Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

"Γιατί;", Γ. Μαγκλής, Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία

Η διδασκαλία του διηγήματος «Γιατί;» του Γιάννη Μαγκλή  στη Β Γυμνασίου αποτέλεσε την αφορμή να ασχοληθούμε με το θέμα του πολέμου. Με τη συνάδελφο και φίλη κ.Ελένη Γεωργακά διαμορφώσαμε φύλλα εργασίας αντλώντας πληροφορίες και από το σενάριο διδασκαλίας του συναδέλφου Νίκου Χαβελέ.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, μελέτησαν διαφορετικά κείμενα, αλλά και έργα τέχνης και απάντησαν στα ερωτήματα που είχαν τεθεί. Η διδασκαλία διήρκεσε δύο ώρες. Την πρώτη ώρα οι μαθητές εργάστηκαν μέσα στην ομάδα και τη δεύτερη παρουσίασαν στην ολομέλεια τις εργασίες τους, απάντησαν στα ερωτήματα των συμμαθητών τους και ήρθαν αντιμέτωποι με τα αίτια αλλά και τις συνέπειες του πολέμου.
Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με χαρά στη διαφορετική για εκείνα διδασκαλία και δούλεψαν με προθυμία. Στο τέλος του δίωρου δήλωσαν ενθουσιασμένα από τη δραστηριότητα αυτή, γιατί, όπως είπαν, ένιωσαν ότι μέσα στην ομάδα έγιναν σεβαστές όλες οι απόψεις και κανείς δεν είπε στον άλλο πώς αυτό που υποστηρίζει δεν είναι σωστό. Επιπλέον ένιωσαν μέλη της ομάδας, άκουσαν διαφορετικές απόψεις και κατανόησαν πώς να διαμορφώνουν ένα κείμενο συνθέτοντας ποικιλία απόψεων.
Αυτό που διαπιστώσαμε και οι δύο συνάδελφοι είναι ότι οι μαθητές μας , ακόμη και οι πιο αδύναμοι, εργάζονται πολύ καλύτερα ομαδικά, όταν νιώθουν να απαγκιστρώνονται από το τυπικό πλαίσιο της  μετωπικής διδασκαλίας. Τα φύλλα εργασίας μπορείτε να τα κατεβάσετε από το Scribd. (Ευχαριστούμε την κ.Μελίνα Σιδηροπούλου για την όμορφη ιστορία που "κλέψαμε" από το βιβλίο της "Ήλιος με μουστάκια".)







6 σχόλια:

Μαρια είπε...

Μπράβο σας!

Μαρία Μιχάλη είπε...

Μπράβο σας

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστούμε πολυ

Ανώνυμος είπε...

ετχαριστούμε πολυ

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σας ευχαριστούμε όλους!

ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ είπε...

Συγχαρητήρια!🌷👏🌟