Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο , Λώρη Κέζα

 


Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο

Συγγραφέας: Λώρη Κέζα
Εκδόσεις : Ποταμός, 2018
128 σελ.
 

«Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» ο τίτλος και εξώφυλλο μια κατακόκκινη ιστιοσανίδα στο γαλάζιο φόντο της θάλασσας. Αυτό είναι το νέο βιβλίο της Λώρης Κέζα. Όπως αποκάλυψε η ίδια η δημοσιογράφος και συγγραφέας, τον τίτλο τον σκέφτηκε επειδή τα παιδιά , τα βράδια του καλοκαιριού, παίζουν αυτό το παιχνίδι έξω από το σπίτι της στο νησί που συνηθίζει να παραθερίζει(εφημερίδα το Βήμα, Κοσμάς Βίδος).

Η αφήγηση ξεκινά από την παραλία της Κολυμπήθρας στην Τήνο, όπου ο Βιτόριο, απολαμβάνει το καλοκαίρι σερφάροντας στα κύματα. Οι πολύ νέοι γονείς του, ο Ιταλός μπαμπάς και η Αθηναία μητέρα, διατηρούν μια επιχείρηση στην παραλία. Ο πατέρας νοικιάζει σανίδες του σερφ και κάνει και μαθήματα , η μητέρα έχει την καντίνα και μαγειρεύει. Ο Βιτόριο συμμετέχει στις δουλειές, αλλά κυρίως ασχολείται με το σερφ κυκλοφορώντας με τα πολύχρωμα ρούχα του, τα μακριά μαλλιά του, τα πολλά βραχιόλια στο χέρι. Αυτό που δεν ξέρει όμως ο Βιτόριο είναι ότι οι τέσσερις κουστουμαρισμένοι άντρες με τα μαύρα δετά παπούτσια που κατέβηκαν μια μέρα στην παραλία, θα άλλαζαν τη ζωή του ολόκληρη. Από την Κολυμπήθρα θα βρεθεί στο Παλέρμο της Σικελίας και θα χριστεί εν μία νυκτί αρχηγός της Μαφίας.

Ο Βιτόριο έχει να αντιμετωπίσει την οικογενειακή παράδοση, την εκατοντάχρονη τρομακτική προγιαγιά, τους δίμετρους σωματοφύλακες και τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των οικογενειών της Μαφίας. Συγχρόνως υπάρχει και η φήμη που καλλιεργείται για τον ίδιο-με αποκορύφωμα την ιστορία με τα κοτόπουλα που τα έσφαξε με τα δόντια του αλλά και το μυστηριώδη θάνατο της προγιαγιάς για τον οποίο θεωρείται υπαίτιος! Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ωραίο κορίτσι, η Ρομίνα, που θα κλέψει την καρδιά του, αλλά ο πατέρας της είναι βαρόνος κοκαΐνης και βρίσκεται στη φυλακή.

Ο Βιτόριο όμως δε θέλει τίποτε από όλα όσα μοιάζει να του ανήκουν: χρήμα, δόξα, «υπηκόους», δύναμη. Το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει στην Κολυμπήθρα και να απολαύσει το καλοκαίρι του κάνοντας σερφ. Έτσι θα συλλάβει ένα σχέδιο και θα το υλοποιήσει, προκειμένου να απαλλαγεί από το βάρος της μαφιόζικης παράδοσης και το χρέος του προς την οικογένεια. Ένας φοβισμένος σεφ, οι δυο ξαδέρφες του, η αστυνομία αλλά και ο Πάπας(!) θα τον βοηθήσουν, ερήμην τους, να πραγματοποιήσει το σχέδιο του: να διαλύσει την οικογενειακή Μαφία και να γυρίσει ήσυχος στην αγαπημένη του παραλία και το σερφ!

Η Λώρη Κέζα γράφει ένα βιβλίο για όλους τους αναγνώστες- και όχι μόνο τις ηλικίες που αναφέρονται στο εξώφυλλο. Οι τίτλοι των επιμέρους κεφαλαίων με τη μορφή αποφθεγμάτων έχουν έντονο το στοιχείο της ειρωνείας αλλά και του ρεαλισμού. Ο Βιτόριο δρα σαν ένα αγόρι της ηλικίας του με πολλά πράγματα στο μυαλό του, αλλά με βασική πυξίδα της συμπεριφοράς του την ηθική, το καλό. Οι σκέψεις του, τα συναισθήματα του, οι συλλογισμοί του φανερώνουν ένα ευαίσθητο αγόρι, αλλά συγχρόνως ένα αγόρι που συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό παιδί, κι όχι σαν ένα μικρομέγαλο. Τα ατυχήματα του, η ανταγωνιστικότητα με το άλλο φύλο καθώς και προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των κοριτσιών, η ντροπή που τον κυριεύει κάθε φορά που η μητέρα του του συμπεριφέρεται σαν να είναι παιδί, φανερώνουν την παιδικότητα του αλλά και την άχαρη αυτή ηλικία της μετάβασης στην εφηβεία. Ο Βιτόριο δε θέλει να συμβιβαστεί με τον κόσμο των μεγάλων, δε θέλει να γίνει μέλος αυτής της ενήλικης κοινωνίας , που οι πράξεις της του φαίνονται ακατανόητες. Πολύ γρήγορα όμως καταλαβαίνει ότι οφείλει να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά για να τον κάνουν αποδεκτό και χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο τις προσδοκίες τους από αυτόν.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ωραίο πίνακα της Σικελίας με αναφορές στην εξοχή της, στην Αίτνα, στις όμορφες παραλίες της, στο φυσικό αλλά άγριο κάλλος του νησιού. Ο Βιτόριο κάνει σερφ στην παραλία του Πορτοπάλο ντι Κάπο Πάσερο, περιηγείται στην Καπέλα Παλατίνα και τη χρησιμοποιεί στο σχέδιο του, ταξιδεύει με το πορτοκαλί φορτηγάκι στην ενδοχώρα του νησιού.

Αν λοιπόν αγαπάτε το μυστήριο, τις ανατροπές, αλλά θέλετε και να μυηθείτε στον κόσμο του «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο», σερφάρετε στις σελίδες του βιβλίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: