Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ο δωρητής , Λέσχη Ανάγνωσης Β Γυμνασίου

Σήμερα την τιμητική της είχε η λέσχη ανάγνωσης της Β γυμνασίου και το βιβλίο Ο δωρητής της Λόις Λόουρι. Στις 5 το απόγευμα συναντηθήκαμε να συζητήσουμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

Η Μύρτα βρήκε βαρετό το βιβλίο , δίχως δράση.Η Κατερίνα βρήκε ενδιαφέρον το βιβλίο από τη μέση και μετά- ειδικά όταν δόθηκε το χάρισμα του δωρητή στο Τζόνας. Η Νεφέλη και η Γκιόρντια το βρήκαν βαρετό, δεν τους τράβηξε το ενδιαφέρον. Η Βάσια το βρήκε μέτριο όπως και ο Κωνσταντίνος , ενώ ο Αντώνης το διάβασε μεν, δεν ξετρελάθηκε δε. Ο Σταμάτης το βρήκε πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό αφού αφορά ένα διαφορετικό κόσμο.
Μετά τις γενικές τοποθετήσεις των παιδιών  μιλήσαμε για τα θέματα που θίγει το βιβλίο και διαπιστώσαμε ότι τελικά ίσως το βιβλίο να μην ήταν τόσο απλό και εύκολο όσο σε πρώτη ανάγνωση. Ο ρατσισμός, η ανελευθερία, η ισοπεδωμένη κοινωνία που προβάλλεται, η κυριαρχία του πολιτικά ορθού λόγου, η επιλογή των υγιών ατόμων, η παρακολούθηση της ζωής των ανθρώπων, η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που συναντάμε στο βιβλίο. Η Νεφέλη μας είπε μάλιστα ότι ούτε καν είχε σκεφτεί όλα αυτά τα θέματα καθώς το διάβαζε, και εκεί συμφωνήσαμε όλοι ότι βρίσκεται η χαρά της κοινής συζήτησης ενός βιβλίου-διότι μας βοηθά να δούμε και άλλες οπτικές!
Τα παιδιά μετά τη συζήτηση έφτιαξαν έναν κατάλογο με το τι δε θα ήθελαν να συμβαίνει στη δική τους ζωή μα αφορμή όσα συμβαίνουν στο βιβλίο:
1.      Να διαλέγουν οι άλλοι αντί για αυτά
2.      Να μην έχουν συναισθήματα, καθώς θα είναι αδύνατον να νιώθουν ζωντανοί αν δεν αγαπήσουν, δεν κλάψουν, δε λυπηθούν..
3.      Να ζουν εγκλωβισμένοι σε μια κοινωνία
4.      Να είναι όλοι ομοιόμορφοι και ίδιοι
5.      Να παρακολουθείται η ζωή τους
6.      Να μην μπορούν αν κάνουν ό,τι θέλουν
7.      Να είναι όλα φανερά-ακόμα και τα όνειρα
Φυσικά συζητήσαμε και την έννοια του παραβάτη και του παραπτώματος όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο και το τι θεωρείται παράπτωμα (οι νέες ιδέες, οι άνθρωποι που διαφέρουν από τους άλλους και εισάγουν καινοτομίες, ο ρόλος της κοινωνίας). 
Επειδή το βιβλίο έχει γίνει και ταινία συμφωνήσαμε να τη δούμε και να συζητήσουμε αν ακολουθεί το βιβλίο ή διαφέρει!.


Δεν υπάρχουν σχόλια: