Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ακροβάτες του χρόνου, Πολυχρόνης Κουτσάκης

Το 2014 διάβασα για πρώτη φορά το βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Ακροβάτες του χρόνου». Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει το 2005 από τις εκδόσεις Μίνωας και το ανακάλυψα μόνο όταν γνώρισα τον ίδιο τον συγγραφέα που ήρθε προσκεκλημένος του σχολείου μας για το εφηβικό του μυθιστόρημα «Καιρός για ήρωες». Το διάβασα μονορούφι και συνειδητοποίησα ότι πρώτος ο Πολυχρόνης σκέφτηκε να ταξιδέψει τους λογοτεχνικούς τους ήρωες στο χρόνο και να βάλει στο δρόμο τους διάσημα ιστορικά πρόσωπα- πολύ πριν ο Γιούνας Γιούνασον γράψει το βιβλίο «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο» και χρησιμοποιήσει το ίδιο λογοτεχνικό τέχνασμα.
Φέτος την άνοιξη το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη σε αναθεωρημένη μορφή και το διάβασα δεύτερη φορά – για να επιβεβαιώσω τα συμπεράσματα της πρώτης ανάγνωσης! Το χιούμορ του βιβλίου, οι ζωντανοί διάλογοι, ο απροσποίητος τρόπος έκφρασης των ηρώων και η παιχνιδιάρικη προσέγγιση των ιστορικών προσώπων, όπου ταίριαζε, κερδίζουν αμέσως τον αναγνώστη – ιδιαίτερα τον έφηβο, που αποτελεί και το πιο δύσκολο αναγνωστικό κοινό.
Λίγα λόγια όμως για την υπόθεση του βιβλίου.
Ο Λεωνίδας και η Αφροδίτη, ζουν στο σήμερα, είναι έφηβοι και πολύ ερωτευμένοι! Και όπως όλοι οι ερωτευμένοι έχουν τα δικά τους , μικρά και μεγάλα προβλήματα. Η Αφροδίτη τρελαίνεται να ακούει τις ιστορίες που αφορούν τη ζωή του παππού και της γιαγιάς του Λεωνίδα -(σε σημείο που τις ξέρει πια απέξω!)- αφού τη μεταφέρουν στο παρελθόν μακριά από τη δική μας εποχή, που, κατά τη γνώμη της, είναι σκοτεινή και άσχημη. Στο ρόλο του αφηγητή εναλλάσσονται ο Λεωνίδας και η Αφροδίτη, παράλληλα με την αφήγηση των δικών τους ιστοριών, που αφορούν κυρίως τη σχέση τους με τους γονείς τους, αλλά και τη δική τους προσωπική σχέση.
Πίσω στο 1933 ο Λεώ και η Ειρήνη είναι δυο έφηβοι που κουβαλούν από ένα φοβερό μυστικό ο καθένας –θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο! Ο Λεωνίδας κατάγεται από την πάμπλουτη οικογένεια των Στρατάκηδων, ζει στην Αθήνα και ο κολλητός του φίλος είναι ο Φανούρης, ένας ΧXL τύπος με αδυναμία στο καλό φαγητό. Οι δυο τους ξεκινούν ένα ταξίδι για να ζήσουν τη μεγάλη περιπέτεια. Το ταξίδι τους έχει ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη - εκεί θα γίνει η πρώτη γνωριμία του νεαρού Λεωνίδα με την όμορφη Ειρήνη – που έχει καταφύγει στην πόλη για να γλιτώσει από το γάμο που της επιβάλλουν οι πάμφτωχοι γονείς της. Η συνάντηση αυτή όμως δεν θα έχει ευτυχές αποτέλεσμα , παρά τον κεραυνοβόλο έρωτα που νιώθουν. Στη Θεσσαλονίκη οι δύο ήρωες θα ανακαλύψουν τις σούπερ δυνάμεις που κατέχουν και θα πορευτούν παράλληλους δρόμους μέχρι να συναντηθούν ξανά και να μείνουν μαζί για πάντα. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δημιουργήσουν μαζί ένα πολύ μεγαλύτερο μυστικό: πίσω από τις σημαντικότερες στιγμές που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα βρίσκονται, όλοι κι όλοι, δύο άνθρωποι και αυτή είναι η ιστορία τους.
Η Ειρήνη θα φύγει από τη Θεσσαλονίκη, θα συναντήσει τους ιδρυτές του μαγικού τσίρκου Σκοτ και θα εργαστεί γι αυτούς. Οι δημιουργοί του Σούπερμαν, Τζο Σούστερ και Τζέρι Σίγκελ, θα εμπνευστούν τον ήρωα τους, όταν ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν μάρτυρες των μυστηριωδών δυνάμεων των δύο ηρώων μας. Ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Πάμπλο Πικάσο , ο Ανρί Ματίς, ο διάσημος ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, ο παρ’ ολίγον δολοφόνος του Χίτλερ Γκέοργκ Έσλερ, ο «άγγελος του θανάτου» Τζόζεφ Μένγκελε, η Άγκαθα Κρίστι, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ντίνος Δημόπουλος είναι μερικοί από τα διάσημα πρόσωπα που θα συναντήσουν ο Λεωνίδας και η Ειρήνη στη ζωή τους.
Ο αισιόδοξος τόνος του βιβλίου, ακόμη κι όταν περιγράφονται σκοτεινές ιστορίες , παρασύρει τον αναγνώστη και καθιστά απολαυστική την ανάγνωση. Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης έχει ένα ιδιαίτερο στυλ στην αφήγηση του που είναι αυτό που κάνει ξεχωριστά τα βιβλία του: γράφει ρεαλιστικά. Οι ήρωες του εκφράζονται με φυσικότητα και είναι κανονικοί άνθρωποι. Δεν προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλο, ενώ συχνά αναφέρεται σε αγαπημένες του ταινίες και σε σκηνές από αυτές.
Οι ακροβάτες του χρόνου θα σας ταξιδέψουν στον 20ο αιώνα και σας κρατούν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για το τέλος! Ανακαλύψτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια: