Οι μαθητές του 1ου Ιπποκρατείου Γυμνασίου Κω σας καλωσορίζουν στον χαρούμενο κόσμο τους! Ελάτε να μοιραστείτε τις σκέψεις μας,τις δημιουργικές ιδέες μας και .....ό,τι άλλο προκύψει!
Σάββατο 31 Μαρτίου 2012
Συνάντηση με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου!
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
Από το ημερολόγιο ενός γαϊδάρου
Τα ζα παίρνουν τον λόγο ...(2)
Εμείς τα ζώα είμαστε οι πρωταγωνιστές σε κάθε πόλεμο.Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν το μισό ζωικό βασίλειο σε μάχες.Μπορούμε να μεταφέρουμε στη ράχη μας θριαμβευτές , νικητές ακόμα και ηττημένους.Μπορούμε να ταξιδεύουμε χιλιόμετρα, να υπομένουμε δύσκολες καταστάσεις , όμως δεν είναι λίγες οι φορές που εμείς σώζουμε ανθρώπινες ζωές .Αρκετοί εκτιμούν την προσφορά μας , όμως οι περισσότεροι μας εκμεταλλεύονται.Ας αναλογιστούν πόσο πολύτιμα είμαστε , πόσα μηνύματα ειρήνης, ελπίδας και αισιοδοξίας έχουμε μεταφέρει.
Θανάσης Προύντζος, Γ4
"Εσείς οι άνθρωποι, οι πολιτισμένοι, οι ανώτεροι όλων σε αυτόν τον πλανήτη.Εμείς τα ζώα, τα ανήμερα πλάσματα, χωρίς μυαλό και λογική. Αν αυτό είναι η αλήθεια, τότε γιατί μας βασανίζετε με αυτόν τον τρόπο. Μας παίρνετε με το έτσι θέλω και μας πάτε σε μέρη μακρινά.Μας φορτώνετε και ξεφορτώνετε σαν να είμαστε πραμάτεια. Κουβαλάμε στις πλάτες μας τα όπλα τα δικά σας, που χρησιμοποιείτε στο δικό σας πόλεμο!Χάνουμε τη χαρά της ζωής, το ζευγάρωμα στο καταπράσινο λιβάδι.Και στο τέλος χανόμαστε και οι ίδιοι.Τι φταίμε;Ποιος ο λόγος να συμμετέχουμε σε αυτήν την τρέλα, σ αυτή τη φρίκη;Πως αποκαλείτε τους εαυτούς σας ανθρώπους, αν δεν δείχνετε λίγη ανθρωπιά;
Φωτεινή Παπαθωμά, Γ4
Τρίτη 27 Μαρτίου 2012
Τα ζα καταγγέλουν...
Εσείς οι άνθρωποι είστε αχάριστοι και ανόητοι.Δεν εκτιμάτε ό,τι σας χάρισε η φύση και σκοτώνεστε μεταξύ σας.Εμείς όμως τι φταίμε;;
Μας σέρνετε σε καράβια και σε μέρη μακρινά από τα λιβάδια μας.Πεθαίνουμε στο δρόμο, αλλά εσάς δεν σας νοιάζει.Μετά μας φορτώνετε με κάτι σίδερα- όπλα ακούσαμε ότι τα λένε- και μας βάζετε να περπατάμε με τις ώρες.Κουραζόμαστε, αλλά δε σας νοιάζει.Έπειτα υπάρχουν και κάτι άλλοι άνθρωποι που μας σκοτώνουν .
Καλά εσείς έχετε πολέμο, εμείς γιατί;Και στέλνουν και τα μεγάλα πουλιά για να μας πετάνε φωτιά.Εμείς θέλουμε να είμαστε στα λιβάδια μας και να ζευγαρώνουμε , όχι νε είμαστε στον πόλεμο.
Έντι Ντρέου, Γ3
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
Το Γ4 λέει ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!!
21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Φέτος είπαμε να συνδέσουμε τις δύο γιορτές και να κινητοποιήσουμε τους μαθητές του σχολείου να συμμετέχουν. Οι μαθητές του Γ4΄ λοιπόν συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα για να προετοιμάσουν την εκδήλωση αυτή.Η Άννα έκανε και τον παπαράτσι και έτσι έχουμε άφθονο φωτογραφικό υλικό!
Το σημαντικότερο που αποκομίσαμε από τη σημερινή εκδήλωση ήταν ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και ότι μπορούμε να προκαλέσουμε και τους άλλους να προβληματιστούν και να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Ακολουθεί ένα βίντεο που δημιούργησαν μαθητές του Γ3 και Γ4 (Σεμπάστιαν Ντερντούσα και Τιμούρ Σουμών) συγκεντρώνοντας βίντεο από καμπάνιες κατά του ρατσισμού.
Τρίτη 20 Μαρτίου 2012
21η Μαρτίου : Πολεμάμε το ρατσισμό με την ποίηση!
Είδα το Χριστό σε αγκυλωτό σταυρό,
σταυρωμένο με ένα μαύρο κι ένα Ασιάτη
αμαρτωλοί κριθήκαν κάτω από τον ουρανό
που βρέχει καρφιά ματωμένα αντί νεράκι
Χαμένοι στο οικοδόμημα του δαίδαλου
μες στο μυαλό λαβύρινθος, μίτο να κρατάνε
ένα καθρέφτη μέσα αντί μινώταυρο
το τέρας στους άλλους, στο εγώ τους το κοιτάνε.
Με ένα ουράνιο τόξο
ρίχνονται τα βέλη με χρώματα επάνω στις καρδιές
αφού περάσει η καταιγίδα και φανεί ο ήλιος
να γυρίσουν οι νυχτερίδες πίσω στις σπηλιές
οι ψυχές οι θυμωμένες, που βάφτηκαν στο αίμα
σαν ζωγράφοι του πόνου με καμβάδες τις ουλές
καταλάβαν πως η τέχνη που μάθαν είναι ψέμα
γιατί οι ζωγραφιές που τέλειωναν ήτανε λευκές
Στον εαυτό σας πάντα ψέματα του λέγατε
Αιγαίο Στύγα όταν ήρθανε οι βάρκες
κρυφό μίσος που ψάχνει αιτία για να βγει
ο ρατσισμός για λίγους, είναι έχθρα για τους πάντες
Αναστήθηκε ο Χριστός και μετανάστευσε
την αγάπη δεν ακούσατε, μίσος μόνο δώσατε
ακόμα οι τρύπες στις παλάμες ανοιχτές
να νιώθει το πόνο της μάνας που γιο της σκοτώσατε
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012
Κυριακή 18 Μαρτίου 2012
Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπέλ
Βρισκόμαστε έξω από το σπίτι του μεγάλου εφευρέτη του τηλεφώνου Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ
- Γεια σας! Είμαι ο δημοσιογράφος Ντεμιράι Ρούντι και εργάζομαι σε μια μεγάλη εφημερίδα. Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις .
- Γεια σου και σε εσένα! Είπες πως εργάζεσαι σε μια μεγάλη εφημερίδα, αν επιτρέπεται σε ποια;
- Εργάζομαι στο Βήμα της Κω.
- Πες μου τι θες να μάθεις για μένα;
- Λοιπόν ξεκινάμε;
- Ξεκινάμε!
- Από που είναι η καταγωγή σας και πότε γεννηθήκατε;
- Γεννήθηκα στις 3 Μαρτίου του 1847 στην Σκωτία
- Δηλαδή σαν να λέμε ότι είστε 100 κάτι ετών!!!
- Γέρασα! Ανάθεμα τα χρόνια που πέρασαν τόσο γρήγορα.
- Μπα μην το λέτε αυτό! Πότε εφηύρατε το τηλέφωνο;
- Τι μου θύμισες τώρα. Το τηλέφωνο…… Αυτό το μαραφέτι το εφηύρα όταν ήμουν 29 ετών- δηλαδή το 1876
- Έχουμε ακουστά ότι υπάρχει μια εταιρεία με το όνομά σας. Τι έχετε να πείτε για αυτή;
- Α ναι! Το είχα ξεχάσει εντελώς.
- Γι αυτό είμαι εγώ εδώ. Για να σας τα θυμίσω όλα!
- Το 1877, ένα χρόνο μετά ίδρυσα μια εταιρεία με το όνομα Τηλέφωνο Μπελ.
- Ποια ήταν η ποιο σημαντική σας εφεύρεση;
- Το 1880 διαβίβασα το πρώτο ασύρματο μήνυμα και πρόσφατα ανακάλυψα το photophone. Αυτή πιστεύω πώς ήταν η πιο σημαντική μου εφεύρεση.
- Πείτε μας λίγα λόγια για το τι ακριβώς ήταν το photophone.
- Το photophone, ήταν γνωστό ως ραδιόφωνο. Σε αυτή μου την εφεύρεση με βοήθησε ο Charles Sumner Tainter.Δυο χρόνια αργότερα με καταστούν πλήρη συνεργάτη στο Volta Ένωσης Εργαστηρίων, που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Bell.
- Έχουμε πληροφορίες ότι κάτι έγινε το 1875. Τι έχετε να μας πείτε;
- Το 1875 ενώ πειραματιζόμουν με το τηλέφωνο, ανακάλυψα ότι μπορούσα να ακούσω ήχο πάνω από ένα σύρμα. Ο ήχος ήταν από ένα ρολόι..
- Ποια ήταν η μεγαλύτερή σας επιτυχία;
- Η μεγαλύτερη μου επιτυχία ήταν στις 10 Μαρτίου του 1876 που σημαδεύτηκε όχι μόνο από τη γέννηση του τηλεφώνου, αλλά και το θάνατο του τηλέγραφου πολλαπλών. Η επικοινωνία ανακάλυψα ότι γινόταν μέσω ηλεκτρισμού.
- Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε σήμερα. Ελπίζω να τα ξαναπούμε!
- Γεια σου! Εγώ ευχαριστώ που μου θύμισες το παρελθόν μου. Στο καλό και να μας ξανάρθετε!
Μόλις τελείωσε η συνέντευξη με τον μεγάλο εφευρέτη του τηλεφώνου Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Δείτε αύριο την εφημερίδα που περιέχει την συνέντευξη και περιμένουμε σχόλια στο Facebook για το αν σας άρεσε η συνέντευξη.
Ρούντι Ντεμιράι, Γ3
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012
"Αν είσαι ζωγράφος, πρέπει να ζωγραφίζεις'' Βίνσεντ Βαν Γκόγκ
ΑΛΕΧΑΝΤΕΡ ΓΚΡΑΧΑΜ ΜΠΕΛ
Γ.Ψ. - Καλησπέρα σας κύριε Μπελ .
Α.Μ. - Καλησπέρα .
Γ.Ψ. - Πότε και που γεννηθήκατε ;
Α.Μ. - Γεννήθηκα στις 3 Μαρτίου , το 1847 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας .
Γ.Ψ. - Πολύ ωραία ,μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την οικογένεια σας ;
Α.Μ. - Βεβαίως , ο πατέρας μου ήταν ο Αλεξάντερ Μέλβιν μπελ , γνωστός ρήτορας με 200 εκδόσεις βιβλίων για την βελτίωση της παιδείας των κωφαλάλων . Επίσης είχα και δύο αδέλφια τα οποία τα συνέχισαν το έργο του πατέρα μου , δυστυχώς όμως πέθαναν και οι δύο τους από φυματίωση . Στενοχωρηθήκαμε πολύ και αναγκαστήκαμε με τους γονείς μου να φύγουμε στο Οντάριο της Αμερικής .
Γ.Ψ. - Λυπάμαι πολύ για τα αδέρφια σας. Μπορείτε να μου πείτε για τα πρώτα χρόνια των σπουδών σας;
Α.Μ. - Λοιπόν, παρακολούθησα μαθήματα στο βασιλικό γυμνάσιο του Εδιμβούργου και στην συνέχεια σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο κολέγιο του Λονδίνου.
Γ.Ψ. - Ποια ήταν τα πρώτα χρόνια της καριέρας σας.
Α.Μ. –Δίδασκα στην κομητεία Μόρει στην σχολή Σκίνερς , ασκώντας στους μαθητές στη μουσική και στην σωστή έκφραση λόγου. Παράλληλα σπούδασα στην Ακουστική. Αργότερα δίδασκα στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης σε θεματολογία σχετικά με τη διδασκαλία της ομιλίας των κωφαλάλων και το 1872 άνοιξα δίκια μου σχολή όπου εκπαίδευα καθηγητές για κωφάλαλους.
Γ.Ψ. - Καταπληκτικά, έχετε δικιά σας οικογένεια.
Α.Μ. - Ναι, φυσικά, το 1877 παντρεύτηκα την κωφάλαλη πρώην μαθήτρια μου και μαζί κάναμε δύο πανέμορφα κοριτσάκια.
Γ.Ψ. - Μπράβο σας , να σας ζήσουν, και τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή να μας μιλήσετε για τις δύο μεγάλες σας εφευρέσεις , τον τηλέγραφο και φυσικά το τηλέφωνο.
Α.Μ. - Λοιπόν, το 1903 ανακάλυψα τον πολλαπλό τηλέγραφο ενώ τις πρώτες μου σημειώσεις σχετικά με το τηλέφωνο έγραψα τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.
Γ.Ψ. - Μπορείτε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς φτιάξατε το τηλέφωνο;
Α.Μ. - Το τηλέφωνο περιλάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, που βρισκόταν μπροστά από ένα σιδηρομαγνητικό πυρήνα , περιτηλυγμένο με μονωμένο αγωγό.
Γ.Ψ. - Φανταστικό, στην ζωή σας όμως κάνατε και άλλες πολλές εφευρέσεις, μπορείτε να μας πείτε μερικές από αυτές;
Α.Μ. - Βέβαια, το 1877 έφτασα στην ανακάλυψη ενός ήχου που παράγεται με την χρήση μιας φωτεινής δέσμης , την ονόμασα φωτόφωνο. Το 1880 ανακάλυψα το γραμμόφωνο, χρησιμοποίησα δίσκους από κερί και χαρακτηριστικά στελέχη με ελεγχόμενη ταχύτητα, κατορθώνοντας να γράψω στους δίσκους αυτούς κάποιους ήχους και να τους αναπαράγω. Επίσης ίδρυσα εταιρία αεροπορικών πειραμάτων με την συμμετοχή της συζύγου μου, για την δυνατότητα πτήσης του ανθρώπου, κατασκεύασα δύο τεράστιους χαρταετούς και κατάφερα να σηκώσω από τη γη έναν άνθρωπο. Το 1919 κατασκεύασα ένα θαλάσσιο σκάφος με πτερύγια καταφέρνοντας να το κινήσω, τοποθετώντας δύο τεράστιες μηχανές μεγάλης ισχύος , με ταχύτητα των 70 μιλιών την ώρα. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ωραίες μου εφευρέσεις .
Γ.Ψ. -Σας θαυμάζω πολύ και είστε από τους πιο δημιουργικούς και ανθρώπους που έχω γνωρίσει, γιατί παρότι σε όλη την ζωή σας ασχοληθήκατε με την ομιλία και τα προβλήματα των κωφαλάλων, ήσασταν πολύ ανήσυχος και ποτέ δεν σταματήσατε να ερευνάτε, να εφευρίσκετε και να πειραματίζεστε.
Α.Μ. - Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
Γ.Ψ. - Εγώ σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να μας μιλήσετε για την ζωή σας , αντίο και σας εύχομαι και άλλες πολλές εφευρέσεις .
Α.Μ. - Σας ευχαριστώ, για σας .
Γιάννης Ψαράς, Γ5
ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ "Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΣ"
ΔΗΜ: Κύριε Ντίκενς, σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας πάρω αυτή την συνέντευξη.
ΝΤΙΚΕΝΣ: Να στε καλά.
ΔΗΜ: Κύριε Ντίκενς, ξέρω πως προέρχεστε από μια φτωχή οικογένεια. Πως βιώσατε αλήθεια την φυλάκιση του πατέρα σας?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Πληγώθηκα βαθιά από το γεγονός, ωστόσο πήρα απόφαση να αγωνιστώ για να γλιτώσω από την φτώχεια και τα χρέη του πατέρα μου.
ΔΗΜ: Δηλαδή τι αποφασίσατε?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Στα 15 μου διέκοψα το σχολείο και εργάστηκα σε εργοστάσιο βερνικιών ώστε να βοηθήσω την οικογένεια μου.
ΔΗΜ: Πως νιώσατε που σταματήσατε το σχολείο?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Στεναχωρήθηκα πολύ όμως εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο από το να δουλέψω για να συντηρήσω την οικογένεια μου.
ΔΗΜ: Μείνατε πολύ καιρό σ αυτό το εργοστάσιο?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Ευτυχώς όχι. Μετά από λίγο καιρό ο πατέρας μου πήρε μια απροσδόκητη κληρονομιά. Βγήκε από την φυλακή κ εγώ γύρισα στο σχολείο.
ΔΗΜ: Κύριε Ντίκενς πότε αρχίσατε να ασχολείστε με την συγγραφή?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Όταν έπιασα δουλειά ως ανταποκριτής σε μια εφημερίδα. Τις ελεύθερες ώρες μου έγραφα διηγήματα βάζοντας μέσα πρόσωπα που συναντούσα στο δρόμο αλλά κ φανταστικά.
ΔΗΜ: Ποιο ήταν και πότε εκδόθηκε το 1ο σας έργο?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Το 1ο μου έργο ήταν το "Σκιαγραφήματα του Μποζ"το 1836.Αργοτερα την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το έργο μου "Τα χαρτιά του Πικγουικ" που η αλήθεια είναι πως έγινε ανάρπαστο. Μετά εκδόθηκε το έργο μου "Ολιβερ Τουίστ".
ΔΗΜ: Από που εμπνευστήκατε αυτό το έργο κ. Ντίκενς?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Από τις περιοδείες μου που έκανα ως ανταποκριτής της εφημερίδας.
ΔΗΜ: Θα ήθελα να μιλήσουμε και για την οικογένεια σας- αν δεν σας ενοχλεί βέβαια.
ΝΤΙΚΕΝΣ: Καθόλου. Είμαι παντρεμένος με την Αικατερίνη Χογκαρθ και έχω ήδη 9 παιδιά και ζω σε μεγάλο σπίτι στην εξοχή.
ΔΗΜ: Κ. Ντίκενς θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ταξίδι σας στην Αμερική. Πως σας φάνηκαν οι άνθρωποι εκεί?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Η αλήθεια είναι πως οι Αμερικανοί είναι ακαλλιέργητοι, είχαν δούλους και μασούσαν συνέχεια καπνό. Γι' αυτό και εγώ έγραψα τις εντυπώσεις μου από την Αμερική στο έργο μου "Αμερικανικά Σημειώματα".
ΔΗΜ: Μια τελευταία ερώτηση. Είναι αλήθεια ότι στο έργο σας "Δαβίδ Κοπερφιλντ" είναι η αυτοβιογραφία σας?
ΝΤΙΚΕΝΣ: Πράγματι στο πρόσωπο του κ.Μικομπ αποθανατίζω τον πατέρα μου ενώ στου Δαβίδ τον εαυτό μου.
ΔΗΜ: Κ. Ντίκενς σας ευχαριστώ που για τον πολύτιμο χρόνο σας.
ΝΤΙΚΕΝΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Φώτη.
Γιώργος Φώτης
Τρίτη 13 Μαρτίου 2012
"Να μην συμβιβάζεστε, να είστε περήφανοι.." Νίκος Καζαντζάκης
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
"Την ελευθερία να μην την ξεχάσουν εκεί στο μέλλον", Μάρξ
Διαθεματικές εργασίες
μια συνέντευξη με το πρόσωπο που διάλεξαν και μια παρουσίαση ή ένα κολάζ με τα έργα ή εικόνες της ζωής του επιστήμονα /συγγραφέα/ζωγράφου/στοχαστή που διάλεξαν.
Φέτος αρκετοί μαθητές ασχολήθηκαν με τη ζωή και το έργο του Αλεξάντερ Μπελ καθώς και του Βαν Γκογκ. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις πρωτότυπες εργασίες μας!
Κυριακή 11 Μαρτίου 2012
Αγάπα με...
Αγάπα με , μη με ξεχνάς
τις νύχτες που φοβάσαι
μη σκιάζεσαι,
η αγάπη μου σου ζήτησε
βασίλισσα της να σαι.
Κι αν μ αγαπάς τότε θα δεις
τα χρόνια που περνάνε
πως γίνονται τα ρόδα μας
και η χαρά μας
όταν πια θα γερνάμε....
Κι αν σηκωθείς κάποιο πρωί
και δεις ότι σου λείπω
και έχω φύγει μακριά
μη σκιάζεσαι...
γιατί η αγάπη μου σου χάρισε αυτόν εδω το στίχο....
Στέργος Οικονόμου, Γ3
Αγάπη είναι ...(Γ3)
Ένα χειμωνιάτικο πρωί
χτύπησε η πόρτα μου
και ήσουνα εσύ.
Τότε όλα έγιναν μαγικά
με μία σου μονάχα αγκαλιά.
Τότε πίστεψα οτι ήταν ένα όνειρο τρελό
μέχρι που με κοίταξες στα μάτια και μου είπες σ' αγαπώ.
Δεν είχα τι να πω,
αλλά εσύ με φίλησες και μου είπες "μην φοβάσαι τώρα είμαι εδώ".
Σεμπάστιαν Ντερντούσα
Τικ τακ, τικ τακ
το ρολόι πως χτυπά.
Σε περιμένω να ρθεις,
στην πόρτα να φανείς,
να μου πεις πως μ αγαπάς.
Μα η πότα δεν χρυπά
και άλλη μια νύχτα περνά
χωρίς τη ζεστή σου αγκαλιά.
Τα φώτα σβήνω
στη νύχτα να χαθώ.
Και με μια γλυκιά ανάμνηση να χαθώ!
Μαρία Μπούχτση
Μια φορά , μια στιγμή
σε ειδα, ήσουν εσύ.
Μου άρεσες πολύ
μα εκείνη τη στιγμή έφυγες εσύ.
Μια φορά , μια στιγμή, εκείνη τη στιγμή
τελειώνει μια αγάπη
και αρχίζει άλλη
από την αρχή.
Το φως της ψυχής μου,
η ηλιαχτίδα της ζωής μου
φωνάζουν δυνατά:
είσαι η πιο όμορφη
και άλλη σαν εσένα
δεν υπάρχει πουθενά.
Μια φορά σε είδα,
μια στιγμή σε άγγιξα,
μα ποτέ μου δε σε γνώρισα,
ποτέ μου δε σε αντίκρυσα.
Μια φορά, μια στιγμή
σε είδα ήσουν εσύ.
Μου χαμογέλασες γλυκά
και μου είπες στα τυφλά : σ αγαπώ πολύ.
Άντζελα Μπεκόλι
Σάββατο 10 Μαρτίου 2012
"Ο δωρητής", Λόις Λόουρι
Η συζήτηση για το βιβλίο της Λόις Λόουρι «Ο δωρητής» πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου την περασμένη Κυριακή, αλλά τελικά μόλις σήμερα καταφέρνουμε να σας παρουσιάσουμε τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα μας!
Στην κοινότητα ένας μόνο άνθρωπος κατέχει πραγματικά τη γνώση: ο Δωρητής. Μόνο αυτός γνωρίζει πώς ήταν ο κόσμος γενιές πριν, τότε που υπήρχαν ακόμα ζώα, που το ανθρώπινο μάτι μπορούσε ακόμα να βλέπει τα χρώματα, τότε που οι άνθρωποι ερωτεύονταν. Στα δώδεκά του χρόνια, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, o Tζόνας θα ενημερωθεί για τον μελλοντικό του ρόλο στην κοινότητα. Δε γνωρίζει ακόμα ότι είναι ξεχωριστός. Ο ρόλος που θα αναλάβει θα τον κάνει να αναθεωρήσει τα πάντα και θα κληθεί να δράσει ρισκάροντας τη ζωή του.