Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Αυτοθυσία στην πράξη, Gran Torino


Η ταινία Gran Torino είναι μία από τις ταινίες που περνάει πολλά μηνύματα, τόσο αντιρατσιστικά όσο και αντιπολεμικά. Ο πρωταγωνιστής , Κλιντ Ίστγουντ, έχοντας επιβιώσει από την τριετή στρατιωτική του θητεία στην Κορέα, βιώνει τώρα το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου. Η υπόλοιπη οικογένεια του τον θυμάται μόνο όταν αναφέρονται τα χρήματα και ο ίδιος είναι αποκομμένος από αυτούς. Παρόλα όμως τα ψυχολογικά προβλήματα που του προκάλεσαν οι τραυματικές του εμπειρίες  από τον πόλεμο, αυτός καταφέρνει να συμβιώσει με την υπόλοιπη γειτονιά και μάλιστα να εχει στενές σχέσεις με μια οικογένεια Κορεατων.
Σε όλη την ταινία μας παρουσιάζεται ως σκληρός , βίαιος, εκδικητικός και αντικοινωνικός γι αυτό και νομίζω πως κανένας μας δεν περίμενε το τέλος της ταινίας , στο οποίο φανερώνει τον ευαίσθητο εαυτό του δείχνοντας έμπρακτη αυτοθυσία και αγάπη προς τον Ταο και την οικογένεια του , εξασφαλίζοντας με τον θάνατο του ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον μακριά από τις συμμορίες . Επίσης εντύπωση μου έκανε στην ταινία και το ενδιαφέρον που έδειχναν οι Κορεατες γι αυτόν χωρίς να τους συνδέει κάτι ουσιαστικό μεταξύ τους.
Σταμάτης Χατζηπέτρος, Γ6


Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτή η συγκεκριμένη ταινία θα γινόταν μία από τις αγαπημένε μου και μάλιστα θα μου ασκούσε τόσο μεγάλη επιρροή. Το Gran Torino είναι μια ταινία καθαρά αντιρατσιστική. Αναφέρεται στην αποξένωση των μελών μιας οικογένειας αλλά θίγει και το θέμα της συμπεριφοράς των νέων ανθρώπων σε μια κοινωνία . Στην ταινία αυτή κυριαρχεί η ανατροπή , η οποία εντείνει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του θεατή. Μερικές σκηνές είναι υπερβολικά συγκινητικές και χτυπούν κατευθείαν στο συναίσθημα. Επιπλέον επανερχόμενος στο θέμα της διαφορετικότητας , μου άρεσε το γεγονός ότι παρακολουθήσαμε τη διαφορετικότητα από πολλές οπτικές πλευρές –και του πρωταγωνιστή αλλά και μέσα από τα μάτια των γειτόνων του.
Μάριος Αυγουλλάς, Γ1




Δεν υπάρχουν σχόλια: