Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

"Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση των οικουμενικών αξιών" - Εθελοντισμός- Φύλλα εργασίας

Με την επιστροφή μας στην τηλεκπαίδευση, στις αρχές Μαρτίου, στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ Γυμνασίου μελετήσαμε την 6η ενότητα του σχολικού βιβλίου που το θέμα της είναι «Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση των οικουμενικών αξιών». Με τη συνάδελφο  κ. Γεωργακά αξιοποιήσαμε το υλικό της σελίδας «Νοιάζομαι και δρω» και  δημιουργήσαμε φύλλα εργασίας, προκειμένου οι μαθητές δουλεύοντας ομαδικά να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης και να διακρίνουν τις ομοιότητες και διαφορές με την έννοια της φιλανθρωπίας. Στη συνέχεια τα παιδιά, πάλι χωρισμένα σε ομάδες, δημιούργησαν τις δικές τους εθελοντικές οργανώσεις και έφτιαξαν χειροποίητες αφίσες που περιείχαν τους στόχους της οργάνωσής τους. Μάλιστα τολμήσαμε, αφού είχαμε κάνει το εισαγωγικό μάθημα στον εθελοντισμό, να ενώσουμε δύο τμήματα – ένα της κ.Γεωργακά και ένα δικό μου, τα τμήματα Γ3 και Γ7 αντίστοιχα, σύνολο 50 μαθητές -  για να δουλέψουν ομαδικά και να φτιάξουν τις δικές τους αφίσες. Ακολουθούν τα φύλλα εργασία- λιτά και σαφή- και οι αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές μας. 

(Στην όλη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν και άλλα μέσα: ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και εύρεση πληροφοριών σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, έρευνα στα social media για την ύπαρξη εθελοντικών οργανώσεων , παράλληλη μελέτη άλλων κειμένων, polling κτλ.).




ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ Γ5

Η ασπίδα του περιβάλλοντος

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένα συχνό φαινόμενο και μας απασχολεί όλους, έτσι αποφασίσαμε να δράσουμε.




Νικόλη Παρασκευή

Παππή Μαρίνα






ΖΩΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ


Μανώλης Περής

Σταυρούλα Μπιλιώνη

Γιονίλα Ντεντάι




Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΟΥ

Στην εθελοντική οργάνωση μας θα θέλαμε να ασχοληθούμε με ανθρώπους οι οποίοι είτε μπορεί να είναι άστεγοι είτε μπορεί να είναι παιδιά τα οποία είναι ορφανά είτε με ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν στον εαυτό τους ή στην οικογένεια τους τα απαραίτητα.

 Το όνομα της οργάνωσης μας είναι '' Η φροντίδα σου''. Βάλαμε αυτό το όνομα γιατί θέλουμε να δώσουμε μια ευρύτερη έννοια και περισσότερη σημασία στην λέξη φροντίδα γιατί αυτή είναι που μας κάνει να διαφέρουμε περισσότερο από όλα τα άλλα όντα. Το να φροντίζεις κάποιον μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι προσφέρεις. Προσφέρεις αγάπη, υλικά αγαθά ή και ένα χαμόγελο μερικές φορές. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα συσσίτιο στο οποίο θα τους φτιάξει την ημέρα και όποιος το επιθυμεί και θέλει πραγματικά να δει κάποιους να χαμογελάνε με αυτή την καλή του πράξη, μπορεί να γίνει εθελοντής.

 Υπάρχουν όμως και κάποιοι λόγοι για τους οποίους θέλουμε να οργανώσουμε αυτό το συσσίτιο. Πέρα από τον ενδεχόμενο να δώσουμε την αγάπη μας και την φροντίδα μας, ξέρουμε ότι δεν θα τους βοηθήσει κανείς. Βλέπουμε συνέχεια περαστικούς να περνάνε στον δρόμο και να τους αγνοούν ή μερικές φορές αρνούνται να βοηθήσουν. Εδώ στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να βρεις ανθρώπους που να αποδέχονται, να καταλαβαίνουν και να μην κρίνουν. Εμείς ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουμε να βοηθήσουμε έχουν περάσει δύσκολα, έχουν εξαντλήσει την κάθε τους ελπίδα για να ζήσουν ευτυχισμένα γιατί γνωρίζουν την τραγικότητα της κατάστασης και γνωρίζουν ότι δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί. Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώσουν έστω για μια φορά χαρούμενοι.

 

 Μπακρατσά Ειρήνη,

Μπρόσκα Αννίσα

Πασσαλής Εμίρ,

Ντουκάι Αντριάνα






Paw five!

 

Ο σκοπός αυτής την εθελοντικής οργάνωσης είναι να προστατεύσει τα αδέσποτα ζώα και να καλύψει τις ανάγκες τους .

Όσα αδέσποτα ζώα βρίσκουμε στους δρόμους τα παίρνουμε και τα μεταφέρουμε στα καταφύγιά μας , έπειτα ελέγχουμε την υγεία τους έτσι ώστε άμα κάποιο ζώο έχει κάποιο πρόβλημα να μεταφερθεί στον κτηνίατρο . Σε όλα αυτά τα αδέσποτα παρέχεται τροφή , νερό , στέγη και παιχνίδια . Αυτά τα αδέσποτα μπορούν να υιοθετηθούν προσφέροντάς σας χαρά , διότι λαχταρούν τόσο πολύ ένα σπίτι και έναν φίλο .

Τέλος ο εθελοντισμός μας κάνει όλους εμάς καλύτερους βοηθώντας αυτά τα ανήμπορα αδέσποτα ζωάκια . Γίνεται και εσείς μέλος αυτού του εθελοντισμού παρέχοντας ικανοποίηση σε αυτά τα ζωάκια αλλά και ευχαρίστηση , υπερηφάνεια και χαρά σε εσάς που τα βοηθάτε .

Πόπη Παντελάκη

Δήμητρα Πανοπούλου

Κεμάλ Ντονλού







Όνομα οργάνωσης : Ο.ΔΙ.ΦΥ.Π. : Οργάνωση Διατήρησης Φυσικού Περιβάλλοντος

 

    Η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας το οποίο απειλείται με τις πολλαπλές οικονομικές δραστηριότητες που διεκπεραιώνονται τα τελευταία χρόνια. Τα μέλη της οργάνωσης αυτής πιστεύουμε πως στο σημείο που είμαστε αυτή τη στιγμή με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής η διατήρηση του φυσικού πλούτου μας πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

       Οι τρόποι με τους οποίους απαντάμε εμείς στην υπονόμευση του φυσικού περιβάλλοντος είναι οι εξής:

Καθαρίζουμε τις παραλίες από απορρίμματα

Προστατεύουμε τα δάση της χώρας μας την περίοδο του καλοκαιριού από πυρκαγιές

Κάνουμε δράσεις σε σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών

Βοηθάμε στην προστασία των εθνικών δρυμών και των περιοχών Natura

 

Για να συμμετάσχετε στην οργάνωσή μας δε χρειάζεται τίποτε παραπάνω από το να έρθετε σε ένα από τα γραφεία μας για να εγγραφείτε και αν είστε ανήλικος να έχετε την συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα για να έχετε τη δυνατότητα να λάβετε μέρος στις δραστηριότητές μας. Επίσης αν έχετε ειδική εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες μας, σας ζητούμε να μας ενημερώσετε προκειμένου να αν χρειαστούμε την ειδίκευσή σας σε κάποια δράση μας, να ζητήσουμε τη βοήθειά σας.

Παπαδόπουλος Γιώργος

Πανέρας Μάρκος

Παράι Ντένις

Γιάννης Παπαδημητρίου

 


 

 

 

 

 ΑΦΙΣΕΣ Γ3 ΚΑΙ Γ7

   EcoWarriors

Η εθελοντική μας οργάνωση θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Κύριοι στόχοι της θα είναι η προστασία περιβαλλοντικών χώρων και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την ρύπανση και καταστροφή της φύσης.

Οι εθελοντές της οργάνωσης πρέπει να ξεπερνούν την ηλικία των 13, καθώς οι δράσεις της απαιτούν μία συγκεκριμένη σωματική δύναμη.

Να είναι ενημερωμένοι και να κατέχουν μία βασική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

         Επιθυμούμε η οργάνωση μας να έχει μία πιο ευρύ δράση στον αγώνα της. Δηλαδή, δεν θέλουμε οι ενέργειές της να σταματούν μόνο σε μία (πχ. αναδάσωση) αλλά να εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του τομέα της. Μπορεί κάποιες μέρες να ασχολείται με διάσωση των δασών (αναδάσωση, πυροπροστασία, κτ.λ) και άλλες με την προστασία των παραλιών και της θάλασσας (μάζεμα σκουπιδιών). Τέλος, θα οργανώνει διάφορες περιβαλλοντικές διαδηλώσεις για την εξάπλωση της και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της μόλυνσης και της αξίας της φύσης.

 Δέσποινα Κουζούκα  Γ3

Αλτάυ Καλαλήογλου  Γ3

Γκιουλσέν Χατζηκαρά  Γ7

Αργύρης Χαϊλης          Γ7

Λευτέρης Καουσάι     Γ7









Σαν οικογένεια

Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους άστεγους και όχι μόνο, το όραμα μας είναι να γίνουμε σαν μια οικογένεια.

Για να γίνει κάποιος μέλος αυτής της οργάνωσης θα πρέπει να πληρεί κάποιες προυποθέσεις αυτές είναι να σέβεται τον συνάνθρωπο του επίσης να ξέρει να μοιράζεται και να θυσιάζει δικά του πράγματα για κάποιον συνάνθρωπο του που τα έχει πρακτικά ανάγκη.

Κάποιες από τις δράσεις μας θα είναι να πηγαίνουμε σε διάφορες γειτονιές και να μοιράζουμε φαγητό ρουχα και πολλά άλλα, επιπλέον θα μαζευόμαστε όλοι μαζί σε κάποιο χώρο και θα τρώμε και όχι μόνο ώστε να νιώσουν ότι έχουν μια οικογένεια και όχι κάποιους οι οποίοι το κάνουν επειδή τους λυπούνται

 Νίκος Χόνδρος  Γ7

Κοτσάκι Λουσίντα  Γ3

Κατσόρχη Λουκία    Γ3

Τρουμούσης Ευθύμης   Γ7






Ζωούπολη

Η αποστολή μας είναι να ιδρύσουμε μια φιλοζωική οργάνωση έχοντας σαν όραμα μας την προστασία και την φροντίδα  των αδέσποτων ζώων για μια αρμονική ζωή. Σε αυτά τα ζώα έχουμε ως στόχο να προσφέρουμε τροφή , ιατρική βοήθεια και το κυριότερο ένα σπίτι με παντοτινή αγάπη .

Για να γίνει κάποιος μέλος της οργάνωσης μας θα δώσουμε περισσότερη βάση σε χαρακτηριστικά όσα αναφορά τον χαρακτήρα του μέλους . Η οργάνωση μας αναζητά άτομα με θέληση , πίστη , αγάπη και υπομονή

Για να επιτευχθούν οι στόχοι μας , σαν οργάνωση έχουμε σκεφτεί να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και αφίσες για να διαδοθεί γρηγορότερα το έργο μας. Ακόμη θέλουμε σε διάφορα καταστήματα να εγκατασταθούν ταμεία με στόχο μας να συγκεντρωθεί ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό για να καλύψουμε  τις ανάγκες των ζώων . Τέλος με τον καιρό θα αρχίσουμε να εξαπλώνουμε την φιλοζωική μας λέσχη και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας .

Αρχοντία

Παντελής

Χρήστος

 

 







Η φωνή των ζώων

Θέλουμε να βοηθάμε τα άστεγα και τα κακοποιημένα ζώα . Το όραμά μας είναι στο μέλλον να έχουν όλα τα ζώα σπίτι , φαγητό και ιατρική περίθαλψη

Εθελοντής μπορεί να γίνει όποιος θέλει αρκεί να  έχει θέληση ,  προθυμία, να είναι έμπιστος να αγαπά τα ζώα  , να έχει  υπομονή και δεν έχει σημασία αν έχει καλή δουλειά .

Θα ομαδοποιηθούμε  για να πετύχουμε  τους  στόχους μας οι οποίοι είναι να βρούμε  στέγη και  τροφή στα ζώα  .

Τσιτσίρης Κων/νος Γ7

Κλωνάρη Καλλιόπη Γ3

Ιπποκράτης Τρακόσσας Γ7

Πόπη καρδούλια Γ3

Νάντι Τσέλα Γ7

 






ΒΟΗΘΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

Η αποστολή μας  είναι να δημιουργήσουμε μια εθελοντική οργάνωση για  τους  άστεγους. Το όραμα μας είναι να  βοηθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τους άστεγους    όπου θα τους παρέχεται  φαγητό, φροντίδα , ζεστασιά, αγάπη  και πολλά άλλα τα οποία δεν  είχαν στην ζωή τους.

Τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε  απαραίτητα για να γίνει μέλος κάποιος στην οργάνωση μας  θα πρέπει να έχει, πρώτο και πιο σημαντικό   θέληση και   πίστη για αυτό που κάνει  και να έχει αγάπη για τον συνάνθρωπο του. 

Τα μέλη της οργάνωσης μας θα μπορούσαν κάθε Σαββατοκύριακο να συγκεντρώνονται σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο και να φέρνουν από  το σπίτι τους τρόφιμα και ρούχα τα οποία δεν τους είναι χρήσιμα.

Χανόπουλος Γιώργος Γ7

Τρουμούση Αθηνά

Χρηστοφής Μανώλης Γ7

Κουκουράκη Ρένα Γ3

Καρακιόζη Ειρήνη Γ3





Το χαμόγελο των ζώων.

Στόχος μας είναι να σώσουμε τα αδέσποτα ζώα, να τους δώσουμε τροφή, στέγη, ιατρική περίθαλψη και να δημιουργήσουμε άσυλα. Όραμά μας είναι η μείωση των αδέσποτων ζώων, και να τα χαροποιήσουμε.

Αρχικά, πρέπει να θέλει πραγματικά να βοηθήσει, να αγαπάει τα ζώα, να μπορεί να αφιερώσει χρόνο, να δώσει μερικά χρήματα προς το φαγητό την στείρωσή τους και τα φάρμακα και τα εμβόλια.

Πρώτα, θα στειρώσουμε όσα αδέσποτα μπορούμε, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους, να τους παρέχουμε με όσα χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να ζήσουν μια υγιή ζωή.Θα ανεβάζαμε διαφημίσεις στην τηλεόραση και στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους εθελοντές.

Καραβίτης Δημήτρης Γ3

Χατζηστέργου Κατερίνα Γ7

Χατζηφειζουλάχ Μουσταφά Γ7

Καραντίνας Χρύσανθος Γ3

Φραγκάκη Στέλλα Γ7






Παιδιά με όραμα

Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη όσο πιο πολύ μπορούμε, προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.Το όραμα μας είναι να κινητοποιήσουμε και άλλους ανθρώπους να κάνουν την ίδια κίνηση και να προσφέρουν βοήθεια σε αυτούς  που την χρειάζονται.Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος μέλος της οργάνωσής μας:

   Καλοσύνη

Αλληλεγγύη

Ανιδιοτελής προσφορά

Ενδιαφέρον και Αγάπη για τον Συνάνθρωπό

Προθυμία για Συνεισφορά

     Αρχικά, μια φορά την εβδομάδα θα οργανώνουμε ένα συσσίτιο που θα πηγαίνει σε διάφορες γειτονιές. Ακόμη, θα κάνουμε εκδηλώσεις για να μαζέψουμε χρήματα για κυρίως άστεγους, με σκοπό την αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης. Τέλος, θα κάνουμε επισκέψεις σε γηροκομεία για να προσφέρουμε συντροφιά στους ηλικιωμένους.

 


 

 




ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



 






ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 by giota on Scribd

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 by giota on Scribd

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ by giota on Scribd