Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κοσμοδρόμιο ( ή πώς ένα βιβλίο σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πόσα λίγα ξέρεις για τον κόσμο γύρω σου)

Λίγο μετά το τέλος των μαθημάτων συναντηθήκαμε σήμερα στη βιβλιοθήκη του σχολείου να συζητήσουμε για το βιβλίο της Ελένης Κατσαμά "Κοσμοδρόμιο". Το βιβλίο τα είχαμε ξαναδεί με τη λέσχη ανάγνωσης του σχολείου το 2011.

Η συζήτηση αφορούσε τα θέματα των διηγημάτων του βιβλίου και τις ιστορίες που ξεχώρισαν τα παιδιά διαβάζοντας το. Αυτό που τα εντυπωσίασε ήταν ότι όλες οι ιστορίες δεν ήταν προϊόν μυθοπλασίας αποκλειστικά, αλλά βασίζονταν σε αληθινά γεγονότα. Ήταν αληθινές ιστορίες που μας μιλούσαν για τη ζωή συνανθρώπων μας από άλλα μέρη του πλανήτη.
 Οι περισσότεροι ξεχώρισαν το "Δειλό παιδί" μιας και έθιγε ένα σοβαρό πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας: την μοναξιά και τις απρόσωπες σχέσεις των ανθρώπων. Στο διήγημα αυτό η Μαρία και η Φαίδρα εντυπωσιάστηκαν από το ότι το αγόρι παρακολουθούσε τον ηλικιωμένο άντρα και κατέγραφε τις εντυπώσεις του και στενοχωρήθηκαν με το τέλος του διηγήματος.
Η Σέια βρήκε πολύ δυνατή και την ιστορία "Όχι εμένα", μια ιστορία ενός παιδιού στρατιώτη που πρέπει να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή προκειμένου να ενταχθεί στο στρατό. Ένα παιδί που πρέπει να ενηλικιωθεί βίαια και να εξοικειωθεί με τον θάνατο.
Ο Χάρης ξεχώρισε το "Ποιος φοβάται τον παππού" λόγω της παράξενης ιστορίας και τον "Άχιμ" , την ιστορία με το φίδι μιας και διαπραγματεύεται μεταφορικά τις ανθρώπινες σχέσεις.
Η Ζινέτ βρήκε πολύ συγκινητική την ιστορία της "Ρίγιο και του Μασούτζι", την ιστορία δυο παιδιών που ζουν σε μια πόλη – νεκροταφείο ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ η Κοκώνα αν και δεν ξετρελάθηκε με το βιβλίο ξεχώρισε το "Χρυσόψαρο" και την ιστορία των παιδιών που ζουν στους υπονόμους.
Η Φαίδρα πάλι με τη Σεία μας μίλησαν για την ιστορία του "Αχιμ", όπου ένα φίδι ξεδιπλώνει τη θετική του πλευρά και σώζει ένα αγόρι. Εκεί σταθήκαμε και στο θέμα του πόσο φοβόμαστε τα φίδια και πόσο διαφορετικά μας τα εμφανίζει η συγγραφέας εδώ.
Η Νικολέτα μας είπε ότι "Οι πειρατές της Σομαλίας" ήταν η δική της αγαπημένη ιστορία μιας και της θύμισε και την πρόσφατη ταινία του Τομ Χάνκς, Κάπτεν Φίλιπς, και βασίζονταν και τα δυο σε αληθινές ιστορίες.
Η Μαρία και η Ευαγγελία μας μίλησαν για την ιστορία  Με τα μάτια του Ντάνι: πόσο θύμωσαν με την ιστορία του ενδοσχολικού εκφοβισμού και πόσο θαύμασαν την κοπέλα που αντέδρασε δυναμικά τελικά.
Ο Μιχάλης πάλι ως γνήσιος ποδοσφαιριστής διάλεξε το  "Για το πρωτάθλημα" , που του άρεσε και για το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και για το θέμα που αναφερόταν στους μετανάστες που ζουν στη Γαλλία.
Η Θάλεια πάλι, αν και το βιβλίο δεν ανήκε στο χώρο των ενδιαφερόντων της, βρήκε πολύ ωραίες τις ιστορίες και τελειώνοντας το βιβλίο σκέφτηκε και συνειδητοποίησε ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει στον κόσμο. Το βιβλίο αυτό άνοιξε ένα παράθυρο σε θέματα που δεν γνώριζε.

Τελειώνοντας τη συζήτηση μας αναφερθήκαμε στο εξώφυλλο του βιβλίου : ένα αγόρι που φοράει μια μάσκα λύκου. Μια μεταφορά για το τι κρύβει ο καθένας μέσα του – και πολύ περισσότερο οι νέοι άνθρωποι, που πολλές φορές κρύβουν την αλήθεια τους πίσω από μια μάσκα. Τα λόγια που υπάρχουν στο εξώφυλλο και είναι παρμένα από ένα από τα διηγήματα , από το ομώνυμο του τίτλου Κοσμοδρόμιο, μας δείχνουν πόσο η συγγραφέας θέλει να φτάσουν μακριά οι ιστορίες της. Ίσως γι αυτό διαλέγει και ως τίτλο το Κοσμοδρόμιο, ένα μέρος από οπού φεύγουν διαστημόπλοια.
Η βαθμολογία του βιβλίου : 8, 5!



Δεν υπάρχουν σχόλια: