Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Επιστολές διαμαρτυρίας στον αυτοκράτορα για την παραχώρηση προνομίων στους Βενετούς (Οι μαθητές του Β8 γράφουν)

 

   

                                                          Κων/λη 1/3/1082 

Αγαπητέ Αλεξιε,

Είμαι μια κάτοικος του Βυζαντίου και γράφω σχετικά με της μεγάλες αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στην αυτοκρατορία μας και θα ήθελα να εκφράσω την γνώμη μου για όλα αυτά που βιώνω.

 

Αρχικά, για να αντιμετωπίσετε τους Νορμανδούς ζητήσατε βοήθεια από τους Βενετους και πράγματι μας βοήθησαν. Για να τους ανταμειψετε, τους παραχωρησατε μια σειρά απο προνόμια. Μπορώ να δείξω κατανόηση σ’αυτό διότι αξίζουν ανταμοιβές.  Παρόλο που δεν ήταν υποχρέωση τους, μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς. Τους παραχωρειτε τίτλους και χρηματικές χορηγίες, λογικό, οποιοσδήποτε θα το έκανε. Ωστόσο, δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας με τις επόμενες αλλαγές που έγιναν.

    Παραχωρησατε στους εμπόρους της Βενετίας αποβάθρες και καταστήματα στην προκυμαία της Κωνσταντινουπολης και τους επιτρέψατε να εμπορευονται χωρίς να πληρώνουν φόρους στα λιμάνια. Πραγματικά με εχετε απογοητευσει. Έχετε σκεφτεί πως θα αισθανόμαστε εμείς; Μα τι θα κερδίζουμε εμείς; Οι ξένοι κερδίζουν περισσότερα από εμάς, ζουν καλυτερη ζωη και μένουν σε λαμπρότερα σπίτια από εμάς! Η απόφαση σας ήταν απερίσκεπτη. Έχετε δώσει ουσιαστικά το εμπόριο της αυτοκρατορίας μας στους Βενετους. Είναι σαν να έχετε ένα μαγαζί, αλλά να το χειρίζονται άλλοι και εσείς να μην κερδίζετε τίποτα, ουτε ενοίκιο! Το ξερω, θέλετε να δημιουργήσετε καλές σχέσεις με τους Βενετους για να στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο στις δυσκολες στιγμές. Μπορουσατε ομως πολυ απλά τους παραχωρουσατε περισσότερες χρηματικές χορηγίες. Έτσι, και καλές σχέσεις θα έχουμε και το μαγαζί θα το χειριζεσθε εσείς.

 Συμπερασματικά, εγώ, μια κατοικος του Βυζαντίου είμαι εξοργισμένη με τις αποφάσεις σας και λυπάμαι που, αντί να εκμεταλλευτείτε να πλεονεκτήματα της χώρας, τα χαρίζετε. Ελπίζω να ειχατε την όρεξη να διαβάσετε το γράμμα μου και να μην συνεχίσει αυτή η κατάσταση για πολυ. Πρέπει να βρείτε λυσεις!

 Με σεβασμό,

Τριανταφυλλενια Χουανγκαρα (Γουιτζιά), Β8

 

 


                                                                                    Κων/λη 12/4/1082

 Αυτοκράτορα μας,

 Εύχομαι ο Θεός να σας έχει καλά και να κάνετε το καλό για τον λαό σας. Γνωρίζω εγώ και όλος ο λαός πως με την βοήθεια που ζητήσατε από τους Βενετούς και με την παραχώρηση του στόλου τους, καταφέραμε να νικήσουμε τους Νορμανδούς οι οποίοι αποτελούσαν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της αυτοκρατορίας μας.

 Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω πως αυτή η βοήθεια δεν δόθηκε χωρίς μεγάλα ανταλλάγματα  προς αυτούς τα οποία σύντομα θα προκαλέσουν μεγάλες ταραχές ανάμεσα στους συμπατριώτες μας.

 Με ποια λογική παραχωρήσατε στους Βενετούς  εμπόρους τις αποβάθρες και τα καλύτερα εμπορικά καταστήματα στην προκυμαία της Κωνσταντινούπολης. Δεν καταλάβατε πως με τον τρόπο αυτό διώξατε τους Βυζαντινούς εμπόρους αφού δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν και δεν πληρώνουν φόρους στο κράτος μας; Δεν κατανοείτε πως οι φτωχοί μας κάτοικοι θα γίνουν ακόμα φτωχότεροι; Αυτοί θα πλουτίζουν και εμείς θα πασχίζουμε να ταΐζουμε τα παιδιά μας και την οικογένεια μας.

 

Μήπως νομίζετε πώς υπάρχει περίπτωση να ξαναπάρετε το εμπόριο της Μεσογείου από τα χέρια τους; Οι φτωχοί κάτοικοι του Βυζαντίου που στήριζαν τον στρατό μας και πολεμούσαν δίνοντας την ζωή τους για την πατρίδα μας, θα σας εγκαταλείψουν και δεν υπάρχει περίπτωση οι καινούργιοι σας φίλοι να σας βοηθήσουν σε μια άλλη δύσκολη στιγμή της πατρίδας μας.

 Στραφείτε σε εμάς και στα παιδιά μας για να σωθεί η πατρίδα μας.

 Με εκτίμηση

 Σοφία Φουντωτού , Β8





Αξιότιμε κύριε Αυτοκράτορα ,

         Σας στέλνω αυτό το γράμμα για να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου όσο αφορά τα προνόμια που έχουν δοθεί στους Βενετούς. Ελπίζω αυτή η παρέμβαση να είναι διαφωτιστική για να δείτε και εσείς τις δυσκολίες που μας έφεραν οι αποφάσεις σας.

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι οι ανεύθυνες πράξεις σας μας έχουν οδηγήσει σε απογοήτευση. Έχουμε δεχτεί ισχυρό πλήγμα! Με όλο το σεβασμό γιατί κύριε αυτοκράτορα τους έχετε δώσει τόσα πολλά; Εγώ είμαι ένας απλός ταπεινός έμπορος και έχω χάσει την δουλίτσα μου. Πως τους αφήνετε να κυριαρχούν στο εμπόριο; Με ποια λογική; Δεν φτάνει που χάσαμε τα εμπορικά μας προνόμια, παραχωρήσατε στους έμπορους της Βενετίας σκάλες και εμπορικά καταστήματα στην προκυμαία της πρωτεύουσας. Το κυριότερο όμως είναι ότι τους απαλλάξατε από τους φόρους. Αυτό αδυνατώ να το πιστέψω! Ξαφνικά δεν νοιάζεστε για το λαό σας και σκέφτεστε τους ξένους! Ξεχνάτε τα τόσα καλά που σας έχουμε προσφέρει και σκέφτεστε μόνο το συμφέρον σας. Τι κακό σας έχουμε κάνει εμείς τα αθώα ανθρωπάκια; Παραχωρήσατε τίτλους και χρήματα στους κοσμικούς τους και εκκλησιαστικούς τους άρχοντες! Για πόσο ακόμα νομίζετε ότι θα αντέξουμε να βρισκόμαστε σε αυτή την μειονεκτική θέση;

Αυτά ήθελα να σας πω και βαθιά μέσα μου έχω μια μικρή ελπίδα πως όλα αυτά θα αλλάξουν και θα επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας, όπως τους παλιούς καλούς καιρούς.

                                                                                 Με εκτίμηση,

                                                                   Νικηφόρος ο έμπορος       

                                                 (για την αντιγραφή Μαρία Χαραπά), Β8



Κύριε αυτοκράτορα,

Σας γράφω αυτό το γράμμα για τα προνόμια που δόθηκαν στους Βενετούς. Γιατί να μπορούν να εμπορεύονται χωρίς να πληρώνουν; Μα είναι δυνατόν! Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να δώσετε τα καταστήματα σε αυτούς. Αυτές οι αποφάσεις θα κάνουν σοβαρή βλάβη στην οικονομία αλλά και γενικότερα στο Βυζάντιο. Ελπίζω να ξυπνήσετε έτσι ώστε να δοθούν νέα προνόμια που θα είναι πιο ευνοϊκά για την οικονομία μας.

Χουσεΐν Χατζηχαλήλ, Β8




Έντιμε αυτοκράτορα,

Κατά την γνώμη μου, η κατάσταση που επικρατεί τώρα στο Βυζάντιο δεν είναι καλή. Πιστεύω, πως η απόφασή σας όσον αφορά τα προνόμια που έχουν δοθεί στους Βενετούς δεν είναι σωστή και κατά κάποιον τρόπο αδικεί τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Κατά την γνώμη μου, για να μην χάσετε το δίκαιο σας και να μην πέσετε στα μάτια των υπόλοιπων κατοίκων, θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτείτε και να βγάλετε πιο δίκαιες αποφάσεις.

Ελένη Χρονέα, Β8

 

 

Αγαπητέ Αλεξιε,

Σας γράφω αυτό το γράμμα ως ένας από τους κατοίκους του Βυζαντίου. Θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα για τα προνόμια των Βενετων που με απασχολούν πολύ.

Αρχικά δεν μου αρέσει καθόλου οι ευγενείς να γίνουν η άρχουσα τάξη και οι απλοί έμποροι να βυθιστούν στην εξαθλίωση. Δηλαδή εσείς αναγνωρίζοντας το θέμα της αδυναμίας που έχει το Βυζάντιο και πάτε ζητάτε από τους Βενετούς την βοήθεια κρατώντας τις υποσχέσεις τους. ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ; ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ !

Με εκτίμηση

Ουλφέτ  Χαμαμτζή, Β8

 




Αγαπητέ βασιλιά,

Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε αυτήν την τρέλα με τους Βενετούς και τα προνόμια που τους έχετε παραχωρήσει. Τα συγκεκριμένα προνόμια έχουν καταστρέψει την οικονομία του κράτους και αυτό μας κάνει ευάλωτους . Επίσης δεν μπορεί να αναπτυχθεί το εμπόριο μας άλλες περιοχές επειδή οι Βενετοί ελέγχουν πλέον τα λιμάνια μας.

 

Με όλο το σεβασμό

Φορόζης Ιωάννης, Β8






Σέβη Χατζηστέργου, Β8



Δημήτρης Χόνδρος, Β8

Δεν υπάρχουν σχόλια: