Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ: Ρωσία, Μόσχα, Νικολάι - Αναδιήγηση της ιστορίας

Καλή χρονιά αγαπημένοι μας φίλοι! Πρώτη ανάρτηση της νέας χρονιάς και ιδου οι δημιουργικές εργασίες των μαθητών του Γ5 και Γ7! Με τα παιδιά έχουμε ξεκινήσει και μελετάμε παρέα το βιβλίο της Ελένης Κατσαμά "Κοσμοδρόμιο" . Το βιβλίο το είχαμε εντάξει στη ζώνη της φιλαναγνωσίας και θα το διαβάζαμε υπό κανονικές συνθήκες στο Β Τετράμηνο. Αλλά οι ανατροπές στη διδασκαλία με την τηλεκπαίδευση μας έκαναν ξεκινήσουμε νωρίτερα τη μελέτη των διηγημάτων, τη συζήτηση των θεμάτων που αγγίζει καθένα από αυτά καθώς και τη δημιουργία πρωτότυπων εργασιών από τους μαθητές.


Το πρώτο διήγημα με το οποίο ασχοληθήκαμε είναι αυτό με τον τίτλο Νικολάι και αφορά το φαινόμενο του νεοναζισμού στη Ρωσία.

Το διήγημα μπορείτε να το διαβάσετε και εδώ. Αφού συζητήσαμε με τους μαθητές το θέμα του νεοναζισμού, που αναδεικνύεται πολύ έντονα από τη δυναμική αλλά συγχρόνως ευαίσθητη γραφή της κ.Κατσαμά,  και τα παιδιά απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων χωρισμένα σε ομάδες,έπειτα κατέθεσαν και ατομικές γραπτές εργασίες. Η ατομική τους εργασία ήταν να αναδιηγηθούν την ιστορία υιοθετώντας το ρόλο του θύματος. Ήταν ελεύθερα να διηγηθούν την ιστορία είτε ως μια εξομολόγηση στο ημερολόγιο τους είτε γράφοντας ένα δικό τους μικρό διήγημα και μπορώ να πω ότι τα κατάφεραν περίφημα. Οι εργασίες τους έγιναν τις πρώτες εβδομάδες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δημοσιεύονται τώρα. Αξίζει τον κόπο , αφού διαβάσετε πρώτα το διήγημα, να δείτε και τις ιστορίες των μαθητών μας εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: