Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Οι υπόλοιποι απλώς ζούμε εδώ, Ness Patrick

Ο δεκαεπτάχρονος Μάικ, η αδερφή του Μελίντα και η παρέα τους- ο Τζάρεντ και η Χέννα- είναι στην τελευταία χρονιά του λυκείου και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, μακριά από τις οικογένειες τους. Η πόλη τους, που βρίσκεται κάπου κοντά στην Ουάσιγκτον, είναι μικρή, άσημη και άγνωστη στους πολλούς . Τη μονότονη ζωή της παρέας αυτών των εφήβων διακόπτουν παράξενα και ιδιαίτερα γεγονότα-, που λαμβάνουν χώρα σε μια παράλληλη , φανταστική ιστορία. Οι Αθάνατοι, απειλούν να καταστρέψουν την πόλη τους και δυναμιτίζουν την ηρεμία της με ποικίλους τρόπους. Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα παιδιών, τα Ίντι παιδιά, που τους αντιμάχονται. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν σχέση με τους συμμαθητές τους, γιατί έχουν δημιουργήσει δικές τους φυλές, έχουν περίεργα ονόματα και οι σχέσεις τους με τους Αθανάτους είναι ιδιόμορφες- άλλοτε πολεμούν κι άλλοτε ερωτεύονται. Τελικός στόχος τους, όμως, είναι να εμποδίσουν τις επιθέσεις των Αθανάτων στον κόσμο των ανθρώπων.
Ο Μάικ υποφέρει από ΙΨΔ, δηλαδή από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Το μυαλό του «κολλάει» σε συγκεκριμένα πράγματα και τα κάνει πολλές φορές μέχρι που να θεωρήσει ότι έγιναν με το σωστό τρόπο( π.χ πλένει διαρκώς τα χέρια του σε σημείο που τα ματώνει και τους δημιουργεί πληγές). Ο Μάικ έχει επισκεφτεί ψυχίατρο για να μπορέσει να ελέγξει αυτό το πρόβλημα- και μάλιστα αυτό έχει συμβεί μια φορά παλιότερα και συμβαίνει δεύτερη τώρα. Η αδερφή του, η Μελίντα, πάσχει από νευρική ανορεξία και στο παρελθόν κόντεψε να χάσει τη ζωή της. Τώρα προσπαθεί να ελέγξει την ασθένεια της και ο Μάικ τη βοηθά να κάνει σωστή διατροφή και την υποστηρίζει με κάθε τρόπο. Η μικρή τους αδερφή, η Μέρεντιθ, είναι η μόνη που είναι καλά στην υγεία της και τα δυο αδέρφια την προσέχουν ως κόρη οφθαλμού. Οι γονείς των παιδιών: η μητέρα μια καριερίστα πολιτικός που παραμελεί την οικογένεια της , αφού είναι αφιερωμένη στον πολιτικό αγώνα, και ο πατέρας ένας αποτυχημένος επαγγελματίας και νυν αλκοολικός. Οι φίλοι τους πάλι έχουν τα δικά τους προβλήματα : η Χέννα έχει χάσει τον αδερφό της στη σύγκρουση Αθανάτων και Ίντι παιδιών, ενώ ο κολλητός του Μάικ, ο Τζάρεντ, είναι ομοφυλόφιλος και κατά το ήμισυ θεός.
Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα, μια δυσδιάστατη ιστορία αυτό το βιβλίο του Πάτρικ Νες. Ιδιαίτερος ο τρόπος γραφής του (αν κάποιοι έχουν διαβάσει «Το τέρας έρχεται» του ίδιου συγγραφέα, θα καταλάβουν το λόγο). Ένα βιβλίο για ψαγμένους εφήβους, που έχουν συνηθίσει να αποκρυπτογραφούν βιβλία φαντασίας. Οι δυο ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα. Ο συγγραφέας ξεκινά κάθε κεφάλαιο του βιβλίου με την ιστορία των Ίντι παιδιών (η οποία διαφοροποιείται και μορφικά- άλλη γραμματοσειρά, άλλο χρώμα γραμμάτων) και συνεχίζει με την βασική ιστορία – την ιστορία του Μαικ και της παρέας του. Η σύγκλιση των δύο ιστοριών θα συμβεί στο τέλος του βιβλίου με ένα πολύ ευφάνταστο τρόπο.
Η παρέα αυτή των εφήβων αποτελεί ένα κλειστό σύμπαν, μια ομάδα με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ο καθένας ξεχωριστά έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, αλλά ο ένας στηρίζει τον άλλον στις δύσκολες στιγμές. Τα δυο αδέρφια συνδέονται με δυνατό δεσμό αγάπης , εξαιτίας των περίεργων οικογενειακών συνθηκών, και φροντίζουν με τρυφερότητα και στοργή τη μικρή τους αδερφή. Ο Τζάρεντ είναι κολλητός με τον Μάικ και είναι συμπαραστάτης του στις «λούπες» του, στα μικρά, καθημερινά του κολλήματα. Είναι αυτός που τον επαναφέρει και τον φροντίζει και, ενίοτε, χρησιμοποιώντας τις μαγικές του ικανότητες, τον θεραπεύει. Παράλληλα, είναι ο άνθρωπος που τον γνωρίζει καλύτερα από όλους και κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο Πάτρικ Νες ασχολείται με το ιδιόμορφο σύμπαν των εφήβων. Ανιχνεύει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις τους, φέρνει στην επιφάνεια τους φόβους και τις ανασφάλειες τους και μιλά για τα όνειρα και τις κρυφές τους επιθυμίες. Η ανάγκη των νέων να αποκολληθούν από την οικογένεια και να ξεκινήσουν την ενήλικη ζωή τους, να ερωτευτούν, να αμφιβάλλουν για όλα, να αναζητούν τα αίτια της συμπεριφοράς των άλλων, να διεκδικούν με απόλυτο τρόπο τους φίλους τους, να θέλουν να τους εμπιστεύονται οι άλλοι είναι τα θέματα που αναδεικνύονται με τη μεστή αφήγηση και το ρεαλιστικό λόγο του συγγραφέα. Οι συζητήσεις του Τζάρεντ με τον Μάικ, η συνεδρία του Μάικ με την ψυχίατρο, οι συζητήσεις των αδερφιών, Μαικ και Μελίντα, με την Μέρεντιθ καθώς και οι τελευταίες σκηνές του θυμού του Μάικ, που αισθάνεται προδομένος από τον καλύτερο του φίλο, μοιάζει να έχουν βγει από την καθημερινή ζωή ενός εφήβου.
Το βιβλίο αυτό μιλάει στην καρδιά και τη σκέψη του εφήβου και έρχεται να ακουμπήσει τους προβληματισμούς του. Και όπως λέει ο Μάικ στο τέλος «θα έρθει η επόμενη μέρα, όταν όλα αρχίσουν ξανά». Μέχρι τότε οι υπόλοιποι απλώς ζούμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: