Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Whiplash (Χωρίς μέτρο)



Τελευταία ταινία για τη φετινή κινηματογραφική λέσχη και κλείνουμε τη χρονιά με μια απίστευτα δυνατή ταινία το "Χωρίς μέτρο".
Μια ταινία για τη σχέση μαθητή δασκάλου, την έννοια της πειθαρχίας και την ανάδειξη του ταλέντου. Ένας δάσκαλος- σαδιστής(;) , ένας μαθητής με εγωισμό και μια σχέση που βασίζεται στη σκληρότητα του καθηγητή και την απόλυτη ταπείνωση του μαθητή προκειμένου να αναδειχθεί το ταλέντο του. Ο δάσκαλος εξωθεί το μαθητή στα άκρα , τον πιέζει, τον καταπιέζει τον ταπεινώνει προκειμένου να πάρει το τέλειο από αυτόν.
 Η ταινία εγείρει πολλά ερωτήματα που αφορούν το διδακτικό έργο γενικότερα: τη σχέση των δύο εμπλεκομένων , μαθητή και δάσκαλου και τις μεθόδους της διδασκαλίας. Πόσο μπορεί να πιέσεις ένα μαθητή εκτός ορίων προκειμένου να κατακτήσει την τελειότητα; Πόση πίεση μπορεί να αντέξει ένα παιδί – ο προηγούμενος μαθητής του Φλέτσερ αυτοκτονεί  μη αντέχοντας την πίεση και την ταπείνωση. Είναι η φράση: "τα πήγες καλά" αποτρεπτική για την εκδήλωση ενός ταλέντου; Πώς μπορεί να αντιδράσει ένας μαθητής στις ακραίες μεθόδους του δασκάλου;
Η συζήτηση με τα παιδιά έδειξε ότι τρόμαξαν με τις μεθόδους του δασκάλου και διαφώνησαν έντονα με την άσκηση ψυχολογικής βίας. Απόρησαν που ο μαθητής δεν συγκρούστηκε νωρίτερα με το δάσκαλο του και ανέχτηκε την ταπείνωση και την ψυχολογική καταδυνάστευση. Και φυσικά επικρότησαν το τέλος, όπου ο νεαρός Άντριου παίρνει την εκδίκηση του κάνοντας μια επίδειξη των δυνατοτήτων του.
Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και αφού αποχαιρετιστήκαμε με τα μέλη της λέσχης ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη! Καλό καλοκαίρι!




Δεν υπάρχουν σχόλια: