Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Δέκα ξεχωριστά βιβλία του 2021 για νέους!

 

Αν έρθεις σαν τον άνεμο

Συγγραφέας: Jacqueline Woodson

Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη

Μεταφραστής: Αργυρώ Πιπίνη

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Marcia Annor

Σελίδες: 192

Η ηρωίδα της Woodson, η Έλλι, είναι ένα 15χρονο κορίτσι της Νέας Υόρκης, κόρη γιατρού, τρίτο παιδί μιας ευκατάστατης εβραϊκής οικογένειας, που ζει σε ένα διαμέρισμα με θεά στο Σέντραλ παρκ και στο Λύκειο ξεκινά να φοιτά σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο-διαβατήριο για ένα καλό πανεπιστήμιο. Τα δίδυμα μεγαλύτερα αδέλφια της έχουν ήδη εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία. Ο Τζερεμάια είναι ένας επίσης 15χρονος που ξεκινά την φοίτησή του στο ίδιο σχολείο με στόχο κι αυτός να βελτιώσει και να αυξήσει τις πιθανότητές του για ένα καλό πανεπιστήμιο. Ο Μάια, όπως χαϊδευτικά τον φωνάζουν οι φίλοι του, είναι άσος στο μπάσκετ, ονειρεύεται καριέρα στο ΝΒΑ και είναι μαύρος που κατοικεί στο Μπρούκλιν. Δεν έχουμε εδώ όμως ένα στερεοτυπικό πορτρέτο παιδιού Αφροαμερικανικής οικογένειας που ταλανίζεται από τη φτώχεια, τις διακρίσεις και δυσκολεύεται να βρει διέξοδο από μια προβληματική κατάσταση ή μια δυσλειτουργική οικογένεια. Αντιθέτως, οι διαζευγμένοι γονείς του είναι καλλιεργημένοι και επιτυχημένοι: ο μπαμπάς καταξιωμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και η μαμά συγγραφέας. Στη συνάντηση των δυο παιδιών υπάρχει εξαρχής μια σπίθα, η έλξη για το διαφορετικό, που γίνεται ο πρώτος έρωτας.

 (Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.)




Τίτλος: Τα φαντάσματα του Ντέμιν

Συγγραφέας: Kessler, Verena

Μετάφραση: Δέσποινα κλεομβρότου

Εκδόσεις:  Καστανιώτης

Έτος κυκλοφορίας 2021

Σελίδες 250

H Λαρίσα, που θέλει να τη φωνάζουν Λάρι, ζει σε μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορία – στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έγινε στο Ντέμιν η μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στην ιστορία της Γερμανίας. Για τη Λάρι όμως η πόλη που γεννήθηκε είναι ένα και μόνο πράγμα πάνω απ' όλα: Βαρετή! Θέλει να βγει στον έξω κόσμο το συντομότερο δυνατό και να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια. Ενώ η Λάρι παλεύει με τον παραλογισμό της ενηλικίωσης, η ηλικιωμένη γειτόνισσά της ετοιμάζεται να μετακομίσει στο γηροκομείο. Ξεδιαλέγοντας τα πράγματα που βρίσκονταν μια ζωή στο σπιτικό της, θυμάται το τέλος του πολέμου στο Ντέμιν και παίρνει μια απόφαση με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Με ελαφρότητα και ευστροφία η Βερένα Κέσλερ αφηγείται τη θλίψη και τη μοναξιά, τη φιλία και τον πρώτο έρωτα. Ένα μυθιστόρημα για την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές και τη δυνατότητα υπέρβασής της.

 

 

 

Τίτλος: Ήμασταν ψεύτες

Συγγραφέας: Emily Lockhart

Μεταφραστής: Πολυχρόνης Κουτσάκης

Ημερομηνία έκδοσης: 22/09/2021

Αριθμός σελίδων: 312

 

Ξάπλωσα στο σκοτεινό δωμάτιο νιώθοντας απεγνωσμένη λύπη για τον εαυτό μου. Η επιλεκτική αμνησία μου δεν βοηθά τα φαντάσματα της μνήμης να συναρμολογήσουν τη μέρα του ατυχήματος.

 Από εκείνο το καλοκαίρι θυμάμαι…

Να ερωτεύομαι τον Γκατ.

Το τριαντάφυλλό του για τη Ρακέλ και τη νύχτα μου γεμάτη κρασί και θυμό.

Το νυχτερινό κολύμπι.

Να φιλάω τον Γκατ στη σοφίτα.

Την κούνια από λάστιχο αυτοκινήτου, το υπόγειο, το περιμετρικό μονοπάτι.

Τον Γκατ να με βλέπει να αιμορραγώ.

Το χέρι της Μίρεν να κρατάει ένα δοχείο με βενζίνη.

Τα πόδια του Τζόνι να τρέχουν κατεβαίνοντας προς το λεμβοστάσιο.

Και εμάς τους τέσσερις Ψεύτες να γελάμε.

Εγώ, ο Τζόνι, η Μίρεν και ο Γκατ.

 Ποιοι ήμασταν;

Πού ήμασταν;

Δεν ξέρω…

(Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.)

 

 


Συγγραφέας: Αλεξία Κατσικογιάννη

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων:  200

 

Η Ειρήνη δε ζήλεψε ποτέ τ’ άστρα ούτε και μπήκε στον πειρασμό να τα μετρήσει. Της αρκεί η Γη, μια Γη στην οποία ο Αποστόλης φοβάται να πει όσα σκέφτεται κι εκείνη ψάχνει ένα κλειδί για το καινούριο της δωμάτιο. Σ’ αυτήν τη Γη, το Περιστέρι κι η Δράμα είναι γειτονιές της ίδιας πόλης και το σχολείο τελειώνει εκεί όπου σταματά το γέλιο του Σίμου. Τη μέρα που οι πορτοκαλάδες γλυκαίνουν, δυο παιδιά, στη στάση του λεωφορείου, αναρωτιούνται άμα θα βρέξει. Τα όνειρα είναι παράξενα, αλλά όχι πιο παράξενα από αυτούς που τα κάνουν.

Η Ξινή πορτοκαλάδα είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα για εκείνους που σκέφτονται να ξεριζώσουν τον ήλιο.

 

 


Τίτλος: Ο γορίλλας του δολοφόνου

Συγγραφέας: Βεγκέλιους Γιάκομπ

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου- Άγγελος Αγγελίδης

Εκδόσεις: Πατάκης

Σελίδες: 600

 

Είναι νύχτα στο λιμάνι της Λισαβόνας.

Το λιγοστό φως των φαναριών ίσα που καταφέρνει να διώχνει εδώ κι εκεί το σκοτάδι. Στις σκιές τρέχει ένας άντρας: αγωνίζεται για τη ζωή του.

Το όνομά του είναι Αλφόνς Μόρρο και κρύβει ένα μυστικό· ένα μυστικό που πανίσχυρες δυνάμεις θέλουν να κρατήσουν κρυφό με κάθε κόστος.

Ο διώκτης του τον πλησιάζει. Και το προλαβαίνει.

Όλα τελειώνουν πολύ γρήγορα.

Ο Μόρρο πέφτει απ' την προκυμαία και εξαφανίζεται στα σκοτεινά νερά του ποταμού Τάγου. Σύντομα το νέο μαθαίνεται· έγινε φόνος.

Αλλά μαζί κυκλοφορεί και μια φήμη τρομακτική: πως στα στενά και τα σοκάκια του λιμανιού κρύβεται κάποιος τρελός, διψασμένος για αίμα... ο γορίλλας του δολοφόνου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

(Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο.)


 


Τίτλος: Ο άρχοντας των μυγών

Συγγραφέας: William Golding

Ξενόγλωσσος Τίτλος: Lord of the flies

Μεταφραστής: Έφη Τσιρώνη

Ημερομηνία έκδοσης: 21/04/2021

Αριθμός σελίδων: 376

 

Ένα αεροπλάνο πέφτει σ’ ένα τροπικό νησί. Οι επιζήσαντες, μικροί μαθητές από την Αγγλία, διαπιστώνουν σύντομα ότι το νησί είναι ακατοίκητο. Δεν υπάρχουν πουθενά μεγάλοι. Οργανώνονται μόνοι τους, αποκτούν αρχηγό και κανόνες για να επιβιώσουν μέχρι να έρθουν να τους σώσουν.

Στην αρχή, μοιάζει με ονειρεμένη περιπέτεια. Αλλά τα παιχνίδια της μέρας τα διαδέχονται οι εφιάλτες της νύχτας. Κάποιοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι ένα θηρίο στοιχειώνει το νησί. Λίγο λίγο, ο φόβος και η βία αποσαθρώνουν τη μικρή τους κοινωνία, τα αγόρια ορμούν χωρίς επιστροφή προς τη βαρβαρότητα…

 



Τίτλος: Δυο στόματα

Συγγραφέας: Κατερίνα Δημόκα

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 176

Ημερομηνία Έκδοσης: 13/05/2021

Το ταξίδι στην Ελλάδα! Αυτό ονειρευόταν ο δεκαπεντάχρονος Στέφαν από τη Γερμανία, όταν το γυμνάσιό του εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Είχε λόγους να ελπίζει στην επιλογή του. Και αυτό γιατί ο Ούβε Χάρτμαν, ο τυφλός πια παππούς του, είχε επιμείνει να μάθει ο Στέφαν ελληνικά.

Ωστόσο, το ταξίδι στη χώρα του ήλιου και του μύθου θα αποδειχτεί μεγάλη περιπέτεια. Ο ανυποψίαστος Στέφαν κουβαλά μες στις αποσκευές του ένα τεκμήριο από τη ναζιστική Γερμανία. Έτσι, στο Δίστομο της Βοιωτίας το παρόν του εγγονού και το παρελθόν του παππού σμίγουν επικίνδυνα. Το σημειωματάριο με τις σκισμένες σελίδες, μαρτυρίες ανθρώπων που τους σημάδεψε η Ιστορία, ο πιο παράξενος αρχαίος μύθος και ένα διάφανο κορίτσι θα οδηγήσουν τον Στέφαν στην αποκάλυψη ένοχων μυστικών. (Από την έκδοση)

(Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.)

 

 


Τίτλος: Χνότα στο τζάμι

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Σελίδες: 272

Έκδοση: Νοέμβριος 2021


Σε μια πανικόβλητη πόλη, που ζει και κινείται υπό την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπου όλοι και όλες παρακολουθούνται με κάμερες και όπου η πραγματικότητα αρκετά συχνά δεν είναι αυτή που δείχνει, ο δεκαεννιάχρονος φοιτητής Άλεκ βιντεοσκοπεί άθελά του τη δολοφονία ενός συμφοιτητή του από τις Αρχές. Η Σιμόν, η αινιγματική συμφοιτήτριά του που βρίσκεται μαζί του εκείνη τη στιγμή, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.

Το βίντεο του Άλεκ εκθέτει τις Αρχές, οι οποίες αναζητούν αυτόν που το τράβηξε. Ο πατέρας του, που εργάζεται στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών της πόλης, ανακαλύπτει συμπτωματικά τι συμβαίνει και για πρώτη φορά στη ζωή του αναρωτιέται για το τι πρέπει να κάνει.

Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος είναι ο «εχθρός»; Ποιος βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις ενέργειες που σκορπούν τρόμο; Μήπως η στάση της Ρόζας, της μικρής αδερφής του Άλεκ, είναι η μόνη που γεννά μια ελπίδα;

Το νεανικό μυθιστόρημα Χνότα στο τζάμι, που βράβευτηκε με Κρατικό Βραβείο, είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Μέσα από σασπένς και συνεχείς ανατροπές, ο αναγνώστης προσπαθεί κι αυτός μαζί με τον ήρωα να αναζητήσει την αλήθεια. Και παρόλο που νιώθει να παρακολουθείται βιώνοντας διαρκώς μια ατμόσφαιρα φόβου, ίσως τελικά να τη βρει.


 

 

 Τίτλος: Μέρες Λατρείας

Συγγραφείς: Παναγιώτης Πανταζής- Γιώργος Γούσης

Σελίδες: 48 σελ.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Σεπτέμβριος 2021

Εκδόσεις: Polaris

 

Ο Τίτος, ένας έφηβος από την Αθήνα, ζει ακόμη ένα Πάσχα στο χωριό, ίδιο κι απαράλλαχτο όπως κάθε χρόνο. Αλλά τούτη τη φορά, με τους φίλους του, παίρνουν μια πολύ σοβαρή απόφαση: να μην γυρίσουνστην Αθήνα, αν δεν γίνει, επιτέλους, αυτό το κάτι. Βιώνουν τις δικές τους Μέρες Λατρείας, βουτώντας στα νερά των πρώτων εφηβικών ερώτων, αυτών που ζεις μόνο για μία φορά. Και οι ήρωές μας δεν βουτάνε απλά, σκάνε με πάθος επάνω τους κάνοντας πάταγο.

Οι Παναγιώτης Πανταζής (Στα Μυστικά του Βάλτου, Ερωτόκριτος) και Γιώργος Γούσης (Ερωτόκριτος, Ληστές) δημιουργούν ένα υπέροχο graphic novel, μια γλυκόπικρη και χιουμοριστική ιστορία με αληθινούς, σύγχρονους, εφηβικούς χαρακτήρες.

(Εδώ θα δείτε πληροφορίες για το βιβλίο και ένα απόσπασμα.)

 

 

 Τίτλος: Λευκό πουλί, Η ιστορία ενός θαύματος

Συγγραφέας: PALACIO R. J.

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων:       220

Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο

 

Για τους εκατομμύρια αναγνώστες που αγάπησαν το Θαύμα της R. J. Palacio ο Τζούλιαν ήταν ο μεγαλύτερος νταής στην τάξη του Όγκι Πούλμαν. Στο Λευκό Πουλί αποκαλύπτεται μια άλλη πλευρά του Τζούλιαν, καθώς μαθαίνει τη συγκινητική και δυνατή ιστορία της γιαγιάς του, η οποία ως νεαρή εβραιοπούλα κρυβόταν από τους Ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως λέει η Γκρανμέρ στον Τζούλιαν, "Πάντα χρειάζεται θάρρος για να είσαι καλός. Εκείνες τις μέρες, όμως, μια τέτοια καλοσύνη μπορούσε να σου κοστίσει τα πάντα"

(Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο)

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: