Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

20 βιβλία για το 2024!

 

Ο ταχυδρόμος των βιβλίων, HENN CARSTEN

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2023

Αριθμός σελίδων: 272

Μετάφραση: ΜΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού το βιβλιοπωλείο κλείσει, διασχίζοντας τα γραφικά δρομάκια της πόλης. Με αυτούς τους πελάτες έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο -είναι σχεδόν φίλοι- και αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τον σύνδεσμό τους με τον έξω κόσμο. Όταν όμως ξαφνικά ο Καρλ χάσει τη δουλειά του, θα χρειαστεί η δύναμη των βιβλίων και ένα κοριτσάκι εννιά χρόνων για να τους κάνει όλους, του Καρλ συμπεριλαμβανομένου, να βρουν το θάρρος να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον…

 

 

Νήματα που ενώνουν, (βιβλίο 1) Κίκα Χατζοπούλου

Ξενόγλωσσος τίτλος: HREADS THAT BIND

Εκδότη: ΠΑΤΑΚΗΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2023

Αριθμός σελίδων: 448

Μετάφραση: ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΒΟΥΛΑ

Οι Μοιραΐδες, απόγονοι των Μοιρών, γεννιούνται πάντα σε τριάδες: μία να γνέθει, μία να ξεδιαλέγει τα νήματα και μία να κόβει τις κλωστές που ενώνουν τους ανθρώπους με τα πράγματα που αγαπούν, αλλά και με την ίδια τη ζωή. Οι αδελφές Όρα δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Ιώ, η μικρότερη, χρησιμοποιεί τις θεϊκές ικανότητές της δουλεύοντας ως ιδιωτική ντετέκτιβ στη μισοβυθισμένη πόλη του Αλάντε.
Όμως, η πιο πρόσφατη υπόθεση που αναλαμβάνει τη φέρνει μπροστά σε μια αποτρόπαια ανακάλυψη: κάποιος αρπάζει γυναίκες, ακρωτηριάζοντας το νήμα της ζωής τους, και στη συνέχεια τις εξαπολύει ως «αερικά» στην πόλη για να σκοτώσουν. Προκειμένου να βρει τον ένοχο, η Ιώ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Εντέι Ρούνα, το δεξί χέρι της διαβόητης βασίλισσας της Μαφίας - και επίσης το αγόρι που είναι γραφτό της να αγαπήσει, μιας και τους συνδέει, πριν ακόμα συναντηθούν, ένα σπάνιο νήμα του πεπρωμένου.
Η υπόθεση γίνεται πολύ προσωπική όταν η αποξενωμένη μεγάλη αδελφή της Ιώς επιστρέφει στην πόλη, στο πλευρό του βασικού υπόπτου της. Στην πορεία των ερευνών, μυστικά του παρελθόντος της βγαίνουν στο φως, ενώ τα συναισθήματά της για τον Εντέι δυναμώνουν. Μέσα σε όλα αυτά, η Ιώ θα πρέπει να ακολουθήσει στοιχεία που την οδηγούν στις πιο σκοτεινές γωνιές του Αλάντε και να ξεσκεπάσει μια συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται ορισμένοι από τους ισχυρότερους παράγοντες της πόλης - προτού η καταστροφή χτυπήσει τη δική της πόρτα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 


Ποτέ πιο πριν, Μάνος Κοντολέων

Εκδόσεις :ΠΑΤΑΚΗΣ

Χρονολογία Έκδοσης   Απρίλιος 2023

Αριθμός σελίδων: 166

Η Ανίκα ζει μαζί με τον πατέρα της και τη θεία της πάνω από δεκαπέντε χρόνια σε μια χώρα του Βορρά.
Η ίδια, όπως βέβαια και οι δικοί της, έχει γεννηθεί σε μακρινή χώρα της Ανατολής, αλλά ένα τραγικό γεγονός, που συνέβη όταν η Ανίκα ήταν ακόμα δύο χρονών, ανάγκασε όλη την οικογένεια να μεταναστεύσει και να μετακομίζει διαρκώς ολοένα πιο βόρεια.
Η Ανίκα καταπιέζεται από τα αυστηρά ήθη της πατρίδας της, τα οποία οι δικοί της θέλουν να της επιβάλουν.
Είναι στην εφηβεία, αναζητά τρόπους να εκπληρώσει τα προσωπικά της όνειρα, ο έρωτας μπαίνει στη ζωή της… Κι ενώ η Ανίκα προσπαθεί να βρει τον δικό της βηματισμό, το παλιό οικογενειακό μυστικό
έρχεται να υπενθυμίσει πως, σε κάποιες περιοχές της γης, η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων είναι κάτι απαγορευμένο.
Μια ιστορία για τις ατομικές ελευθερίες και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

 

Καθετί το λυπηρό είναι ένα ψέμα (μια αληθινή ιστορία) , Nayeri Daniel

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελίδες: 416

Μετάφραση: Γιώργος Παναγιωτάκης

 

Σε ένα γυµνάσιο της Οκλαχόµα, ο Κχόσρου (που όλοι τον φωνάζουν Ντάνιελ) στέκεται µπροστά στο δύσπιστο κοινό των συµµαθητών του και µιλάει για την οικογένειά του, υφαίνοντας µαζί πραγµατικές και φανταστικές ιστορίες από τη ζωή των Ιρανών προγόνων του, καθώς και µύθους βγαλµένους από την πλούσια περσική λαϊκή παράδοση. Κατασκευάζει έτσι ένα µεγάλο παραµύθι µε σκοπό να σώσει τη ζωή του. Ή, πιο σωστά, για να διεκδικήσει το δικαίωµά του στην αλήθεια. Ένας µαγευτικός και σαγηνευτικός συνδυασµός τρυφερότητας, χιούµορ και αφηγηµατικής δύναµης. Ο Ντάνιελ ξεδιπλώνει µέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον µιας σχολικής τάξης µία ιστορία για να σώσει τη ζωή του, σαν µια σύγχρονη Σεχραζάντ στις Χίλιες και µία νύχτες. Η αφήγηση πλέκεται αριστοτεχνικά, δηµιουργώντας έναν εντυπωσιακό λογοτεχνικό καµβά. Καθώς γυρνάς τις σελίδες νιώθεις περίπου όπως οι πρόγονοί µας όταν µαζεύονταν γύρω από µια φωτιά και άκουγαν ιστορίες. Ένα υποβλητικό αυτοβιογραφικό µυθιστόρηµα ειπωµένο µε κέφι από έναν αξιαγάπητο νεαρό Ιρανό πρόσφυγα. Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο θέτει µεταξύ άλλων ερωτήµατα όπως: Ποιος κατέχει την αλήθεια; Ποιος τολµά να την πει; Ποιος την πιστεύει;

 


 

Ο κόσμος της Σοφίας 2: Η φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ ως τις μέρες μας

Συγγραφέας: Jostein Gaarder

Μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη

Εικονογράφηση: . Nicoby , Vincent Zabus

Διασκευή: . Nicoby, Vincent Zabus

Σελίδες: 264

Ημερομηνία Έκδοσης: 07/12/2023

Μια μέρα, η Σοφία Αμούνδσεν λαμβάνει ένα γράμμα το οποίο περιέχει μία και μόνη ερώτηση: «Ποια είσαι;». Ακολουθεί ένα δεύτερο που ρωτάει: «Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος;». Ο αποστολέας αυτών των γραμμάτων παραμένει ένα μυστήριο, αλλά οι ερωτήσεις εξάπτουν την περιέργεια της Σοφίας. Είναι η αρχή μιας παράξενης αλληλογραφίας που θα οδηγήσει το νέο κορίτσι σε μια έρευνα μύησης και θα τη φέρει σε επαφή με τις σημαντικότερες μορφές της φιλοσοφίας (Σωκράτης, Πλάτωνας, Καρτέσιος, Χέγκελ, Σαρτρ κ.ά.).
Αφού έχει ανακαλύψει τις απαρχές της φιλοσοφίας μαζί με τον Αλμπέρτο,η Σοφία ολοκληρώνει την εξερεύνηση των κύριων ρευμάτων της δυτικής σκέψης.Αυτή η διαδικασία μύησης και φιλοσοφικής αναζήτησης την κάνει να υπερβεί τον εαυτό της και να αποκτήσει πρόσβαση στην ελεύθερη βούληση… αλλά κυρίως να ανακαλύψει πού κρυβόταν η ελευθερία της.

 


Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου, Εντουάρ Λουί

Μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη

Εκδόσεις: Αντίποδες

Σε εκείνους που τα έχουν όλα, δεν έχω δει ποτέ οικογένεια να πηγαίνει στη θάλασσα για να γιορτάσει μια πολιτική απόφαση, επειδή για κείνους η πολιτική δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα. Το συνειδητοποίησα όταν πήγα να ζήσω στο Παρίσι, μακριά από σένα: οι κυρίαρχοι μπορούν να παραπονιούνται για μια αριστερή κυβέρνηση, μπορούν να παραπονιούνται για μια δεξιά κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν τους διαλύει ποτέ τα σωθικά, καμία κυβέρνηση δεν τους τσακίζει ποτέ τη μέση, καμία κυβέρνηση δεν τους κάνει ποτέ να πάνε στη θάλασσα. Η πολιτική δεν αλλάζει τη ζωή τους ή την αλλάζει ελάχιστα. Είναι παράξενο, εκείνοι ακριβώς ασκούν την πολιτική ενώ η πολιτική δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση στη ζωή τους. Για τους κυρίαρχους η πολιτική είναι συνήθως ζήτημα αισθητικής : ένας τρόπος να σκέφτονται τον εαυτό τους, ένας τρόπος να βλέπουν τον κόσμο, να συγκροτούν το πρόσωπό τους. Για εμάς, ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.

 

 

 

Η ΕΓΓΟΝΗ, SCHLINK BERNHARD

Εκδότης: ΚΡΙΤΙΚΗ

Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2023

Αριθμός σελίδων: 408

Μετάφραση: ΣΤΡΑΓΑΛΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Καλοκαίρι 1964. Μια φοιτήτρια από το ανατολικό τμήμα του Βερολίνου και ένας φοιτητής από το δυτικό ερωτεύονται. Εκείνος τη βοηθάει να αποδράσει από την Ανατολική Γερμανία και ζουν μαζί. Μόνο μετά τον θάνατο της Μπίργκιτ ο εβδομηντάχρονος πλέον Κάσπαρ ανακαλύπτει το μυστικό που η σύζυγός του έκρυβε μια ολόκληρη ζωή: πίσω στη χώρα της είχε αφήσει μια κόρη.
Ο Κάσπαρ αναλαμβάνει να κάνει αυτό που πάντα ήθελε η Μπίργκιτ, αλλά ποτέ της δεν κατάφερε: να ψάξει για τη χαμένη της κόρη. Η αναζήτηση μετατρέπεται σ' ένα ταξίδι στο παρελθόν, με τις πληγές και τις ουλές που προκάλεσαν η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, η επανένωση και η «προσαρμογή» της στη Δύση. Ο Κάσπαρ βρίσκει την κόρη παντρεμένη σε μια κοινότητα νεοναζί στην επαρχία. Η δεκατετράχρονη κόρη της θα αναγνωρίσει στο πρόσωπό του τον παππού της κι εκείνος την εγγονή του. Αν και οι κόσμοι τους είναι πολύ διαφορετικοί, ο Κάσπαρ είναι αποφασισμένος να παλέψει για τη σχέση τους. Έχει όμως το δικαίωμα να επέμβει στη ζωή της εγγονής του και στο ακροδεξιό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει;
Ο Bernhard Schlink θίγει με δεξιοτεχνία το ζήτημα των ορίων, της ανοχής και της αμοιβαίας κατανόησης στις σχέσεις, σε δύο κόσμους ιδεολογικά αντίθετους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

 

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ, HEY-JIN KIM

Εκδότης: ΙΚΑΡΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2023

Αριθμός σελίδων: 184

Μετάφραση: ΤΖΙΩΤΗ ΑΜΑΛΙΑ

Η αφηγήτρια της ιστορίας, μια χήρα που εργάζεται σε έναν οίκο ευγηρίας στη Νότια Κορέα, αναγκάζεται να μοιραστεί το μικρό της σπίτι με την τριαντάχρονη κόρη της και την κοπέλα της, τη σχέση των οποίων δεν αποδέχεται.
Η μητέρα, ανέτοιμη να τις δεχτεί, βρίσκεται μετέωρη ανάμεσα στο πρότυπο της παραδοσιακής οικογένειας -στην οποία αφιέρωσε ολόκληρη την ύπαρξή της- και στα ιδανικά για τα οποία αγωνίζεται η κόρη της. Σύντομα, τα σχόλια και οι προκαταλήψεις της μητέρας φέρνουν στο φως παλιές και νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις τρεις γυναίκες, κάνοντας τη συνύπαρξή τους όλο και πιο δύσκολη.
Μια κατάσταση που επιδεινώνεται παράλληλα με την επισφαλή εργασιακή κατάσταση της αφηγήτριας, η οποία αρχίζει να αμφισβητεί την απάνθρωπη μεταχείριση που λαμβάνουν οι ηλικιωμένες γυναίκες στο γηροκομείο όπου εργάζεται.
Η Kim Hye-Jin γράφει ένα διαπεραστικά συγκινητικό μυθιστόρημα για την ένταση που δημιουργείται όταν οι συγγενείς αναγκάζονται να συγκατοικήσουν. Μέσα από τα μάτια μιας μητέρας που προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που βιώνει, διερευνά τη σχέση μεταξύ γονέων, την ομοφοβία, την αποξένωση, τη μοναξιά αλλά και την έννοια της φροντίδας· συγχρόνως προσφέρει ως αντίδοτο στον αναγνώστη τη δύναμη της αγάπης σε όλες τις μορφές και αποχρώσεις της. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων, AOYAMA MICHIKO

Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2023

Μετάφραση: ΤΣΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Σελίδες: 264

Πέντε άνθρωποι, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, περνούν το κατώφλι μιας μικρής βιβλιοθήκης στην καρδιά του Τόκιο. Όλοι βρίσκονται σ’ ένα σταυροδρόμι της ζωής τους. Μια νεαρή πωλήτρια σε πολυκατάστημα που θέλει να αποκτήσει καινούριες δεξιότητες και να τα καταφέρει στη νέα της ζωή στην πρωτεύουσα• ένας τριανταπεντάχρονος λογιστής εταιρείας επίπλων που ονειρεύεται να ανοίξει το δικό του μαγαζί με αντίκες• μια ευσυνείδητη πρώην υπεύθυνη σε περιοδικό, που έχασε τη θέση της εξαιτίας της μητρότητας και πασχίζει να συνδυάσει τις επαγγελματικές της προσδοκίες και την ανατροφή ενός παιδιού• ένας τριαντάχρονος άνεργος, με αναξιοποίητο ταλέντο στη ζωγραφική, που έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του και νιώθει ότι είναι βάρος για την οικογένειά του• ένας συνταξιούχος που δεν ξέρει πώς να περάσει τον άπλετο ελεύθερο χρόνο του κι αναζητά καινούρια ενδιαφέροντα. Η Σαγιούρι Κοματσί, η αινιγματική βιβλιοθηκάριος, θα προτείνει στον καθένα τους από ένα βιβλίο που απέχει πολύ από αυτό που είχαν στο μυαλό τους να διαβάσουν. Αυτό ακριβώς το απρόσμενο ανάγνωσμα θα τους κάνει να αναρωτηθούν ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της ζωής και θα τους δώσει το κλειδί για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων είναι ένας ύμνος στις βιβλιοθήκες και στους βιβλιοθηκάριους, τους αφανείς ήρωες που με τις ευαίσθητες κεραίες τους αφουγκράζονται τις βαθύτερες ανάγκες των αναγνωστών, και φυσικά στα βιβλία, που όσο απρόσμενα κι αν βρεθούν στα χέρια μας, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν τη ζωή μας.

  Ζοrμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη

Συγγραφέας: Soloup

Ημερομηνία έκδοσης: 08/11/2023

Αριθμός σελίδων: 520

«Πώς ν’ αναμετρηθείς με αυτόν τον Δράκο;» γράφει ο Καζαντζάκης για τον Ζορμπά.

 Πώς ν’ αναμετρηθείς με δυο δράκους σήμερα, με τον Νίκο Καζαντζάκη και με τον Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα των κόμικς για ν’ αποδώσεις εκ νέου το εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά;

Έχοντας επιπλέον ν’ αντιπαλέψεις τον μύθο και την κυρίαρχη εικόνα του χαρακτήρα, όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Zorba the Greek;

 Ζωή, έρωτας, Θεός, θάνατος αλλά και Διόνυσος, Βούδας, Νίτσε, Μπερξόν, Σαίξπηρ, Δάντης, Ροντέν...

Ο Soloύp στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος.

Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά.

Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.


 

Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη, HAIG MATT

 Εκδότης: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων; 384

Μετάφραση: ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΝΑ

Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη", είπε. "Και μέσα σ' αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ' άπειρον. Κάθε βιβλίο σου δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μιαν άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές... Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;"
Η ζωή της Νόρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει.
Το αγωνιώδες ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

ΜΗ Μ' ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ, ISHIGURO KAZUO (NOBEL 2017)

Εκδότης: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018

Αριθμός σελίδων: 376

Μετάφραση: ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι μεγαλώνουν εσωτερικοί σ’ ένα απομονωμένο ίδρυμα στην αγγλική ύπαιθρο. Είναι ένα σχολείο με παράξενους, αυστηρούς κανόνες, όπου οι καθηγητές δεν παύουν στιγμή να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους πόσο ξεχωριστοί είναι.

Αλλά αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι μια ασύλληπτα σκληρή αλήθεια - και μια ακόμη πιο σκληρή μοίρα που τους περιμένει στον έξω κόσμο. Οι τρόφιμοι του Χάιλσαμ βρίσκονται εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για την ακρίβεια, έχουν φτιαχτεί γι’ αυτό τον σκοπό...

Ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο υπογράφει ένα δυστοπικό, εφιαλτικό μυθιστόρημα για την ίδια την ανθρώπινη φύση και την εύθραυστη ουσία της ζωής, που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker, ενώ μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

 

ΤΟ ΔΕΜΑ, FITZEK SEBASTIAN

Εκδότης: ΔΙΟΠΤΡΑ

Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2018

Αριθμός σελίδων: 392

Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Οι χαρακτήρες του έργου : Σε αντίθεση  με άλλους συγγραφείς crime ιστοριών, ο Fitzek δεν επιλέγει τις “σειρές” βιβλίων με τον ίδιο ήρωα ντετέκτιβ στον ρόλο του πρωταγωνιστή. Αντιθέτως, “ξεζουμίζει” τους χαρακτήρες του, τους ωθεί στα όριά τους, τους απογυμνώνει από κάθε ψυχολογική ισορροπία, παίζει με τις σκέψεις και τις φοβίες τους, και τελικά τους δίνει στον αναγνώστη του, στην πιο αληθινή τους διάσταση, όσο σκοτεινή κι αν είναι αυτή.

Η ψυχίατρος Έμα Στάιν πέφτει θύμα βιασμού. Από τότε νιώθει ασφαλής μόνο στο σπίτι της. Μέχρι τη στιγμή που ο ταχυδρόμος την παρακαλά να παραλάβει ένα δέμα για τον γείτονά της. Ένα μοναδικά εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ που εξετάζει τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Τους τελευταίους μήνες, μετά το απαίσιο εκείνο γεγονός, μένεις κλεισμένη στο σπίτι σου. Θέλεις να το αφήσεις πίσω σου. Ένα πρωί, ο ταχυδρόμος σού αφήνει ένα δέμα για τον γείτονα που λείπει. Δεν έχεις ακούσει ποτέ ξανά το όνομά του. Κοιτάζεις από τον φράχτη, και ο κήπος του φαίνεται παρατημένος. Δείχνει σαν να μη ζει κάποιος εκεί καιρό τώρα. Κάτι σε σπρώχνει να ανοίξεις το δέμα. Ξεκινάει ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής σου.

Το δέμα είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία καθώς είναι ένα καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ που με κάθε ξεφύλλισμα με γεμίζει όλο και πιο πολύ με αγωνία και φόβο για την πλοκή. Στην αρχή μας παρουσιάζεται ένα μυστηριώδες περιστατικό που σημαδεύει για πάντα την πρωταγωνίστρια μας - βεβαία στο τέλος του βιβλίου αναλύεται αυτό το περιστατικό .Το βιβλίο έχει πολλά plot twist κάτι που με έκανε να το διαβάσω σε 2 μέρες. Επιπλέον, κατάφερε να με βάλει στο κλίμα τις ιστορίας κάνοντας με να αμφιβάλλω για την ίδια την πρωταγωνίστρια. Τέλος αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν πόσο καλογραμμένοι οι χαρακτήρες ήταν.

Αντωνία Τσεκούρα

 

 
Τρία φώτα , Claire Keegan

Μετάφραση: Μαρτίνα Ασκητοπούλου

Ημερομηνία Έκδοσης: 01/11/2023

Σελίδες: 96


Βρισκόμαστε στην ιρλανδική επαρχία, στην κάψα του καλοκαιριού. Ένας πατέρας πηγαίνει το μικρό κορίτσι του να ζήσει με κάποιους συγγενείς, στο αγρόκτημά τους,  η μικρή δεν γνωρίζει πότε, ή ακόμα και αν, θα την ξαναπάρουν πίσω στο σπίτι της. Στο σπίτι των Κινσέλα, βρίσκει στοργή και ζεστασιά, πράγματα που ως τότε δεν είχε νιώσει ποτέ, κι έτσι σιγά σιγά, ζώντας μαζί τους, το κορίτσι ανθίζει. Στο νέο αυτό σπιτικό όμως, όπου όλα είναι τόσο φροντισμένα, υπάρχει κάτι που παραμένει ανείπωτο – κι αυτό το καλοκαίρι σύντομα θα τελειώσει.

Μαρίνα Κρύου

 Δεν είμαι εγώ,   Αναστασία Αντωνάκη 

Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2015

Αριθμός σελίδων: 520

  Είναι ένα αρκετά σκληρό βιβλίο , αρκετά χρονοβόρο αλλά καταπληκτικό. Είναι μια αυτοβιογραφία της συγγραφέας για το πως βίωσε η ίδια τη νευρική ανορεξία και το πως τη αντιμετώπισε. Εστιάζει στη ψυχολογική πλευρά και στο πως αυτοεξόρισε τον εαυτό της στον πόνο και στη θλίψη. Επίσης έπασχε από κατάθλιψη. Μέσα από αυτό το βιβλίο των 514 σελίδων , κατάλαβα πως η αυτοεξορία και ο αυτοτραυματισμός δεν είναι η λύση στον ψυχολογικό πόνο που νιώθουμε (τραύματα). Είναι ένα βιβλίο το οποίο ένας η μια έφηβη που περνάει κατάθλιψη η έχει περάσει στο παρελθόν ακόμα κι αν αυτοτραυματίζεται, συνιστώ να το διαβάσει για να δει ότι δεν είναι αυτό το τέλος.  

Διώνη Χόνδρου

 Η μεταμόρφωση, Φράντς Κάφκα

Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Αύγουστος 2012

Αριθμός σελίδων: 144

Πιστεύω πως μια καλή πρόταση βιβλίου είναι "Η μεταμόρφωση" του Franz Kafka λόγω του ότι, εκτός από μικρό βιβλίο (νομίζω έχει γύρω στις 100 -120 σελίδες), αποτελεί και τροφή για σκέψη τόσο για τον παραλογισμό που υπάρχει στο βιβλίο όσο και για τον τρόπο που εξηγεί ο συγγραφέας το γεγονός. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ο Gregor Samsa ξυπνάει μεταμορφωμένος σε ένα έντομο- μια κατσαρίδα - και προσπαθεί να προσαρμοστεί με αυτό το γεγονός, τόσο αυτός, όσο και η οικογένεια του. Βλέπουμε σταδιακά να απομακρύνεται γενικά από την οικογένεια του και να αλλάζει ριζικά τις συνήθειες του, καθώς και το σύνολο τον πραγμάτων που κάποτε του άρεσαν... Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον διότι μπλέκει κάτι το παράδοξο με την καθημερινή ζωή. Επίσης, θεωρώ, μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις και ως εκ τούτου, θα είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε και τις προοπτικές διαφορετικών ανθρώπων.

Παρασκευή Κεφαλά

 

 

Mara Dyer Trilogy:The unbecoming of Mara Dyer #1 - Michelle Hodkin

Η Mara Dyer πιστεύει ότι η ζωή δεν μπορεί να γίνει πιο περίεργη από το να ξυπνάει σε ένα νοσοκομείο χωρίς να θυμάται πώς έφτασε εκεί. Μπορεί. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα στο ατύχημα που δεν μπορεί να θυμηθεί που σκότωσε τους φίλους της και την άφησε περίεργα αλώβητη. Υπάρχει. Δεν πιστεύει ότι μετά από όλα όσα πέρασε, μπορεί να ερωτευτεί. Κάνει λάθος.

Αυτό το βιβλίο μου άρεσε γιατί καθώς το διάβαζα ένιωθα περιέργεια και ενθουσιασμό για τα ακόλουθα γεγονότα. Με εντυπωσίασαν τα υπερφυσικά φαινόμενα και γενικά η πλοκή. Μου άρεσε η σχέση και το συναισθηματικό δέσιμο της ηρωίδας με τον Νόα. Είναι ένα μυστηριώδης βιβλίο τρόμου, παραφυσικό και ρομαντικό.

Σεντά Κοτζαογλάν

 

 


Το αυγό της έχιδνας , Λίτσα Ψαραύτη

Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2013

Αριθμός σελίδων: 104

Από την συγκεκριμένη συγγραφέα δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία. Το συγκεκριμένο όμως μου κέντρισε το ενδιαφέρον διότι μιλάει για ένα θέμα που ακόμα για κάποιους θεωρείται ταμπού. Μέσα από τα μάτια του 18χρονου Στεφάνου η συγγραφέας μας μας βάζει σε σκέψεις και περνάει μηνύματα για το πώς μπορούμε ως έφηβοι να ενημερωθούμε και να προστατευτούμε από το Aids.

Βάλια Ανδρίτσιου

 ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Εκδότης: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Χρονολογία Έκδοση: Οκτώβριος 2017

Αριθμός σελίδων: 56

Μπορεί να μην διαβαζω πολλα βιβλία. Αλλά ένα που διάβασα εγω και μου φάνηκε εντυπωσιακό είναι το «Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια» του Νεκτάριου Στελλάκης. Το βιβλίο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που σκοπεύει να ζωντανέψει ερωτήματα για την πατρίδα, την προσφυγιά, τη δύναμη για τη ζωή, το σθένος της μνήμης και της ελπίδας,της αλληλεγγύη και την αδιαφορία… Ερωτήματα πάντα επίκαιρα και καίρια ,που τίθενται και θα τίθενται επιτακτικά στους νέους καθώς καθώς καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους και να χαράξουν , με «αρετή κι τόλμη» τις δικές τους διαδρομές.

Κατά την δικιά μου γνώμη μου άρεσε εξαιρετικά διότι μου έλυσε απορίες τύπου "Για πιο λόγο υπάρχουν οι προσφυγες",  "Πως έγιναν"κλπ , που αναφέρει ο συγγραφέας. Έπειτα έχει ένα ωραίο,  σωστό λεξιλόγιο για όλες τις ηλικίες, μπορούσα να καταλάβω και να διαβάσω εύκολα. Τέλος είναι πολύ ωραίο βιβλίο γιατί θίγει τον σημερινό κόσμο πως ζούμε και πως φερόμαστε εμείς στους πρόσφυγες.

Ευγενία Δεμερτζή

 


 

Κάπου να ανήκεις, Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2012

Αριθμός σελίδων: 168

Το βιβλίο καπου να ανηκεις του Φιλιππου Μανδηλαρα ειναι ενα συγχρονο και ρεαλιστικο βιβλιο.Αναλυτικοτερα ειναι ενα  ευκολοδιαβαστο βιβλιο με το οποιο ταυτιζεσαι με πολλα στοιχεια διοτι ανακαλυπτεις πολλα σημεια του εαυτου σου.Το θεμα αφορα τον αθλητισμο και τον φανατισμο το οποιο πρεπει να διαβαστει σιγουρα απο του φαν του ποδοσφαιρου διοτι σε πολλα σημεια αναφερεται για το ποδοσφαιρο. Το τελος ειναι αποβλεπτο και συγκινητικο . Πιστευω πως πρεπει να διαβαστει απο ολους μας και το προτεινω! Τελικα μας μάθανε καπου να ανηκουμε.

Ουλφέτ Χαμαμτζή   

Δεν υπάρχουν σχόλια: