Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Μικρά πράγματα σαν κι αυτά - Πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του 2ου ΓΕΛ Κω για το 2024!

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου η Λέσχη Ανάγνωσης έκανε την πρώτη συνάντηση του 2024 και έκοψε και την πίτα της χρονιάς. Το βιβλίο που είχαμε να διαβάζουμε τα Χριστούγεννα ήταν το «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Κλέρ Κίγκαν.

Το βιβλίο άρεσε και δεν άρεσε – κυρίως εξαιτίας της αργής, ουσιαστικής αφήγησης. Η Μαρία Κ. είπε ότι το βιβλίο της άρεσε πολύ κυρίως γιατί ο πρωταγωνιστής , ο Φερλονγκ, σκεφτόταν τους άλλους ανθρώπους σε αντίθεση με τη γυναίκα του που ήταν ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Η Βασιλική θεωρεί πως ο Φερλονγκ φερόταν με αυτό τον τρόπο- ήτανε ευαίσθητος, αλληλέγγυος με τους συνανθρώπους του εξαιτίας της ανατροφής του (παιδί χωρίς πατέρα, που μεγάλωσε όμως με πολλή αγάπη και προστασία). Στην Κατερίνα δεν άρεσε πολύ το βιβλίο. Ωστόσο βρήκε πολύ καλό άνθρωπο τον πρωταγωνιστή , ενώ δεν της άρεσε ο εγωιστικός τρόπος σκέψης τςη γυναίκας του. Η Έμμυ και η Σταυριάνα το βρήκαν πολύ βαρετό εξαιτίας της αφήγησης των σκέψεων του πρωταγωνιστή. Στη Σεμά αντίθετα άρεσε το βιβλίο. Ο τρόπος γραφής ήταν ευκολοδιάβαστος και ο πρωταγωνιστής δε σκαφτόταν μόνο τον εαυτό του. Η Σεντά ξεχώρισε και εκείνη τον Φερλονγκ γιατί της φάνηκε πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος σκέψης του. Την Παρασκευή την κούρασε η αφήγηση που υπήρχε στο βιβλίο , αλλά και εκείνη συμπάθησε τον βασικό ήρωα,  ενώ δεν της άρεσε ο τρόπος σκέψης της συζύγου του. Στη Ραλία δεν άρεσε που δεν εμβάθυνε στο θέμα των κοριτσιών στο μοναστήρι, δεν ανέλυσε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν. Το ίδιο μας είπε και ο Διηνέκης. Η κ.Κρύου αναφέρθηκε στο πώς αυτό το βιβλίο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι αξίες ενός ατόμου. Ο Φέρλονγκ είναι ένα παιδί που μεγάλωσε χωρίς πατέρα αλλά μεγάλωσε σε ένα καλό σπίτι και το αρνητικό που στιγμάτισε τη ζωή του το μετουσίωσε σε κάτι θετικό .Στο τέλος του βιβλίου φαίνεται πως ξεπερνά τους φόβους του και φέρνει στο σπίτι του το κορίτσι προκειμένου να δει και εκείνο λίγο φως στη ζωή του.

 

Το απόσπασμα που ξεχωρίσαμε ήταν το εξής: Καθώς προχωρούσαν και συναντούσαν ανθρώπους, που άλλους τους ήξερε κι άλλους τους έβλεπε για πρώτη φορά, ο Φερλονγκ αναρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα σε αυτή τη ζωή αν δεν βοηθάμε ο ένας τον άλλον; Είναι δυνατόν να πορευόμαστε για χρόνια, δεκαετίες, μια ολόκληρη ζωή, χωρίς να είμαστε έστω για μια φορά λίγο γενναίοι, αρκετά όμως ώστε να πατήσουμε πόδι, και παρόλα αυτά να αποκαλούμαστε χριστιανοί και να κοιτάζουμε χωρίς ντροπή τον εαυτό μας στον καθρέφτη; (σελ. 118)

Το φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε ο Διηνέκης και αντιστοιχεί στο επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε!

Ακολουθούν οι κριτικές των παιδιών.

 

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Φέρλογκ;

Ταπεινό

Δεν μου πολύ αρεσε σαν χαρακτήρας..Ήταν καπως κακος

Θα τον χαρακτήριζα ως έναν ησυχο,ταπεινό και ευαίσθητο άνθρωπο

Θα τον χαρακτηριζα σεμνο

Προσωπικά μου φάνηκε πολύ ευγενικός άνδρας και έχει φιλότιμο

Φιλάνθρωπος,ταπεινός

Ο Φέρλογκ είναι ένας ικανός και δυναμικός πατέρας όσο σκληρό και αν ήταν το περιβάλλον όπου γεννήθηκε προσπαθεί να αναθρέψει τις κόρες του σωστά και τους χαρίσει όσα είχε στερηθεί εκείνος.

Ο φερλογκ φαίνεται διαρκώς να στοχάζεται και να παρατηρεί μικρές λεπτομέρειες όσο και τα δρώμενα, γενικότερα, τόσο ώστε να φτανει στο σημείο να συμπεραίνει πράγματα. Συνεπώς, θα τον χαρακτήριζα ως παρατηρητικό, στοχαστή και σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ο Φέρλογκ είναι ένας ευαίσθητος,ανήσυχος άνθρωπος. Συνέχεια σκέφτεται και αναλύει διαφορά άτομα και καταστάσεις,αλλά ανησυχεί και για τον ίδιο του τον εαυτό,για την ίδια του την ύπαρξη.

Τον Φερλογκ θα τον χαρακτήριζα συναισθηματικό και ότι νοιάζεται παρά πολύ για την οικογένεια του καθώς και για τους συνανθρώπους του και επίσης συμπονετικό.

Θα τον χαρακτήριζα ως έναν άνθρωπο που νοιάζεται για τους άλλους και προσπαθεί πάντα να τους βοηθάει όπως μπορεί

Ο Φερλογκ είναι ένας άνθρωπος με ενσυναίσθηση, ο οποίος νοιάζεται για τους συνανθρώπους του και τους βοηθά. Επίσης, είναι παρατηρητικός, αφού εντοπίζει και κάνει σκέψεις για διάφορες λεπτομέρειες και μικρά πράγματα.

προσωπικά δεν ξέρω.

 

 

 

Γιατί ο Φέρλονγκ θέλησε να βοήθησει το κορίτσι στο μοναστήρι; 

Γιατι και αυτος μεγαλωσε μονος του κ δεν ηθελε να περασει και αυτη το ιδιο

Γιατί την λυπήθηκε να είναι μόνη της και πιστεύω εγω πως το έκανε με πεισμα(η γνώμη μ)

Θέλησε να βοηθήσει το κορίτσι διότι ξέρει πως είναι να μην έχεις οικογένεια και συγκεκριμένα να σε έχουν απορρίψει,οπότε από δικά του παρόμοια βιώματα ήθελε να την βοηθήσει

Δεν ειμαι σιγουρη αλλα επειδη ο ιδιος περασε δυσκολα δεν ηθελε να εχει τα ιδια προβληματα και το κοριτσακι δηλαδη να μην νιωσει την μοναξια

Λόγω της άθλιας κατάστασης που επικρατούσε στο μοναστήρι και τη σκληρότητα της καθημερινότητας που βίωνε η ίδια

Έπειδή ένιωσε άσχημα για το κορίτσι λόγω τις συνθήκες ζωής και θέλησε να του προσφέρει αγάπη.Επίσης σκέφτηκε την πιθανότητα πως και ο ίδιος θα μπορούσε να έχει καταλήξει ομοίως

Ο Φέρλογκ βοήθησε το κορίτσι στο μοναστήρι επειδή ήθελε να αποτρέψει τις απάνθρωπες μεταχειρίσης των καλογριών.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ενσυναίσθηση τον παρακίνησε να το κάνει, μεταξύ άλλων δηλαδή (πως λόγου χάρη το γεγονός ότι και αυτός δεν είχε και την πιο φυσιολογική παιδική ηλικία, είχε ζήσει και αυτός δύσκολα). Πιο αναλυτικά, μπαίνοντας στην θέση του κοριτσιού ένιωσε την ανάγκη να αποτρέψει τα όποια βλαβερά ενδεχόμενα ήταν να γίνουν και να βοηθήσει το κορίτσι να απαλλαγεί από αυτήν την άσχημη κατάσταση.

Διότι ένιωσε συμπόνια για εκείνη και δεν άντεχε να το αφήσει αβοήθητο

Ο Φερλογκ θέλησε να βοηθήσει το κορίτσι στο μοναστήρι γιατί ένιωθε ότι έπρεπε να την βοηθήσει καθώς άμα δεν το έκανε θα ένιωθε τύψεις.Επισης, πιστεύω ότι ήταν στις αρχές του να βοηθήσει το κορίτσι καθώς έτσι είχε μάθει από την κ Γουίλσον

Ο Φερλογκ θέλησε να βοηθήσει το κορίτσι στο μοναστήρι γιατί ένιωθε ότι έπρεπε να την βοηθήσει καθώς άμα δεν το έκανε θα ένιωθε τύψεις.Επισης, πιστεύω ότι ήταν στις αρχές του να βοηθήσει το κορίτσι καθώς έτσι είχε μάθει από την κ Γουίλσον

Γιατί την λυπήθηκε και σαν καλός άνθρωπος που είναι την βοήθησε

Ένιωθε ότι ήταν λάθος και άδικο να την αφήσει πίσω, καθώς η μητέρα του και αυτός είχαν δεχτεί βοήθεια από την κυρία Γουίλσον, η οποία τον μεγάλωσε σαν παιδί της όταν πέθανε η μητέρα του.

 

 

 

Συμφωνείτε με την άποψη του ήρωα ότι η ζωή δεν έχει νόημα αν δεν βοηθάμε ο ένας τον άλλον; Να εξηγήσετε την άποψή σας.

Ναι συμφωνώ διοτι ολοι προσπαθουμε να επιβιωσουμε αρα ποιο το νοημα να μην βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας; Η καλοσύνη μας σιγουρα θα μας γυρίσει

Συμφωνω.  Το νόημα στην ζωή είναι να βοηθάμε..κάποια στιγμή θα πέσουμε κ εμεις σε τέτοια ανάγκη.

Ναι συμφωνώ, διότι αντιμετωπίζουμε καθημερινά δυσκολίες και τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε βοήθεια από κάποιον και επίσης είναι σημαντικό να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο μας

Συμφωνω διοτι με την βοηθεια που προσφερουμε στον καθενα μπορει να σημαινουν πολλα στη ζωη τους

Συμφωνώ απόλυτα. Εάν είσαι εγωιστής και αλαζόνας δε μπορείς να καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου , δυσκολεύεσαι να αναπτύξεις τις σχέσεις σου με κάποιον και δεν μπορείς να «κρατησεις» μια μακροχρόνια φιλια η σχέση. Η αλληλεγγύη θεωρώ πως είναι απο τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας διότι με το να βοηθάς κάποιον που έχει πραγματικά ανάγκη ολοκληρώνεσαι σαν άνθρωπος και ως ψυχή.

Συμφωνώ γιατί πιστεύω πως η προσφορά βοήθειας είναι ένας τρόπος ένδειξης συμπόνιας και κατανόησης. Επίσης όταν βοηθάμε τον συνάνθρωπο μας νιώθουμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση αφού προσφέραμε κάτι στην κοινωνία και νιώθουμε «χρήσιμοι»

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Φέρλογκ να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και να προσπαθούμε να μπούμε στην θέση τους. Πρέπει να καταλάβουμε τον πόνο τους γιατί η ζωή μπορεί να μας τα φέρει αλλιώς και να βρεθούμε και εμείς στην θέση τους.

Πιστεύω πως χρειάζεται συναισθηματική ωριμότητα ώστε να μπορεί να δηλώσει κάποιος κάτι τέτοιο. Με άλλα λόγια, είναι δύσκολο όσο και τυχαίο, κατά την δική μου πάντα άποψη, να μπορεί κάποιος να μπει στην θέση του άλλου και να πράξει όρος ώφελος και των δύο πλευρών.

Συμφωνώ με αυτή του την άποψη,διότι πράγματι,εάν όλοι αφοσιωθούμε μονάχα στον εαυτό μας και στην προσωπική μας ζωή,αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων,τότε δεν είμαστε πάρα μια ασήμαντη ύπαρξη. Εάν δεν νιώσεις αγάπη και ευαισθησία για έναν άλλον άνθρωπο,εάν δεν θελήσεις να κατανοήσεις και να βοηθήσεις,τότε θα νιώθεις ένα αιώνιο κενό βαθιά μέσα σου δημιουργημένο από τον ίδιο σου τον εγωισμό.

Ναι συμφωνώ με την άποψη του ήρωα καθώς πιστεύω ότι το να βοηθάς άλλους ανθρώπους είναι το καλύτερο συναίσθημα καθώς σε κάνει να νιώθεις ότι συνεισφέρεις στην κοινωνία και δεν είσαι ένα άκαρδο όν που απλά υπάρχει απλά για να ζεί.Επισης, είναι στην νοοτροπία μας να βοηθάμε ο ένας τον άλλον καθώς αν δεν το κάναμε δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε.

 

Συμφωνώ διότι το να βοηθάς κάποιον άνθρωπο όχι από υποχρέωση αλλά επειδή το θες εσύ ο ίδιος σου δίνει κάποια χαρά και σου δημιουργεί και ένα νόημα στην ζωή γιατί προσφέρεις στην κοινωνία

Ναι, γιατί βοηθώντας ο ένας τον άλλον, κάνουμε τη ζωή των άλλων αλλά και τη δικιά μας καλύτερη.

Ναι , διότι αυτό πιστεύω και αυτό δίδαξε ο Χριστός

 

Πιστεύετε ότι η σύζυγος του Φέρλογκ θα συμφωνούσε με την κίνηση του να φέρει τη Σάρα στο σπίτι τους; Αν όχι, γιατί;

Δεν συμφωνούσε και ιδιαίτερα καθως ειχαν ηδη 5 κορες να μεγαλωσουν και θα τους ηταν αρκετα δυσκολο. Επίσης η γυναικα του δεν ειναι σαν αυτον, με αλλα λογια ειναι πρακτικη και «εγωίστρια»

Νομίζω πως ναι.αν και δεν μου φάνηκε καλός χαρακτήρας πιστεύω θα έκανε πισω

Όχι δεν θα συμφωνούσε γιατί είχαν είδη 5 κορίτσια και το θεώρησε μεγάλη ευθύνη και ότι δεν τους αφορά για την ζωή της Σάρα

Δεν ξερω μπορει και ναι μπορει και οχι

Πιστεύω πως θα συμφωνούσε

Όχι γιατί και η ίδια ξεκαθάρισε την θέση της πάνω σε αυτό το θέμα, λέγοντας στον Φέρλογκ πως δεν μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο και ότι πρέπει να ασχολείται μόνο με τα δικά του προβλήματα. Ωστόσο πιστεύω πως ο Φέρλογκ θα την έπειθε να πάρουν τη Σάρα στο σπίτι τους, και η σύζυγος στην πορεία θα το συνήθιζε και θα την αποδεχόταν.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η σύζυγος του Φέρλογκ θα συμφωνούσε με την κίνηση του να φέρει τη Σάρα στο σπίτι τους επειδή θα θα την γλίτωναν από τις καλόγριες.

Πιστεύω πως αρχικά θα είχε τις αμφιβολίες της, όμως πως τελικά θα συμφωνούσε με την κινητή του άντρα της.

Όχι,διότι είναι πολύ απλά στενομυαλη. Σκέφτεται μονάχα το συμφέρον και το καλό της δικής της οικογένειας.

Πιστεύω ότι στην αρχή η γυναίκα του Φερλογκ δεν θα συμφωνούσε με την κίνηση του να φέρει την Σάρα στο σπίτι τους λόγω ότι πιστεύει ότι είναι αρκετά τα πέντε παιδιά που έχουν οπότε θα ήταν λίγο δύσπιστη αλλά αργότερα θα άλλαζε στάση καθώς καταβαθος είναι και εκείνη συμπονετική και συναισθηματική σαν τον Φερλογκ

Πιστεύω όχι γιατί η γυναίκα του ισχύει ότι νοιάζεται και αυτή αλλά όχι τόσο έτσι ώστε να δεχτεί κάποιον ξένο

Όχι, γιατί πιστεύει ότι έχει υποχρέωση μόνο να φροντίζει την οικογένεια της και να μην ασχολείται με όσα συμβαίνουν στους άλλους, καθώς "Αν θέλεις να τα βγάλεις πέρα στη ζωή, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αγνοείς, για να μπορείς να συνεχίζεις."

Όχι , διότι δεν θα έλεγα πως το αντέχουν οικονομικά , ειδικά εκείνη την εποχή