Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί, Sun-mi Hwang

Οι περιπέτειες της ζωής της Μαλλιαρούλας, μιας ζωηρής σκυλίτσας, μαύρης και τριχωτής, που ανήκει στην οικογένεια του παππού Στριγκλιά, αποτελούν το θέμα του νέου βιβλίου της Sun-mi Hwang.Η Κορεάτισσα Sun-mi Hwang γράφει ένα παραμύθι, μια αλληγορία για το ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης, ακολουθώντας τα βήματα του προηγούμενου βιβλίου της, της ¨Κότας που ονειρευόταν να πετάξει».
Η Μαλλιαρούλα, γεννιέται στο σπίτι του παππού και γνωρίζει νωρίς την απώλεια, αφού χάνει νωρίς το πρώτο της αδερφάκι και στη συνέχεια αναγκάζεται να αποχωριστεί την αγαπημένη της μητέρα και τα υπόλοιπα αδέρφια της. Το ιδιαίτερο τρίχωμα της Μαλλιαρούλας είναι αυτό που θα οδηγήσει το αφεντικό της στην απόφαση να μην την πουλήσει , αλλά να την κρατήσει κοντά του. Φίλοι και συνοδοιπόροι στη ζωή της είναι αρχικά η αντιπαθητική, κουτσομπόλα γάτα της γειτόνισσας και αργότερα μια υπερκινητική και φαντασμένη κότα , που θα φέρει στο κτήμα η αδερφή του παππού Στριγκλιά.
Η Μαλλιαρούλα είναι μια σκυλίτσα με τόλμη , που ζει μια περιπετειώδη-για τα σκυλίσια δεδομένα! –ζωή. Από νωρίς θα φεύγει από το αγρόκτημα και θα περιπλανιέται τη γύρω περιοχή στην προσπάθεια της να γνωρίσει τον κόσμο. Σε μια από αυτές τις βόλτες της θα τα βάλει με μια ολόκληρη αγέλη εχθρικών σκύλων και θα γνωρίσει το λευκό μεγάλο σκύλο, που θα αποτελέσει τον πρώτο έρωτα της ζωής της. Ακολουθεί η εγκυμοσύνη της και το βίωμα της μητρότητας, αλλά και το επώδυνο αίσθημα του αποχωρισμού από τα μωρά της. Παράλληλα με τις δικές της περιπέτειες η συγγραφέας αναφέρεται στη ζωή του ιδιοκτήτη της και στη σχέση που χτίζεται ανάμεσα στη Μαλλιαρούλα και σε αυτόν μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής της.
Η συγγραφέας στήνει έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα-παρόλο που αυτός είναι ο χαρακτήρας ενός ζώου – εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στην εσωτερική ζωή , τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Η Μαλλιαρούλα είναι τολμηρή, θέλει να ζήσει την περιπέτεια, να περιπλανηθεί , να γνωρίσει τη ζωή έξω από το κτήμα και δεν τη φοβίζουν οι δυσκολίες ή οι αντιξοότητες που θα αντιμετωπίσει. Είναι θαρραλέα και, αν και μικρόσωμη, τολμά να τα βάλει πρώτα με την εχθρική αγέλη και στη συνέχεια με τον κλέφτη σκύλων , που της στέρησε την οικογένεια της. Χτίζει φιλικές σχέσεις με την γάτα , που αρχικά θεωρεί αντιπαθητική και γλωσσοκοπάνα, θυμώνει ενίοτε με την, ακατανόητη γι αυτήν, στάση του παππού απέναντι στα παιδιά της- το περιστατικό πώλησης του μωρού της είναι ένα πολύ συγκινητικό σημείο του βιβλίου- και στενοχωριέται όταν εκείνος αρρωσταίνει και η Μαλλιαρούλα συνειδητοποιεί ότι μπορεί να τον χάσει κι εκείνον από τη ζωή της, ενώ αισθάνεται και περηφάνια ως γονιός όταν μαθαίνει πως ένα από τα παιδιά της έχει μια σημαντική ζωή –είναι σκύλος οδηγός ενός τυφλού μουσικού.
Το αλληγορικό αυτό βιβλίο καταφέρνει να μιλήσει με απλή γλώσσα στον αναγνώστη για την ανθρώπινη ζωή – για το πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή, για την έντονη ζωή της νεότητας, το βίωμα της μητρότητας, της δημιουργίας οικογένειας, τη φιλία αλλά και τη θλίψη του αποχωρισμού και το συναίσθημα της απώλειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συγγραφέας επιλέγει ως πρωταγωνιστή του βιβλίου της ένα σκύλο, το ζώο που κατεξοχήν δένεται με τους ανθρώπους και αναπτύσσει συναισθήματα πίστης και αφοσίωσης προς αυτούς. Κέντρο αναφοράς της Μαλλιαρούλας σε όλο το βιβλίο είναι ο παππούς Στριγκλιάς και η στάση του απέναντι της – όσο κι αν πολλές φορές δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τα κίνητρα και τις αιτίες της συμπεριφοράς του. Και η σχέση αυτή φτάνει ως το τέλος με το πολύ συγκινητικό κλείσιμο του βιβλίου.
Η Sun-mi Hwang καταφέρνει να συγκινήσει τον αναγνώστη μέσα από την κατά τα άλλα απλή αυτή ιστορία. Να αγγίξει την ψυχή και το συναίσθημα του θυμίζοντας του ότι το ταξίδι της ανθρώπινης ζωής μπορεί να γίνει για τον καθένα μας μια μοναδική εμπειρία –αρκεί να το θελήσουμε!
(αναδημοσίευση από το Μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: