Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη από τον Κάρολο Δαρβίνο (ας είναι καλά η χρονομηχανή!)

1864 , Ντάουν, έπαυλη του φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου


- Γεια σας κ. Δαρβίνε, θα μπορούσαμε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις?
- Καλημέρα, βεβαίως!
- Από ότι γνωρίζουμε και ο παππούς σας ήταν φυσιοδίφης. Πιστεύουμε ότι από μικρός στραφήκατε σ’ αυτό το επάγγελμα….
- Όχι , οι γονείς μου ήταν γιατροί και ήθελαν να ακολουθήσω την οικογενειακή παράδοση. Γι’ αυτό και με γράψανε στην ιατρική σχολή του Εδιμβούργου. Ωστόσο η απέχθειά μου για τις χειρουργικές μεθόδους, με οδήγησε στο Κέιμπριτζ , που με την παρότρυνση του πατέρα μου, άρχισα να παρακολουθώ προπτυχιακά μαθήματα με σκοπό να γίνω κληρικός. Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα φυσικής ιστορίας , μαθηματικά , θεολογία και φυσική . Το ενδιαφέρον μου όμως κέρδισε σταδιακά η μελέτη της φύσης και της γεωλογίας, με αποτέλεσμα να αρχίσω τις συλλογές εντόμων και φυτών…
-Ώστε από γιατρός φυσιοδίφης?
- Ναι , και μάλιστα χωρίς πτυχίο.
- Η πρώτη σας δουλειά?
- Το 1831 μετά από προτροπή του καθηγητή Τζον Χένσλοου , πήρα την απόφαση να λάβω μέρος στην ερευνητική αποστολή του πλοίου « Beagle », το οποίο θα κατέγραφε τις ακτές τις Νότιας Αμερικής. Ο πατέρας μου είχε και πάλι αντίρρηση αλλά επικράτησε η απόφαση μου. Ο πρώτος σταθμός ήταν τα Κανάρια νησιά αλλά δεν κατέβηκα απ’ το πλοίο διότι έπασχα από ναυτία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνέλεξα πολλά δείγματα από ζώα, φυτά και απολιθώματα από τη Γη του πυρός , τα Γκαλάμπαγκος , την Ταϊτή , τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και πολλές άλλες περιοχές. Το υλικό που μάζευα το το μελετούσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού , αλλά και για πολλά χρόνια αφότου επέστρεψα. Παρ’ όλη την δουλειά μου στο πλοίο δεν πληρωνόμουν.
- Δηλαδή αυτό το ταξίδι σας ωρίμασε ως επιστήμονα και σας έδωσε υλικό και για τις παραπέρα εργασίες και θεωρίες σας?
- Βέβαια, επιστρέφοντας το 1836, είχα αρχίσει να συγκεντρώνω παρατηρήσεις οι οποίες με έφερναν όλο και πιο κοντά στο μεγάλο μου οικοδόμημα, την εξελικτική θεωρία δια της Φυσικής επιλογής.
- Πείτε μας κάτι για την οικογένειά σας.
- Λοιπόν… Το 1839 παντρεύτηκα την ξαδέρφη μου Έμα και έχουμε επτά παιδιά . Είχαμε άλλα τρία αλλά δυστυχώς πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία. Ιδιαίτερα με επηρέασε ο θάνατος της κόρης μου Άννας η οποία έπασχε από ττην ίδια ασθένεια που πάσχω κι εγώ.
- Παρ’ όλη την αναγνωσιμότητα του , το βιβλίο « Η καταγωγή των ειδών » έφερε πολλές αντιδράσεις. Σας απεικονίζουν ως πίθηκο σε πολλές γελοιογραφίες. Δηλαδή προερχόμαστε απ’ τον πίθηκο?



-Όχι βέβαια! Όλοι οι οργανισμοί έχουμε κοινή προέλευση και με τη δράση της φιλικής επιλογής ( επιβίωση του καλύτερα προσαρμοσμένου οργανισμού στο περιβάλλον το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται ). Άρα πιο συγγενικό είδος στον άνθρωπο είναι ο χιμπατζής απ’ ότι το ψάρι.
- Αυτή την εποχή είστε στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Πιστεύετε πως τους επόμενους αιώνες θα σας θυμούνται και θα ασχολούνται με τις θεωρίες σας?
- Όχι δεν το πιστεύω. Εγώ παρατηρήσεις έκανα και κατέληξα σε συμπεράσματα. Τι σχέση έχω εγώ με πρόσωπα όπως ο Χέρσελ ή ο Ισαάκ Νεύτωνας ?
- Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Εις το επανιδείν !

Ο Δαρβίνος πέθανε το 1882 και η σορός του μεταφέρθηκε στο Αβαείο του Γουεστμινστερ πλάι στον Ουίλιαμ Χέρσελ και στον Ισαάκ Νεύτωνα.

Δανάη Καπέκα, Γ4

(Η εικόνα προέρχεται από το ιστολόγιο http://www.paulbaker-caricaturist.com/galleries/default.asp?Galleries_ID=2&page=5)


Δεν υπάρχουν σχόλια: