Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

"Αν κάποιος σκέφτεται διαφορετικά από εσένα, δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτεται", "Το παιχνίδι της μίμησης"


Η ταινία 'the imitation game' αφορά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Μου άρεσε πολύ διότι περνάει πολλά διαχρονικά μηνύματα.
   Πρώτον, το γεγονός οτι ο Τουρινγκ συνέχισε να αγαπάει τον παιδικό του έρωτα Κρίστοφερ -  είναι ένα παράδειγμα για την αληθινή αγάπη. Δεύτερον, η φράση 'άνθρωποι που δεν φαντάζεσαι, τεινουν να κάνουν πράγματα που δεν μπορείς να φανταστείς' μας περνάει πολλά μηνύματα. Δεν πρέπει να υποτιμάμε κανέναν, λόγω του εσωστρεφή του χαρακτήρα ή της εμφάνισης του. Αυτοί που δεν περιμένουμε, μπορούν στο μέλλον να κάνουν κάτι καινοτόμο και αξιοσημείωτο.
Επίσης ο Άλαν υποστηρίζει ότι η βία δίνει ικανοποίηση. Ακόμη και σήμερα κάποια άτομα χαίρονται όταν ασκούν βία,  διότι τους κάνει να νιώθουν δυνατοί και ανίκητοι.
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι μερικές φορές στη ζωή πρέπει να θυσιάζουμε πράγματα για να πετύχουμε κάτι άλλο. Έτσι στην ταινία η ομάδα του Τουρινγκ έπρεπε να κρύψει την αλήθεια ότι λύσανε το αίνιγμα και να δράσουν διπλωματικα θυσιάζοντας πολεμιστές, ώστε να νικήσουν τον πόλεμο.
Επίσης ένα έμμεσο μήνυμα στην ταινία είναι ότι ένας ομοφυλόφιλος μπορεί να παντρευτεί και να ζήσει με κάποιον που δεν είναι ομοφυλόφιλος καλύτερα από τα κανονικά ζευγάρια. Φτάνει να υπάρχει αγάπη και σεβασμός.
 Στην συνομιλία του με τον ντετέκτιβ, ο Άλαν ισχυρίζεται ότι αν κάποιος σκέφτεται διαφορετικά από εσένα, δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτεται. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, αυτό είναι που μας κάνει διαφορετικους, αυτό που κάνει την ζωή πλούσια.
Τέλος, ο Άλαν Τουρινγκ διάλεξε να μείνει κλεισμένος στο σπίτι του για πάντα και να παίρνει φάρμακα για την θεραπεία της σεξουαλικής του προτίμησης, αντί να μπει φυλακή για 2 χρόνια. Αυτό τονίζει το πάθος που είχε για την δουλεία του και το πόσο δεμένος ήταν με την μηχανή του, τον Κρίστοφερ.

Ραιφέ Κοτζαογλάν, Γ2




Σήμερα στην κινηματογραφική λέσχη είδαμε μία ταινία η οποία είχε ως θέμα το πως κατάφερε μία ομάδα πολύ έξυπνων ανθρώπων, με αρχηγό ένα άνθρωπο, τον Άλαν Τούρινγκ -  ο οποίος στην παιδική του ηλικία αλλά ακόμα και κατά την διάρκεια της έρευνας είχε βιώσει τον ρατσισμό επειδή ήταν διαφορετικός απο τους άλλους (πολύ έξυπνος) αλλά και επειδή ήταν ομοφυλόφιλος – να λύσει ένα γρίφο. Αυτή η ομάδα ανθρώπων, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και μία γυναίκα - πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη να δουλεύει μια γυναίκα με άντρες -  κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα αποκρυπτογράφησης μηνυμάτων των Ναζί.

Στέργος Ζαμάγιας, Γ1


Ο πρωταγωνιστής της ταινίας θέτει μια ερώτηση που με έκανε να σκεφτώ μια άλλη ερώτηση. Τι θα συμβεί αν πάρεις τις αναμνήσεις ενός ανθρώπου και τις βάλεις σε ένα ρομπότ και και μάθει πώς να έχει αισθήματα, θα συνεχίσει να είναι ρομπότ ή θα γίνει ένας κανονικός άνθρωπος.
Βασίλης Παπαγεωργίου, Γ4



Δεν υπάρχουν σχόλια: