Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ , ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΚΙΑΣ

 


Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Συγγραφέας: ΚΟΥΚΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ

Έτος έκδοσης: 2018

ΣΕΛ.: 256

Ηλικία: από 15 ετών

Σειρά: BIG BANG BOOKS

Kέδρος

 

Ο Τίτος, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, πάσχει από μια πάθηση που «κάνει τα οστά του τόσο εύθραυστα όσο τα ποτήρια Βοημίας», την ατελή οστεογένεση. Ζει έγκλειστος στο σπίτι του, αφού υπάρχει γενικό απαγορευτικό εξόδου. Οι γονείς του φοβούνται υπερβολικά γι αυτόν και δεν του επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα. Οι μοναδικές του μετακινήσεις είναι μέχρι τον πρώτο όροφο που ζει ο «από συνήθεια» κολλητός του, ο Άλκης , και μέχρι το περίπτερο για αναψυκτικό ή σοκολάτα. Εκτός από τον Άλκη κάνει παρέα με την Αλίκη, , που είναι φοιτήτρια Ιατρικής και μένει στη διπλανή πολυκατοικία, στο κολλητό μπαλκόνι, και το Σαμίρ, το νεαρό Σύριο πρόσφυγα, που πηγαίνει στο γειτονικό Γυμνάσιο, όταν του το επιτρέπουν οι φανατισμένοι πολίτες της περιοχής, που δεν θέλουν τους πρόσφυγες στο σχολείο. Και οι δυο αυτοί φίλοι είναι οι «φίλοι του μπαλκονιού» για τον Τίτο.

Ο Τίτος δεν πηγαίνει στο σχολείο. Είναι κατ οίκον διδαχθείς. Δάσκαλος του είναι ο ευφάνταστος κύριος Φίλιππος, που προσπαθεί να τον διδάξει με εναλλακτικούς και διασκεδαστικούς τρόπους. Ο μοναδικός που κατανοεί τη μοναξιά του και την ανάγκη του να ζήσει μια φυσιολογική ζωή είναι ο αδερφός του, ο Κώστας, που ένα βράδυ θα τον πάρει μαζί του στη δουλειά του, στη γκαρνταρόμπα του Μεγάρου μουσικής της πόλης του και κει θα ξεκινήσει η περιπέτεια του Τίτου, όταν μπερδέψει δύο παλτά μεταξύ τους. Ο Τίτος θα θεωρήσει καθήκον του να επιστρέψει το κόκκινο παλτό στην κοπέλα στην οποία ανήκει και θα αναζητήσει τα ίχνη της μέσα στη νύχτα. Αυτή η νύχτα θα αποδειχτεί πολύ μεγάλη, αλλά και πολύ σημαντική για τον ίδιο. Θα είναι η βραδιά της απότομης και ουσιαστικής ενηλικίωσης του. Θα έρθει αντιμέτωπος με μια φασιστική συμμορία, θα βασιστεί στη βοήθεια του Ανέστη, του φίλου περιπτερά και του διαρρήκτη κολλητού του, θα δεχτεί τη βοήθεια των προσφύγων που κατοικούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην πόλη του , θα συναντήσει ένα ιδιόρρυθμο γέρο μουσικό, μια γυναίκα της νύχτας θα τον κατευθύνει στον εντοπισμό της κοπέλας και τέλος η instaqueen του σχολείου του θα τον συνοδέψει στο υπόλοιπο της βραδιάς μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει το παλτό στην κάτοχο του. Ο Τίτος θα καταφέρει να ωριμάσει, να πάρει γρήγορες αποφάσεις, να διαπιστώσει ότι μπορεί να βασιστεί στο ένστικτο του αλλά και στους άλλους για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, να συνειδητοποιήσει ότι η διαφορετικότητα δεν τον αποκλείει από τη ζωή.

Όλη η ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε μια νύχτα και για την ακρίβεια μέσα σε λίγες ώρες. Μέσα από την περιπέτεια του Τίτου ο συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η οικονομική κρίση – που αποτυπώνεται και στην οικογενειακή κατάσταση του Τίτου, με τον εργαζόμενο στο εξωτερικό πατέρα-, το προσφυγικό, η εμφάνιση και δράση φασιστικών ομάδων, η δράση των αντεξουσιαστικών ομάδων, η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η εξάρτηση των νέων, κυρίως, από αυτά, η μανία με τις σέλφι και η επιβολή της εικόνας, η αδυναμία των νέων να ζήσουν στον αληθινό κόσμο, η διαφορετικότητα ως βάρος. Όλα αυτά παρουσιάζονται στο φόντο της υπόθεσης, αφού στόχος του συγγραφέα δεν είναι να λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά να τα αναδείξει και να προβληματίσει τον έφηβο αναγνώστη. Ωστόσο στο βιβλίο δεν επικρατεί η απαισιοδοξία. Τουναντίον, το αισιόδοξο πνεύμα διακατέχει όλους τους ήρωες, αρχής γενόμενης από τον βασικό ήρωα, τον Τίτο. Ο οποίος, παρόλα τα προβλήματα του, δε χάνει το χιούμορ του ούτε και την ευαίσθητη και συγχρόνως αισιόδοξη ματιά του.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι ρεαλιστικά πρόσωπα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η γιαγιά του Τίτου, η παραδοσιακή ελληνίδα γιαγιά, η Ρούσα, το όμορφο κορίτσι του σχολείου που επιδιώκει να έχει την προσοχή των άλλων και τραβά διαρκώς σέλφι, ο Άλκης, ο φίλος-φίδι του Τίτου. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη γλώσσα των εφήβων και αυτό δίνει αληθοφάνεια και στην υπόθεση αλλά και στο στήσιμο των χαρακτήρων του. Το βιβλίο ανήκει σε μια κατηγορία νεανικών βιβλίων που αποτελούν τη γέφυρα προς την ενήλικη λογοτεχνία και απευθύνεται σε έφηβους που αγαπούν τον προβληματισμό αλλά και την περιπέτεια. Ωστόσο είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται και από το ενήλικο κοινό που θέλει να γίνει κοινωνός των προβλημάτων αλλά και των προβληματισμών της εφηβείας. Εξάλλου το αισιόδοξο μήνυμα του βιβλίου ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες: «Είναι σκληρή η ενήλικη ζωή αλλά ο τολμών νικά!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: