Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Καλώς ήρθες..( Welcome, 2009)


Η ταινία που είδαμε στην Κινηματογραφική λέσχη , είχε τον ειρωνικό τίτλο Welcome. Έχει να κάνει με ένα παιδί 17 ετών, τον Μπιλάλ, που είναι από τον Ιράκ. Η κοπέλα του μένει στην Αγγλία μαζί με την οικογένεια της και εκείνος αποφασίζει να πάει να τη βρει. Έχει ως σχέδιο να γίνει ποδοσφαιριστής στη Μάντσεστερ , εκεί που παίζει και το είδωλο του ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Έτσι λοιπόν ξεκινάει το ταξίδι του για την Αγγλία, αλλά, επειδή είναι παράνομος μετανάστης δεν του επιτρέπουν να περάσει και εγκλωβίζεται στη Γαλλία.
Η ταινία αρχίζει να ρέει από τη στιγμή που ο Μπιλάλ πάει σε μια δημόσια πισίνα και ζητά από έναν προπονητή να του μάθει κολύμπι. Το σχέδιο του είναι να περάσει κολυμπώντας  το κανάλι της Μάγχης, που χωρίζει την Αγγλία από τη Γαλλία. Ο προπονητής καταλαβαίνει τις διαθέσεις του και τον βοηθάει. Για να κατανοήσει το πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα του του δανείζει μια ειδική στολή για να μην τον ενοχλεί η θερμοκρασία της θάλασσας και του αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι περάσει κολυμπώντας το κανάλι.
Ο Μπιλάλ στη δεύτερη προσπάθεια του να περάσει στην Αγγλία πνίγεται, αν και είχε πλησιάσει πολύ κοντά στις ακτές.
Καταλήγοντας, η ταινία είχε τον ειρωνικό τίτλο Welcome , επειδή λέγεται Καλώς ήρθες , ενώ στην Γαλλία απαγορευόταν να βοηθάς αυτούς τους ανθρώπους. Η ταινία θίγει θέματα όπως ο ρατσισμός, η δύναμη της αγάπης και το πείσμα να καταφέρεις ό,τι θες.Η ταινία ήταν πολύ ωραία και μας άγγιξε.
Θεοδώρα Μαρίνοβα, Γ3 




Η ταινία βασίζεται σε ένα πλήθος αντιθέσεων που στόχο έχουν να συγκινήσουν το ακροατή αλλά και να τον βάλουν σε σκέψη. Ο έντιμος προπονητής, ο ξενόφοβος γείτονας, ο πλούτος της Δύσης (το σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια) σε αντίθεση με την ουρά των μεταναστών στο συσσίτιο , η νεανική αγάπη απέναντι στο βόλεμα των ενήλικων, η διαφορά ανάμεσα στις κουλτούρες. Ο νόμος για τη βοήθεια σε παράνομους μετανάστες που οδηγεί τους Γάλλους σε πενταετή φυλάκιση(!) έχει ισχύ έως και σήμερα.Στόχος του σκηνοθέτη είναι να καταδείξει το αληθινό προβλημα της παράνομης μετανάστευσης καθώς και τον άθλιο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων χωρίς διδακτισμό και εύκολη συγκίνηση. Μια ταινία που μας αφορά όλους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: