που απέχει έτη φωτός από τη δική του, θα σκεφτεί τρόπους για να βοηθήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του να επωφεληθουν. Κι αυτή η τυχαία επαφή των δυο διαφορετικών κόσμων δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα εξελιχθούν με απρόσμενη ταχύτητα κι θέσουν σε κίνηση απροσδόκητες εξελίξεις.


 


Ποια οικογένεια θεωρείτε πιο ευτυχισμένη και αγαπημένη: των πλούσιων ή των φτωχών και γιατί;

Των φτωχών γιατί ήταν πιο δεμένοι από ότι οι πλούσιοι

Των φτωχών γιατί ήταν ενωμένοι

Και οι δυο αλλά λίγο περισσότερο οι φτωχοί διότι όλοι τους προσπαθουν να βοηθήσουν

Φτωχων

Των φτωχων, επειδη λευτα μπορει να μην ειχαν αλλα ηταν ολοι δεμενοι μεταξη τους

Και οι 2 οικογένειες ήταν αρκετά δεμένες

Των φτωχών διότι βοηθούσαν ο ένας τον άλλο και που στάθηκαν όλοι μαζί μέχρι το τέλος

Των φτωχων γιατι παρολο που ηταν φτωχοι σκεφτοντουσαν παλι για την οικογενεια τους δηλαδη για τις δουλειες τους οπως και ακομα οταν καθοντουσαν στο σπιτι των πλουσιων σκεφτοντουσαν οτι θα βγαλουν λεφτα και θα εχουν σπιτι που θα ειναι παλι μαζι

των φτωχων γιατι ηταν πιο ενωμένοι κατα την διαρκεια της ταινιας

Και οι δυο οικογενειες περνουσαν τα δικα τους. Πιστευω πως καμια απο τις οικογενειες ηταν ευτυχισμενες αλλα και χαρουμενες ταυτοχρονα. Οσον αφορα ποια ηταν η πιο ευτυχισμενη πιστευω πως ηταν η οικογενεια των πλουσιων ενω η οικογενεια των φτωχων παρολο που δεν ηταν ιδιαιτερα ευτυχισμενη, το ενα μελος της οικογενειας βασιζοταν πανω στο αλλο και φαινοταν πως αγαπιοντουσαν πολυ.

Των φτωχών γιατί πάντα υποστήριζαν και νοιαζόταν ο ένας για τον άλλον

Ερώτηση παγίδα. Η πλούσια οικογένεια είναι πιο ευτυχισμένη, τα χρήματα εξασφαλίζουν την ευτυχία τους. Μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο στην τεράστια αυλή τους, μπορούν να πάνε για οικογενειακό καμπινγκ για τα γενέθλια του παιδιού τους, μπορούν "να σιδερώσουν κάθε ρυτίδα" στην ζωή τους μέσω των χρημάτων τους. Ωστόσο, η φτωχή οικογένεια, αν και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να την χαρακτηρισουμε ευτυχισμένη (πέρα από τη στιγμή που βρίσκονται -έστω και για λίγο- μόνοι στο σπίτι), είναι αναγκαστικά πιο δεμένη (άρα και πιο αγαπημένη). Δρουν και σχεδιάζουν τα πάντα μαζί, καθώς η ζωή τους έχει διδάξει πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Πιο ευτυχισμένη ήταν σίγουρα η οικογένεια των φτωχών γιατί από την αρχή μέχρι και το τέλος της ταινίας φαίνεται πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους και πως θα έκαναν τα πάντα ο ένας για τον άλλον.

Των φτωχών, γτ ασχολούνταν ο ένας περισσοτερο με τον άλλον

Πλουσίων

Θεωρώ την πλούσια οικογένεια πιο ευτυχισμένη καθώς δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να την απασχολεί, αντίθετα, η σχέση των μελών της φτωχής οικογένειας τονίζεται με την εμμονή που έχουν να εξαπατήσουν την πλούσια οικογένεια για να επωφεληθούν οικονομικά.

Πιστεύω πως και οι δυο οικογένειες ήταν δυστυχισμένες με τον δικό τους τρόπο. Αλλά από την άλλη η πλούσια οικογένεια ζούσε με μεγαλύτερη άνεση καθώς είχαν ότι ήθελαν.

η οικογενεια των φτωχων ειναι αρκετα αγαπημενη καθως βλεπουμε το ποσο πολυ προσπαθουν να τα βγαλουν περα αλλα ολοι μαζι και να βοηθουν ο ενας τον αλλο, οπως ακριβως κανανε και με το να προσπαθουν να 'ξεφοτωθουν' τους εργαζομενους για να γινει η αντικατασταση τους απο τα μελη της οικογενειας. Ευτυχισμενη ισως να μην ηταν καμια απο τις δυο τοσο. Για την πλουσια οικογενεια, φαινονταν απλα σαν μια οικογενεια βγαλμενη απο μια ταινια ή διαφιμηση- κι ας ηταν ταινια. Οσο για την φτωχη οικογενεια, αν και ειχαν μεγαλη αναγκη οικονομικη φαινονταν πολυ πιο ενωμενοι ως μελη οικογενεια

 

Γιατί η οικογένεια Κιμ στήνει με δόλιο τρόπο την απομάκρυνση των άλλων εργαζομενων; Είναι κακοί άνθρωποι; ή κάτι άλλο τους ωθεί να το κάνουν;

Επιθυμούν να δουλέψουν ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους

Δν ήταν κακοί άνθρωποι απλά αναζητούσαν καιρό μια δουλειά που θα μπορούσαν να ζήσουν.Επιπλεον με την προηγούμενη δουλειά που είχαν τους εκμετάλλευοντουσαν

Η οικογένεια Κιμ καταλήγει να κλέβει στην ουσία την δουλειά των άλλων για να μπορέσουν οι ίδιοι να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα

Γιατι ηθελαν αυτοι να ζουν μεσα στον πλουτο

Επειδη θελουν να παρουν τη θεση εργασιας τους, δεν το κανουν με κακο τροπο για να τους κανουν να υποφερουν αλλα το κανουν για να εχουν την ευκαιρια να εχουν μια πιο "ανετη" ζωη και να μην ειναι τοσο οικονομικα στενεστεροι

Μπορεί να αναγκαστικάν να το κάνουν για να επιβιώσουν αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν κάτι κακό και λανθασμενο διότι δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι προηγούμενοι εργαζόμενοι

Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο κακοί γιατί απλά ήθελαν και εκείνοι αυτό που ήθελαν και οι πλούσιοι ίσως ένιωθαν αδικημένοι για αυτό και τα έκαναν όλα αυτά η απλα κοιτούσαν το συμφέρον τους

Η οικογενεια κιμ απομακρυνει τους αλλους εργαζομενους απο το σπιτι για να βοηθησουν την οικογενεια τους να εχουν πιο πολλα χρηματα. Δεν το εκαναν γιατι ειναι κακοι απλα ο τροπος ζωης τους ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση και χρειαζονταν τα χρηματα για να επιβιωσουν.

Δεν ειναι κακοι ανθρωποι απλα δεν ειχαν αλλη επιλογη διοτι δεν ειχαν καποιο αλλο εισοδιμα

Δεν πιστευω πως ηταν κακοι ανθρωποι, απλως μερικες φορες οταν ο ανθρωπος εχει αναγκη απο τα βασικα αγαθα, θα ξεπερασει καθε οριο ετσι ωστε να τα παρει και να τα προσφερει στην οικογενεια του.

Δεν ήταν καλοί άνθρωποι ήταν πολύ πονηροί και έξυπνοι Το έκαναν προκειμένου να βρουν όλοι δουλειά

Γνωρίζουν πόσο προσωρινή είναι η ευκαιρία που έχουν μπροστά τους και προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν με κάθε μέσο. Είναι ύπουλος ο τρόπος με τον οποίο δρουν, ωστόσο είναι άνθρωποι που αισθάνονται εξαθλιωμένοι και αδικημένοι.

Αυτό που τους ωθεί να απομακρύνουν τους άλλους εργαζόμενους είναι η ανάγκη τους για εύρεση εργασίας.Οι ίδιο ζουν σε δύσκολες καταστάσεις σε ένα υπόγειο.Οπότε οταν δόθηκε στον γιο η ευκαιρια να δουλεψει,η οικογενεια την εκμεταλλεύτηκε ωστε να βγάλουν περισσοτερα χρήματα.

Χρειάζονται χρήματα

Επειδή είναι κακοί ανθρωποι

Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε δυσχερείς καταστάσεις, όπως η φτώχεια, είναι ικανός να ξεπεράσει κάθε όριο προκειμένου να επιβιώσει. Ξυπνάνε δηλαδή τα τα προϊστορικά του ένστικτα που μπορούν να τον οδηγήσουν στην αποκτήνωση.

Δεν ξέρω εάν μπορώ να τους χαρακτηρίσω κακούς. Διότι βρίσκονταν σε μια πολύ δύσκολη θέση,χωρίς χρήματα ή σεβασμό και γιαυτό τον λόγο έκαναν ότι έκαναν. Αλλά αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις στην συνέχεια.

Για να μην τους καταλαβει κανενας οτι εκεινη ειναι η αιτια που γινεται αυτη η απομακρυνση και αυτο που τους ωθει ειναι η οικογενεια τους, να αποκτησουν δουλεια ολη τους η οικογένεια κι οχι επειδη ειναι κακοι ανθρωποι. Δεν ηθελαν το κακο των αλλων, απλα φαινεται η αναγκη του ανθρωπου που μπορει να τον κανει να καταληξει και τι πραγματα να κανει. Σε ενα σημειο ειδαμε και ο πατερας να ρωτα τι θα κανειο ο προηγουμενος απο αυτον τωρα που πηρα την θεση του.

 

"Οι πλούσιοι είναι ευγενικοί γιατί έχουν χρήματα.Και εγώ θα ήμουν ευγενική, αν είχα χρήματα" : υποστηρίζει η σύζυγος τους Κιμ. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; 

Διαφωνω

Συμφωνώ

Διαφωνώ υπάρχουν και πλούσιοι που δεν είναι ευγενικοί

Διαφωνώ διότι το χρήμα είναι ένα χαρτί και κάποτε θα τελειώσει ενώ χαρακτήρας χτίζεται με τα χρόνια

Πιστεύω πως όποια και αν ειναι η οικονομική κατάσταση κάποιου θα πρέπει να είναι ευγενικός προς τους άλλους παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να περνάει ο ίδιος

Συμφωνω, επειδη αν εισαι σε μια τετοια αθλια κατασταση δεν μπορεις να εισαι παντα ευγενικος

Διαφωνώ

συμφωνω

Εγω συμφωνω. Η οικογενεια Κιμ ηξερε γενικοτερα πως ειναι το να ζει καποιος στην φτωχεια. Για το μικρο χρονικο διαστημα που εμειναν στο σπιτι των πλουσιων, ειδαν ποσο πιο απλη και ευκολη ηταν η ζωη. Τα ειχαν ολα ετοιμα στα ποδια τους. Πώς μπορει ενας ανθρωπος ο οποιος εχει την ανεση να κανει κυριολεκτικα οτιδηποτε θελει, να του φτιαχνουν το φαει, να γυρνα σε ενα καθαρο και μεγαλο σπιτι μετα την δουλεια, να μην ειναι ευγενικος??

Είναι απόλυτα λογική σκέψη. Όταν καθημερινά η ζωή σου δοκιμάζεται από την φτώχεια και την ανάγκη πόσο διαθέσιμος μπορείς να είσαι για να δείχνεις ευγένεια;

Συμφωνώ μαζί της καθώς ένας άνθρωπος που έχει χρήματα δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και αφού δεν τον απασχολεί αυτό το θέμα συνήθως είναι πιο ευγενικοί Από την άλλη οι άνθρωποι χωρίς χρήματα δεν είναι πάντα ευγενικοί και νιώθουν την αδικία μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και έτσι δυσκολεύονται να είναι τόσο ευγενικοί απέναντι στους συνανθρώπους του.

Συμφωνώ (εν μέρη)

Διαφωνω

Η πλειοψηφία των άπορων ανθρώπων θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από την ζωή, έτσι έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι δεν είναι ανάγκη αυτή η ομάδα ατόμων να ακολουθήσει τα κοινωνικά πρότυπα.

Και ναι και όχι. Διότι υπάρχουν άνθρωποι λουσμένοι στο χρήμα,που έχουν ότι θέλουν και έτσι δεν νιώθουν ιδιαίτερο πόνο ή ανάγκη από καλοσύνη οι ίδιοι. Από την άλλη όμως υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι που είναι πραγματικά απάνθρωποι.

Συμφωνω, με την εννοια οτι ειναι μια αληθεια χωρις να σημαινει οτι ισχυει για ολους. Το να ειναι καποιος πλουσιος, σημαινει δεν χρειαζεται να εχει στο μυαλο του ενα κομματι των προβληματων του. Λιγοτερα προβληματα μπορει να οδηγει σε καλυτερο τροπο ζωης, σιγουρα οσο αφορα το υλικο κομματι αλλα ισως ως καποιο βαθμο και το ψυχικο.

 

 

Ποιος ήταν ο λόγος που ο Κιμ καταλήγει να γίνει δολοφόνος στο τέλος;

Λόγω της χειρονομίας που κάνει

2 ήταν οι λόγοι. Πρώτον οι πλούσια οικογένεια έδειχνε συνέχεια την διαφορά των τάξεων πλούσιων φτωχών και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δν ενδιέφερε την πλούσια οικογένεια τα υπόλοιπα άτομα

Ίσως για εκδίκηση

Ενιωσε οτι ο πλουσιος τους υποτιμαει

Επειδη ο αλλος ηθελε να σωσει μονο την δικια του οικογενεια και δεν τον ενοιαζε που η κοπελα πεθαινε μπροστα του. Και επισης εκανε αυτη την κινηση που εκλεισε τη μυτη του υποτιμητικά υποβιβαζοντας τον με έμμεσο τροπο οποτε και αυτος κατεληξε να τον δολοφονεί

Επειδή νόμιζε ότι ο πλούσιος τον περιφρονουσε

Διότι είχε αγανακτήσει από την συμπεριφορά της άλλης οικογένειας γιατί συμπεριφέρθηκαν με άσχημο τρόπο Πχ το περιστατικό που έκλειναν την μύτη τους και έλεγαν ότι κάτι μυρίζει και που ο άλλος από την πλούσια οικογένεια αντί να βοηθήσει την κοπέλα που πέθαινε είπε στον Κιμ να πιάσει τα κλειδιά από κάτω της διότι εκείνος σιχαινόταν να την πιάσει

Ο Κιμ εγινε δολοφονος στο τελος της ταινιας επειδη η σταση του αφεντικου του απεναντι προς τους φτωχους ηταν ασχημη. Ακομα εκει που σε πολλα σημεια της ταινιας το αφεντικο του κιμ αναφερει συχνα οτι βρωμανε και σε αλλα σημεια υπονοει εμμεσα οτι ειναι φτωχοι και πολλα αλλα

η συμπεριφορα του μπαμπα

Πιστευω πως μετα απο ολα αυτα που τραβηξε δουλευοντας για την πλουσια οικογενεια, οσον αφορα τις γκριματσες και γενικοτερα τα κρυφα νοηματα πχ οτι βρωμουσε, μετα απο ενα σημειο τα πηρε πανω του ο ανθρωπος. Επισης, κατι που τον οδηγησε τον Κιμ ακομη περισσοτερο στο να γινει δολοφονος ηταν ο τροπος με τον οποιο ο πατερας της πλουσιας οικογενειας δεν εδωσε καθολου βαση στην κορη του, η οποια πεθαινε. Το μονο που τον ενδιεφερε ηταν να παρει τα κλειδια του και να παει τον γιο του (ο οποιος πολυ απλα ειχε λιποθυμισει) στο νοσοκομειο. Οταν την σηκωσε για να τα παρει, παλι εκανε το νοημα οτι δηθεν μυριζει, αγνοωντας τελειως οτι το κοριτσι πεθαινει στα χερια του και οτι το μονο που σκευτεται εκεινη την στιγμη ειναι οτι μυριζει,κατι το οποιο εκνευρισε τον Κιμ απιστευτα. ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ!!

Ο πατέρας της πλούσιας οικογένειας έκλεισε την μύτη του όταν έσκυψε πάνω από το πτώμα να πάρει τα κλειδιά γιατί όπως είχε πει οι άνθρωποι αυτοί μιας κατώτερης κοινωνικής τάξης του μύριζαν

ΑΠΗΥΔΗΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!

Στο τελος ο Κιμ σκοτώνει τον πατέρα της πλούσιας οικογένειας γιατί πολλές φορές είχε νιώσει κατώτερος από εκείνον λόγω κάποιον λεγόμενων και κινήσεων του.Όπως ήταν το οτι έκλεινε την μύτη του όταν τους πλησίαζε και έλεγε στην γυναίκα του ότι του μυρίζουν.Στο τέλος ο Κιμ φτάνει στα όρια του όταν ο πατέρας της άλλης οικογένειας πλησιάζει τον νεκρό για να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου με αηδία κλείνοντας την μύτη του , θέλοντας μόνο να σώσει το παιδί του.

Του εστριψε

Εκδίκηση

Βλέποντας την ψυχρότητα των πλουσίων απέναντι στον θάνατο ενός κατώτερης κοινωνικής τάξης ατόμου άφησε την οργή του να εκτονωθεί.

Ο λόγος ήταν η κίνηση που έκανε ο πλούσιος πατέρας όταν πήγε να αρπάξει τα κλειδιά(καλυψε την μυτη του διοτι ο νεκρος φτωχος "βρωμουσε"). Αυτό ξύπνησε μέσα του έναν έντονο θυμό τον οποίο δημιούργησε ο χρόνιος πόνος που βιωνε εκείνος και οικογένεια του.

Η κοινωνικη διαφορα που παρατηρουσε ολο τον καιρο αυτο και τοτε οταν τραυματιστηκε η κορη του, κοιτουσε γυρω του κι ολοι ετρεχαν να σωθουν οι ιδιοι, οι ανθρωποι κατω δεν τους ενδιέφεραν αλλα και οταν εκανε την κινηση να κλεισει την μυτη του ο κ.Παρκ ηταν σαν να το εκανε κατι κλικ οτι δεν αντεχε αλλο, αγανακτησε καπως καθως ειχε προηγηθει παρόμοιο συμβαν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: