Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Καν’ Το Όπως ο Μπέκαμ


Ολοκληρώνοντας την ανάλυση των σχετικών  κειμένων με το ποδόσφαιρο-Η τρίπλα των ονείρων και η Εσχάτη των ποινών-παρακολουθήσαμε την ταινία «Κάν΄το όπως ο Μπέκαμ».Στο τέλος ,συζητήσαμε και τα παιδιά έκαναν τις παρατηρήσεις τους συγκρίνοντας   πολιτισμούς, αντιλήψεις  και βγάζοντας συμπεράσματα για το άθλημα του ποδοσφαίρου  και τη δυναμική που ασκεί αυτό στις μάζες.
Οι μαθητές απόλαυσαν την ταινία, στην οποία η πρωταγωνίστρια θαυμάζει τον Άγγλο ποδοσφαιριστή David Beckam  και βαδίζει στα βήματά του έχοντας μεγάλο ταλέντο στο άθλημα. Η ίδια κατάγεται από την Ινδία, όπου οι γυναίκες δεν έχουν τέτοια ενδιαφέροντα. Έτσι η δραστηριότητά της αυτή καταδικάζεται από τους γονείς της. Η πρωταγωνίστρια όμως εντάσσεται σε μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου και κερδίζει μια υποτροφία σε αθλητική σχολή της Αμερικής. Τελικά οι γονείς της θα υποχωρήσουν και ξεπερνώντας τις ηθικές και τις κοινωνικές  αντιλήψεις του λαού τους θα την αφήσουν να κάνει το όνειρό της.

  Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από  την αγάπη της  κοπέλας για το ποδόσφαιρο, την επιμονή της  και τη θέλησή της να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Εντύπωση τους έκανε ο συντηρητικός τρόπος ζωής των Ινδών , τα ήθη και τα έθιμα τους, η υπερβολική αυστηρότητα της οικογένειας και η επιθυμία τους να σπουδάσει η κόρη τους.
Παρατήρησαν τη δυνατή  θρησκευτική πίστη  και την επιμονή της μάνας να ασχολούνται τα κορίτσια με την προετοιμασία ινδικών φαγητών και τη  συμμετοχή  τους σε παραδοσιακά έθιμα του γάμου .Τους φάνηκε ενδιαφέρουσα η επιθυμία της μάνας να συνεχίσουν  τα κορίτσια  τον πολιτισμό τους. Δεν τους άρεσε  η θέση της γυναίκας σε μια τέτοια σύγχρονη οικογένεια, όπως επίσης και οι  προκαταλήψεις για τις ικανότητες των γυναικών .

Βέβαια δεν παρέλειψαν να πουν ότι στο τέλος ,όπως πάντα συμβαίνει, η τελική απόφαση των γονέων της είχε σαν στόχο την ευτυχία της κόρης τους.
Κλείνοντας δήλωσαν ότι η ταινία  τους άφησε ευχάριστα συναισθήματα. Το χιούμορ και η ωραία μουσική  ήταν επίσης στα θετικά της.
Φύγανε με ένα  ερώτημα : «Ποια να  είναι άραγε  η συνέχεια της ταινίας; Πέτυχε το όνειρό της η ηρωίδα;»    
Για την κριτική της ταινίας  εργάστηκαν  μαθητές του Β2 ΚΑΙ Β3.
Βάσω Καλύβα, ΠΕ02





Δεν υπάρχουν σχόλια: