Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ποιος είμαι στ' αλήθεια; "Τα τρία ανθρωπάκια", Α.Δοξιάδης

Συννεφιασμένη η Κυριακή σήμερα, αλλά τα φωτεινά χαμόγελα των μαθητών –μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Β Γυμνασίου ομόρφυναν το γραφείο των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου. Συναντηθήκαμε προκειμένου να συζητήσουμε το βιβλίο «Τα τρία ανθρωπάκια», του Απόστολου Δοξιάδη.
Το βιβλίο είναι μια αλληγορική ιστορία . Τρία αδέρφια, και τα τρία αγόρια, εμπλέκονται χωρίς να το θέλουν σε μια υπόθεση μαφιόζικης εκδίκησης : και οι τρεις θα πρέπει να πεθάνουν στα 42 τους χρόνια από τον γκάγκστερ που του έχει ανατεθεί η υπόθεση, εξαιτίας μιας απερίσκεπτης ενέργειας του πατέρα τους. . Θα φέρει εις πέρας το έργο του ο Πέπε Τερανόβα(ο γκάγκστερ) ή θα υπάρξει ανατροπή;


Η Καλλιόπη Γεωργούλα μας μίλησε πρώτη για το βιβλίο . Συμπάθησε πάρα πολύ τον Πέπε Τερανόβα, τον γκάγκστερ, ενώ της φάνηκε μεγάλο κορόιδο το τρίτο ανθρωπάκι, ο Παντελής ή Λη Φρανκ, μιας και ο Πέπε κατάφερε να γίνει φίλος του και να μην καταλάβει ο άλλος ότι ήταν αρχιμαφιόζος. Η Σελίν διάβασε πολύ γρήγορα το βιβλίο και της άρεσε πάρα πολύ. Η ιστορία της θύμισε σενάριο ταινίας και την κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος. Αντιπάθησε πολύ το δεύτερο ανθρωπάκι, τον Νικ, ενώ συμπάθησε τον Αλ. Επίσης, την εντυπωσίασε ότι στο τέλος ο Πέπε ηχογράφησε το τέλος της ιστορίας και το έδωσε στον νεαρό φοιτητή.
 Η Αγγελική βρήκε το βιβλίο πολύ προβλέψιμο και συμπάθησε τον Πέπε-κυρίως εξαιτίας της μετάνοιας του. Στην Καλλιόπη Δρόσου άρεσε πολύ η εξέλιξη της υπόθεσης του βιβλίου, το διάβασε πολύ γρήγορα και δεν τη δυσκόλεψε καθόλου.  Η Μαρία πάλι βρήκε πολύ συμπαθητικούς τους χαρακτήρες από το πρώτο και τρίτο ανθρωπάκι(Αλ και Λη) και γενικά ενδιαφέρον το βιβλίο. Στο Διονύση άρεσε πολύ το στυλ του βιβλίου- ότι θύμιζε θρίλερ μυστηρίου , ένα καλό φιλμ νουαρ. Η δομή του βιβλίου –αφήγηση μέσα στην αφήγηση- έκανε πολύ ενδιαφέρουσα την εξέλιξη. Ο Δημήτρης με τη σειρά του ανέφερε ότι δε συμπάθησε τον Πέπε Τερανόβα –παρά την αλλαγή του χαρακτήρα του- ενώ του άρεσε πολύ η εξέλιξη της ιστορίας (διάβασε μέσα σε ένα βράδυ το βιβλίο).
Ο Φίλιππος, αν και δυσκολεύτηκε να διαβάσει το βιβλίο, βρήκε πολύ ωραίους τύπους τα τρία ανθρωπάκια. Ειδικά, επισήμανε ότι το τρίτο ανθρωπάκι έκανε το σωστό και γι αυτό υπήρχε αυτή η εξέλιξη στο βιβλίο., ενώ οι εναλλαγές στην αφήγηση το έκαναν ιδιαίτερα ελκυστικό. Στο Σωτήρη άρεσαν οι ανατροπές στην υπόθεση. Συμπάθησε τον Νικ, ένιωσε λύπη γι αυτόν και την τύχη του. Επίσης και σε αυτόν άρεσε η διακοπή της βασικής αφήγησης από τη συζήτηση του νεαρού φοιτη τη με τον γηραιό τρόφιμο του οικοτροφείου. Η Αλεξάνδρα μας είπε ότι δε θα το ξαναδιάβαζε, αν και της άρεσε πολύ και μας μίλησε για συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου που της κίνησαν την προσοχή και ήθελε να μας τα παρουσιάσει. Τέλος, η Ντανιέλα βρήκε βαρετό το βιβλίο και συμπάθησε μόνο το πρώτο ανθρωπάκι.
Μετά τις τοποθετήσεις των μελών , συζητήσαμε γενικά για τα θέματα του βιβλίου. Τα τρία ανθρωπάκια –κατά το τρία γουρουνάκια- και ο κακός- βλέπε λύκος-  δίνουν παραμυθιακή μορφή στο βιβλίο . Και οι τρεις πρωταγωνιστές θέλουν να ξεφύγουν από την κακή τύχη τους και προσπαθούν να το πετύχουν ο καθένας με τον τρόπο του: ο ένας χρησιμοποιώντας το χρήμα, ο άλλος χρησιμοποιώντας τη δόξα και ο τρίτος επιλέγοντας την ολική αλλαγή του χαρακτήρα του. Ποιος θα είναι ο κερδισμένος;
Τι καθορίζει την ταυτότητα μας; Το όνομα μας, οι φίλοι μας, η διεύθυνση μας ; - ερωτήματα που θέτει ο ίδιος ο συγγραφέας. Πόσο το χρήμα ή η περιστασιακή αναγνωρισιμότητα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του ανθρώπου; Μήπως η ριζική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε, ζούμε και δρούμε είναι αυτή που δίνει και το νόημα στη ζωή μας; Ωραία ερωτήματα, που μας έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα.
Η τελική βαθμολογία του βιβλίου είναι 9.

Το επόμενο βιβλίο μας είναι το «Σταργκερλ», του Τζέρυ Σπινέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: