Κυριακή 11 Απριλίου 2021

"Ψηφίστε με για να γεννηθούν όνειρα και όχι εφιάλτες! "- Προεκλογικές ομιλίες Τρικούπη και Δηλιγιάννη από τους μαθητές του Γ5

 

Την περασμένη Πέμπτη την ώρα του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές του Γ5 έδωσαν ρεσιτάλ πολιτικής αντιπαράθεσης! Ολοκληρώνοντας την 20η ενότητα της Ιστορίας και αφού είχαμε συζητήσει εκτενώς την πολιτική κατάσταση της χώρας μετά τον ερχομό του Γεωργίου του Α και την εμφάνιση στην πολιτική σκηνή του Χαρίλαου Τρικούπη και του πολιτικού του αντιπάλου Θοδωρή Δηλιγιάννη, έξι μαθητές/τριες ανέλαβαν να εκφωνήσουν πολιτικούς προεκλογικούς λόγους ως Τρικούπηδες και Δηλιγιάννηδες.

Κάθε μαθητής/τρια ετοίμασε μόνος το λόγο του βασισμένος στο μάθημα, τα βίντεο που είδαμε – κυρίως από τη Μηχανή του χρόνου- αλλά και σε πληροφορίες που αναζήτησε στο διαδίκτυο . Οι λόγοι τους δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία –πλην των ορθογραφικών και κάποιων μικρών εκφραστικών λαθών. Ο καθένας γνώριζε ότι θα μιλήσει για περίπου δύο λεπτά και τηρήθηκε αυστηρά ο περιορισμός αυτός, προκειμένου να προλάβουν να μιλήσουν όλοι αλλά και να ασκήσουν κριτική οι υπόλοιποι.

Αρχικά απάντησαν σε ένα κουίζ σχετικό με την ενότητα και έπειτα περάσαμε στη δράση!  Οι μαθητές εκφώνησαν ανα δυάδες τους λόγους τους και οι συμμαθητές τους έκριναν το περιεχόμενο των λόγων που άκουσαν. Τα παιδιά άσκησαν καλόπιστη και ουσιαστική κριτική εστιάζοντας στο να χρησιμοποιήθηκε συναισθηματικός λόγος και όχι επιχειρηματολογία, αν οι λόγοι περιείχαν πολιτικές επιθέσεις στον αντίπαλο, αν το συναίσθημα κάλυπτε το επιχείρημα και αν τελικά οι υποψήφιοι στάθηκαν μόνο στην παρουσίαση των αρχών και των οραμάτων τους ή καθήλωσαν το επίπεδο του πολιτικού λόγου χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων τους. Στο τέλος έγινε και μια μίνι ψηφοφορία με poll προκειμένου να αναδειχτεί ο νικητής πολιτικός- αν και  η τεχνολογία μας πρόδωσε και δεν κατάφεραν να ψηφίσουν όλοι οι μαθητές ( έστειλαν όμως ψήφο στο τσατ!). Ήταν ένα μάθημα άξιο βιντεοσκόπησης – όπως είπαν τα παιδιά μίλησαν πολύ καλύτερα από τους σύγχρονους πολιτικούς μας... Ακολουθούν οι πολιτικοί λόγοι!

 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Εμίρ ως Θεόδωρος Δηλιγιάννης.

 

Ω, λαέ της Ελλάδος!

Ως ταπεινός υπηρέτης του ένδοξου έθνους των Ελλήνων, πάντα υποστήριζα, υποστηρίζω και να μην αμφιβάλλετε πως θα συνεχίσω να υποστηρίζω τον Έλληνα , όχι όμως εκείνον που κάθεται στα παλάτια και τα ανάκτορα, αλλά αυτόν με τον οποίο χτίζαμε μαζί το μέλλον της χώρας αυτής!

Έλληνας για μένα είσαι εσύ φίλε αγρότη του Μοριά, αλλά και εσύ μικροαστέ της Ρούμελης! Αυτή την ιστορική μέρα θα πω αλήθειες που θα τις θυμάστε για όλη σας τη ζωή. Όταν και εάν εκλεγούν αυτοί οι οποίοι πιστεύετε πως θα σώσουν τη χώρα να ξέρετε πως δε θα σας ρίξουν ούτε ένα βλέμμα, ούτε μία ματιά… Θα είναι εκείνοι που προκειμένου να κρατήσουν τις τσέπες τους γεμάτες, θα πουλήσουν και το τελευταίο στρέμμα γης!

Ήταν αυτό το όραμα που είχε για την Ελλάδα ο Κολοκοτρώνης και ο Μπότσαρης; Εγώ ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης είμαι εκείνος που θα νοιαστεί! Πού θα σε κοιτάξει! Που θα μπορέσει να σε υπηρετεί με όλο του το είναι! Είμαι αυτός που δεν πρόκειται να σε χτυπάει με βαριές φορολογίες ώστε να βγάζω κέρδος! Είμαι ο άνθρωπος που δεν επρόκειτο να ζητιανέψει φράγκο από τους Ευρωπαίους!  Με μένα δεν πρόκειται να βρουν ειρήνη οι Τούρκοι! Θα τους ρίξω κάτω και θα φέρω την ευημερία σε όλους τους σκλαβωμένους ‘Έλληνες αδερφούς!

Λοιπόν; Θέλετε μια χώρα γεμάτη ηθικές  αξίες και δουλευταράδες Έλληνες ή μήπως μία χώρα εξαρτημένη από την Ευρώπη; Μια χώρα που δε λυπάται την πολιτική και έχει μνήμη χρυσόψαρου, διότι με την ειρηνική συμβίωση με τους Οθωμανούς διαγράφει τις σελίδες που έγραψαν με το αίμα τους οι παππούδες μας;

 Η επιλογή είναι δική σας! Σας ευχαριστώ!

Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω το Έθνος μας!

Εμιρ Πασσαλής, Γ5

 



Ακολούθησε ο Γιώργος ως Χαρίλαος Τρικούπης.

Λαέ της Ελλάδας,

Η χώρα μας χρήζει εκσυγχρονισμού για να επιβιώσει. Για την ευημερία μας πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρή οικονομία και υποδομές για τη λειτουργία.  Η Ελλάδα πρέπει να μοιάσει στις δυτικές , αναπτυγμένες χώρες. Το φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα αποσκοπεί στην οικοδόμηση μεγάλων δημοσίων έργων: δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, για τη διευκόλυνση των μεταφορών σε όλη τη χώρα, διάνοιξη της διώρυγας εις τον ισθμό της Κορίνθου για τη διευκόλυνση της ναυτιλίας, δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών για την επικοινωνία, επανεξοπλισμό του στρατού. Αυτά τα έργα θα κάνουν την Ελλάδα μια χώρα του επόμενου αιώνα. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε την εθνική βιομηχανία για την ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας . Η ανάπτυξη της οικονομίας θα μπορέσει επίσης να στηρίξει ένα ισχυρό στρατό για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Ψήφο στο φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα σημαίνει ανάπτυξη , σημαίνει επέκταση , σημαίνει νέα μεγάλη Ελλάδα.

Γιώργος Παπαδόπουλος, Γ5

 




Έπειτα το λόγο πήρε η Αντριάννα ως Θοδωρής Δηλιγιάννης.

Εγώ και το κόμμα μου είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος υποστηρίζει την αστική τάξη και τις ηγετικές οικογένειες. Είναι γεγονός ότι θα είμαστε πάντα εδώ για να τους δώσουμε τη φωνή που δεν έχουν.

Η βαριά φορολογία του Τρικούπη είναι λογικό να στρέψει πολλά κοινωνικά στρώματα εναντίον του. Πιστεύω πως αυτοί οι βαριοί φόροι πρέπει να μειωθούν, γιατί δε θα τους αντέξουν οικονομικά οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Και όταν δεν έχεις χρήματα είναι αδύνατον να παρέχεις στο κράτος φόρους , πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι το κράτος δεν θα σου παρέχει σιγουριά και ασφάλεια.

Στο κράτος χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική εξουσία και στην οικονομία να ξοδευτούν μόνο τα απαραίτητα χρήματα μέχρι την οικονομική μας ανάκαμψη.

Το κόμμα μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πόλος του ελληνικού πολιτικού συστήματος με μοντέρνο χαρακτήρα.

Είμαστε επίσης μεγάλοι υποστηρικτές της αρχής της Δεδηλωμένης και, παρόλο που ο Χ.Τρικούπης την εισήγαγε, υπάρχουν φορές που ο ίδιος την καταπάτησε κάτι που θεωρώ μεγάλη ειρωνεία , όπως και το ότι στις τρικουπικές εφημερίδες εμάς και τις κοινωνικές τάξεις που υποστηρίζουμε μας κοροιδεύουν ξυπόλητους και σκορδοφάγους.

Θα μιλήσω  όμως και για τη γη της Θεσσαλίας η οποία ήταν προτιμότερο να διανεμηθεί στους φτωχούς αγρότες, ώστε να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω πιστωτικό αγροτικό ταμείο για την καθιέρωση νομικού πλαισίου για τις σχέσεις μεγαλογαιοκτημόνων –ακτημόνων.

Τέλος, θα ήθελα να μιλήσω και για ένα άλλο γεγονός.  Ο Χ.Τρικούπης ενώ ήξερε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, μας έβαλε σε άλλα δάνεια και έκανε πολλές δαπάνες στα χρήματα του κράτους, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να περιμένει να αναπτυχθούμε οικονομικά και σταδιακά να προετοιμάζει  τις υποδομές της χώρας , ώστε να κάνει όσα οραματίστηκε.  Έτσι μας  έβαλε σε άλλα χρωστούμενα τα οποία θα είναι δύσκολο να ξεπληρώσουμε, αφού έχουμε πολλά έξοδα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση της χώρας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Αντριάννα Ντουκάι, Γ5




 

Το λόγο μετά πήρε ο Μανώλης ως Χαρίλαος Τρικούπης.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι σήμερα εδώ για να σας ενημερώσω για την δημιουργία του πέμπτου κόμματος . Ονομάζομαι Χαρίλαος Τρικούπης .Γεννήθηκα το 1832 και υποστηρίζω  φιλελεύθερες απόψεις. Τι εννοώ όταν λέω φιλελεύθερες απόψεις; Απόψεις που ο λαός θα έχει δικαιώματα, θα είναι ελεύθερος να ψηφίζει μόνος του και όχι να ψηφίζει επειδή έχει πληρωθεί, όπως γίνεται σήμερα.

Έχω σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φυσικά κατά της διάρκεια της θητείας μου θα κάνω πολλά πράγματα. Ξέρω ότι έτσι λένε όλοι, αλλά εγώ είμαι διαφορετικός από τους άλλους. Έχω όνειρα γι αυτή τη χώρα και με τη βοήθειά σας θα τα πραγματοποιήσω .Θα δημιουργήσω σιδηροδρομικό δίκτυο, για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη. Θα υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση. Οι κλέφτες θα μειωθούν . Θα αντιμετωπισθεί η εγκληματικότητα. Θα έχουμε καλύτερη αγροφυλακή.

 Επίσης έχω στο νου μου να ενώσω δύο θάλασσες με τη διώρυγα της Κορίνθου. Το Ιόνιο με το Αιγαίο θα συνδέονται πια! Φυσικά δε  θα παραλείψω την ενίσχυση του ναυτικού, που αποτελεί το πλεονέκτημα της Ελλάδας και θα μας δώσει τη νίκη απέναντι στους Τούρκους.

Για όλα αυτά ψηφίστε Χαρίλαο Τρικούπη. Η Ελλάδα θα προοδεύσει!

Μανώλης Περής, Γ5

 

 


Προτελευταία μίλησε ως Θοδωρής Δηλιγιάννης η Παρασκευή.

Καλησπέρα κυρίες και κύριοι,

Ονομάζομαι Θοδωρής Δηλιγιάννης και είμαι ο ιδρυτής του Εθνικού Κόμματος. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή τη στιγμή και να μοιραστώ τις απόψεις μου, έτσι ώστε να καταλάβετε το στόχο μου.

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας πως είμαι ενάντια στην πολιτική του Τρικούπη. Θεωρώ πως η Ελλάδα είναι καλύτερη ως μια κλειστή, αγροτική χώρα , η οποία δεν ζητάει δάνεια. Το κόμμα μου υποστηρίζει την αργή οικονομική ανάπτυξη και βασίζεται σε παραδοσιακές παραγωγικές μεθόδους. Επίσης πιστεύουμε πως οι φόροι πρέπει να μειωθούν . Τα τρικουπικά μέτρα έχουν συνέπειες στα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα και πιστεύω πως πρέπει να ξέρετε ότι ο Τρικούπης δείχνει περισσότερη εύνοια σε αυτούς που είναι οικονομικά ισχυροί.

Πιστεύω πως ο κάθε πολίτης θέλει κοινωνική δικαιοσύνη και να μην τυραννιέται οικονομικά. Θεωρώ πως με τη δική μου πολιτική και σκέψη η Ελλάδα θα εμπλουτιστεί και θα απαλλαχτούμε από τα χρέη . Αργά μεν, αλλά με αποτελεσματικότητα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Παρασκευή

 

Και τελευταία ομιλήτρια ήταν η Πόπη ως Χαρίλαος Τρικούπης

Αγαπητέ λαέ και αγαπητά μέλη των κομμάτων,

Ονομάζομαι Χαρίλαος Τρικούπης .

Βρίσκομαι εδώ και στέκομαι μπροστά σας σήμερα για να σας ανακοινώσω την απόφαση μου να λάβω μέρος στις επερχόμενες εκλογές.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε όλοι σας η απόφαση μου να εμπλακώ στο πεδίο της πολιτικής σήμερα, σίγουρα κρύβει αρκετούς κινδύνους . όμως πολλά προβλήματα θα λυθούν από μένα! Αντιθέτως με τον κύριο Δηλιγιάννη θα δημιουργηθούν καινούρια και θα πολλαπλασιαστούν.

Κάποιοι λένε πως οι ιδέες που έχω είναι δύσκολο να υλοποιηθούν αλλά με τη δική σας στήριξη και ψήφο θα κάνουμε θαύματα!

Αρχικά θα ήθελα να σας πω για ένα πρόβλημα που χρειάζεται να βρεθεί άμεση λύση. Αυτό είναι τα ρουσφέτια που χρησιμοποιεί ο κύριος Δηλιγιάννης , πράγμα ανεύθυνο και άδικο. Γι αυτό θα σταματήσω να διορίζω ανθρώπους χωρίς γνώσεις στο δημόσιο.

Όμως θα αναπτύξω και την ελληνική οικονομία και τα έσοδα του κράτους. Θα κατασκευάσω σιδηρόδρομο που θα μεταφέρει προϊόντα. Έτσι θα υπάρχει εμπόριο και θα συμβάλλει στα έσοδα. Θα κατασκευαστούν βιομηχανικές μονάδες . Έτσι όλοι θα έχετε δουλειές. Επιπλέον θα ήταν απερισκεψία μου να μην αναφερθώ και στην ανάπτυξη της γεωργίας και της ναυτιλίας

Παράλληλα θα ξαναοργανωθούν οι ένοπλες δυνάμεις δηλ θα φέρω γάλλους στρατιώτες να εκπαιδεύσουν το στρατό . Έτσι θα κερδίσουμε κάθε αγώνα που θα δίνουμε. Φυσικά θα υπάρχει οργάνωση και στο τμήμα της αστυνομίας έτσι ώστε να υπαρχει τάξη και ασφάλεια . Επίσης θα φτιάξουμε τη διώρυγα της Κορίνθου που θα κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση αλλά θα είναι και ένα ιστορικό έργο. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό-  θα οργανώσω ταχυδρομική υπηρεσία αλλά και το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο που θα συνεισφέρει στο να πάμε τη χώρα αλλά και εμάς μπροστά.

Φυσικά αν καταφέρω να πετύχω την εκλογή μου θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι τα εξαιρετικά και άριστα αποτελέσματα έρχονται μόνο μέσα από τη δύσκολη και σκληρή δουλειά. Η χάραξη μιας νέας πορείας μακριά από ψέματα και πελατειακές σχέσεις μεταξύ του ψηφοφόρου και του πολιτικού,  ξεκινά.

Σας καλώ λοιπόν να με ψηφίσετε στις επερχόμενες εκλογές και να με υποστηρίξετε για να πραγματοποιηθούν τα όνειρο αλλά και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα. Για να γεννηθούν όνειρα και όχι εφιάλτες όπως με τον κύριο Δηλιγιάννη !

Σας ευχαριστώ πολύ !

Πόπη Παντελάκη Γ5

 

 

 

4 σχόλια:

Μαρία Βουρτσιάνη είπε...

Γιώτα, πραγματικά , έπρεπε να βιντεοσκοπήσετε το μάθημα!!!! Μπράβο στα παιδιά!!!👏👏

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Μαρία μου, ήταν μια έκπληξη για μένα το επίπεδο του πολιτικού λόγυ των παιδιών!! Σε ευχαριστούμε πολύ!

maria michali είπε...

Τι να πω τώρα;! Χίλια μπράβο! Φοβερό!Συγχαρητήρια, Γιώτα για την ιδέα και την υλοποίηση. Παιδιά, πολλά πολλά μπράβο!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σε ευχαριστώ εκ μέρους των υπέροχων μαθητών μου, Μαρία!!!