Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Λέσχη Ανάγνωσης : "Μικρόκοσμος"


Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το 2012 πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 14 Ιανουαρίου. Παράλληλα κόψαμε και την πίτα μας-αν και στα φωτογραφικά ντοκουμέντα δεν διασώθηκε η ιστορική στιγμή της κοπής! Το φλουρί πάντως το κέρδισε η Μαρία Φάντη και φυσικά ήταν βιβλίο.Το βιβλίο που είχαμε διαλέξει να διαβάσουμε ήταν ο Μικρόκοσμος του Γιώργου Παναγιωτάκη. Ο Έντι μίλησε πρώτος και είπε πως αν και περίμενε ότι το βιβλίο θα ήταν κοριτσίστικο και δε θα τον συγκινούσε,  τελικά διαψεύστηκε. Το βιβλίο του άρεσε πολύ και αυτό που τον εντυπωσίασε ήταν ότι ένα τοσοδα μυρμηγκάκι τολμά να επαναστατήσει, να σηκώσει κεφάλι στην εξουσία και φέρει την αλλαγή.

Η Λουΐζα πάλι συγκινήθηκε από την αναφορά στη ρατσιστική συμπεριφορά των φίλων της Σβέλτα , που όταν έχασε το πόδι της οι φίλοι της την παράτησαν και την κορόιδευαν για τη διαφορετικότητα της. Επίσης αυτό που της άρεσε πολύ ήταν ότι ξεκίνησε ένα ταξίδι με σκοπό να βρει τον αγαπημένο της. Η Σέβη συμφώνησε μαζί της και είπε ότι το θέμα του ρατσισμού και της προδοσίας που βίωσε η Σβέλτα από τους φίλους της ήταν αυτό που την άγγιξε περισσότερο.Η Μαρία, αν και προτιμά βιβλία με περισσότερη περιπέτεια, είπε ότι της άρεσε η ιστορία καθώς και το ότι το βιβλίο είχε και στοιχεία περιπέτειας και αρκετή δράση, αλλά θα ήθελε να υπάρχει παράλληλη αναφορά και στην ιστορία του Ασμάρ . Και φυσικά την εντυπωσίασε η επανάσταση της Σβέλτα κόντρα στο κατεστημένο. Με τη Μαρία συμφώνησε η Κατερίνα και η Διονύσια, ενώ η Ελένη θα ήθελε να υπάρχει ταχύτερη εξέλιξη της υπόθεσης. Η Τζοβάνα δεν ένιωσε έκπληξη από το ότι η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια κοινωνία μυρμηγκιών, αφού σε όλες τις κοινότητες είτε ανθρώπινες είτε ζώων υπάρχει και  αγάπη και βία και ρατσισμός.Η κυρία Γεωργακά εντυπωσιάστηκε από το μήνυμα των μυρμηγκιών και την αναλογία ανάμεσα στην κοινότητα τους και την κοινωνία των ανθρώπων. Και η κυρία Κρικέλη συμφώνησε μαζί της και είπε ότι στην ουσία ο συγγραφέας κατάφερε να αναδείξει τα προβλήματα της δικής μας κοινωνίας μέσα από την ιστορία της Σβέλτα και του Ασμάρ. Η παρουσία της Βασίλισσας και η στάση της απέναντι στη Σβέλτα, ο ρόλος που έπαιξε το σαλιγκάρι , ο στρατιώτης που λιποτάκτησε για να βοηθήσει τη Σβέλτα, ο Φέριμποτ(τι όνομα!) που διακινούσε τα ναρκωτικά,  ήταν θέματα τα οποία μας συγκίνησαν και τα συζητήσαμε αρκετά. Η επιμονή και η αφοσίωση της Σβέλτα στο στόχο της (σελ΄66. « Κι αν με ρίξετε, θα σηκωθώ. Κι αν με χτυπήσετε, θα συνεχίσω. Κι αν μου κόψετε το ένα πόδι, θα έχω τα υπόλοιπα. Κι αν με φυλακίσετε , θα φύγω») παρουσιάζεται με ένταση και παραστατικότητα. Η Σβέλτα πάει κόντρα στο κατεστημένο και σπάει τα δεσμά των συμβάσεων. Και όπως λέει και ο συγγραφέας «τους επαναστάτες τους λένε και τρελούς και τους βάζουν στο τρελοκομείο».

Τελειώνοντας τη συζήτηση  καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το βιβλίο περνά ένα διαχρονικό μήνυμα και αγγίζει τον κάθε αναγνώστη .  Η βαθμολογία του βιβλίου ήταν 9!
(Ο συγγραφέας κ.Παναγιωτάκης είχε την καλοσύνη να δεχτεί να μας απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο και σε επόμενη ανάρτηση θα φιλοξενήσουμε τις απαντήσεις του!)

2 σχόλια:

Emily Lyroni είπε...

To βιβλίο ακούγεται τέλειο!! Όπως πάντα η επιλογή των βιβλίων που κάνετε είναι εξαιρετική.η δε φράση που παραθέτετε :
« Κι αν με ρίξετε, θα σηκωθώ. Κι αν με χτυπήσετε, θα συνεχίσω. Κι αν μου κόψετε το ένα πόδι, θα έχω τα υπόλοιπα. Κι αν με φυλακίσετε , θα φύγω» με αντιπροσωπεύει απόλυτα.Άντε να κανονίσουμε τη συνάντηση γιατί έχουμε να πούμε πολλά!!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Από το στόμα σου και στου θεού τ' αυτί!Μακάρι να τα καταφέρουμε!