Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Gran Torino - Κάποιος θυσίασε την ζωή του για μένα και αυτό θα μου μείνει αξέχαστο

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ρατσισμού είδαμε με τους μαθητές του Α2 την ταινία Gran Torino , τη συζητήσαμε και τα παιδιά έγραψαν επικήδειους λόγους για τον Γουώλτ τον πρωταγωνιστή (Κλιντ Ίστγουντ) στο padlet.

Η υπόθεση της ταινίας: Ένας συντηρητικός βετεράνος της Κορέας που ζει μόνος του αμέσως μετά το θάνατο της συζύγου του με μοναδική παρέα τη Νταίζη, το σκύλο του - αφού έχει πολύ ψυχρές σχέσεις με τους δύο γιους του- έρχεται κοντά με τους Ασιάτες γείτονες του, που αρχικά αντιπαθεί  και φτάνει να θυσιάσει τη ζωή του για να υπερασπιστεί τα νεότερα μέλη της οικογένειας.

Ακολουθούν οι επικήδειοι των παιδιών.

 

Δεν περίμενα ποτέ να έρθει αυτή η μέρα. Υποτίθεται θα το κάναμε μαζί και όχι μόνος του. Όμως, τα θυσίασε όλα για μένα. Για μας. Ήθελα να πάρω εκδίκηση μόνος μου αλλά δεν με άφησε , μου είπε να κάτσω πίσω ο παλιό γέρος . Παρόλου που στην αρχή δεν τα πηγαίναμε καλά με βοήθησε και εμένα και την οικογένεια μου . Με έλεγε Κιτρινιαρη και ποτέ δεν έλεγε σωστά το όνομα μου. Τοντ με φώναζε και το θυμάμαι και γελάω. Πήγε να με πυροβολήσει όταν πάτησα στο γρασίδι του. Πάρο όλα αυτά στο τέλος ήταν πάντα δίπλα μου. Έσωσε την αδερφή μου από συμμορίες και έσωσε και εμένα. Μου βρήκε δουλειά μου έμαθε να κάνω πράγματα και χωρίς αντάλλαγμα. Με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση και ήταν ένας πατέρας που δεν είχα ποτέ. Ο Γουωλτ μπορεί να ήταν ένας ξιπάσμενος γέρος αλλά αυτό δεν με σταμάτησε να γίνω φίλος του. Με βοήθησε ακόμα να βγω με την κοπέλα που μου άρεσε και όχι μόνο αυτό αλλά και μου έδωσε το αμάξι του , το όποιο είχα Πάει να κλέψω. Τότε ήταν η πρώτη φορά που πήγε να με πυροβολήσει. Δεν ζητούσε ποτέ βοήθεια ακόμα και όταν έφτυνε αίμα και όλοι ανησυχούσαμε. Πάντα ήταν δίπλα μας αν και συνέχιζε να μας λέει σκιστομάτιδες. Την τελευταία στιγμή που ήταν να πάρουμε εκδίκηση με κλείδωσε στο υπόγειο, λες και ήξερε το κάθαρμα τι θα γίνει. Πήγε όμως, ξεροντας πως θα καταλήξει. Μπορεί να μην είχα πρότυπο πριν αλλά τώρα έχω. Κάποιος θυσίασε την ζωή του για μένα και αυτό θα μου μείνει αξέχαστο. Δεν σε ξεχάσω ποτέ κολο γέρε. Θα μου λείψεις Γουωλτ! Καλό ταξίδι.

 

 

Αγαπητέ μου φίλε Γουώλτ,

Υπήρξες άνθρωπος σπουδαίος για την Αμερική. Πολέμησες με θάρρος στον πόλεμο της Κορέας, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Υπήρξες, όμως, και άνθρωπος « παλαιών αρχών », άνθρωπος προκατειλημμένος, άνθρωπος αντιπαθητικός και συχνά εκνευριστικός, θα έλεγα. Την πρώτη φορά που σε είδα, που βρήκα το θάρρος να σου μιλήσω, σκέφτηκα τα χειρότερα για εσένα. Την υπεροψία, την αλαζονεία που θεωρούσα ότι σε διακατέχουν. Το μόνο ωραίο πράγμα που βρήκα πάνω σου ήταν το αυτοκίνητό σου. Δεν ζητάω συγγνώμη που προσπάθησα να το πάρω γιατί έτσι μπορεί να μην είχαμε γνωριστεί ποτέ. Σταδιακά, ξεκίνησες να αλλάζεις, να γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Άρχισες να νοιάζεσαι ξανά για την ζωή σου, για το περιβάλλον σου. Μέχρι που μου δανεισες το αυτοκίνητό σου, το πολυτιμότερο πράγμα που είχες στη ζωή σου. Πότε δεν έμαθες το όνομά μου. Επέμενες να με φωνάζεις Τοντ, κιτρινωπό ή σχιζομάτη. Δεν με πείραζε, δεν με πείραξε πότε. Εύχομαι να βρήκες επιτέλους τη γαλήνη, που τόσο καιρό έψαχνες, αλλά πότε δεν βρήκες. Καλό ταξίδι παντοτινέ μου φίλε, δεν θα ξεχαστείς ποτέ

 

 

 

Αγαπητέ μου φίλε Γουώλτ δεν ήθελα να έρθει τόσο γρήγορα η ώρα που το οποίο θα βρίσκομαι σε αυτή την θέση για να σου μιλάω . Εχω να πω πως ήσουν ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος από τους άλλους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στην ζωή μου, στην αρχή όταν σε πρώτο είδα έλεγα από μέσα μου πως πάλι με τρελό μπλέξαμε, στην συνέχεια κατάλαβα πως ήσουν ένας πολύ καλός άνθρωπος και ότι ήθελες να πεις το έλεγες ευθεως και δεν σε ενδιαφέρει τίποτα. Σε ευχαριστώ για εκείνη την μέρα που ήρθες και με έσωσες, το λιγότερο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν τα λουλούδια και τα φαγητά που σου φέρναμε. Τέλος θα ήθελα να με συγχωρέσεις που πήγα να σου κλέψω το αυτοκίνητο σου και θα σε θυμάμαι για πάντα. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου Γουώλτ

 

Καλησπέρα σε όλους. Για πολλούς ο Γουώλτ μπορεί να ήταν φίλος σας, συγγενής σας η και εχθρός σας. Σήμερα όλοι μας αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας Γουώλτ. Για μένα ο άνθρωπος αυτός ήταν φίλος μου. Θυμάμαι πάντα έλεγε πως μισούσε εμάς τους σχιστομάτες, τους δικούς μου ανθρώπους λόγω του πολέμου που είχε γίνει. Ήταν ένας άνθρωπος με ωραίο και αστείο χιούμορ, έκανε πως μισούσε όλους αλλά κατά βάθος δεν ήταν τόσο σκληρός όσο και να το έδειχνε. Θυμάμαι μια μέρα όταν ο ξάδερφος και οι φίλοι του με ανάγκασαν να πάω στο σπίτι του για να κλέψω το αυτοκίνητο που είχε. Ήμουν και εγώ χαμένος και δεν ήξερα τι να κάνω. Όταν έμαθαν τι έκανα η μητέρα μου και η αδερφή μου έπρεπε να δουλέψω γι αυτόν. Εκεί όταν τον είδα η αλήθεια είναι όπως ο καθένας μας δεν θα ήθελε να μείνει μαζί του αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Την περίοδο εκείνη θυμάμαι όταν δούλευα στο σπίτι μου με έλεγε φοβιτσιάρη και μου έμαθε αρκετά πράγματα όπως το πως να μιλάω σε άτομα, πως να βρω δουλειά κλπ. Για εμένα ήταν ο μόνος άνθρωπος που με βοήθησε να καταλάβω το νόημα στην ζωή, τον συμπάθησα και ένιωθα πολύ οικεία μαζί του. Τον θαύμασα πολύ και ήθελα να του μοιάσω. Οι μέρες αυτές μαζί του ήταν ευχάριστες και περνούσαν πολύ ωραία, ένιωθα σαν να ήταν ο δεύτερος πατέρας μου. Μακάρι να μπορούσα να το ξανακάνουμε. Θα μείνει στο μυαλό μου και ελπίζω να τον αγαπήσατε όπως εγώ. Καλό παράδεισο φίλε μου.

 

Αγαπητοί φίλοι βρισκόμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε τον Γουώλτ. Σε πολλούς θα σας φαίνεται παράξενο που βρίσκομαι εδώ εγώ και οι άλλοι "σχιστοματηδες" όπως μας αποκαλούσε. Τελικά όμως μας γνώρισε, την κουλτούρα μας, τα ήθη μας, τα έθιμα και τα φαγητά μας. Ποιος θα περίμενε ότι ενώ είχε τόση αντιπάθεια στους Κινέζους τελικά θα γινόταν φίλος και οικογένεια με αυτούς. Γιατί για μένα προσωπικά δεν ήταν απλώς φίλος, ήταν οικογένεια, ένας πατέρας δίπλα μου που δεν είχα. Στάθηκε σε μένα και στην αδελφή μου. Πρώτα με συγχώρεσε που πήγα να του κλέψω το αμάξι, μετά με βοήθησε να βρω δουλειά και τέλος θυσιάστηκε για μένα και την οικογένειά μου. Πολλοί θα τον θεωρείται για ένα αναίσθητο γερό, προσβλητικό , ιδιότροπο αλλά στη πραγματικότητα υπήρχε πολύ καλοσύνη μέσα του. Από τη μια με έβριζε λέγοντας με "κιτρινιάρη", δειλό και άλλα που δεν μπορώ να πω αυτή την στιγμή και από την άλλη με στηρίζε. Εγώ ήξερα πως κατά βάθος ήταν ένας καλός άνθρωπος. Είχε πολύ χιούμορ, σαρκασμό και τα έλεγε όλα έξω από τα δόντια . Θα σε θυμάμαι για πάντα Γουώλτ. Καλό ταξίδι φίλε μου!

 

 

Βρισκομαστε σήμερα όλοι εδώ για να αποχαιρετήσουμε τον Γουώλτ. Έναν σπουδαίο άνθρωπο, φίλο και πατέρα. Ήταν ένας θαρραλέος άνθρωπος που πάλεψε στον πόλεμο της Κορέας.

Όταν πρώτο γνώρισα τον Γουώλτ δεν είχαμε  και την καλύτερη πρώτη γνωριμία. Βρεθήκαμε για πρώτη φορα μέσα στο γκαράζ του. Εκείνος με ένα όπλο στο χέρι και εγώ προσπαθόντας να του κλέψω το αμάξι. Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν «Σήκω και φύγε από την κατοικία μου ρε σχηστομάτι, σκατο κιτρινιαρη». Δεν θα πίστευα ποτέ ότι μετά από εκείνη την γνωριμία θα γινόμασταν οι καλύτεροι φίλοι. Έκανε πολλά για έμενε και την οικογένεια μου. Αν δεν είχαν εκείνον δεν ξέρω τι θα είχα κάνει. Με αυτήν την θαρραλέα θυσια του με έσωσε από μια πολύ δύσκολη κατάσταση της ζωής μου. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να τον αποχαιρετήσω με τον τρόπο που ήθελα και έπρεπε. Μου έμαθε πολλά πράγματα για την ζωή και θα είμαι πάντα ευγνώμων που τον γνώρισα και τον ειχα στην ζωή μου. Τον Ευχαριστω παρά πολύ για ολα. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ κι ελπίζω να βρισκεται σε γαλήνη.

Σου εύχομαι καλό ταξίδι φίλε μου.

 

 

Αγαπητέ φίλε Γουωλτ χάρηκα που σε γνώρισα έστω και για λίγο γιατί αν και προσπάθησα να σου κλέψω το αμάξι με,συνχωρεσες και με πήρες κοντά σου και μου βρήκες δουλειά και με έσωσες εμένα και την οικογένεια μου από τον ξάδερφο μ και την παρέα του.καλο ταξίδι θα σε θυμάμαι για πάντα

 

 

Αγαπημένε μου φίλε Γουωλτ ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος αν και στην αρχή νόμιζα ότι ήσουν ένας γεροξεκουτης που μισεί τους κιτρινωπούς. Αλλά δίπλα σου έμαθα πολλά υπέροχα και χρήσιμα πράγματα όπως το πως να συμπεριφέρομαι σαν άντρας γιατί νόμιζες ότι ήμουν γυναικούλα, με βοήθησες να βρω δουλειά και με απέτρεψες από το να λερώσω τα χέρια μου αίμα γιατί εσύ το είχες κάνει ήδη λόγω του πολέμου. Εγώ και οι οικογένεια μου εκτιμούμε το ότι έχασες την ζωή σου για να είμαστε καλά εμείς. Όσο για τους άλλους που σε σκότωσαν θα πληρώσουν ακριβά για αυτό το έγκλημα και για πολλά αλλά. Θα σε θυμάμαι πάντα και εγώ και η οικογένεια μου ήσουν ένας υπέροχος, με χιούμορ άνθρωπος που παρόλο που έδειχνες ότι δεν σε ένοιαζε κανένας καταβαθος νοιαζόσουν για όλους και για όλα ακόμα και για την γιαγια μου που νόμιζες ότι σε μισούσε. Καλο παράδεισο φίλε μου ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

 

 

Αγαπητέ φίλε Γουώλτ

Δεν ξέρω τι ακριβώς να πω εδώ πέρα. Έτσι όπως ήσουν, πως μπορεί να πει κάποιος κάτι για σένα. Όλη την ώρα μας επρηζες και γκρινιάζες , αλλά τι να περιμένεις από ενα γερό μπάσταρδο σαν εσένα. Αλλά σε ευχαριστώ όλα για όσο έκανες για εμένα και πάντα έλεγες κάτι ηλίθιο, όπως όταν πηγές εκεί επειδή πάω στοίχημα ότι είχες βαρεθεί να ζεις, μιας και μου τας είχες πει όσα ήξερες.Δεν λέω σε ευχαριστώ για την βοήθεια και πραγματικά το χρειαζομουν αυτό που έκανες. Για αυτό η οικογένεια μου σου χρωστάει.Άντε τώρα καλό ταξίδι με τον Χριστό να σε οδηγεί και περιμένει μέχρι να έρθω και εγώ.

 

Ο Γουωλτ ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, για αυτό και είμαστε εδώ σήμερα. Κάποτε προσπάθησα να κάνω κάτι κακό, το μετάνιωσα την ίδια ακριβώς στιγμή. Του ζήτησα συγνώμη και προσφέρθηκε για μια εβδομάδα να τον βοηθήσω σε ότι χρειαστεί. Ήταν αρνητικός και γκρινιάρης, την πρώτη κιόλας μέρα με έβαλε να μετρήσω τα πουλιά που βρίσκονταν σε ένα δέντρο και το έκανα, αλήθεια το έκανα δεν ξέρω γιατί αλλά τον άκουσα. Από τότε λοιπόν πάντα τον άκουγα. Έτσι ξεκίνησε η φιλία μας, επίτηδες έλεγε το όνομα μου λάθος, με προσέβαλε για την φυλή μου και για τα μάτια μου. Όμως δεν τον παρεξηγούσα, διότι μου έμαθε και πολλά πράγματα πως να επισκευάζω οτιδήποτε χαλάσει στο σπίτι, πως να φέρομεσαν άντρας και πως να διεκδικώ το κορίτσι που μου αρέσει. Επίσης πιστεύω πως κατάφερα να του μάθω και εγώ πως να φέρετε πράγματα καλά σε όλους τους ανθρώπους. Καλό ταξίδι φίλε μου.

 

 

Αγαπημενε μου Γουώλτ σημερα βρισκομαι εδω να σε αποχαιρετήσω για το ταξιδι που προκειται να κανεις.Δεν ειμουν ετοιμος να σε χασω τοσο γρηγορα...Μολις χτες εισουν γειτονας μου,φιλος μου.Πως εγινε ολο αυτο;

Σε ευχαριστώ για ολα εκτιμω ολα οσα εκανες για εμενα. Σαν χθες θυμαμαι που μας φωναζες σχιστοματιδες οταν πρωτο ειρθαμε που μας στραβοκοιταγες και δεν ηθελες να εχεις καμια σχεση μαζι μας .Σαν χθες θυμαμαι που αντι για Ταο με φωναζες Τοντ, Τι ανθρωπος..Οσπου μια μερα σε καλεσαμε σπιτι μας για φαγητο και ετσι αλλαξαν τα πραγματα. Γιναμε φιλοι και εχω να πω οτι εισουν ενας απο τους καλυτερους φιλους οπου θα μπορουσα να εχω,τοσο πείσματαρης,Παντα να περνουσε το δικο σου ηθελες και πρεπει να παραδεχτω οτι ουτε εγω σε χονεβα στην αρχη.Παρολα αυρα πρωτη φορα θαυμαζω εναν ανθρωπο τοσο πολυ,εισουν πραγματικα γενναιος.Θυσιαστηκες για να μας προστατέψεις Δεν ειναι αυτο γενναιο; Πραγματικα θα μου λειψεις αρκετα ελπιζω να εισουν ακομα εδω και να αραζαμε να πειναμε μπυρες και να μου φωναζες. Καλο Ταξιδι Γουωλτ θα σε θυμαμαι.

 

 

Αγαπητέ μου φίλε Γουόλτ δεν ήθελα ποτέ να έρθει η ωρα να πω αυτά που θα πω. Όσο ζούσες ήσουν ένας πολύ διαφορετικός από τους άλλους χαρακτήρες και έδειχνες την αγάπη σου και την τρυφερότητα σου στους άλλους με έναν περίεργο τρόπο που δεν καταλάβαιναν πολλοί. Είχες περάσει πολλά στην διάρκεια της ζωής σου και σε είχαν αδικήσει για την συμπεριφορά σου. Σου ήταν πάντα δύσκολο να συμπαθήσεις ανθρώπους επειδή έλεγες ότι δεν σου ταίριαζαν ως άνθρωποι. Ήταν λίγοι ο άνθρωποι που καταλάβαιναν τον τρόπο που αγαπάς και το εκτιμούσαν αρκετά. Τώρα που το σκέφτομαι και εμενα κατά βάθος με εκτιμούσες και με αγαπούσες αλλά εγώ δεν το καταλάβαινα μέχρι τώρα. Όποτε, σε συγχαρώ για την ζωή που έζησες και σου εύχομαι ένα ευχάριστο ταξιδι

 

 

 

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για μα αποχαιρετήσουμε τον αγαπημένο μας φίλο , σύντροφο μας . Όσοι γνώριζαν τον γουωλτ ήταν ένας άνθρωπος που στην αρχή δεν χώνευε τους σχηστοματες , ήταν ξινός μαζί τους , αδιάφορος . Γενικα σαν πατέρας που ήταν κ όλας δεν είχε και πολλές επαφές με τους γιούς του ούτε με τα εγγόνια του καθώς είχε μείνει με τα μυαλά των παλαιών αρχών και δεν άρεσε ο τρόπος συμπεριφοράς και ντυσίματος της εγγονής του . Μετέπειτα καθώς περνούσαν οι μέρες ο γουωλτ όλο κ συμφιλιωνότανε με τους σχηστοματες , τους βοήθησε για την ακρίβεια βοήθησε τον ταο και έτσι όλοι μετά φίλοι συγγενείς τον σχηστομετων τους πρόσφεραν φαγητό λουλούδια κτλπ αλλά αυτός δεν τα ήθελε εφόσον δν τους χώνευε , αλλά ούτε συγχώρεσε τον ταο από την κλοπή του αυτοκινήτου που δεν κατάφερε . Με τα πολλά πολλά τον έβαλε να δουλέψει στον κήπο του και να κάνει διάφορες δουλειες έτσι ώστε να τον συγχωρέσει , τό έκανε και άντρα του έπαθε πως να μιλάει πως να συμπεριφέρεται σαν άντρας του βρήκε και δουλειά και στην τελική θυσιάστηκε για αυτόν . Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και κριμα που τον πενθούμε σήμερα εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: