Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Δεύτερη συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης



Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου συναντηθήκαμε στη σχολική βιβλιοθήκη για να συζητήσουμε τις εντυπώσεις μας από την "Πίκρα" του Νικ Χόρνμπυ. Αυτή τη φορά ήμασταν λιγότεροι στη συνάντηση, αφού ως γνωστόν ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των διαγωνισμάτων και πολλοί από μας είχαν διάβασμα. Ωστόσο ακόμα κι αυτοί που έλειπαν ενθουσιάστηκαν με το βιβλίο και το διάβασαν με μεγάλη ευχαρίστηση! Επίσης πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι είχαμε και την άφιξη δύο νέων μελών στη λέσχη μας, της Φιλίτσας και του Αποστόλη.


Στο σύνολο μας συμφωνήσαμε ότι μας άρεσε το βιβλίο, γιατί μπόρεσε να περιγράψει τα συναισθήματα και τις σκέψεις ενός εφήβου χρησιμοποιώντας γλώσσα απλή και συγχρόνως αστεία. Η Φιλίτσα είπε πως τις άρεσαν οι συζητήσεις του ήρωα, του Σαμ , με τη μητέρα και τους φίλους του από το σκειτ, ενώ στον Γιάννη και τη Μαρία άρεσε το γεγονός ότι ο Σαμ ήταν φίλος με τους γονείς του και είχε μια ωραία σχέση μαζί τους. Η Μιράντα διατύπωσε την άποψη ότι ο Σαμ ήταν εγωιστής και, όταν πληροφορήθηκε την εγκυμοσύνη της Αλίσια, δεν προσπάθησε να μπει στη θέση της, αλλά κοίταξε τον εαυτό του και αρχικά έφυγε για να μην αντιμετωπίσει τα γεγονότα. Η Κατερίνα και η Δανάη είπαν πως οι συζητήσεις με το Χάλια και το Λαγό ήταν πολύ αστείες και η Ελένη συμφώνησε μαζί τους, ενώ τόνισε και το γεγονός πως ο Σαμ δεν φαίνεται σε όλο το βιβλίο να έχει κάποιο ουσιαστικό φίλο.


Η Μαρία διαφώνησε με τη στάση της μητέρας να λέει ευθέως στον Σαμ ότι "χάλασε τη ζωή", γιατί αυτό ήταν πολύ οδυνηρό για τον ήρωα. Ένιωθε απορριπτέος και υπαίτιος για την καταστροφή της ζωής της μητέρας του. Η Γιώτα πάλι θεώρησε ενδιαφέρον το νέο μοντέλο της οικογένειας όπως παρουσιάζεται στο τέλος του βιβλίου, όπου ο Σαμ έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο γιο του, αλλά συγχρόνως προχωρά στη ζωή του. Κάποιους μπέρδεψε η μεταφορά στο μέλλον, αν και όλοι συμφώνησαν ότι είχε ενδιαφέρον στη συνέχεια του βιβλίου ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο ήρωας τα γεγονότα, όταν τα έζησε στην πραγματική τους διάσταση.


Τέλος καταλήξαμε ότι η εντύπωση που μας άφησε το βιβλίο ήταν θετική και το βαθμολογήσαμε με 8 ! Και κλείνουμε με ένα απόσπασμα του βιβλίου : ....Ένα πράγμα έχω να σας πω , που το έμαθα αυτά τα δύο χρόνια. Η ηλικία δεν είναι κάτι σταθερό. Μπορεί να είσαι δεκαεπτά ή δεκαπέντε ή ό,τι άλλο, και αν είναι αλήθεια, επειδή αυτό γράφει το πιστοποιητικό γεννήσεως σου. Αλλά το τι γράφει το συγκεκριμένο χαρτί δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια ώρες ώρες. Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι η ηλικία παίζει γενικώς. Μπορεί να είσαι δεκαεπτά και δεκαπέντε και εννιά και εκατό μέσα στην ίδια μέρα......





Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ!

Για τη δεύτερη συνάντηση της Λέσχης μας διαβάσαμε το βιβλίο "Πίκρα" του Νικ Χόρνμπυ. Ήταν ένα βιβλίο το οποίο άρεσε σε όλους μας γιατί μιλούσε για ένα παιδί κοντά την ηλικία μας, που αναγκάστηκε να ωριμάσει πρόωρα λόγω............... μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης! Το παιδί αυτό περιγράφει την εμπειρία του με πολύ χιούμορ και εκφράζεται όπως ακριβώς θα εκφραζόταν ένας έφηβος της ηλικίας του και όχι όπως ένας μεσήλικας συγγραφέας. Σε βάζει από την αρχή στο νόημα και σε κρατάει απορροφημένο ως το τέλος. Κάποια από τα πράγματα που μας έκαναν κλικ ήταν η σχέση του Σαμ με τη μητέρα του, λόγω της μικρής διαφοράς ηλικίας, οι ευθύνες ενός πατέρα σε συνδυασμό με την ανωριμότητα και την αφέλεια της εφηβείας και οι σύγχρονες και ειλικρινείς απόψεις του Σαμ για την κατάσταση που προέκυψε. Ήταν ένα φοβερό βιβλίο που μας τράβηξε από την πρώτη στιγμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: