Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Για δες, άνθρωπος είμαι κι εγώ, Όχι, δεν είμαι «ξένος»!

Η 3η ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ Γυμνασίου έχει ως θέμα της το ρατσισμό. Με το Γ5 αφιερώσαμε πολύ χρόνο στην ενότητα και ασχοληθήκαμε με όλες τις πτυχές του προβλήματος. Αφού έγινε μια γενική εισαγωγή, ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες και ανατέθηκαν εργασίες. Τα παιδιά έφτιαξαν κολάζ , βίντεο, έγραψαν κείμενα και δύο μαθήτριες, η Αφροδίτη και η Μουαζέζ,  δημιούργησαν μια ιστοσελίδα, όπου τα κορίτσια κατέγραψαν τις πληροφορίες που βρήκαν για το θέμα καθώς και πολλά βίντεο για όλες τις μορφές και τα είδη του ρατσισμού. Στην ιστοσελίδα αυτή ανέβασαν και τις εργασίες και των συμμαθητών τους, ανάμεσα στις οποίες ήταν και τρία πολύ ωραία βίντεο.
Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν κείμενα του βιβλίου,  κείμενα που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο, μια παρουσίαση για το θέμα του ρατσισμού που δημιουργήθηκε με αφορμή την 21η Μαρτίου - παγκόσμια ημέρα ενάντια στον ρατσισμό - πολλά βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο και αφορούν την ενότητα –κάποια από αυτά τα έφεραν μαθητές- καθώς και ταινίες μικρού μήκους.


 
 

   

 



Ολοκληρώνοντας την ενότητα ζητήθηκε από τους μαθητές να καταγράψουν δυο πράγματα:

α) να αναφέρουν αν οι ίδιοι έχουν πέσει θύματα ρατσιστικών σχολίων ή συμπεριφορών
 β) αν η όλη προσέγγιση του θέματος τους έκανε να προβληματιστούν, να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να σκεφτούν / να δράσουν/να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα.



Οι απόψεις των παιδιών είναι πολύ ενδιαφέρουσες .

Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ρατσιστές και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Όλοι έχουμε ρατσιστικές αντιλήψεις και πολλές φορές χωρίς να το καταλάβουμε γινόμαστε ρατσιστές. Υπάρχουν πολλές φορές που γίνομαι ρατσίστρια κοροϊδεύοντας το άλλο άτομο, το οποίο έχει ντυθεί κάπως περίεργα. Ξέρω ότι δεν είναι σωστό αυτό, διότι και μένα την ίδια μπορεί κάποιος να με κοροϊδέψει .Το κάνω όμως χωρίς να το καταλάβω. Και το συνειδητοποίησα όταν κορόιδεψαν εμένα. Τότε κατάλαβα πόσο άσχημα μπορεί να νιώσει και αυτός που κοροϊδεύω εγώ.


Είχα και γω κάποιες ρατσιστικές προκαταλήψεις αλλά ολοκληρώνοντας την ενότητα, δεν έχω πια καμιά. Κι αυτό γιατί μιλήσαμε για πολλά πράγματα και πιστεύω ότι ο ρατσισμός δε βοηθάει την κοινωνία μας αλλά αντίθετα την καταστρέφει και μας οδηγεί εδώ που μας οδήγησε.


Από μικρό παιδί πάντα αγαπούσα όλους τους ανθρώπους . Ποτέ δεν ξεχώριζα  τους ανθρώπους λόγω εθνικότητας , λόγω κοινωνικής θέσης  ή λόγω φύλου. Αν είναι μετανάστης, αλλοδαπός ή πρόσφυγας. Αντίθετα, πάντα ήθελα να τους βοηθήσω , γιατί στενοχωριόμουν για τη δύσκολη ζωή που περνούσαν. Όταν στο σχολείο κάναμε την ενότητα του ρατσισμού , μάθαμε πολλά πράγματα. Ότι δεν είναι σωστό να ξεχωρίζουμε τους άλλους ανθρώπους και πρέπει να αποδεχόμαστε το διαφορετικό από εμάς.


Δε φέρθηκα ποτέ ρατσιστικά και αυτή ενότητα μου έδειξε πόσο σκληρός είναι ο κόσμος. Ο ρατσισμός δε χρειάζεται να υπάρχει στην κοινωνία μας.


Εγώ είμαι ρατσιστής μόνο με τους ρατσιστές.


Τελειώνοντας την ενότητα της Γλώσσας που μιλάει για το ρατσισμό, πιστεύω ότι δεν έχω αλλάξει. Πάντα ήμουν λίγο ρατσίστρια χωρίς να το θέλω. Για παράδειγμα δε θέλω να κάνω παρέα με τα φτωχά η τα άσχημα παιδιά ή μερικές φορές φέρομαι ρατσιστικά σε άλλες εθνικότητες. Δεν το κάνω επίτηδες. Απλώς έτσι μου βγαίνει. Και κάθε φορά που σκέφτομαι έτσι, προσπαθώ να αλλάξω τη συμπεριφορά μου και να υιοθετήσω μια λιγότερο ρατσιστική συμπεριφορά.


Δεν υπήρξα ποτέ ρατσίστρια και δεν είχα ποτέ ρατσιστικές αντιλήψεις. Πιστεύω ότι στην εποχή που ζούμε δε θα έπρεπε να υπάρχει ρατσισμός. Κατά τη γνώμη μου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχει σημασία αν είσαι μουσουλμάνος, ομοφυλόφιλος .. Σημασία έχει να είσαι σωστός απέναντι στους άλλους και να είσαι καλός άνθρωπος.


Στην οικογένεια μου όλοι είναι ρατσιστές , οπότε συχνά επηρεάζομαι από τις αντιλήψεις τους. Δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν  και να αλλάξουν νοοτροπία, αφού έτσι μεγάλωσαν. Κάνοντας αυτή την ενότητα προσπάθησα και ακόμη προσπαθώ να ξεκαθαρίσω αν είμαι ρατσίστρια ή  όχι. Επηρεάζομαι αρκετά από την οικογένεια μου, αλλά σιγά σιγά προσπαθώ να αποδεχτώ όλους τους καινούριους ανθρώπους που γνωρίζω χωρίς να τους κρίνω από το χρώμα, τη φυλή ή τη θρησκεία , αλλά από το χαρακτήρα τους. Με τα μαθήματα που κάναμε κατάλαβα πως ορισμένοι άνθρωποι αξίζουν τη φιλία μας. Ο ρατσισμός φυσικά και έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία αφού δεν αποδέχονται άνθρωποι , ανθρώπους. Προσπαθώ να αλλάξω τρόπο σκέψης και στην οικογένεια μου-πράγμα πολύ δύσκολο.


Εγώ και η οικογένεια μου δεν είμαστε ρατσιστές , γιατί πάντα μπαίνουμε στη θέση του άλλου και βλέπουμε πως θα ένιωθε. Και τώρα που κάναμε για το ρατσισμό έμαθα κάτι καινούριο: ο ρατσισμός δεν είναι συμβατός με την κοινωνία.

Παλιά πίστευα πως δεν ήμουν ρατσίστρια. Έπειτα όμως από αυτό το κεφάλαιο , κατάλαβα ότι όλοι μας έχουμε υπάρξει είτε ασυνείδητα είτε συνειδητά ρατσιστές. Δεν είναι ότι έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους γύρω μου, αλλά κατάλαβα ότι καμιά φορά με τις πράξεις μου ασυνείδητα έχω υπάρξει ρατσίστρια. Έπειτα από αυτό το κεφάλαιο προσέχω περισσότερο πως φέρομαι και τι λέω.


Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ήταν ή εξακολουθούν να είναι ρατσιστές. Προσωπικά εγώ είχα κάποιες ρατσιστικές αντιλήψεις προς τους μετανάστες αλλά με τα βίντεο που είδαμε και τις συζητήσεις που κάναμε άλλαξα γνώμη και έμαθα πόσο κόπο έκαναν για αν σωθούν από τον πόλεμο στη χώρα τους και ότι πρέπει να είμαστε φιλόξενοι απέναντι τους.


Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είμαι ρατσιστής. Ο ρατσισμός είναι κάτι που δεν ωφελεί την κοινωνία. Μέσα από τα μαθήματα που κάναμε, κατάλαβα πως ο ρατσισμός έχει καταστρεπτικές συνέπειες , αφού σίγουρα το άτομο που δέχεται ρατσισμό θα αντιδράσει άσχημα , επειδή δέχεται καταπίεση.


Στην αρχή της χρονιάς έμαθα ότι η αγαπημένη μου ηθοποιός που υποστήριζα εδώ και μήνες, ήταν ομοφυλόφιλη. Αυτό με σόκαρε κι άρχισα να αλλάζω τη γνώμη μου γι αυτή τις επόμενες ημέρες. Εκεί συνειδητοποίησα ότι ήμουν ρατσίστρια ή ότι απλώς καλλιεργούσα ρατσιστικές ιδέες μέσα μου. Νομίζω ότι κατάφερα να αλλάξω γιατί και οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν καμιά διαφορά από τους υπόλοιπους στην κοινωνία. Απλώς είναι μια ταμπέλα της κοινωνίας.


Κάνοντας αυτά τα μαθήματα διαπίστωσα ότι δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές .Είδαμε πολλά βίντεο και διαβάσαμε κείμενα και παρόλο που δεν ήμουν γενικώς πολύ ρατσίστρια , ίσως κάποιες φορές να μην το καταλάβαινα και να γινόμουν. Τώρα συνειδητοποίησα πως πρέπει αν προσέχω περισσότερο . Ο ρατσισμός δεν ωφελεί την κοινωνία και πρέπει να σταματήσει παγκοσμίως.


Ήμουν ρατσίστρια , επειδή είχα επηρεαστεί από την οικογένεια μου, αλλά τώρα δεν είμαι πια, γιατί ήμουν και γω θύμα ρατσισμού και κατάλαβα πόσο άσχημο είναι. Πιστεύω ότι δεν πρέπει αν είμαστε ρατσιστές επειδή όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και παντού υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι.


Πιστεύω ότι η πρόταση δεν είμαι ρατσιστής είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Όλοι μέσα μας κρίνουμε το διαφορετικό , όλοι χωρίζουμε τους ανθρώπους, όλοι κάνουμε αρνητικές σκέψεις για το διαφορετικό . Ο ρατσισμός δεν θα σταματήσει.


Εγώ δεν ήμουν ποτέ ρατσιστής .Σκέφτηκα ότι αν ήμουν εγώ στη θέση του άλλου ανθρώπου δε θα ήταν ωραίο, οπότε γιατί να το κάνω αυτό;

Εγώ δεν ήμουν ποτέ ρατσίστρια ούτε και θα είμαι. Ανεξάρτητα από το φύλο, την κοινωνική θέση, τη χώρα κτλ. , όλοι οι άνθρωποι είμαστε όμοιοι. Απλώς έχουμε διαφορετικά έθιμα, συνήθειες και αντιλήψεις και αυτό πιστεύω ότι πρέπει αν είναι αποδεκτό από όλους. Όλοι πρέπει να υπολογίζουμε και να εκτιμάμε τον συνάνθρωπο μας , όποιος κι αν είναι αυτός.


Στο Δημοτικό αλλά και στην αρχή του Γυμνασίου δεν ήμουν ακριβώς ρατσιστής, αλλά δεν μου άρεσαν κάποιοι συγκεκριμένοι αλλοδαποί. Έχω αρχίσει να αλλάζω γνώμη για το ρατσισμό γιατί κατάλαβα τι σημαίνει να ασκείς σε κάποιον ρατσισμό.




ΜΗ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ «ΞΕΝΟ»!


Επειδή άλλη μάνα με γέννησε

και σ' άλλη γλώσσα άκουσες εσύ

τα όμορφα παιδικά σου παραμύθια...

μη με φωνάζεις «ξένο»

το ψωμί σου δε διαφέρει απ' το δικό μου

το χέρι σου είναι όμοιο με το δικό μου,

σαν τη φωτιά καίει

και η δική μου φωτιά.

Γιατί λοιπόν με φωνάζεις «ξένο»;

Επειδή σ' άλλους δρόμους βρέθηκα

και σ άλλο λαό γεννήθηκα

και άλλες θάλασσες γνώρισα

και απ'; αλλού σάλπαρα;

Αλλά το ίδιο άγχος κρύβουμε κι οι δυο

η ίδια εξάντληση

στην πλάτη μας βαραίνει,

αυτή που συντρίβει το κάθε θνητό

μέσ' απ' του χρόνου τα σκοτάδια

από τότε που σύνορα δεν είχαν τεθεί

κι ανάμεσά μας ακόμη δεν είχαν φθάσει

όσοι διχάζουν

και σκοτώνουν το φτωχό,

αυτοί που κλέβουν

και μοιράζουν ψέμματα,

αυτοί που εμπορεύονται κι εμάς

και θάβουν αδίστακτα τα όνειρά μας

όσοι εφεύραν αυτή τη λέξη

τη σκληρή: «ξένος».

λέξη παγωμένη και γεμάτη θλίψη

που θυμίζει αλησμοσύνη κι εξορία.


Αν θέλεις το καλό μου να είσαι καλός

σταμάτα τώρα να με φωνάζεις «ξένο»

αν θέλεις, κοίταξέ με στα μάτια,

πιο πέρα απ' το μίσος

ας φθάσει η ματιά σου,

ας ξεπεράσει φόβο, εγωισμό.

Για δες, άνθρωπος είμαι κι εγώ

Όχι, δεν είμαι «ξένος»!


΄Αγνωστος Μετανάστης    
(από το ιστολόγιο του 8ου Γυμνασίου Περιστερίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: