Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Λίγα χιλιόμετρα Ιστορίας με την κ.Ευθυμίου - Συνάντηση με τους μαθητές της Β και Γ Γυμνασίου.


Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο νησί μας καλεσμένη του δήμου Κω  η κ. Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ.Ευθυμίου την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου παρουσίασε το βιβλίο της «Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία», το οποίο συνεγράφη σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο κ. Μάκη Προβατά.

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου η κυρία Ευθυμίου συναντήθηκε με μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Η πρώτη συνάντηση της έγινε με μια ομάδα μαθητών της Β και Γ Γυμνασίου από το 1ο Γυμνάσιο Κω και πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Η συνάντηση μαζί της ήταν καθορισμένη από καιρό και θα συμμετείχαν πολύ περισσότεροι μαθητές μας, αλλά ο ερχομός της κυρίας Ευθυμίου συνέπεσε με τη μετακόμιση του σχολείου μας στο ανακαινισμένο κτίριο του και αυτό μας ανάγκασε να αλλάξουμε το πρόγραμμα μας. Τελικά μόνο μια ομάδα μαθητών μας από τη Β και Γ Γυμνασίου μπόρεσε να συσταθεί και να συναντηθεί μαζί της. 


Θέμα της συνάντησης ήταν η ιστορική πορεία του ελληνικού κράτους από την Ρωμαιοκρατία έως τα νεώτερα χρόνια. Η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην ακμή και την παρακμή του Ρωμαϊκού κράτους , τη δημιουργία του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους και τη μετεξέλιξη του σε Βυζαντινή αυτοκρατορία καθώς και στη καθοριστική συμβολή των γεωγραφικών ανακαλύψεων για το νεώτερο κόσμο.
         Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο από τη συνάντηση μας. Οι περίπου δυο ώρες κύλησαν πολύ γρήγορα και οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τον κατανοητό και χειμαρρώδη λόγο της κ.Ευθυμίου, ο οποίος τους βοήθησε να προσεγγίσουν  μια δυσνόητη , γι αυτούς, ιστορική περίοδο . Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε συχνότερα τέτοιες συναντήσεις με αξιόλογους ανθρώπους και Δασκάλους, όπως η κ.Ευθυμίου. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ευθυμίου γι αυτό το σπουδαίο μάθημα Ιστορίας! Επίσης ευχαριστούμε το δήμο Κω και κυρίως την κυρία Ειρήνη Χατζηχριστοφή,αντιδήμαρχο πολιτισμού, επειδή προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά μας να γίνονται μέτοχοι των πολιτιστικών δρωμένων της Κω.


Δεν υπάρχουν σχόλια: